BIANKA1 Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 [quote name='invictus hilaritas']pytalam z ciekowosci.. trusia moja me gesty , gruby wlos i ciezko mi sie ja obcina.. wlos pysi jest inny, jakby miala ich mniej ;)[/quote] Czy to znaczy , że tym świnką włosy cały czas rosną ? Quote
invictus hilaritas Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 tak :) i co jakis czas trzeba im wloski podciac ;) Quote
Hala Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Bianka....tylko nie głupi... :mad: Wypraszam sobie. A waga całkiem fajna, kawał świni że tak powiem. :evil_lol: Lexi, ile Ty msz lat? Quote
Lexi Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 mam 23 lata napiszcie wprost że świnek nie dostanę, a nie zadawajcie mi głupich pytań moje świneczki są zadbane, często brane na ręce i głaskane, mają swobodę w poruszaniu się. A jeśli kogoś dziwi, że samiec nie jest zainteresowany samicą to już nie mój problem... Znam mojego świnka od prawie 4 lat i od czasu pobytu samiczki u mnie jego zachowanie w żaden sposób się nie zmieniło. Jak mówiłam poliże chwilkę samiczkę po futerku, a potem idzie się wyłożyć w jego ulubione miejsce i sobie śpi. Nie interesuje go, że obok w klatce mieszka inna świnka Nie mierzcie swoją miarą wszystkich zwierzaków, bo każdy jest inny :) Pozdrawiam Quote
Elurin Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 Lexi, jeśli przeglądałaś dogo, szczególnie PwP, to rozumiesz nasze pytania. I nikt nie pisze o nie dawaniu Ci świnek. Trudno się dziwić pytaniom, jesli piszesz, że samczyk ma kontakt z samiczką bez dodatkowych danych. Byłbym zapomniał - gratuluję błyskawicznej akcji, Bianko! Quote
seledynek Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 [quote name='Lexi']mam 23 lata napiszcie wprost że świnek nie dostanę, a nie zadawajcie mi głupich pytań moje świneczki są zadbane, często brane na ręce i głaskane, mają swobodę w poruszaniu się. A jeśli kogoś dziwi, że samiec nie jest zainteresowany samicą to już nie mój problem... Znam mojego świnka od prawie 4 lat i od czasu pobytu samiczki u mnie jego zachowanie w żaden sposób się nie zmieniło. Jak mówiłam poliże chwilkę samiczkę po futerku, a potem idzie się wyłożyć w jego ulubione miejsce i sobie śpi. Nie interesuje go, że obok w klatce mieszka inna świnka Nie mierzcie swoją miarą wszystkich zwierzaków, bo każdy jest inny :) Pozdrawiam[/quote] Niestety nie do końca tak jest... Zwierzę to nie człowiek, ma instynkt przetrwania... będzie się rozmnażał, hormony to nie zwierzątka widzi mi się. A to że samiec czy samica nie są sobą zainteresowani nic nie oznacza. Samiczka raz w miesiącu ma ruję i tylko wtedy dopuści do siebie samca. W dodatku napisałaś, że chciałabyś, żeby świnki się do siebie przytulały jak będziesz w pracy. Skąd pewność, że do niczego wtedy nie dojdzie? Poza tym jeżeli chcesz adoptować dwa samczyki i wszystkie te świnki trzymać w jednym pokoju to samce zaczną się gryźć o samice. Na tym forum są osoby, które znają się na rzeczy. Wiedzą co mówią. Ja z chęcią wyślę Ci dwóch chłopczyków, ale musisz rozwiązać jakoś problem z tą samiczką. Quote
Elurin Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 [quote name='seledynek']Poza tym jeżeli chcesz adoptować dwa samczyki i wszystkie te świnki trzymać w jednym pokoju to samce zaczną się gryźć o samice. Na tym forum są osoby, które znają się na rzeczy. Wiedzą co mówią.[/quote] Niestety, to prawda. Mam takie przejścia, miałem przez 3 miesiące samiczki, najpierw jedną, potem jeszcze jej 3 córeczki. Dopóki samiczka nie urodziła, moi chłopcy lubili się. Potem była rujka poporodowa i przyjaźń samczyków się skończyła - teraz 3 samce codziennie mają lekkie starcia ze sobą, a 1 atakuje b. ostro pozostałych i mieszka osobno. Wszystko zaczęło się od tej nieszczęsnej rujki poporodowej, a potem tylko się pogorszyło. Owszem, samce są różne, ale jest 90-cio kilko procentowa szansa na wybuch walk. Jesli chcesz wziąć jeszcze samczyki, a nie chcesz walk (zakładam, że nie chcesz) musisz przenieść samiczkę do drugiego pokoju i b. pilnować usuwania jej zapachu z rąk, ubrania i innych rzeczy, z którymi samce będą miały kontakt. Quote
Neigh Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 A ja tak na dobranoc chciałam dodać, że ja też Helenę strzygę i włos ma taki więcej jedwabisty.......Inaczej wlecze taki welon za sobą i Puma dostaje amoku, usiłuje zajrzeć pod itp:-) Quote
Lexi Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 jak ja jestem w pracy, to zawsze jest ktoś w domu kto świnek dopilnuje, tylko że rodzice nie biorą ich na ręce ani nic... po prostu je karmią, czasem je pogłaszczą i tyle. Jeżeli samczyki będą już pewne, to samiczka będzie mieszkać u chłopaka. Poza tym samiczka ma niecały rok, więc nie ma co ryzykować z ciążą A czy ktoś interesował się tą świnką z Gliwic?? Quote
seledynek Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Dość pilna sprawa, nie wiem czy ktoś już dawał linka do tego ogłoszenia -> [url]http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=228197&sid=f6c260b06608394f7eb7c8001bfad891[/url] Chłopak na terrarystycznym dał ogłoszenie... To Bydgoszcz, może da się coś zrobić? Ogłoszenie jest z 16.01 Quote
Karena Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Wrzuciłam ogłoszenie na cavia.pl i gryzonie.info Quote
BIANKA1 Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Szopen zjadł wszystko co miał . Czy można mu dać listek kapusty pekińskiej ? Latem to miałam zieleninę z ogródka , Teraz też są tam jakieś malusie mleczki i koniczynki i trawka zielona . Dać to ? Wysuszyć , czy mokre ? Opłukać pod kranem ? To mój ogród-dzika łączka . Jabłuszka też mam jeszcze własne . Zaraz brykne do sąsiadki , może ma własne marchewki i buraczki . Czy uciąć mu jakieś gałązki ? Mam brzozę , wierzbinę i owocowe . Piszcie , bo nie chcę go struć . Quote
Karena Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Jeżeli trawa i mlecze to tylko wysuszone. Od mokrych mogą byz wzdęcia. Z kapusta bym się osobiscie wstrzymała, mama złe doświadczenia, ale wiem, że to może moja obsesja (Duszek zachorował po zjedzeniu pekinki). Wszystkie warzywa podawaj suche i nie z lodówki, z temp. pokojową. A jak Kobi zareagował na nowego współlokatora? :cool3: Quote
BIANKA1 Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Wszyscy byli ciekawi , jak przyjechałam z transporterkiem . Jak go już włożyłam do klatki , to im przeszło . Kocięta się interesują , ale bez przesady . Szopen jest bardzo udomowiony i nic go nie przeraża . Fajny taki . Nie jak te dziczki z labo . On nawet nie wygląda na świnkę . Hala , będziesz miała z niego pociechę . Jest przesympatyczny . [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img237.imageshack.us/img237/8005/imag0191kp2.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img261.imageshack.us/img261/7914/imag0192gb8.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img135.imageshack.us/img135/3849/imag0193lh1.jpg[/IMG][/URL] Roki patrzy na niego z kosza . Nawet nie wyszedł go powąchać . [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img135.imageshack.us/img135/4522/imag0194fm9.jpg[/IMG][/URL] Quote
Neigh Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 [quote name='Lexi']jak ja jestem w pracy, to zawsze jest ktoś w domu kto świnek dopilnuje, tylko że rodzice nie biorą ich na ręce ani nic... po prostu je karmią, czasem je pogłaszczą i tyle. Jeżeli samczyki będą już pewne, to samiczka będzie mieszkać u chłopaka. Poza tym samiczka ma niecały rok, więc nie ma co ryzykować z ciążą A czy ktoś interesował się tą świnką z Gliwic??[/quote] Lexi a w jakim Twoim zdaniem czasie samiczka dojrzewa płciowo??? Quote
Elurin Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Neigh, myślę, że Lexi chodzi o to, że jest za późno na ciążę... Przynajmniej ja tak to rozumiem - choć w pierwszej chwili też to odczytałem, jako "za wcześnie". [quote name='seledynek']Dość pilna sprawa, nie wiem czy ktoś już dawał linka do tego ogłoszenia -> [URL]http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=228197&sid=f6c260b06608394f7eb7c8001bfad891[/URL] Chłopak na terrarystycznym dał ogłoszenie... To Bydgoszcz, może da się coś zrobić? Ogłoszenie jest z 16.01[/quote] [B][COLOR=Red]No , to jest pilne!!! Mamy kogoś, kto może zahaczyć o Bydgoszcz???[/COLOR][/B] Quote
Lexi Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 chodziło mi o tą górną granicę 1 ciąży ze względu na zrastającą się obręcz biodrową, czyli najlepiej w 1 roku życia Quote
kimera Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Po pierwsze, kości się nie zrastają, tylko usztywnia się chrzęstne spojenie łonowe, tzw, symphysis. Kiedy świnka dojrzewa fizycznie, a jest to właśnie mniej więcej w w wieku jednego roku, u samicy, która wcześniej nie rodziła, spojenie staje się dużo sztywniejsze. W związku z tym nie rozstępuje się prawidłowo podczas porodu i dochodzi do tzw. dystocji, czyli zatrzymania płodu w kanale rodnym. Wtedy jedynym ratunkiem jest cesarskie cięcie, a i to nie zawsze pomaga. Dlatego nie wolno dopuszczać do tego, żeby świnka zaszła w ciążę, jeśli nie znasz jej wieku, a sprawia wrażenie dorosłej. Pamiętaj, że dystocja to tylko jedna z poważnych komplikacji ciążowych świnek morskich. A co do trzymania samczyka i samiczki razem, uwierz tym, które już miały takie sytuacje. Nie upilnujesz samczyka, bo jak już się zabierze do roboty, to kończy w mgnieniu oka. Wystarczy nawet krótka wizyta. Mój Muka został szczęśliwym ojcem właśnie w taki sposób, chociaż nikt tego nie planował. Tylko że wtedy i ja i opiekunka prawdziwej samiczki (oczywiście Muka był w sklepie uznany za samicę), byłyśmy dziećmi i nie znałyśmy konsekwencji. Dorośli, świadomi opiekunowie nie powinni do tego dopuścić. Quote
Lexi Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 [quote name='kimera']Po pierwsze, kości się nie zrastają, tylko usztywnia się chrzęstne spojenie łonowe, tzw, symphysis.[/quote] znalazłam różne określenia na to zjawisko, więc wkleiłam takie.... poza tym nie nazwa jest ważna, a konsekwencje jakie wynikają z tego dorosłość nie ma tu nic do rzeczy bo świnka ma niecały rok, a jest prawie raz taka jak mój 4-letni samiec, a wrażenie sprawia sympatycznej i ciekawskiej świneczki, do tego bardzo głośnej. Wystarczy, że żywiciel wejdzie do pokoju i się zaczyna ;) Quote
Karena Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 [COLOR=Red]UWAGA!!![/COLOR] Na gryzoniach jedna dziewczyna napisała, że mogłaby wziąć świnkę z Bydgoszczy, tylko, że jej zalezy na samczyku. A płeć tej świnki jest nieznana. może mogłaby jednak chociaż ją odebrać i przetrzymać, a transport jakoś się skombinuje i myslę, że DT się znajdzie. Mam tylko odwieczny problem - chcę się zalogować i wciąż mnie wywala!!! Może komuś z Was uda się zalogować i napisać do niej: [URL]http://www.gryzonie.info/viewtopic.php?f=51&t=25069&sid=f1348fd15d618cf910b08b95a714806f&p=340269#p340269[/URL] Quote
Hala Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 cos tam napisałam, ale ja nie umiem poruszać się na tym forum Quote
kimera Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Napisałam do edyci96 PM-a z prośbą o wzięcie tej świnki na "tymczas". Quote
Karena Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Super, miejmy nadzieję, że nie będzie za późno. Quote
Hala Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Karena ratuj!!!!!!!1 Napisała do mnie Edycia z gryzoniowego..........podam jej gg Ci na PW. Quote
Recommended Posts