ana666 Posted March 5, 2014 Posted March 5, 2014 (edited) suńkę znalazłam przypadkiem na tablica.pl taki opis byl ogłoszeniu: "Psiak jest starszy i powolny. Spokojny. Ma smutne , zrezygnowane oczy, wolny krok i brak nadziei na lepszy byt. Nie jest szczęśliwy w schronisku. Z dnia na dzień powoli, bez perspektyw i szans adopcji. Może ktoś ulituje się nad jego losem? Podaruje mu na starość pełną miskę, opiekę i kawałek swego serca. On bardzo prosi o szansę. Nie pozwólmy by ze starości odszedł w schronisku wśród innych psów.Jest zdrowy, sprawny, tylko nie pierwszej młodości. Słabo juz widzi. Może znajdzie się jakaś osoba ''Dobra Duszyczka'', która kocha staruszki i uratuje tego który starcił dom. Jemu nie wiele potrzeba. Troche spokoju, własny kąt, jedzenie i dobre słowo.On bardzo potrzebuje stałej ostoi na starość." Napisalam do osoby ktora dodała ogłoszenie, tak napisała o jej historii: (..)Psiak trafił do schroniska, gdyz jego włascicielka, starsza Pani trafila na stałe do szpitala i nikt z rodziny nie chciał zaopiekować się bidą. Dostarczyli go pracownicy pomocy społecznej. Jedna z tych Pań myślała nad adopcja, ale sie juz wycofała :( (...) Zaćma duża, powolny chód, ale sprawna ruchowo. Apetyt taki sobie. Całe szczęście , ze nie musi siedzieć w grupowym boksie.(..) zaczęlam szukać wolontariuszy ze schroniska, niestety jak sie okazalo decyzją kierownictwa nie ma tam wolontariatu, Pani ktora dodała ogłoszenie jakoś udało się"wkręcić' i czasem uda jej sie zrobić zdjęcia i ogłasza psiaki. Martwie sie o sunie, nie wiem jak wyglada sytuacja w schronisku, ale skoro nie sa przychylnie nastawieni na wolontariat to nie są zbyt nastawieni na wspólpracę pewnie, w tej sytuacji wchodzi w gre wyadoptowanie jeh. mogę jej zaoferować Dt,oczywiscie bezplatny, potrzebowałbym pomoc w transporcie do Poznania,nie mam samochodu, a to ok.200km, nie stać mnie tez na pokrycie calości kosztów(transport +wyadoptowanie 50zł). Dlatego zakladam wątek z prośbą o pomoc dla niej. Edited April 4, 2014 by ana666 Quote
sharka Posted March 5, 2014 Posted March 5, 2014 Z Poznania do Bełchatowa trochę dla mnie daleko, w dłuższe trasy czasem jedzie mój brat za zwrot kosztów paliwa, póki co mogę kilka zł wpłacić jednorazowo na transport, w sumie tak na szybko licząc ok 180 zł byłoby potrzebne :/ Quote
ana666 Posted March 5, 2014 Author Posted March 5, 2014 dziękuje że zajrzalas Sharka. No niestety daleko,400km w dwie strony to wyprawa. Sunia jest malutka,moze ktos pojedzie na tej trasie i by ja zabrał przy okazji Quote
FLY Posted March 6, 2014 Posted March 6, 2014 tak się wtrącę bo przypadkiem trafiłam... Może pomysłem byłoby znaleźć kogoś z Piotrkowa albo Bełchatowa kto by pomógł (zrobił trasę z psiakiem za zwrot kosztów)? Jest taka stronka blablacar coś jak autostop, można się załapać na przejazd z kimś prywatnym samochodem, Piotrków - Poznań przykładowe ceny jak przejrzałam są w przedziale 24-49zł. Ja korzystałam wiele razy i zawsze trafiałam na super ludzi, myślę że ktoś by sie na pewno zgodził pomóc w przewozie psiaka, zwłaszcza że jest malutki i może nawet w transporterze jechać. Quote
Doda_ Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Jestem u suni.... Na zumi patrzyłam, trasa Sosnowiec-Bełchatów-Poznań-Sosnowiec około 850 km... bedę mogla dopiero w kwietniu. Quote
ana666 Posted March 8, 2014 Author Posted March 8, 2014 FLY napisał(a):tak się wtrącę bo przypadkiem trafiłam... Może pomysłem byłoby znaleźć kogoś z Piotrkowa albo Bełchatowa kto by pomógł (zrobił trasę z psiakiem za zwrot kosztów)? Jest taka stronka blablacar coś jak autostop, można się załapać na przejazd z kimś prywatnym samochodem, Piotrków - Poznań przykładowe ceny jak przejrzałam są w przedziale 24-49zł. Ja korzystałam wiele razy i zawsze trafiałam na super ludzi, myślę że ktoś by sie na pewno zgodził pomóc w przewozie psiaka, zwłaszcza że jest malutki i może nawet w transporterze jechać. na dogo nie kojarze nikogo z tych okolic, nie wiem jak wyszukać po miejscowości, z tym bleble car mam niemiłe wspomnienia, do tego ten ktos by musiał jechać po nia do schroniska i zadoptowac na siebie a tu moze być problem...musze popatrzeć a szczerze ciagle w pracy zostaje dluzej i na nic czasu nie mam. Doda_ napisał(a):Jestem u suni.... Na zumi patrzyłam, trasa Sosnowiec-Bełchatów-Poznań-Sosnowiec około 850 km... bedę mogla dopiero w kwietniu. bardzo Ci dziekuję za ofertę, szkoda ze mieszkasz tak daleko, tyle kilometrów, co niestety robi koszty, jak juz naprawde nic nie wymysle to napisze do Ciebie ania75 napisał(a):zapiszę sobie- mogę się dorzucić do paliwa Badzo dziekuję, na razie nie zbieram pieniedzy póki nie wiem co i jak, więc ewentualnie nr konta pozniej podeśle. Mysle zeby jechac po nia pociagiem, ponoc jest spokojna i obojętna na wszystko, opiekunka mówi ze nie sądzi zeby miala sie stresowac, jest malutka, miałabym ją na kolanach cąła drogę. co o tym sadzicie? Quote
FLY Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 jak uważasz, ja akurat korzystałam kilkanaście razy i mam same pozytywne wspomnienia dlatego o tym pomyślałam. Wygodniej, taniej i szybciej niż pociągiem. Quote
malagos Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 W ogłoszeniu raczej to piesek - czy jednak sunia? Quote
sharka Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 (edited) juli88 wiozła psa z Poznania do Krakowa, dziś z W-wy do Poznania, możesz ją podpytać (może coś doradzi), gorzej że schroniskowe psy pachną specyficznie, nie wiem czy konduktor nie będzie miał jakiś ale... Edited March 8, 2014 by sharka Quote
ania75 Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 myślę, że to całkiem dobry pomysł - do biletu też mogę się dołożyć ;) Quote
Doda_ Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 ana666 , moim zdaniem pociag to najlepsze rozwiązanie. Sunia jest malutka. A może weź ze soba transporterek ? Może sunia będzie wolała się tam schronić...oczywiscie nic na siłę. W razie czego pisz do mnie-służę pomocą. Quote
Bella1 Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 Jak malutka to rzeczywiście dobry pomysł z transporterkiem , oby jak najszybciej opuściła malutka Schronisko Quote
togaa Posted March 9, 2014 Posted March 9, 2014 Może ktoś z Łodzi by pomógł ? Bełchatów - Łódż to niecałe 50 km., a z Łodzi do Poznania prosta droga... Quote
ana666 Posted March 9, 2014 Author Posted March 9, 2014 malagos napisał(a):W ogłoszeniu raczej to piesek - czy jednak sunia? tez myslalam ze pies, czytajac ogłoszenie, ale okazało się ze suczka, tak naprawde nie jest to dla mnie ważne ;) sharka napisał(a):juli88 wiozła psa z Poznania do Krakowa, dziś z W-wy do Poznania, możesz ją podpytać (może coś doradzi), gorzej że schroniskowe psy pachną specyficznie, nie wiem czy konduktor nie będzie miał jakiś ale... ja nie raz jechalam z psem pociagiem, ale zawsze wiozłam swoje z DT do DS wiec nie smierdziały i je znalam, w pociagu jest tak ze jesli nie ma przedziałów to moge siedziec z psem nawet jak komuś przeszkadza, ale jak są przedziały to współpasażerowie maja prawo mnie wyprosić, niestety miałam juz taka sytuacje i 5 godzin stalam z kotami przy Wc pociągowym. moze by ją wykąpali w schronie, tylko teraz patrze na strone pkp i w bełchatowie nie ma stacji ;/ czekam na info od kobiety która oglosiła sunie moze ona coś pomoze i ma kogoś kto by psa podrzucił blizej togaa napisał(a):Może ktoś z Łodzi by pomógł ? Bełchatów - Łódż to niecałe 50 km., a z Łodzi do Poznania prosta droga... tak by było najlepiej, ja z Lodzi kojarze tylko fundacja Medor, i nikogo wiecej na dogo, nie wiem jak wyszukać Quote
FLY Posted March 9, 2014 Posted March 9, 2014 tu są z Bełchatowa osoby, niestety nie kojarze żeby ktoś z nich udzielał się na "Psy w potrzebie" ale może się mylę?? http://www.dogomania.pl/forum/memberlist.php?s=&securitytoken=1394387893-2caed129d3c7e31c9a488b965d4e980a5a985958&do=getall&ausername=&homepage=&field1=&field2=bełchatów&field3=&field4=&icq=&aim=&msn=&yahoo=&skype=&postslower=&postsupper=&joindateafter=&joindatebefore=&lastpostafter=&lastpostbefore=&sort=username&order= a tutaj z Łodzi (tylko osoby aktywne chociaż raz w ostatnim miesiącu wzięłam): http://www.dogomania.pl/forum/memberlist.php?s=&securitytoken=1394387893-2caed129d3c7e31c9a488b965d4e980a5a985958&do=getall&ausername=&homepage=&field1=&field2=Łódź&field3=&field4=&icq=&aim=&msn=&yahoo=&skype=&postslower=&postsupper=&joindateafter=&joindatebefore=&lastpostafter=2014-02-09&lastpostbefore=&sort=username&order= z tych osób kojarzę, że pomagają na PwP: agata51, Amadorka, nika28, bellatriks, hop!, Kama202, Karilka, Temida, szajbus, rita60, Marycha35, majqua Quote
sharka Posted March 9, 2014 Posted March 9, 2014 z Bełchatowa z listy powyżej też mi nikt nie jest znany Quote
Marycha35 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 (edited) Ludkowie ja jadę do Bełcha w ten piątek, ale zostaję do ponie i wracam już niestety busem. Odpisałam Ana666, podałam tele, może się uda grzybinkę uratować:) Mogę Anę zabrać w piątek z Łodzi do Bełcha, podrzucić do schronu, ale musiałaby wrócić busem do Łodzi. Edited March 10, 2014 by Marycha35 Quote
ania75 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 trzymam kciuki, aby się udało zorganizować tą "podróż" Quote
Doda_ Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 Marycha35 napisał(a):Ludkowie ja jadę do Bełcha w ten piątek, ale zostaję do ponie i wracam już niestety busem. Odpisałam Ana666, podałam tele, może się uda grzybinkę uratować:) Mogę Anę zabrać w piątek z Łodzi do Bełcha, podrzucić do schronu, ale musiałaby wrócić busem do Łodzi. trzymam kciuki !!!!!!!!!:) Quote
Marycha35 Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 (edited) Aneta do 14-stej w pracy w piątek, mogę poczekać, ale chyba nie zdążymy do schronu. Ja w Bełcha od sobo już bez autka będę. Podałam jeszcze inne osoby z Łodzi. Koszt biletu za autobus to 10,50zł w jedną stronę, około godziny i 15 minut podróży. A ta Pani, która dała ogłoszenie i bywa w schronie nie może suni zabrać? Parę dni przetrzymać, umyć, dać jej trochę odsapnąć? Transport się dogra jakoś lub Aneta na spokojnie wtedy dotrze w poniedziałek. Jeżeli dysponowałabym znowu autkiem, dam tu znać. Na teraz mogę pomóc w transporcie w piątek, bo jadę do Bełcha:) Edited March 11, 2014 by Marycha35 Quote
ranna Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 Jestem po rozmowie z moją sąsiadką, która studiuje w Poznaniu i 30 marca może sunie zabrać do Poznania. Do tego czasu babunia może pobyć u mnie. Ana666, jeśli nic nie wymyślisz służę pomocą. Quote
Recommended Posts