Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A więc ten wątek jest tylko teoretycznym pytaniem które przyszło mi do głowy oglądając w telewizji jakiś program o pudlach :eviltong:
Pytanie brzmi czy z krzyżówki dużego pudla z miniaturowym wyszedłby średni ? Czy takie szczeniaki byłyby ... no nie wiem czym. Otrzymałyby rodowody czy nie bo to w końcu pudle ?

Jeszcze raz zaznaczam że to czysto teoretyczne pytanie , nie bierzcie mnie za żadną świruskę !! :razz:

Posted

Swoją drogą ciekawe bo to samy tyczyło by się sznaucerów?
Np Nagie psy z tego co ostatnio czytałam dopiero wchodzą 'w rozmiarówkę' po osiągnięciu dojrzałości

Posted

Z tego co się orientuję to takie krycie jest niedopuczalne. Podobnie u sznaucerów. U sznaucerów w ogóle nie ma opcji żeby jakiegoś wyrośniętego szczeniaka sznupa miniaturowego oznaczyć jako średniaka.

natomiast u pudli granica jest dośc ruchoma, ale na pewno nie można krzyżować olbrzymich ze średnimi/miniaturowymi. Nie wiem jak to wygląda przy kryciu mini z toy, ale wiem że zdarzają się przerośnięte toy które później w Związku zapisywane są jako mini. Przynajmniej chyba kiedyś coś takiego funkcjonowało?

Jeśli to suczka mini zostałaby pokryta większym psem to duże prawdopodobienstwo powiklan przy porodzie- szczenieta bylyby za duze.

Posted

[quote name='Rosiczka']Ja to jestem ciekawa jak takie krycie miałoby wyglądać :)[/QUOTE]

Mnie zastanawiają mieszańce ONków z jajnikami - też dla mnie kiedyś nie do pomyślenia, a jednak się zdarzają :O

Posted

[quote name='polinka']głłupota ludzka nie zna granic. a moze tak skrzyzowac lepiej nogi pfu lapy?[/QUOTE]

Widzę że nie czytasz ze zrozumieniem .... :shake:
To jest czysto teoretyczny wątek nawet nie ma pudla ;) ... haha

Posted

O ile wiem, pudle krzyżuje się w ramach "odmiany". Może się zdarzyć, że jakieś szczenię "przerośnie" i wyjdzie z widełek wymiarów swojej odmiany - wtedy można je przepisać np. z miniatur do średnich albo z toyów do miniatur (niedawno spotkałam panią, bardzo zawiedzioną faktem, że coś takiego ją spotkało - miała być toyka, a tu psikus i trzeba przepisać ;))

Posted

Mozna a nawet trzeba przepisac do innej klasy je kocham pudle i nie widze powodu do upierania na wysokosc 25 do 28 cm mialam miniature sredniaka iduze wszystkie kochalm jednakowo ale pudel krolewski to jest klasa wszystkie moje psy mily oceny doskonale i prawie wszystkie byly championami ale jakby nie mialy rodowodu to tez bez wzgledu na wzrostby byly kochane bo kocham pudle ipuplo podobne

• 1 month later...
Posted

Genetyka to nie tygiel z farbami, jak się wymiesza biały i czarny to nie wyjdzie szary. Jak się wymiesza duże i małe to nie wyjdzie średnie.
Tu sie cechy dziedziczą jedno po mamusi drugie po tatusiu .... Tak więc ryzyko nie tylko wady ale przy takiej różnicy kalectwa jest olbrzymie.

W Niemczech z powodu ryzyka wad anatomicznych jest zakazane dobieranie par rodzicielskich o różnicy wzrostowej powyżej 5 cm

Natomiast faktem jest że w miotach miniatur często rodzą się psy z 2 a czasem nawet 3 odmian wielkościowych.

• 2 months later...
Posted (edited)

Aha. Zgodnie z regulaminem ZKwP wolno łączyć pomiędzy wielkościami (czyli pozwolenie musi być uzyskane przed kryciem) tylko za zgodą Głównej Komisji Hodowlanej.
Takiej zgody nikt nie wyda.

Edited by aneta