Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Agata69 napisał(a):
Ooo, dziekuje ci kochana. Mikołaj jest sliczny , młody i i w ogóle super. Normalnie mozna zwymiotować. W sobotę ide do niego na osiemnastke, więc będe mogła zrobic to komisyjnie.

Nie schlaj się przy młodzieży :p

Posted

Nie wiem jak to sie dzieje, ale ja wszędzie mam takie przypadki. Dzisiaj zobaczyłam na drodze owczarka niemieckiego, samego, bez obroży. Przez skóre poczułam , ze psu trzeb abędzie pomóc i że spadnie to na mnie. Pomodliłam się, żeby jednak nie. Poszłam ogarnąć psy wiejskie (znaczy zaniosłyśmy karmę i zabrałyśmy łańcuchowa bidę na spacer, no przeciez jestem na urlopie). Po powrocie zastałam owczarka na swojej działce. Taka karma...
Max, (wiem, że banalnie, ale mi się tak nasunęło) właśnie leży na moim tarasie, na moim kocu i jest moim najnowszym problemem. Bardzo dyszy, widać jak serce w nim bije. Albo przeżywa mega stres, albo ma chore serce , albo zapalenie płuc. Duzo pije, wybitnie głodny czy zaniedbany nie jest. Chodzi za każdym domownikiem wychodzącym z domku. Wraca razem z nim. Jest ładny, duży. Zajrzałam do paszczy, nie jest młody. Trzeba mu pomóc, to oczywiste. Ja jutro wyjeżdżam na 2 dni. Maź moze zostać na tarasie, zostawię mu wodę i suche. Ale to nie jest rozwiązanie. To jest domek letniskowy, potrzebny dom tymczasowy dla tego biedaka. Ludzie, pomóżcie!

Posted

Pojawił sie dzisiaj rano. To trasa, gdzie masowo wyrzuca sie psy z Wawy. Ja ich zabrałam już przez lata kilka. Więc sie boje, ze to nastepny. Pies jest bardzo umęczony , jakby biegł bardzo długo, albo miał stres przeogromny. Pilnuje nas na krok, mam do kibla obstawe. W okolicy wiedzą , ze taki pies jest. Wole, zeby był u mnie n tarasie, bo pójdzie na łańcuch.

Posted

Zaczełam ogłaszać, Max musi opuścić szybko moja posesje, bo chodzi za dziecmi i ludziom sie to nie podoba.
Mam zwrot z adopcji, nawet dwa.
Mam taki nastrój, że az się robi widno.
Nie jestem dobra kobieta.

Posted

Agata69 napisał(a):
Zaczełam ogłaszać, Max musi opuścić szybko moja posesje, bo chodzi za dziecmi i ludziom sie to nie podoba.
Mam zwrot z adopcji, nawet dwa.
Mam taki nastrój, że az się robi widno.
Nie jestem dobra kobieta.

Wyluzuj. Imprezę masz.
A jutro napisz co ci wróciło.

Posted

Dobre wiadomości, znaleźliśmy dom tymczasowy dla Maxa we Włocławku. Dzięki temu pies będzie jutro diagnozowany u dobrych wetów. Jesli okaze się zdrowy będziemy mogli szukac mu domu z czystym sumieniem. Max jest pod dobra opieką. Mam jednak szczęście w swym nieszczęściu wyłapywania wszystkich bid w promieniu kilkunastu kilometrów.

Co do zwrotów: jeszcze nic nie wróciło, ale czeka na kolejne adopcje. Nero po 9 miesiacach w ds , bo ma depresje. Koko po dwóch latach bo jest kościa niezgody. Żenada.
Nero dostanie jutro psychotropy, wykupione, zeby tylko dawać. Koko jeszcze nie we ze ma wyp.....
Tylko sie upić. Do nieprzytomności.

A to nasz śliczny dorosły.

Posted

jolantina napisał(a):
Wszystkiego najlepszego dorosłemu Mikołajowi życzymy.
I uśmiechnij się, bycie dorosłym nie jest wcale takie straszne.

Nie jest straszne???? Dorosłe życie?
Toż to okropieństwo!

Posted

Misio jutro pojedzie bo dziś nie ma samochodu, a skuterem to raczej nie pojade :) Nadal szczeniaczki są. 3 zostały. Codziennie je odwiedzam. Sam bym je wziął :) A tu zdjęcie RODZINNE :)

Posted (edited)

Mikołaj uspokój sie.

Dzisiaj nasz Max, a własciwie Dodż (takie dostał imię od opiekunki i niech tak zostanie) był diagnozowany w wet Centrum we Włocławku.
Może wypunktuje dla wiekszej przejrzystości:
1. bardzo zarobaczony, dostał odpowiednie medykamenty
2. wątroba i nerki OK
3. 2 cysty na powiększonej prostacie, krwiomocz - dostał antybiotyk, w najbliższej przyszłosci trzeba wykastrować.
4. kilka kaszaków na ciele, które częściowo sobie wygryzł, a częściowo zostały wyciśnięte
5. zapalenie skóry uszu wywołane przez muchy i ich larwy, uszy zostały zgolone + oxycort
6. Kręgosłup jest w najgorszym stanie, duże zwyrodnienia , trzeba podawać leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, nie zatuczyć, nie forsować
Dodż na razie jest u Kasi i będziemy go ogarniać zdrowotnie. Mysle ze wszystko oprócz kręgosłupa jest do ogarnięcia.
Koszt zdiagnozowania psa to n adzień dzisiejszy 240 zł + leki.

Dodż był u mnie z Kasią bezposrednio po wizycie u weterynarzy. Zasnął spokojnie w cieniu podczas naszej rozmowy

Edited by Agata69
Posted

mar.gajko napisał(a):
Kręgosłup jak to u ON-ka.
Zawsze mają jakieś problemy.
Na zdjęciu wygląda na zamęczonego.

Mysle, ze zadział na niego jeszcze głupi jasiu, który dostał zeby go dobrze zbadać.

Posted

Opis wizyty Dodge

14/07/2014 11:41: Badanie + Laboratorium
Opis wywiadu: Pies, samiec, owczarek niemiecki, według mojej oceny w wieku około 8-9 lat. Przekazany do domu
tymczasowego, przyjęty po wcześniejszym kontakcie z Agatą Grzybowską.
Stan ogólny dobry, włos ładny, miejscami przerzedzony, dobrze osadzony. Miejscami - rany, prawdopodobnie
rozdrapane kaszaki, wewnątrz prawdopodobnie znajdowały się wczeaśniej jaja i larwy much, rany oczyszczono,
zapuszczono antybiotyk i popsikano Alumisprayem.
Suchy krtaniowy kaszel - w trakcie badania w sedacji - gardło niezaczerwienione, migdałki bez zmian. Gardło i krtań
niereaktywne. Zęby pościerane.
Krwiomocz. Napletek opuchnięty, okolica napletka zaczerwieniona, wylizana.
Uszy - końcówki zmienione zapalnie, tam również wcześniej znajdowały się larwy much - zgolono włosy i
oczyszczono.
Problemy z poruszaniem się i oddychaniem, oddech krótki. Zdecydowano się na kontrolne RTG stawów biodrowych,
kręgosłupa lędźwiowego i klatki piersiowej.
Zdecydowano się również na kontrolne badanie krwi. Pies zarobaczony.
RTG: masywne zwyrodnienia kręgosłupa na odcinku L2-L4 (największe w obrębie L3) oraz L6-S1. Dodatkowo Th6 -
Th10. Sylwetka serca powiększona VHS 11, zaostrzony rysunek drzewa oskrzelowego.
Wykonano USG jamy brzusznej - pęcherz moczowy wypełniony moczem z niewielką ilością osadu. Prostata
nieznacznie powiększona płat prawy i lewy wielkości ok 4 x 5 cm, w płacie prawym widoczne 2 cysty,m w lewym 1.
Wątroba normoechogenna, śledziona normoechogenna. Nerka prawa i lewa bez zmian w obrazie.
Opis badania:
Temperatura 38,4
Dostępne do badania węzły chłonne niepowiększone.
Błony śluzowe różowe, wilgotne.
Opis badań laboratoryjnych:
Biochemia krwi
ALT (GPT) aminotrans. alanin. (25°): 22 U/l 25°C (=) (0-47) OK.
Kreatynina: 0,635 mg/dl (=) (0,9-1,8) -
Morfologia krwi
OB
Erytrocyty: 6,06 T/l (=) (5,5-8,5) OK.
Hematokryt: 42,04 % (=) (37-55) OK.
Hemoglobina: 14,7 g/dl (=) (12,002-17,9949) OK.
Leukocyty: 25,85 G/l (=) (6-16,5) +
Trombocyty: 313 G/l (=) (200-500) OK.
Eozynofile: 2,43 tys./mm3 (=) (0-0,8) +
Zabiegi
Badanie kliniczne - pies, kot 4
RTG 1,5
Badanie USG
Morfologia krwi
Zastosowane leki:
ALAT BIOCHEMIA 1 SZT
Strona 2
KREATYNINA BIOCHEMIA 1 SZT
DEHINEL PLUS XL 10 TBL KRKA 1 SZT
CEPOREX 100 ML 2 1ml.
Melovem 100 ML 1,6 ML
CEPETOR 10 ML SCANVET 0,4 1ml.
MORPHASOL 10MG/ML INJ 0,3 1ml.
ANTISEDAN 10 ML PFIZER 0,3 ml
Carprodyl F 50 mg 7 tabl
Expain 20 mg 7 szt.
Mastijet Fort 1 szt
Zalecenia:
Po wybraniu leków kontrola
Recepty:
Cyclonamine 1 op
Dawkowanie: 1 tabletka 3 razy dziennie przez 3 dni
Keflex, 500 mg 2 op
Dawkowanie: 2 kapsułki 2 razy dziennie
Kwota: 240,00
Zarejestrował: lek. wet. Marta Boruczkowska

Posted

No to sobie Dodge trochę dolegliwości nazbierał - stosownie do wieku i dotychczasowych warunków.
Pytanie zasadnicze - skąd wytrzasnęłaś 240 zł? Musiałaś zapłacić gotówką czy wisisz u p. doktor?

Posted

jolantina napisał(a):
No to sobie Dodge trochę dolegliwości nazbierał - stosownie do wieku i dotychczasowych warunków.
Pytanie zasadnicze - skąd wytrzasnęłaś 240 zł? Musiałaś zapłacić gotówką czy wisisz u p. doktor?

Wiszę. Dzisiaj dostane token do konta i dokłądnie zanalizuje wpływy: bazarek i wasze wpłaty. wierzę ze nie jest tak źle. Zreszta , jakie mamy wyjście? Psa trzeba leczyć...