Elurin Posted September 7, 2007 Author Posted September 7, 2007 Ja znalazłem ustawę o doświadczeniach na zwierzętach z 2005 r.: [quote][B]Art. 9.[/B] 1. [COLOR=red]W przypadkach nieprzewidzianych w projekcie do[/COLOR] [LEFT][COLOR=red]świadczenia osoba, o której mowa w art. 16 ust. 4, decyduje, czy zwierzę można pozostawić przy życiu, czy należy je uśmiercić [/COLOR][COLOR=red]w sposób humanitarny.[/COLOR] Zwierzę uśmierca się w sposób humanitarny, jeżeli pomimo przywrócenia funkcji życiowych istnieje uzasadnione przypuszczenie, że będzie ono odczuwało trwały ból lub strach.[/LEFT] 2. Zwierzęciu pozostawionemu przy życiu po zakończeniu doświadczenia zapewnia się opiekę lekarsko-weterynaryjną oraz warunki określone dla utrzymywania zwierząt doświadczalnych. [/quote] [quote] [B][B][B][COLOR=black]Art. 20.[/COLOR][/B] [COLOR=black]1. Zgodę na przeprowadzenie doświadczenia wyraża lokalna komisja etyczna na wniosek kierownika projektu.[/COLOR] [COLOR=black]2. Do wniosku o wydanie zgody na przeprowadzenie doświadczenia dołącza się projekt doświadczenia oraz oświadczenie kierownika jednostki doświadczalnej o wydaniu zezwolenia na przeprowadzenie w tej jednostce projektowanego doświadczenia.[/COLOR] [COLOR=black]3. Projekt doświadczenia zawiera w szczególności: [/COLOR] [COLOR=black]1) cel i ogólny opis doświadczenia wraz z opisem stosowanych procedur i określeniem stopnia ich inwazyjności;[/COLOR] [COLOR=black]2) określenie gatunków zwierząt doświadczalnych przewidywanych do doświadczenia oraz ich liczbę;[/COLOR] [COLOR=black]3) wykaz osób przeprowadzających doświadczenie posiadających kwalifikacje w zakresie projektowanego doświadczenia i indywidualne zezwolenie;[/COLOR] [COLOR=black]4) wykaz osób uczestniczących w doświadczeniu; [/COLOR] [COLOR=black]5) imię i nazwisko, stanowisko, tytuł naukowy lub stopień naukowy kierownika projektu;[/COLOR] [COLOR=black]6) uzasadnienie projektu doświadczenia.[/COLOR] [COLOR=black]4. Uzasadnienie projektu doświadczenia zawiera w szczególności:[/COLOR] [COLOR=black]1) określenie potrzeby przeprowadzenia doświadczenia oraz wykorzystania w nim danego gatunku zwierząt doświadczalnych; [/COLOR] [COLOR=black]2) wykazanie niedostępności metod alternatywnych, w szczególności metod zastąpienia zwierząt kręgowych innym materiałem, do osiągnięcia celu doświadczenia;[/COLOR] [COLOR=black]3) informację o konieczności przeprowadzenia doświadczenia poza siedzibą jednostki doświadczalnej;[/COLOR] [COLOR=black]4) określenie przesłanek wskazujących na konieczność powtórnego przeprowadzenia doświadczenia;[/COLOR] [COLOR=black]5) szczegółowy opis sposobu przeprowadzenia doświadczenia;[/COLOR] [COLOR=black]6) wskazanie oczekiwanych korzyści naukowych lub praktycznych;[/COLOR] [COLOR=black]7) [/COLOR][COLOR=red]określenie sposobu postępowania ze zwierzętami doświadczalnymi po zakończeniu doświadczenia.[/COLOR][/B][/B][/quote] [LEFT]NIE MA obowiązku uśmiercania zwierząt! Pogadam jeszcze z tym wetem, na wszelki wypadek. Coś mogło nam umknąć.[/LEFT] Quote
Bajon Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='Elurin']Ja znalazłem ustawę o doświadczeniach na zwierzętach z 2005 r.: [LEFT]NIE MA obowiązku uśmiercania zwierząt![/LEFT] [LEFT]Pogadam jeszcze z tym wetem, na wszelki wypadek. Coś mogło nam umknąć. [/LEFT] [/quote] wynika z tego jasno że to komisja nadzorująca doświadczenia decyduje w co robić ze ze zwierzętami po zakończeniu "projektu".Czyli jeśli zdecydują że przekazują je np.jakiejś fundacji prozwierzęcej, można będzie oficjalnie je adoptować.... Quote
pucka69 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 kto jest prawnikiem na forum? olesiab? tanitka? może green spytać kto jest prawnikiem? poszukac w mapie pomocy dogo?prawnik miałby pewnie większą jasność... Quote
bona_46 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 bardzo proszę o oficjalne wylreślenie mnie z listy oczekujacych na świnki samiczki wczoraj zostałam obdarowana dwiema slicznymi dziewczynkami:loveu: moja rodzina nie mogła już dłużej wytrzymać moich opowieści o pustej klatce i niepewnych świnkach z labo w niewiadomej przyszłosci :shake: myślę, że bólu duzego nie będzie bo na dziewczyny jest olbrzymi popyt nadal trzymam kciuki za dobre domki dla wszystkich prosiaków i jutro będę na wystawie swinek:lol: Quote
BIANKA1 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Dzwoniłam do tej świnki na chodzie , ale nikt nie odpowiada :cool3: "Oferta nieaktualna ". napisała pani od świnki . Quote
Elurin Posted September 7, 2007 Author Posted September 7, 2007 Mam nadzieję, że trafiła do dobrego domu. Gosia - u was, to znaczy gdzie? Na karmę?...:smhair2: Może założyć wątek w "prawie" z pytaniem o te przepisy? Quote
pucka69 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Dziękujemy bianko! Mam tylko nadzieję że świnka nadal jest "na chodzie" :( Jak ci juz odpowiedziała ze nieaktualne - trzeba było spytać co to znaczy "świnka na chodzie"?;) Quote
Gosiapk Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='Elurin']Gosia - u was, to znaczy gdzie? Na karmę?...:smhair2: [/quote] U nas ...:) Quote
OlimpiaK Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Ja tylko szybciutko w sprawie "prawnego" usmiercania z lab - kazdy zespol prowadzacy doswiadczenia musi wczesniej stworzyc bardzo bardzo szczegolowy plan calego doswiadczenia (musza byc tam miliony spraw ustalone) i do tego zapisuje co stanie sie ze zwierzetami uzytymi w doswiadczeniu (takze jesli ktores w trakcie zachoruje). Jesli labo zapisane ma ze usypia zwierzaki to nie dziala niezgodnie z prawem jesli je usypia. Quote
Elurin Posted September 7, 2007 Author Posted September 7, 2007 Tak też myślałem, ale ważne, że zwierzątek nie muszą usypiać, zależy, co ustalą. Aha, OlimpiaK, Ty reflektowałaś na dziewczynki, czy świnki ogólnie? Aha, może jakieś DT by się zgłosiły w W-wie??? Bo grozi mi zaświnienie totalne... Quote
pucka69 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 ja chyba moge 1 swinke dołożyc do zyta i zygmunta? Jak myślicie? z tych nowych co maja byc jutro. jak trafi do takich troche oswojonych to mu chyba dobrze zrobi, co? Olimpio - ja wiem ze oni nie łamia prawa usypiajac swinie po eksperymencie. chodzi bardziej o to - czy np. jezeli napisali w takim projekcie ze beda usypiac - a oddaja - to czy nagłaśniajac ten fakt nie narobimy im kłopotu. No i przede wszystkkim ludzi z labo trzeba chyba spytac czy mozna taka stronke zrobic Quote
invictus hilaritas Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 z soboty na niedziele jade wkoncu na wakacje ;) nie bedzie mnie 2 tygodnie ;) Quote
baffi2 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='Elurin']Aha, może jakieś DT by się zgłosiły w W-wie??? Bo grozi mi zaświnienie totalne...[/quote] Ja nadal czekam na dwie świnki!:cool3: Kiedy bym mogła ewentualnie je odebrać?? Quote
pucka69 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 elurina pytaj :) jutro po wystawie elurin jedzie po nie do piaseczna a potem jedzie spowrotem elurin - Twój koci transportek - jakiej wielkości ma oczka w tej kratce z przodu? w centymetrach? mniej niż 3 x 3 cm? Quote
Bajon Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='OlimpiaK']Ja tylko szybciutko w sprawie "prawnego" usmiercania z lab - kazdy zespol prowadzacy doswiadczenia musi wczesniej stworzyc bardzo bardzo szczegolowy plan calego doswiadczenia (musza byc tam miliony spraw ustalone) i do tego zapisuje co stanie sie ze zwierzetami uzytymi w doswiadczeniu (takze jesli ktores w trakcie zachoruje). Jesli labo zapisane ma ze usypia zwierzaki to nie dziala niezgodnie z prawem jesli je usypia.[/quote] No tak ,ale tak na chłopski rozum ,gdyby przed opracowaniem projektu mieli zagwarantowane, że jakaś organizacja znajdzie nowe domy dla tych ex labo świnek ,to mogliby w projekcie umieścić nas oficjalnie jako ostatnie ogniwo-czyli osoby odbierające świnki po zakończeniu tych testów, a nie wpisywać że świnki zostaną uśpione, mam rację? Quote
pucka69 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 no tak - ale my nie jestesmy organizacją ;( poza tym - święta racja :) Quote
Bajon Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='pucka69']no tak - ale my nie jestesmy organizacją ;( poza tym - święta racja :)[/quote] ale co za problem żeby nią się stać??np.stowarzyszeniem?? Quote
BoUnTy Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Tylko założenie stowarzyszenia troszkę czasu pochłonie, zanim się zgromadzi wszytskie potrzebne dokumenty w ich poprawnych wersjach to trzeba liczyć przynamniej 3 m-ce, do tego są jakies koszta i czas potrzebny na zalegalizowanie w instytucjach prawnych organizacji - ale w sumie nie ma rzezy nie mozliwych, ale jesli chce sie na takie coś porywać, to czemu nie? W sumie przez stowarzyszenie mozna uratowań nie tylko swinki l tego labo, ale moze otworzą sie szersze perspektywy... ;) Quote
Bajon Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 [quote name='BoUnTy']Tylko założenie stowarzyszenia troszkę czasu pochłonie, zanim się zgromadzi wszytskie potrzebne dokumenty w ich poprawnych wersjach to trzeba liczyć przynamniej 3 m-ce, do tego są jakies koszta i czas potrzebny na zalegalizowanie w instytucjach prawnych organizacji - ale w sumie nie ma rzezy nie mozliwych, ale jesli chce sie na takie coś porywać, to czemu nie? W sumie przez stowarzyszenie mozna uratowań nie tylko swinki l tego labo, ale moze otworzą sie szersze perspektywy... ;)[/quote] dokładnie ,dla chcącego nic trudnego:cool3: Co Ty na to Elurin? Może byłaby szansa na oficjalne działania a nie partyzantkę;) pzdr Quote
baffi2 Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Do tego stoważyszenia to trzba mieć conajmniej 18 lat, tak...?:cool1: Ja niestety nie mam:placz:. Elurin kiedy możnaby ewentualnie odebrać 2 świnki?:cool3: Quote
agamika Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 hej BoUnTy :cool3: . a jak tam Twoje chopaki sie dogadują? Quote
Karena Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 Prawnikiem nie jestem, ale znalazłam taka stronę o zakładaniu stowarzyszeń. Pomysł interesujący. [url]http://prawo.ngo.pl/strona/9646.html[/url] tam jest tez plik w PDF-ie gdzie szczegółowo opisują co i jak. Quote
OlimpiaK Posted September 7, 2007 Posted September 7, 2007 pucka - narobilibysmy im bigosu, bo w sumie dzialaja niezgodnie z prawem dajac nam swinie ktore mialy byc uspione, ale jak napisala bajon - gdyby w planach uwzglednili domu dla dla swinek (czyli nas w postaci posrednikow) to nie powinno byc problemu. Wiem ze z psami sie tak czesto robi. Elurin - niestety narazie nie moge wziac zadnego swinia. Zwiekszylo mi sie stadko szczurow (nie bylo to planowane, a okazalo sie konieczne) i moja alergia znacznie sie nasilila, wiec narazie swiniaki odpadaja. Moze za kilka miesiecy, pol roku bedzie "miejsce". Jesli juz to wolalabym dziewczynki, ale chlopcy tez moga byc tylko ich wykastruje. Quote
Recommended Posts