Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przy morskim jest znacznie więcej roboty. Powinno się stosować wodę osmotyczną i ją odpowiednio zasalać, by wszystko ładnie rosło powinno się dozować minerały (przy dużych akwariach warto kupić komputer i on to za nas zrobi no ale to kosztuje. Niektórzy np dokarmiają "ręcznie" ukwiały (ja tego nie robię, sam sobie daje dobrze radę). Więc trochę zabawy jest. ;)

Posted

natija napisał(a):
ta nonstop by wp,,,laly:evil_lol:moj TZ chcial piranie,ale sie nie zgodzilam,wiec wybral mniejsze zlo:evil_lol:

To było założyć akwa z piraniami roślinożernymi tylko, że one dorastają do 60cm :diabloti:

Posted

Franca81 napisał(a):
To było założyć akwa z piraniami roślinożernymi tylko, że one dorastają do 60cm :diabloti:

no to nie tak zle,moj glon ma ponad 50cm,a dwia pyszczaki tez jakos wyrosly:crazyeye:mutanty jakies:diabloti:

Posted

http://www.dogomania.pl/forum/threads/243728-rozliczony-taksowe-obroże-szelki-smycze-na-Kielce-i-Szydłowiec-do-2-06 z tego bazarku. Kupilam dwie. I sa nieziemskie. Superowo wykonane, pozadne i sliczne a plusem jest to ze mozna je regulowac wiec beda rosly z Sintra. :loveu: Polecam kupowac jak Taks wystawi nowy bazarek. Dziewczyny dwa lata temu kupowaly i mowia ze nadal jak nowe. No moja na nowa juz nie wyglada bo Sintra lubi potarzac sie w piachu. :evil_lol: Ale ponoc bez problemu dziewczyny je praly.

No to jeszcze nic straconego z piraniami.... Tylko biotop zmienic hihi
Masz gibicepsa? :razz:

Posted

ano skonczylo, szkoda tylko ze wcielo cala reszte .... :angryy:

W skrocie to napisalam ze kupilam tam dwie, sa zajefajne i polecalam kupic na nastepnym bazarku.

a i pytalam sie czy masz gibicepsa :cool3:

Posted

[quote name='Franca81']http://www.dogomania.pl/forum/threads/243728-rozliczony-taksowe-obroże-szelki-smycze-na-Kielce-i-Szydłowiec-do-2-06 z tego bazarku. Kupilam dwie. I sa nieziemskie. Superowo wykonane, pozadne i sliczne a plusem jest to ze mozna je regulowac wiec beda rosly z Sintra. :loveu: Polecam kupowac jak Taks wystawi nowy bazarek. Dziewczyny dwa lata temu kupowaly i mowia ze nadal jak nowe. No moja na nowa juz nie wyglada bo Sintra lubi potarzac sie w piachu. :evil_lol: Ale ponoc bez problemu dziewczyny je praly.

No to jeszcze nic straconego z piraniami.... Tylko biotop zmienic hihi
Masz gibicepsa? :razz:

Oj że ja wcześniej tego bazarku nie wyczaiłam...:shake:
obróżka naprawdę śliczna:loveu:

Posted (edited)

Franca81 napisał(a):
ano skonczylo, szkoda tylko ze wcielo cala reszte .... :angryy:

W skrocie to napisalam ze kupilam tam dwie, sa zajefajne i polecalam kupic na nastepnym bazarku.

a i pytalam sie czy masz gibicepsa :cool3:

Ja zacytowałam i wszystko jest . . . mam nadludzką moc?:evil_lol:
EDIT: Jednak nie mam nadludzkich mocy:-( Było tylko przez chwilke i się zmyło...:roll:

Edited by (:Buńka:)
Posted

Dzieńdobri!

Co dziś słychać?

Kurde cała dogomania kupuje swoim pieskom piękne obróżki, a moj to w takim starym wyciorze chodzi...:oops: W dodatku uzmysłowiłam sobie że jest trzecim użytkownikiem tej obróżki (kiedyś znajoma pożyczyła Amorkowi od swojego psa, a potem z Amora przeszła na Waldka...).
Jak będzie bazarek to dajcie miłe koleżanki znać, to może i ja coś temu zaniedbanemu pointeriemu kupię. A kasa z bazarków idzie na bezdomniaki?

A co do akwa - ile czasu mniej więcej zajmuje taki dobry start? W sensie , odstać i ustabilizować parametry wody, zakorzenianie i rozwijanie się tych wszystkich korali i innych roślinek? Chyba znacznie z tym więcej ambarasu jak ze zwykłym.

Posted

[quote name='Ana :)']Witamy się pierwszy raz :) śliczna ta Twoja panienka :loveu:
Witamy i dziękujemy. Postaram się wpaść z rewizytą. :cool3:

[quote name='leónowa']Jest coś takiego jak roślinożerne piranie? Pierwsze słyszę, ale mem braki, zawsze sobie te stworzonka wyobrażałamjako żądne miecha bestyjki:crazyeye:
Są wyjątki od reguły. :eviltong:

[quote name='Majkowska']Dzieńdobri!

Co dziś słychać?

Kurde cała dogomania kupuje swoim pieskom piękne obróżki, a moj to w takim starym wyciorze chodzi...:oops: W dodatku uzmysłowiłam sobie że jest trzecim użytkownikiem tej obróżki (kiedyś znajoma pożyczyła Amorkowi od swojego psa, a potem z Amora przeszła na Waldka...).
Jak będzie bazarek to dajcie miłe koleżanki znać, to może i ja coś temu zaniedbanemu pointeriemu kupię. A kasa z bazarków idzie na bezdomniaki?

A co do akwa - ile czasu mniej więcej zajmuje taki dobry start? W sensie , odstać i ustabilizować parametry wody, zakorzenianie i rozwijanie się tych wszystkich korali i innych roślinek? Chyba znacznie z tym więcej ambarasu jak ze zwykłym.

W słodkim stabilizacja trwa średnio miesiąc (to jest moja granica bo niektórzy po 2 tygodniach już wrzucają ryby ale ja wolę sposób nieśpieszny). W morskim jest o wiele więcej zabawy. Ja robiłam tak: Najpierw do akwa nalałam wody przefiltrowanej przez RO, zasoliłam i włączyłam mocną cyrkulację. Jak sól się wymieszała to po około miesiącu kupiłam skałę (żywą) i ją wrzuciłam. Chyba po 2 tygodniach wrzuciłam przepłukany specjalny piach (nie taki tradycyjny a z resztek rafy jakby). No i tak sobie dojrzewało i pokrywało glonem (co jest normalne przy starcie). Po kolejnym miesiącu powoli zaczęłam przekładać korale z mniejszego starego akwa. Na koniec ryby i krewety i to co najdelikatniejsze. korale twarde najczęściej przykleja się za pomocą specjalnego kleju. Miękkie zaś za pomocą np gumki recepturki i wykałaczki. :evil_lol: Więc roboty jest znacznie więcej.

[quote name='Paulina_mickey']http://img20.imageshack.us/img20/5184/fmox.jpg mordeczka :loveu:

A jak finansowo wygląda utrzymanie takiego akwarium? Nie chodzi o zakup rybek i całej reszty tylko już potem. Ja swego czasu na studiach jak byłam w sekcji akwarystycznej to proponowałam opiekunowi stworzenie właśnie takiego akwarium ale nie zgodził się :evil_lol: a szkoda, bo na prawdę jest cudowne!

Zależy o ilu litrach mówimy. ;) Akwa morskie to nie tylko jeden zbiornik. Najczęściej pod nim jest trochę mniejszy (ja mam główny 520 litrów a ten pod nim SUMP ma 280 litrów i tam jest wstawiony odpieniacz białek (niezbędne przy morskim), skała rafowa (w morskim nie ma filtrów mechanicznych. Woda jest filtrowana przez mikroorganizmy które żyją w szczelinach skał oraz także przez gąbki i inne takie). Więc w SUMPIE działa odpieniacz (do odpieniacza jest podłączona jedna pompa), z odpieniacza idzie woda do drugiej pompy, która pompuje wode do góry do akwarium. A w akwa głónym są jeszcze dwie cyrkulacje (króre powodują silny ruch wody gdyż jest to wymagane by wszystko żyło). więc trochę tych "mieszadełek" jest no i do tego jeszcze oświetlenie, które się świeci około 11 godzin. Jeden żarnik HQI o mocy 250W oraz cztery świetlówki t5 o mocy 24W (aktynika). Do tego najlepiej jest mieć stałą dolewkę bo woda paruje a sól się osadza przez co wzrasta zasolenie (a tego nie chcemy). Więc potrzeba kolejnej pompy która dolewa słodkiej wody jak odparuje słona z akwa. No i przy tak dużym akwa najlepiej jest kupić komputer, który sam będzie dozował miko i makro elementy... Więc można powiedzieć że 300zł trzeba odliczyć z domowego budżetu. :roll:

No to się rozpisałam. :evil_lol:

Posted

akwarystyka tu sie rozwija i dobrze zawsze sie mona doksztalcic

suna ma cudowne bardzo wymowne galy!!! w ogole jest cudnai bardzo fajne zdjecia jej robisz
czemu one tak szybko rosna?