Jump to content
Dogomania

Zajrzyj, a przekonasz się, że warto pomagać..Karolek, Bambo, Łatka, Plamka,Papilonek i Jeżynka już bezpieczne..na pomoc czekają kolejne bezdomniaki!!!

Recommended Posts

Posted
Dnia 2.12.2021 o 13:11, Tyśka) napisał:

Ala123, a czy jest szansa na zdjęcia lepszej rozdzielczości (większego rozmiaru)?

https://www.olx.pl/d/oferta/rozmruczany-kuwetkowy-zdrowy-marcel-pilnie-szuka-domu-CID103-IDMOT8V.html

Dnia 6.12.2021 o 15:24, Tyśka) napisał:

Mam dzisiaj promocję 50% na wyróżnienia. Może ktoś chciałby sfinansować promowanie Milce albo Marcelkowi.

Ja sfinansuję Milce. Jeżeli chodzi o Marcela, to chyba nie trzeba, bo wygląda na to, że szykuje mu się domek w Krakowie 🙂 Isabel ma przeprowadzić jeszcze wizytę pa, ale wydaje mi się, że będzie ok 🙂

Edit: Promocja chyba już nie aktualna?

W jaki sposób przekazać Ci tę należność za wyróżnienie?

Posted
Dnia 9.12.2021 o 12:46, ala123 napisał:

Ja sfinansuję Milce. Jeżeli chodzi o Marcela, to chyba nie trzeba, bo wygląda na to, że szykuje mu się domek w Krakowie 🙂 Isabel ma przeprowadzić jeszcze wizytę pa, ale wydaje mi się, że będzie ok 🙂

Edit: Promocja chyba już nie aktualna?

W jaki sposób przekazać Ci tę należność za wyróżnienie?

Nie masz nic do zwracania, bo nie wyróżniłam ogłoszenia. 

Trzymam kciuki za Marcela.

Posted
Dnia 10.12.2021 o 10:44, ala123 napisał:

Mikołajowo-świąteczny Toudi pozdrawia kibicujące mu cioteczki 🙂

264305006_4516905861730360_5439519200961180083_n.jpg.23b6d2009936b1366d6fd0829547f9a9.jpg

Dziękujemy za pozdrowienia i też pozdrawiamy całe towarzystwo. Kapitalne miejsce. Toudi na pewno jest szczęśliwy.

Posted
Dnia 10.12.2021 o 13:00, bakusiowa napisał:

Dziękujemy za pozdrowienia i też pozdrawiamy całe towarzystwo. Kapitalne miejsce. Toudi na pewno jest szczęśliwy.

Wygląda na szczęśliwego 🙂

• 2 weeks later...
Posted

Milka miewa niestety nadal problemy z sikaniem. Zdarzyło się, że przez 2-3 dni biegała co chwilę od kuwety do kuwety i siusiała po parę kropli. Potem sytuacja się unormowała, ale przed świętami znów się to powtórzyło i trwało dłużej. Nie ma opcji, żebym złapała mocz do badania, bo to dosłownie parę kropli. Teraz sika już rzadziej i więcej na raz, ale wysoko zadziera poopę (widzę ślad na ściance krytej kuwety). Żeby jej zrobić USG (myślę o kamieniach), trzeba by jej dać coś na uspokojenie, bo inaczej nie da się dotknąć. Wet mówi, że może to też być stresowe. Faktycznie zdarzyło się, że do kuchni dwa-trzy razy wpadła nasza kotka, ale szybko została wyeksmitowana, zanim się obie zorientowały o swojej obecności. Nie wiem czy to spowodowałoby stres u Milki i taką reakcję... W każdym razie wet dał mi przed świętami Uroforce (14 kapsułek), mówił też, że dobrze by było podawać jej Stressoxan. Stressoxan mam, ale jest problem z aplikacją, bo Milka jest wybredna i o ile jeszcze proszek z kapsułki zmieszany z mokrą karmą jest w 3/4 zjedzony, o tyle jak raz dodałam rozkruszone pół tabletki Stressoxanu to nie tknęła nawet... 

Także na razie podaję jej tylko Uroforce, koszt 21,60 zł:

wet2021.jpg.af5795aaf033161042e8bfc2ef3c378f.jpg

Posted
Dnia 27.12.2021 o 19:31, Murka napisał:

Milka miewa niestety nadal problemy z sikaniem. Zdarzyło się, że przez 2-3 dni biegała co chwilę od kuwety do kuwety i siusiała po parę kropli. Potem sytuacja się unormowała, ale przed świętami znów się to powtórzyło i trwało dłużej. Nie ma opcji, żebym złapała mocz do badania, bo to dosłownie parę kropli. Teraz sika już rzadziej i więcej na raz, ale wysoko zadziera poopę (widzę ślad na ściance krytej kuwety). Żeby jej zrobić USG (myślę o kamieniach), trzeba by jej dać coś na uspokojenie, bo inaczej nie da się dotknąć. Wet mówi, że może to też być stresowe. Faktycznie zdarzyło się, że do kuchni dwa-trzy razy wpadła nasza kotka, ale szybko została wyeksmitowana, zanim się obie zorientowały o swojej obecności. Nie wiem czy to spowodowałoby stres u Milki i taką reakcję... W każdym razie wet dał mi przed świętami Uroforce (14 kapsułek), mówił też, że dobrze by było podawać jej Stressoxan. Stressoxan mam, ale jest problem z aplikacją, bo Milka jest wybredna i o ile jeszcze proszek z kapsułki zmieszany z mokrą karmą jest w 3/4 zjedzony, o tyle jak raz dodałam rozkruszone pół tabletki Stressoxanu to nie tknęła nawet... 

Czytałam, że obroża antystresowa może być pomocna.

Posted
Dnia 27.12.2021 o 20:19, bakusiowa napisał:

Mogę potwierdzić. Na moją kotkę zdziałała cuda. Na kocura bardziej DAP do kontaktu, ale ten się sprawdza na małej, zamkniętej powierzchni. 

Posted

Kot jak ma nerwy to często sika. Miałam kiedyś Lucusia który jak miał nerwy bo go nie wypuszczałam to wtedy tylko w ciągu dnia kiedy byłam w pracy w kuwecie było osiem kulek. Jak go wypuściłam i wrócił  np. po dwudziestu czterech godzinach albo i więcej to pierwsza kulka w kuwecie dopiero była po upływie całej doby.

Radzio też czasem lata i piszczy bo jeszcze chciałby wyjść. Lata wtedy do kuwety w te i  z powrotem czasem i dziesięć razy.

Posted
Dnia 27.12.2021 o 19:31, Murka napisał:

Dnia 27.12.2021 o 19:39, Tyśka) napisał:

A może spróbować u niej z feromonami?

Dnia 27.12.2021 o 20:19, bakusiowa napisał:

Kurczę, znowu ...  Spróbuj jeszcze może te feromony.

Ja wiem, jaki to jest problem, mam w domu 3 koty, w tym dwa ledwie się tolerują, a w dodatku rywalizują ze sobą o nasze względy. Sikają w różnych miejscach: blaty szafek w kuchni i wszystko, co na nich stoi, buty , które nie mają prawa stać na podłodze, tak jak nic innego zresztą, ściany, nowe przedmioty, które pojawią się w domu...

Sama chętnie skorzystam z Waszych rad, bo ręce mi już opadają, mąż się wścieka, koty jeszcze bardziej zestresowane 😞  Tylko, że nie wiem jak w domu zadziała ten preparat do gniazdka, skoro powierzchnia jest większa niż mieszkania w bloku ? Kupię wszystko, tylko uświadomcie mnie co to ma być.

Posted

https://www.ceneo.pl/Hobby_i_zwierzeta;szukaj-obroza+uspokajajaca+dla+kota?se=weCK8jkvUegKrpe7UP8Ayq8MyUcF_Qmx&gclid=Cj0KCQiAq7COBhC2ARIsANsPATFarCJdbWHoA8RBh6EmcOZ3OY5ZLRdv4wpjCTRxCrPNn8QpvJp1PE0aAuGxEALw_wcB

Dnia 29.12.2021 o 12:35, ala123 napisał:

Kurczę, znowu ...  Spróbuj jeszcze może te feromony.

Ja wiem, jaki to jest problem, mam w domu 3 koty, w tym dwa ledwie się tolerują, a w dodatku rywalizują ze sobą o nasze względy. Sikają w różnych miejscach: blaty szafek w kuchni i wszystko, co na nich stoi, buty , które nie mają prawa stać na podłodze, tak jak nic innego zresztą, ściany, nowe przedmioty, które pojawią się w domu...

Sama chętnie skorzystam z Waszych rad, bo ręce mi już opadają, mąż się wścieka, koty jeszcze bardziej zestresowane 😞  Tylko, że nie wiem jak w domu zadziała ten preparat do gniazdka, skoro powierzchnia jest większa niż mieszkania w bloku ? Kupię wszystko, tylko uświadomcie mnie co to ma być.

Może kup im obroże antystresowe.

https://www.ceneo.pl/Hobby_i_zwierzeta;szukaj-obroza+uspokajajaca+dla+kota?se=weCK8jkvUegKrpe7UP8Ayq8MyUcF_Qmx&gclid=Cj0KCQiAq7COBhC2ARIsANsPATFarCJdbWHoA8RBh6EmcOZ3OY5ZLRdv4wpjCTRxCrPNn8QpvJp1PE0aAuGxEALw_wcB

Posted
Dnia 29.12.2021 o 16:05, bakusiowa napisał:

Pomyślałam, że obroże mogą być dla nich niebezpieczne i wczoraj kupiłam uspokajający preparat w spraju, który chyba nie zdał egzaminu w przypadku moich kotów 😞 Najpierw wytarzały się w miejscach, gdzie spryskałam, a potem się zaczęło: kocur napadał na kotki, ganiając je po domu i normalnie je atakował, gryzł, bił. Wyglądało to groźnie. Nie wiem o co chodzi, on zawsze mi się wydawał "inny" i chyba się to potwierdza niestety.

Posted

Powątpiewam, że zachowanie kotów to wynik feromonów. Aby one działały, musi trochę czasu minąć. Pierwsze działanie obroży pojawia się około 3-4 tygodnie po założeniu jej (i to oznacza, że dopiero druga obroża działa), feromony wkładane do kontaktu tez potrzebują czasu...  nie pamiętam teraz ile, ale zaczęłam je stosować jakoś miesiąc przed stresorem. Są jeszcze krople Bacha, też można je  zastosować. Na miau są kobietki, które świetnie dopierają mieszanki kropelek Bacha do potrzeb konkretnego kota. Ja początkowo mialam opory przed stosowaniem obroży, bałam się że kotka będzie zestresowana czymś na szyjce (adoptowalam ją jako paroletnią kotkę), a o dziwo od razu ją zaakceptowała. 

Uspokajacza w spray nie znam, jaki miał skład? Bo czasem w niesprawdzonych specyfikach "stress out" jest kocimiętką albo waleriana, a te pobudzają, a nie uspokajają.

Posted

Rozliczenie Milki za grudzień:

Stan konta na 30 listopad wynosił -660 zł

+488 zł Chełmska Straż Ochrony Zwierząt

+100 zł helli

-248 zł hotelowanie 1-31.12

-21,60 zł Uroforce

Stan konta na 31 grudzień wynosi -341,60 zł.

Milka niestety od wczoraj znów biega po kuwetach i popuszcza parę kropli 😞 Liże się też często pod ogonem po "sikaniu" (może ją boli). Na środę umówiłam się z wetem na USG, pobierzemy też przy okazji krew do badania. 

Posted
Dnia 31.12.2021 o 12:22, Tyśka) napisał:

Powątpiewam, że zachowanie kotów to wynik feromonów. Aby one działały, musi trochę czasu minąć. Pierwsze działanie obroży pojawia się około 3-4 tygodnie po założeniu jej (i to oznacza, że dopiero druga obroża działa), feromony wkładane do kontaktu tez potrzebują czasu...  nie pamiętam teraz ile, ale zaczęłam je stosować jakoś miesiąc przed stresorem. Są jeszcze krople Bacha, też można je  zastosować. Na miau są kobietki, które świetnie dopierają mieszanki kropelek Bacha do potrzeb konkretnego kota. Ja początkowo mialam opory przed stosowaniem obroży, bałam się że kotka będzie zestresowana czymś na szyjce (adoptowalam ją jako paroletnią kotkę), a o dziwo od razu ją zaakceptowała. 

Uspokajacza w spray nie znam, jaki miał skład? Bo czasem w niesprawdzonych specyfikach "stress out" jest kocimiętką albo waleriana, a te pobudzają, a nie uspokajają.

Waleriana na pewno jest w składzie, bo czuć ją. Zamówiłam feromony z dyfuzorem do kontaktu.

Posted
Dnia 3.01.2022 o 16:48, Murka napisał:

Rozliczenie Milki za grudzień:

Stan konta na 30 listopad wynosił -660 zł

+488 zł Chełmska Straż Ochrony Zwierząt

+100 zł helli

-248 zł hotelowanie 1-31.12

-21,60 zł Uroforce

Stan konta na 31 grudzień wynosi -341,60 zł.

Milka niestety od wczoraj znów biega po kuwetach i popuszcza parę kropli 😞 Liże się też często pod ogonem po "sikaniu" (może ją boli). Na środę umówiłam się z wetem na USG, pobierzemy też przy okazji krew do badania. 

Jejku, biedna Milka 😞

Boję się, że to może być coś poważniejszego 😞

Dziękuję helli za wsparcie 🙂

Posted
Dnia 4.01.2022 o 08:52, ala123 napisał:

Waleriana na pewno jest w składzie, bo czuć ją. Zamówiłam feromony z dyfuzorem do kontaktu.

Trzymam kciuki, aby feromony pomogły 🙂

Posted

Milka ma jednak malutkie kamyczki w pęcherzu. Jeszcze nie mam wyników krwi. W każdym razie kicia dostała antybiotyk, leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także całe opakowanie Uroforce. Koszt wszystkiego (uspokojenie, USG, krew, leki) to 405 zł:

milkabadania.jpg.721ff7981c594dfbf83fbc2667d641c5.jpg

No i wet powiedział, żeby jakieś uspokajacze zastosować, bo kicia nerwowa bardzo. Ala123 ma kupić feromony.

A tu księżniczka na podusi:

millka.jpg

millka1.jpg