aganiechaa Posted March 20, 2013 Share Posted March 20, 2013 Szukam pomocy dla mojego psa. Moja moja ok 7 letniej sunia ma coraz gorsze wyniki wątrobowe. Nie wiemy czym jest ta sytuacja spowodowana (nie widać guzów, choroby odkleszczowe wykluczone). Moje pytanie jest takie czy oprócz leków, które dostaje mogę zastosować jakieś ludzkie medykamenty, zioła, homeopatię? Pies nie je karmy hepatic, renal i generalnie je bardzo mało. Dostaje Hepatiale forte(300mg) Zentonil jakiś brązowy syrop hepa..... Ostatnio zastosowaliśmy podskórne zastrzyki leku dla ludzi (5 ampułek, bolesne, pochodna wit B12 nazwa na C... niestety nie pamiętam nazwy a opakowanie wyrzuciłam). Pomimo wszystko wyniki cały czas się sypią. Czytałam o leku Ornipural czy można go próbować zdobyć, czy można coś innego zastosować? Alat 600, Asp 270, Fotostaza 1700. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamniczaRodzina. Posted March 20, 2013 Share Posted March 20, 2013 Witaj, To co podajesz suni w tej chwili jest bardzo dobre. Ornipural jest dobrym lekiem jeśli masz taką możliwość warto by było go zdobyć. Myślę, że dodawanie kolejnych leków niewiele zmieni, zwłaszcza że piszesz o tym, że wskaźniki są coraz gorsze. A dlaczego? Dlatego, że nieznana jest przyczyna takiego stanu. Dobrze by było znaleźć źródło które doprowadziło do tego że te wskaźniki tak podskoczyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted March 21, 2013 Author Share Posted March 21, 2013 Oj i tu duży problem, nie mamy pojęcia skąd te wyniki. Na USG nie widać guzów tylko cała wątroba wygląda na zniszczoną, po rozmazach krwi i badaniu przeciwciał choroby odkleszczowe wykluczone, zastanawiamy się nad trutką. Sunia prawie nie je, bardzo dużo pije, jest wesoła i nie wygląda na to jakby coś ją bolało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 aga wszystkie leki,suplementy podawaj w uzgodnieniu z lekarzem.dostawała wcześniej,kiedyś jakieś leki,na co była chora?wit z gr b mozna podawac -regeneruja ,pomagaja w regeneracji watroby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted March 21, 2013 Author Share Posted March 21, 2013 Nie chorowała, te właśnie bolesne zastrzyki to pochodna wit. B. Czy można podawać wit B takie dla ludzi? Jest takie coś jak Vitaminum Compositum B. Co do diety to poddałam się po trzech dniach głodowania (odpadają puszki specjalistyczne, suche Hepatic i Renal) zjada tylko kilka smakołyków pedigree w ciągu dnia ale wet i tak się cieszy, że cokolwiek zjada bo to sama skóra i kości. Zbojkotowała także to co wcześniej jadła czyli żółtka, biały ser, gotowane mięso. U ludzi stosuje się też zioła ale co u takiego psiaka można podać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vicvictoria Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 masz wiadomość na priv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamniczaRodzina. Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Tak, leki podawaj tylko po konsultacji ze swoim weterynarzem. Od kiedy zauważyłas takie pogorszenie parametrów biochemicznych? Czy to trwa już jakiś czas? Takie wyniki mogą świadczyć o wirusowym zapaleniu wątroby, toksycznym uszkodzeniu wątroby albo o nowotworze. - czy sunia ma obrzęki łapek albo podbrzusza? - czy jej temperatura ciała jest w normie? - czy pozostałe wyniki nie odbiegaja od normy? (leukocyty i parametry krzepnięcia?) - czy miała może stosowane leki które by mogły wpłynąć negatywnie na wątrobę, glikokortykosteroidy, może jakieś przeciwzapalne typu Rimadyl albo leki przeciwbólowe z domowe apteczki? - czy miała kłopoty gastryczne typu biegunka bądź wymioty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 moga byc ludzkie b compositum,ale sypatj weta uprzednio te bolesne pochodne b1(nie b12)to cocarboxylaza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted March 21, 2013 Author Share Posted March 21, 2013 [quote name='JamniczaRodzina.']Tak, leki podawaj tylko po konsultacji ze swoim weterynarzem. Od kiedy zauważyłas takie pogorszenie parametrów biochemicznych? Czy to trwa już jakiś czas? Takie wyniki mogą świadczyć o wirusowym zapaleniu wątroby, toksycznym uszkodzeniu wątroby albo o nowotworze. - czy sunia ma obrzęki łapek albo podbrzusza? - czy jej temperatura ciała jest w normie? - czy pozostałe wyniki nie odbiegaja od normy? (leukocyty i parametry krzepnięcia?) - czy miała może stosowane leki które by mogły wpłynąć negatywnie na wątrobę, glikokortykosteroidy, może jakieś przeciwzapalne typu Rimadyl albo leki przeciwbólowe z domowe apteczki? - czy miała kłopoty gastryczne typu biegunka bądź wymioty?[/QUOTE] Tosia nie brała wcześniej żadnych leków, ok miesiąc temu miała robione pierwsze badania, które były powtarzane mniej więcej co tydzień. Podbrzusze jest wolne od płynu natomiast opuchlizna łapek zeszła, zeszły także wybroczyny na dziąsłach. Temperatura troche podskakuje ale sunia stresuje się wizytami w lecznicy więc nie jest to do końca miarodajne. Wymi, otów coraz mniej (przez ostatnie dwa dni zupełnie nie było). Sunia dużo pije i dużo siusia. Badania zrobiliśmy bo Tosia kilka dni przed pierwszym badaniem miała mniejszy apetyt, dużo piła i podłapała kaszel, widzieliśmy, że coś może być nie tak i dlatego tego po wyleczeniu kaszlu zrobiliśmy badania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted March 21, 2013 Author Share Posted March 21, 2013 [quote name='gryf80']moga byc ludzkie b compositum,ale sypatj weta uprzednio te bolesne pochodne b1(nie b12)to cocarboxylaza[/QUOTE] Tak dokładnie o to lekarsto mi chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egradska Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 W przypadku ludzi, przy nawet bardzo zmasakrowanej wątrobie, cuda może zdziałać sok z czarnej rzepy, świeżo wyciskany, w malutkich dawkach, stopniowo zwiększanych. P. dr Jadwiga Górnicka w swoich książkach przytacza przykłady wyleczenia nawet marskości. Może by jakiś sensowny wet umiał odpowiedzieć na pytanie, czy pieski w ten sposób też można leczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 myślę że w podobny sposób do działania soku z czarnej rzepy działa rapacholin(tyle że on jest bardziej na wydzielanie żółci) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamniczaRodzina. Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 Nie wiem co powiedzieć, bardziej bym naciskała na weterynarza, jeśli to marskość wątroby to same witaminy nie pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marako Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 Dobrze regeneruje wątrobę ostropest (możesz podawać mielony do mokrej karmy), sunia bliskiej osoby, która po zatruciu oparami farby wątrobę miała prawie zupełnie zniszczoną i 2 wetów już ją kierowało na eutanazję, a właścicielka się zgodziła, bo nie mogła patrzeć na męczarnie suni (5-7 ataków podobnych do padaczki dziennie, jaka brzuszna jak bania, wątroba powiększona 2x, a sunia chudziuteńka poza tym), ta sunia wyszła z tego, a wet, który podjął się leczenia właśnie ostropest bardzo zalecił i leki zawierające go.Brała też inne leki, a ostropest na regenerację wątroby długofalowo działa cuda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted March 22, 2013 Author Share Posted March 22, 2013 Dziękuję za wszystkie pomysły, spisuję wszystko. Powalczymy o Tosię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 [quote name='JamniczaRodzina.']Nie wiem co powiedzieć, bardziej bym naciskała na weterynarza, jeśli to marskość wątroby to same witaminy nie pomogą.[/QUOTE] przy marskiej najczesciej transaminazy sa w granicach normy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamniczaRodzina. Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 [quote name='gryf80']przy marskiej najczesciej transaminazy sa w granicach normy[/QUOTE] tak? w takim razie mnie źle nauczyli na studiach, a Ty gdzie kończyłaś weterynarię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 napisałam że "najczęściej"nie "zawsze".....z doświadczenia życiowego,niestety:(. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 Po kilku miesiącach Tosia nadal żyje. Przytyła ok kg, jest chętna do zabawy, cały czas dostaje leki natomiast wyniki pogorszyły się Aspat z 270 na 364 Alat z 600 na 623 Jedynie osataza z 1700 na 644. Co do diety to zbojoktowała przez ten czas wszystkie suche karmy dla psów z chorą wątrobą, najbardziej lubi gotowany ryż (z dodatkiem kaszy jaglanej) z marchewką i kurczakiem, saszetki dla kotów czasami jakiś psi przysmak i to tyle. Może macie jakieś sugestie, każda mile widziana. Aha ziołową kurację od homeopaty psiego tez zaliczyliśmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aganiechaa Posted September 26, 2013 Author Share Posted September 26, 2013 :multi: Słuchajcie jestem w szoku. Nawet nie mogę się cieszyć bo w głowie kłębi mi się myśl, że może coś pomieszali z wynikami ale tylko watrobowe sie zmieniły reszta jest identyczna ale po kolei. Po badaniach w lipcu gdzie wyszło, że wątroba nadal (wolniej bo wolniej) ale się sypie wprowadziliśmy zioła 2 x dziennie, zostaliśmy też przy hepato force, dałam Tosi więcej luzu z jedzeniem (tzn. pozwoliłam jej jeść więcej tego co lubi bo z jak pisałam przez te wszystkie miesiące karmy specjalistyczne nie były przez nią akceptowane). Wczoraj odebrałam nowe wyniki i pierwszy raz od czasu walki o jej wątrobę wyniki są lepsze:) Tak wygladały w marcu: Alat 600, Asp 270, Fotostaza 1700 Potem w kilku badaniach były niewielknie zmiany W lipcu Aspat 364, Alat 623, Fosataza 644 Wczorajsze wyniki: Aspat 154, Alat 430, Fosfataza 692. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dott Posted August 12, 2023 Share Posted August 12, 2023 On 9/26/2013 at 6:10 PM, aganiechaa said: :multi: Słuchajcie jestem w szoku. Nawet nie mogę się cieszyć bo w głowie kłębi mi się myśl, że może coś pomieszali z wynikami ale tylko watrobowe sie zmieniły reszta jest identyczna ale po kolei. Po badaniach w lipcu gdzie wyszło, że wątroba nadal (wolniej bo wolniej) ale się sypie wprowadziliśmy zioła 2 x dziennie, zostaliśmy też przy hepato force, dałam Tosi więcej luzu z jedzeniem (tzn. pozwoliłam jej jeść więcej tego co lubi bo z jak pisałam przez te wszystkie miesiące karmy specjalistyczne nie były przez nią akceptowane). Wczoraj odebrałam nowe wyniki i pierwszy raz od czasu walki o jej wątrobę wyniki są lepsze:) Tak wygladały w marcu: Alat 600, Asp 270, Fotostaza 1700 Potem w kilku badaniach były niewielknie zmiany W lipcu Aspat 364, Alat 623, Fosataza 644 Wczorajsze wyniki: Aspat 154, Alat 430, Fosfataza 692. :lol: Dzien dobry, natrafilam na Wasza rozmowe przez przypadek, przeszukujac caly internet , zeby walczyc o naszego Pusia. Oczywiscie tez watroba. Czy moglabys mi prosze napisac jakie leki czy ziola dawalas swojej suni? Znalazlam juz ten Hepato Forse na ebayu, niestety mieszkamy w angli wiec moge nie miec do wszystkiego dostepu. Nasza sytuacja tez jest juz zaawansowana. Walczymy od grudnia, niestety waga spada albo sie nie zmienia, w znaczeniu nie rosnie. Pies jest na jedzenie ktore mu gotuje, glownie organic , zeby juz wiecej chemi watrobie nie dokladac. Ale strasznie wybredny jest, no i oczywiscie brak apetyty tez robi swoje, wiec cos nie moze przytyc. Jest na leku Denamarin i dodatkowo daje mu Liver Suport :to milk thiste (zdaje sie,ze to ostropest) i korzen mlecza. Jego grudniowe wyniki byly Alat powyzej 3000, Asp powyzej 2000....po miesiacu spadly okolo 1000. Obecne spadly wiecej, bo rozmawialam dzisiaj z wetem przez telefon, ale nie widzialam numerow. W kazdym razie wet powiedzial, ze pies umiera to tylko kwestia czasu. A wyniki moga byc mniejsze bo watroba sie zmniejszyla. A my chcemy walczyc! Gdybys mogla dac mi znac jak tam Twoje malenstwo przetrwalo i jesli pamietasz leki czy ziola, bylaby to dla mnie wielka pomoc. Z gory Ci serdecznie dziekuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bou Posted August 12, 2023 Share Posted August 12, 2023 Dnia 12.08.2023 o 17:21, Dott napisał: bylaby to dla mnie wielka pomoc. Dott...obawiam się,że nie otrzymasz odpowiedzi,minęło 10 lat od wpisu,do którego się odnosisz... Wyniki wątrobowe twojego psa są nie do odczytania,bo nie podajesz jednostek,ale wydają się być ogromnie wysokie. Czy wet podejrzewa chorobe nowotworową,czy pies miał robione badanie USG? Zmniejszenie się masy wątroby nie ma nic wspólnego z nizszymi wynikami... Obserwuj uwaznie swojego psa i nie pozwól na cierpienie,to jest teraz najważniejsze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dott Posted August 20, 2023 Share Posted August 20, 2023 Bou, dziekuje Ci bardzo za zainteresowanie sie moim wpisem. I dziekuje za wszystkie slowa wyjasnien.... Zeby odpowiedziec na Twoje pytanie, tak, mial USG, wykluczono nowotwor, ale nadal nie mozna bylo zdjagnozowac.... Nasz malutki Pusiek odszedl 15-ego zostawiajac wielka pustke. Trzymal sie dzielnie do samego konca. Bycie z nim przez te 6.5 roku nauczylo nas bardzo wiele...i na pewno na zawsze bedzie z nami. Mam tylko wielka nadzieje,ze nie cierpial. Dziekuje raz jeszcze! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bou Posted August 21, 2023 Share Posted August 21, 2023 Dnia 20.08.2023 o 20:29, Dott napisał: na pewno na zawsze bedzie z nami Bardzo Ci wspólczuję....i bardzo rozumiem. I tez mam nadzieję,że nie cierpiał . Dott...one sa tam,gdzieś,w innym swiecie,ale zawsze z nami,bo w naszych sercach.Trzymaj się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dott Posted August 22, 2023 Share Posted August 22, 2023 Dziekuje Ci Bou za Twoje slowa otuchy. Pozdrawiam z calego serca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts