mar Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 dalej "nie rozumiec polski"... o wszystkim, tylko nie na temat. bywa :niewiem: pozdrawiam Bywa. Najdziwniejsze jest to, że ty - nie mając nic wspólnego z wystawami, bo swego pieska chyba "nie męczysz" takimi bzdurami - masz tyle do powiedzenia w tematach na tym podforum. Schemat jakiejkolwiek wymiany postów z tobą jest taki sam. Ktoś coś pisze, a ty twierdzisz, że albo nie przeczytał twojego posta albo go nie zrozumiał albo odpisał nie na temat. I to jest z reguły jedyne, co masz do napisania. Nie dziwię sie zatem, że masz ponad 5000 postów... Bywa :niewiem: I nie pozdrawiam forumowego pana boga. Quote
Buldog Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 mar... Probowales kiedys z kims rozmawiac? Ale nie przemawiac, tylko rozmawiac? Czyli m.in. sluchac, co ktos ma do powiedzenia, a potem np. odpowiadac na ewentualne pytania? Bo ja mam od naszego pierwszego spotkania na forum dziwne wrazenie, ze nie. Gdybys rozmawial z ludzmi, to bys nie pisal takich rzeczy, jak powyzej, bo zauwazalbys niektore oczywiste rzeczy. Np. to, co pisza rowniez inni, nie tylko ja. I, ze w ogole pisza. Spytalem pare stron temu o przyczyny obcinania ogonow rottweilerom. Widziales gdzies odpowiedz? Zamiast tego dostalem kilka porcji szyderstw i drobiazgowa analize mojej osobowowosci Twoim zdaniem osoba, z ktora probowalem "rozmawiac", pisala "na temat"? No to ja Ci pieknie gratuluje. Swoja droga zaczalbym sie o siebie martwic, gdyby nikt tutaj nie wiedzial, o co mi chodzi. Ale tak nie jest. Jakos znakomitej wiekszosci pozostalych uzytkownikow forum ani ja, ani nikt inny nie musi pytac po kilka razy o to samo, ani tlumaczyc, co wynika z tego, co sami napisali. Moze sprobuj sie kiedys nad tym zastanowic? Pozdrawiam PS. Na tym podforum akurat odezwalem sie ledwie w kilku tematach. Twoja proba sugestii, ze "mam tyle do powiedzenia" jest po raz kolejny zwyklym naciaganiem rzeczywistosci do Twojego widzi-mi-sie. Wydaje Ci sie, ze tylko ja to widze, czy jak? Quote
Buldog Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Szafowanie zaś nazwiskami i opiniami w sytuacji gdy posługujemy sie nickami to jednak nie do końca fair. Gdybys nie zauwazyl, to mowa byla nie o prywatnych sprawach prywatnej osoby, tylko o publicznej wypowiedzi publicznej osoby w publicznym medium. I to o zasiegu praktycznie ogolnoswiatowym, bo kazdy, kto tylko rozumie po polsku i ma dostep do internetu, mogl sobie ta publiczna wypowiedz tej publicznej osoby przeczytac. Nie widze niczego niestosownego w "poslugiwaniu sie nickami", podobnie, jak i w przypadku innych publicznych wypowiedzi osob publicznych. Nikt tu nie zarzuca Pani XY, ze np. ukradla Pani YX puderniczke, albo sprzedaje psy "na lewo", tylko, ze oficjalny przedstawiciel oficjalnej organizacji powiedzial cos, co nie bardzo ma jakies podstawy. I tylko o tym jest mowa. Mam nadzieje, ze widzisz juz roznice. Pozdrawiam. Quote
Dzidtka_Gl Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 szkoda, że Ty niczego nie widzisz... poczytał później komentarze do tej wypowiedzi, chociaz to pewnie znowu nie na temat :) Quote
malkontent Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Buldogu zauważ, że każdy kto umie czytać po polsku czyta także twoje jak i moje wypowiedzi. Zaś jak juz raz napisałem dobrze by było polegac najpierw na źródłach, a nie na komentarzach innych i komentować żródło a nie komentarze. Swoją drogą nie zapominaj że buldog jest sztandarowym przykładem rasy dla "ekologów" która jest całkowicie nieekologicznym zlepkiem "wad" - szczątkowy, załamany ogon, za duża głowa do całości, zbyt skrócony nos itd itp, ale jakoś ci to nie przeszkadza, mnie na pewno nie bo bez tych swoich cech buldog nie byłby buldogiem. zajrzyj jednak na stronę do której link podałem i bedziesz wiedział jakie sa problemy z nieciętymi ogonami. Quote
Anabelle Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 A mi powiedz Buldożku drogi Co mam zrobić z ogoniastą bokserką , która jak zostaje sama w domu gryzie sobie końcówke ogona aż do krwi ???:( Oczywiście rana się goi ,robią strupki ale przy następnym moim wyjściu z domu na dłużej wszystko zaczyna się od nowa :evil: Myślałam juz o odkręcaniu :wink: jej tego ogona i chowaniu np. do szafy ale jakoś się nie da :D Pozdrawiam Quote
sylwia i boksery Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 A mi powiedz Buldożku drogi Co mam zrobić z ogoniastą bokserką , która jak zostaje sama w domu gryzie sobie końcówke ogona aż do krwi ???:( Oczywiście rana się goi ,robią strupki ale przy następnym moim wyjściu z domu na dłużej wszystko zaczyna się od nowa :evil: Myślałam juz o odkręcaniu :wink: jej tego ogona i chowaniu np. do szafy ale jakoś się nie da :D Pozdrawiam Oberżnąc ogon zaraz przy przy tyłku-Anabelle. Takie ogonki są śliczne-nie widziałaś? Może więcej,w wolnych chwilach zajmij się psem-bo chyba ma problemy natury emocjonalnej i wyraża je-krzyczy do Ciebie-przez samookaleczenia... Proponuję,żeby mod zamknął wreszcie tą jałową,pozbawioną sensu,ładu i składu dyskusję. Quote
mira Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Gwoli informacji nie ma zakazu w Czechach wystawiania psów z obciętym czymkolwiek.Ustawa uchwalona w listopadzie mówiła tylko o uszach (wniosek że krzywdę robi się tylko z przodu psa, z tyłu nie). Ukazała się już nowelizacja tej ustawy i nie ma tam mowy o wystawach. Dobrze wiedzieć. A gdzie można znależc zródło tych informacji? Quote
Anabelle Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Sylwia & Boksery napisała: Oberżnąc ogon zaraz przy przy tyłku-Anabelle. Takie ogonki są śliczne-nie widziałaś? Ale ja nie chce ucinac jej ogona bo jest juz na to zapóżno!!!!!!! I nie wmawiaj mi ,ze czekam z nożyczkami aż sie pies obróci i ciach,ciach mu ten ogon !!!!!:evil: :evil: Kupiłam ją z ogonem bo chciałam żeby miała ogon!!! A to ,ze tak sie dzieje wynika wynika z jej ogromnego temperamentu!!Taka jest i koniec!!!! A Ty Sylwio zachowujesz sie tak jakbyś zjadła wszystkie rozumy na temat bokserów :evil: Quote
Mami Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 A to ,ze tak sie dzieje wynika wynika z jej ogromnego temperamentu!!Taka jest i koniec!!!! A Ty powinnas probowac ten temperament w jakis sposob opanowac. Obgryzanie ogona jest na tle nerwowym, nie mozesz powiedziec, ze "taka jest", bo to niczego nie zmieni. Musisz z nia pracowac. Quote
Anabelle Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Sylwia & Boksery napisała: Może więcej,w wolnych chwilach zajmij się psem-bo chyba ma problemy natury emocjonalnej i wyraża je-krzyczy do Ciebie-przez samookaleczenia... Powiedz na jakiej podstawie zarzucasz mi to ,ze nie zajmuje się psem?? Poświęcam im cały mój czas bo są moim życiem!!!!Daje im całe serce,boksery sa motorem napędowym mojego życia :D No tak ale ja nie jestem Sylwią & Boksery to widocznie na niczym się nie znam,nie dbam o psy i jeszcze chce im wszystko poucinać :evil: Quote
tunio Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Anabelle jest mozliwe ze gdyby nie miala ogona obgryzalaby sobie po prostu np. lapy :niewiem: A moze tak przezywa rozstania z Toba ? :roll: Quote
mar Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Proponuję,żeby mod zamknął wreszcie tą jałową,pozbawioną sensu,ładu i składu dyskusję. Bo ty tak chcesz? Bo wreszcie odezwało się parę osób (zwł. od bokserów) o innych niż ty poglądach i czujesz jak grunt się ci pali pod nogami? Bo gwiazdy typu ty i buldog jakby przybladły? Zastanów się. Quote
aga 2 Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Zastanów się. I vice versa. Nie Sylwia wystąpiła z propozycją zamknięcia tematu pierwsza, więc może jednak rzeczywiście skup się na tym, co Ci proponuje Buldog. Chyba że masz jeszcze coś konstruktywnego do dodania. Na temat zakazu wystawiania w Czechach psów z ciętymi uszami. Hm??? Quote
Anabelle Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Carragan Anabelle jest mozliwe ze gdyby nie miala ogona obgryzalaby sobie po prostu np. lapy A moze tak przezywa rozstania z Toba ? Może masz racje, ale rozstania ze mną nie przeżywa chyba aż tak bardzo bo jest drugi pies w domu i świetnie sobie radzą. Problem wynika z jej temeperamentu i wiecznej potrzeby ruchu.Jeśli "zaliczy"spacer długości 10 km( nie przy rowerze) to pozwoli mi spać do 8-9 rano i nie gryzie ogona.A jeżeli nie była na takim spacerze to o 6 rano pobudka i musimy sie bawić :D Zeszłego lata byłam około 2 tygodni nad jeziorem z psami.Była od rana do póżnego wieczora na dworze i nie było problemu. Rozglądam sie za domem na wsi i duuużym ogrodem dla mojej szalonej dziewczynki :D Quote
nice_girl Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Anabelle Specem od bokserów nie jestem.Może warto pomyśleć nad czymś co pozwoli rozładować energię Twojej suni np. agility. :wink: Quote
pamela Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 do malkontenta w szczególności zajrzyj na strone www.schnauzer.cz - z tego zrodla hodowcy w calej Europie otrzymali informację o noweli do czeskiej ustawy o ochronie praw zwierzat, z ktorej wynika zakaz propagowania zwierzat z cietym uchem przez pokazywanie ich na wystawach, pokazach itp. Jak sobie dalej poczytasz forum pod artykulem na ten temat to mozna tez sie dowiedziec, ze pierwsze interwencje policji na wystawach juz mialy miejsce. Czescy hodowcy maja jeszcze nadzieje, ze jakos uda sie im te zkazy obejsc ale poki co nic na nie wskazuje. to tyle na temat Twojego postu i Twoijej nieomylnej wiedzy, reszty nie bede komentowac bo jest OT Quote
Dzidtka_Gl Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 a ja wczoraj w Nitrze rozmawiałam z hod. bouvierów z Czech i on mi mówił, ze normalnie wystawia swoje ciete i ze mozna smiało do nich zgłaszać i wystawiać Quote
malkontent Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 to tyle na temat Twojego postu i Twoijej nieomylnej wiedzy, reszty nie bede komentowac bo jest OT Dzięki za uznanie mnie za nieomylnego,zawsze miło przyjmować komplementy:-) (ja sobie nie przypominam żebym się tak przedstawił), a informacje mam od sędziego czeskiego, który w kwietniu organizuje wystawę i gdyby te wiadomości nie były sprawdzone to bym ich nie przedstawiał a swoją drogą skąd tyle agresji? Quote
pamela Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 Nie zamierzam sie spierac, jezeli sie okaże , że mozna wystawiać psy z cietym uchem to dla mnie bedzie super bo mam kopiowane importy Ale w tej chwili wiem tyle ile przekazał mi i reszcie subskrybentow admin serwisu schnauzer.cz. Nie znam czeskiego wiec trudno mi sie wypowiadac na temat niuansow i szczegolow poza info przekazanymi po angielsku - ta info jest nastepujaca, organizatorzy wystawy w Ostravie maja zwracac pieniadze i wyslac informacje do wlascicieli psow zgloszonych na wystawe aby nie przywozic psow kopiowanych. No i tyle co moglam zrozumiec na forum czeskim to, ze policja pilnowala wejscia i nie chciala wpuszczać psow kopiowanych na klubowke bodajze bokserow, ale moze w tej kwestii cosik zle zrozumialam. Quote
malkontent Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 sprawdziłem raz jeszcze - w paragrafie 2 znowelizowanej ustawy nie ma zapisu o wystawach, który był we wcześniejszej wersji, psy z ciętymi uszami można wystawiać tak napisali czescy organizatorzy wystawy więc chyba najbardziej zainteresowani i najlepiej poinformowani Quote
pamela Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 do malkontenta - przypuszczam, ze znasz czeski, wiec przetlumacz laskawie poniższy tekst - cytat ze strony www.schanuzer.cz z dnia 21.02.04 "Ïnformace ze: Zápis z 12. zasedání P ČMKU ze dne 19. 02. 2004. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání Ing. Bečková přednesla informaci o zákonu 77/2004 schváleném parlamentem a senátem ČR, který podepsal prezident dne 4.2.2004 s platností od 1.3.2004, kterým se zakazuje propagace týrání zvířat. Podle tohoto zákona se nově označuje kupírování za zákrok na obou stranách hlavy zvířete, v jehož důsledku dochází v podobném tvaru ke ztrátě ušního boltce a tím ke změně vzhledu zvířete. Tento zákon považuje za propagaci zvířat předvedení kupírovaného jedince na jakékoliv veřejné akci. Propagaci týrání zvířat zákon zakazuje a stanoví za ni přísné sankce. Usnesení 02/04: Do výstavního řádu ČMKU se do „článku 12 – Z účasti na výstavě jsou vyloučeni“ vkládá za bod d) nový bod e): e) Psi s kupírovanýma ušima (viz zákon na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 v platném znění zejména ve znění zákona 77/2004). V návaznosti na shora uvedené dává P ČMKU tuto zásadní informaci na vědomí všem členským subjektům, které jsou neprodleně povinny předat tuto informaci všem svým členům. P ČMKU upozorňuje všechny pořadatele kynologických akcí na nutnost dodržování novely zákona na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 v platném znění zejména ve znění zákona 77/2004. Formulace do vstupních listů již připravených výstav: Upozornění Od 1.3.2004 platí dle zákona na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 v platném znění zejména ve znění zákona 77/2004 zákaz propagace týrání zvířat formou předvádění na veřejných akcích. Proto nebude na veřejnou kynologickou akci připuštěn pes s kupírovanýma ušima a nebude ani posouzen. Pozn: citace z korespondence týkající se NV OSTRAVA: Od 01. 03. 2004 platí dle Zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 v platném znění, zejména ve znění zákona č. 77/2004 Sb. zákaz propagace týrání zvířat formou předvádění na veřejných akcích. Proto nebude na veřejnou kynologickou akci připuštěn pes s kupírovanýma ušima a nebude ani posouzen. Vážený pane, dovolujeme si Vás upozornit na to, že je žádoucí, aby na NVP v Ostravě byla učiněna taková opatření, aby skutečně nebyl povolen vstup psům s kupírovanýma ušima a zejména aby byli rozhodčí velmi důrazně upozorněni na to, že nesmí psa s kupírovanýma ušima posoudit. Co se týká poplatků, dovolujeme si doporučit, abyste majitelům psů přihlášeným na NVP u nichž kupírované uši přicházejí v úvahu, nabídli vrácení výstavních poplatků (v plné výši nebo s odečtením poštovních poplatků), pokud o to požádají do termínu, který si určíte." Quote
pamela Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 PS do malkontenta - otrzymales rzeczowa odpowiedz z podaniem zrodla, bez cienia agresji, jedynie z pewna doza zlosliwosci bo Twoja wypowiedz zabrzmiala kategorycznie, w tonie "WIEM i JESTEM PEWIEN", a teraz mowisz , ze to info ustna info od jakiegos sedziego- byc moze on ma racje, - tzn chialabym aby mial racje, niestety juz w to watpie. Czescy hodowcy sa oburzeni tym, ze ich Zwiazek wiedzial o calej sprawie ale nie byl laskaw nikogo wczesniej poinformowac. Quote
pamela Posted March 14, 2004 Posted March 14, 2004 No i jeszcze jeden cytat ze strony czeskiego Zwiazku Kynologicznego :((( http://www.vystavypsu.cz/ - w dziale novinky "22. 2. 2004 Od 1. 3. 2004 platí dle Zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb. v platném znění, zejména ve znění zákona č. 77/2004 Sb. zákaz propagace týrání zvířat formou předvádění na veřejných akcích. Proto nebude na veřejnou kynologickou akci připuštěn pes s kupírovanýma ušima a nebude ani posouzen. " Quote
Recommended Posts