Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich nie jestem właścicielką husky ale też mam sunię mądrą i kochaną,chciałam Was jednak zapytać w imieniu kogoś bliskiego czy husky czasem linieją w takie plamy może dodam że piesek ma rok jest brązowy jeśli ma to jakieś znaczenie,jest przeuroczy i trochę się o niego martwię ,podobno takie linienie się zdarza ale czy napewno nie jest oznaką jakiejś choroby?

Posted

Ale w jakim sensie w plamy ?

Mój jeden (ten futrzak) linieje całymi kępkami i na ogół te kępki odpadają (lub dają sie wyczesywać) ...miejscowo, no nie wiem, jak to określić. Jak kępka wylezie, to druga zaraz obok i tak dalej... Więc trworzy się swego rodzaju "plama", rejon już pozbawiony zimowego podszerstka...

Czy o coś takiego pytasz ? :D

Posted

Dzięki to właśnie coś podobnego,nigdy nie widziałam takich łat ,moja sunia to mieszaniec po ON i linieje "równo" dlatego się zaniepokoiłam pieskiem znajomych,pewnie niepotrzebnie.

Posted

Szaman chyba zaczął linienie :-?

W okolicach słabizny tak go wyczesałam, że wygląda tak chudziutko :lol:

Za oknam śnieg,czy to odpowiednia pora na linienie? :o

Posted

ja mam to samo, przyspieszam jej wypadanie futra poprzez skubanie Lunci jak gaske. Klaki bardzo latwo wychodza . Na szczescie to juz koncowka bo za niedlogo jak bede tak ciagle odkurzac to albo zbankrutuje bo wydam wszystko co mam na prad albo padnie mi odkurzacz.

Posted

a ja się zastanawiałam skąd są takie wysokie rachunki za prąd, dzięki Susy oswieciłaś mnie :lol: :lol: :D

U mnie husky linieja od dołu do góry, również siersć wychodzi im kępkami.

Posted

jak Aqua linieje to jeszcze nic, gorzej jak moj kot (pers) zrzuca futro - z tym, ze jego jest o tyle gorsze, ze lata w powietrzu. To taki puszek z cieniutkich wloskow, ktory potrafia sie doslownie wszedzie dostac. I wiecej go w powietrzu niz na podlodze ;)

Posted

Jak odkurzam po Szamanie to najczęściej nie są to włosy, tylko resztki: kości i ryżu porozrzucane po całym dywanie.

Psiak potrafi np. potrząsnąć całą głową jak natrafi na warzywa w misce z mięsem i cały pokój urządzony jest wiosennie...

Polecam dlatego suchą karnę :) Jak się nadepnie, to jedynie się rozgniata, a nie przyczepia do podeszwy.

A włosy?

Czy Wasze psyt też tak mają, że nie tyle zrzucają martwy podszerstek, ale wypychają go i znajduje się on pomiędzy skórą a włosami okrywowymi ?

Trzeba go jedynie wyczesać lub wyskubać :)

coś jak :trymowanie? :-?

Posted

A włosy?

Czy Wasze psyt też tak mają, że nie tyle zrzucają martwy podszerstek, ale wypychają go i znajduje się on pomiędzy skórą a włosami okrywowymi ?

Trzeba go jedynie wyczesać lub wyskubać :)

coś jak :trymowanie? :-?

Manu tak "postępuje" właśnie z podszerstkiem. Bo właściwie nie tyle go zrzuca, co ja go muszę wyskubywać/wyczesywać. Jedynie pojedyncze kępki czasami wychodzą. I wyskubuję ten podszerstek na zasadzie powiększania "plam bezpodszerstkowych" już.

Jeny, ale słowotwórstwo... :lol:

Posted

Z moich obserwacji wynika, że są dwa typy linienia u husky.

Pierwszy to typ wilczy tzn. z "wypychaniem" martwego podszerstka co powoduje powstawanie plam=łat , od których zaczął się ten topic.

Drugi to typ psi czyli równomierne gubienie włosa na całym ciele. Takie linienie trwa o wiele dłużej :( ale za to psiak nigdy nie wygląda tak źle jak ten, który linieje wilczym sposobem :)

Co ciekawe wersja wilcza jest bardziej typowa dla suczek a wersja psia dla samców :)

Oczywiście zdarzają się tez wyjątki.

Posted
Z moich obserwacji wynika, że są dwa typy linienia u husky.

Pierwszy to typ wilczy tzn. z "wypychaniem" martwego podszerstka co powoduje powstawanie plam=łat , od których zaczął się ten topic.

Drugi to typ psi czyli równomierne gubienie włosa na całym ciele. Takie linienie trwa o wiele dłużej :( ale za to psiak nigdy nie wygląda tak źle jak ten, który linieje wilczym sposobem :)

.

SH, zgadza się ! :D Mój każdy psiak jest właśnie przykładem danego typu linienia !