MARI0121 Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 Dostałam dzisiaj wiadomość od Legnickich wolontariuszek ze schroniska o dwóch staruszkach, bez szans na normalne dożycie swoich dni, i wszystko na oczach pracowników schronu. Nie mam możliwości inaczej pomóc, jak tylko postarać się głośno o tym mówić, jak najglośniej !!! Poniżej wklejam wieści od dziewczyn. 1. [FONT=Georgia]Choć wszystkie psy w schronisku potrzebują domu, to w tym tygodniu pragniemy szczególnie zaapelować o pilną adopcję dla dwóch psów, które mogą nie przeżyć! [/FONT] [FONT=Georgia] [/FONT] [FONT=Georgia]Ares to ofiara ludzkiego okrucieństwa - trafił do schroniska niemal zagłodzony na śmierć! Mimo spędzenia w nim trzech tygodni, jego stan się nie poprawił! Wręcz przeciwnie, jest coraz gorzej - dziś Ares nie był w stanie ustać o własnych siłach na śliskich kaflach w boksie! Ten pies potrzebuje ciepła, karmy, ale przede wszystkim pilnej wizyty w gabinecie weterynaryjnym. Jeśli mu tego nie zapewnimy, to pozwolimy by odszedł w schronisku, które, po tym co przeżył, powinno być dla niego wybawieniem. Niestety tak się nie stało! Ares jest w tak złym stanie, że schronisko oraz współpracujące z nim osoby nie zgadzają się na publikacje jego zdjęć na oficjalnej stronie.[/FONT] [FONT=Georgia] [/FONT] [FONT=Georgia]Jeszcze tydzień temu Ares chodził o własnych siłach:[/FONT] [FONT=Georgia] [/FONT] [FONT=Georgia]Dziś nie był już w stanie stać: http://2.bp.blogspot.com/-CpcTE4Uwjrc/UYVFgx0HkbI/AAAAAAAACEI/kqDh46YUYvE/s1600/WP_20130504+2.jpg 2. [/FONT][FONT=Georgia] [/FONT][FONT=Georgia] [/FONT] [FONT=Georgia]Drugim psem potrzebującym natychmiastowej adopcji jest staruszek Polar. Nie wiemy, jak wyglądało jego życie zanim trafił do schroniska, ale musiał zaznać przemocy ze strony ludzi, ponieważ na sam widok człowieka kulił się, trząsł i chował w kąt. Kiedy w końcu nieco się otworzył, został przeniesiony do boksu z większym i młodszym psem. Doszło między nimi do walki o względy przechodzących obok ludzi, o miskę, o miejsce w budzie... Dziś w boksie wszędzie widać ślady krwi, psy są pogryzione, a mniejszy i straszy Polar znowu zamknął się w sobie - leży pod ścianą, patrzy tylko w nią i boi się ruszyć... Jeśli szybko nie znajdzie domu, zdechnie w schronisku ze starości lub z powodu ran odniesionych w ciągłych starciach z towarzyszem z boksu... http://3.bp.blogspot.com/-dqcYN0scCXY/UYVHlquy3kI/AAAAAAAACEk/agf2YhuIG1I/s1600/SAM_0328.JPG Nie umiem wklejać fotek, ale jeśli ktoś w tym pomoże, to podeślę foteczki. Bardzo proszę o pomoc dla piesków, w 21 wieku , w bogatym województwie dolnośląskim taka krzywda dzieje się naszym braciom mniejszym..... [/FONT] Quote
Poker Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 Serce pęka na ich widok i nie wiadomo już komu pomagać. Co z nimi zrobić? gdzie dać .Wszystko rozbija się o DT i przede wszystkim kasę. Quote
MARI0121 Posted May 5, 2013 Author Posted May 5, 2013 no najgorsze jest to, że przecież opiekunowie w schronie widzą ich krzywdę, ten mały jest gryziony po prostu przez współwięźnia i umiera tam ze strachu, nie ma z nim szans.... Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 [video=youtube;W9Ggj7daER8]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=W9Ggj7daER8[/video] Quote
MARI0121 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 Nie wiem jak mam poprosić administratora o przeniesienie tego wątku na ogólnokrajowy - bo pomoc na cito potrzebna - więc bardzo proszę ! Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 [video=youtube;QTZpZhscVio]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QTZpZhscVio[/video] Quote
Patmol Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 (edited) [quote name='MARI0121']Nie wiem jak mam poprosić administratora o przeniesienie tego wątku na ogólnokrajowy - bo pomoc na cito potrzebna - więc bardzo proszę ! napisz na pw do moderatora Moderatorzy forum Szamanka, LALUNA, Pianka, Maupa4, Czarodziejka, jefta, Saint, Anashar na samym dole strony http://www.dogomania.pl/forum/forums/1155-dolnośląskie jak klikniesz w nazwę moderatora -jest w opcjach forum to się otworzy profil i można pisać pw Edited May 6, 2013 by Patmol Quote
MARI0121 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 już napisałam do "jefta" , napisałam tez do paru ludzi i okazuje się że dzisiaj ma do schronu trafić następny zagłodzony pies z interwencji i że ma być lekarz i ludzie, którzy przywiozą tego psa,będą nalegać na to aby ten lekarz - weterynarz znaczy, obejrzał tez tego biedaka co chodzić nie może... po południu postaram się czegoś więcej dowiedzieć i będę naciskać gdzie sie da.... Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 MARI0121 napisał(a):już napisałam do "jefta" , napisałam tez do paru ludzi i okazuje się że dzisiaj ma do schronu trafić następny zagłodzony pies z interwencji i że ma być lekarz i ludzie, którzy przywiozą tego psa,będą nalegać na to aby ten lekarz - weterynarz znaczy, obejrzał tez tego biedaka co chodzić nie może... po południu postaram się czegoś więcej dowiedzieć i będę naciskać gdzie sie da.... oby sie udalo te filmiki sa straszne Quote
MARI0121 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 dziewczyny, proszę rozsyłajcie ten wątek gdzie się da, bo kurcze bezradność mnie zabija...przecież psy w schroniskowych boksach nie mogą się na wzajem zagryzać !! Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 MARI0121 napisał(a):dziewczyny, proszę rozsyłajcie ten wątek gdzie się da, bo kurcze bezradność mnie zabija...przecież psy w schroniskowych boksach nie mogą się na wzajem zagryzać !! wysyłamy,musimy pomoc tym biedakom Quote
Patmol Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Mario -chcesz wyciągnąć te psy? czy wpłynąć na schronisko? będziesz dzisiaj w schronie, jak będzie vet? jest jeszcze jeden zagłodzony pies z interwencji -tylko nie wiem czy to ten sam, co ma być dzisiaj czy inny jesteś w stanie wziąć psa na DT? Quote
MARI0121 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 niestety, nie będzie mnie w schronie, pracuję... poza tym mieszkam na 4 piętrze bez windy i mam psa dużego - chcę głównie wpłynąć na środowisko oraz może znaleźć u kogoś DT dla tych biednych staruszków....chcę pokazac światu że i w schronie nie ma ochrony dla naszych braci mniejszych... Quote
Patmol Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 (edited) To że w schronie jest jak jest -to wiem. Nie wiem jak konkretnie można pomóc tym psom. I nie wiem -czy jak to się nagłośni -to będzie jeszcze komu pomagać. Trzeba by DT i te psy wyciągnąć. I jeszcze pieniądze, bardzo konkretne, na ich leczenie i utrzymanie. Ja oprócz pracy i 4 pięter bez windy mam jeszcze kilka kotów na tymczasie -więc nawet się finansowo nie zadeklaruję. Jeśli potrzebna pomoc niefinansowa -chętnie pomogę. Rozmawiałaś z kimś ze schroniska oficjalnie? z Toz w Jaworze? czy ten pierwszy pies będzie leczony? widziałaś osobiście te psy? Edited May 7, 2013 by Patmol Quote
mdk8 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 o matko . Czy to się nigdy nie skończy? Kiedy ludzie zmądrzeją???? Nie mam jak pomóc tylko skromnym grosikiem od czasu do czasu. Ratujcie te biedaki. Quote
MARI0121 Posted May 6, 2013 Author Posted May 6, 2013 jutro mam dostać jakieś konkretne info dopiero... :( Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Oby nie było zapóźno,nie rozumiem dlaczego wet nie jest wezwany do tego psa Quote
mdk8 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 dlaczego nie rozdziela się psów, które się gryzą? Czyżby w tym schronie panuje zasada naturalnej selekcji? Co to za schronisko??????????? Quote
gosiaczek1984 Posted May 6, 2013 Posted May 6, 2013 Nie wiem co to za schronisko,ale sz..... mnie trafia jak o tym myślę Quote
MARI0121 Posted May 7, 2013 Author Posted May 7, 2013 To jest schronisko w Legnicy !!! w temacie wątku jest napisane dziewczyny !!! I o to mi właśnie chodzi.... Quote
Patmol Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 ciekawy artykuł -ogólnie o schroniskach http://spoleczenstwo.newsweek.pl/schroniska---seryjni-mordercy-psow,103656,1,1.html Quote
Recommended Posts