ania91sc Posted July 13, 2014 Author Posted July 13, 2014 W czwartek niestety dziewczyny ominął wolontariat, gdyż pojechały na sterylizację... Wczoraj już normalnie mogły być i widać było, że czują się całkiem dobrze, a ranki po sterylizacji ładnie się goją. Jeśli chodzi o chodzenie na smyczy to właściwie nie ma już żadnych problemów, praktycznie cały spacer idą koło nogi. Perła rzadko kiedy ogląda się za siostrą, ale Diana jeszcze wpada w panikę jak traci siostrę z zasięgu wzroku. Natomiast zmieniło się to, że jak dziewczyny na spacerze się powąchają to nie ma żadnego skakania po sobie i warczenia, także opisy dziś będę DOKŁADNIE zmieniać :) Poza tym każdy postój chcą wykorzystać na głaskaniu i przytulaniu, brzuszki często nastawiane są do miziania :) Zauważyliśmy też, że siostry chyba trochę się do Nas przyzwyczaiły, bo na spacerze często się odwracają i kontrolują, czy idziemy przy nich. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko, podnosić łapy, zaglądać do pyszczka, dziś jak odklejaliśmy im plastry z łap to stały jak słup soli i nawet nie drgnęły. Spokojnie dziewczyny mogą iść do domu gdzie są nieco starsze dzieci i naprawdę jestem też przekonana, że zaadoptują się w mieszkaniu. Aha wczoraj się dowiedzieliśmy, że jacyś nieciekawi ludzie chcieli zabrać jedną z dziewczyn do pilnowania (do czego kompletnie się nie nadają), na szczęście była Pani Ania i nie pozwoliła na to... A tutaj zdjęcia ze spacerku: Perła: Quote
Agnieszka.D Posted July 13, 2014 Posted July 13, 2014 Dokładnie, całe szczęście że była Pani Ania! Dobrze by było żeby Diana pierwsza poszła do domu, jesli zostanie w schronie bez Perły może się bidulka załamać... Quote
madzia.uje93 Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 Jestem u cudnych kochanych siostrzyczek:loveu: Zdjęcia mają śliczne! Quote
ania91sc Posted July 17, 2014 Author Posted July 17, 2014 Dzisiaj do schroniska przyjechałam punktualnie i wzięłam tylko jedną z dziewczyn, miałam wyjść z "moją" Perłą ale nie bardzo miała ochotę co wydało mi się trochę dziwne... więc na spacer udałam się z Dianą. Dziewczyna spacerowała bardzo grzecznie, cały czas szła przy nodze, tylko często piszczała wniebogłosy za siostrą, ale jak się zatrzymałyśmy i trochę wygłaskałyśmy to od razu było lepiej :) Potem kiedy udaliśmy się w towarzystwie Centka po Marcina było nieco lepiej, a kiedy w końcu go ujrzała to na jego widok bardzo się ucieszyła :) Po Perłę musiałam wejść na wybieg, bo nawet nie chciała podejść pod boks... Na spacerze była dość niespokojna i dopiero potem okazało się dlaczego tak dziwnie się zachowuje... Jej rana po sterylizacji była cała rozwalona, całe "mięso" na wierzchu :( :( :( Tak mi jej było żal :( Nie uchował się nawet jeden szew, więc możecie sobie wyobrazić jak to ją okropnie bolało :( Od razu poinformowaliśmy pracowników i pojechała na lecznicę, zdążyłam się tylko dowiedzieć, że wróci nad ranem. Quote
choba Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Biedna Perełka :( Oby szybko "naprawili" jej całą ranę i nie powtórzyła się więcej taka sytuacja... Dobrze, że z drugą siostrzyczką wszystko ok Quote
soboz4 Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 (edited) rozwiązaniem mogły by być tzw. miękkie kołnierze, i pojedyncze boksy dla dużych suczek po sterylce. Te kołnierze sa bardzo drogie - około 90 - 120 zł ale pies nie jest w stanie w nim zjeść szwów, bo plastykowe są niewygodne i łatwe do rozwalenia jak duży pies się postara, może zaryzykujemy i kupimy 1 taki kołnierz na próbę??? http://megavet.eu/produkty/1555-kolnierz-zabezpieczajacy.html http://megavet.eu/produkty/1554-kolnierz-pro-collar-buster.html Edited July 18, 2014 by soboz4 Quote
ania91sc Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 W ogóle byłoby fajnie jakby Perła z Dianą miały założone koszulki, bo tak duże rozmiary schronisko tez dostało... Quote
Agnieszka.D Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 Dobrze by było sprawić taki kołnierz, w końcu teraz sytuacja może się powtórzyć... Quote
ania91sc Posted July 18, 2014 Author Posted July 18, 2014 [quote name='soboz4']rozwiązaniem mogły by być tzw. miękkie kołnierze, i pojedyncze boksy dla dużych suczek po sterylce. Te kołnierze sa bardzo drogie - około 90 - 120 zł ale pies nie jest w stanie w nim zjeść szwów, bo plastykowe są niewygodne i łatwe do rozwalenia jak duży pies się postara, może zaryzykujemy i kupimy 1 taki kołnierz na próbę??? http://megavet.eu/produkty/1555-kolnierz-zabezpieczajacy.html http://megavet.eu/produkty/1554-kolnierz-pro-collar-buster.html Zorientuje się cenowo jeśli chodzi o te kołnierze... Quote
Romina_74 Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 Ale zgapa ... Dotarłam do Diany i Perły, a tu takie niewesołe wiadomości :( Quote
maciaszek Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 [quote name='ania91sc']W ogóle byłoby fajnie jakby Perła z Dianą miały założone koszulki, bo tak duże rozmiary schronisko tez dostało...[/QUOTE]To one nie mają koszulek???? :shake: Quote
ania91sc Posted July 19, 2014 Author Posted July 19, 2014 [quote name='maciaszek']To one nie mają koszulek???? :shake:[/QUOTE] Właśnie dzisiaj jak je zabraliśmy na spacerek to pierwszy raz miały je założone... także mogę powiedzieć, że choć tyle to dało... Perła czuła się bardzo dobrze, była w końcu taka jak zawsze - radosna, chętnie wyszła z boksu i cieszyła się na mój widok. Poszliśmy z dziewczynami na nieco wcześniejszy i nieco krótszy spacerek ale i tak bardzo się umęczyły, bo kawałek przeszliśmy :) Diana oczywiście ciągle popiskiwała jak tylko jej siostra oddalała się nieco, poza tym ciągle lizała rękę Marcina i moją na zmianę :D Perła jest nieco bardziej śmiała, odważniejsza i niezależna więc szła do przodu ale co chwilę kontrolowała, czy cała "wycieczka" jest w komplecie :) Dziewczyny grzecznie znosiły zabiegi przy nich, czyli poprawianie ubranek, czy też oglądanie ran po zabiegu. Mam nadzieję, że do czwartku ich brzuszki będą w pełni zagojone. Quote
Agnieszka.D Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 Dobrze że tak się skończyło. Oby już się do brzucha nie dobrała!:nono: Quote
Recommended Posts