Maggie Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Witam wszystkich, To mój pierwszy post na forum, chociaż regularnie czytam chyba od roku. A piszę dlatego, że... w końcu przekonałam TŻ (no trochę się to z przeprowadzką do domku z ogrodem wiąże) i będę miała swojego od kilku lat wymarzonego whippecika!!! Ja już przeczytałam chyba wszystko o tej rasie, ale charta w sumie nigdy nie miałam i jeszcze chciałam Was dopytać o parę rzeczy. Pierwsza sprawa: Niestety, ale piesek przez ok. 8 godzin będzie sam w domu. Dlatego postanowiliśmy, że zdecydujemy się na 2 psiaki. No i dylemat: podobno charty czują się najlepiej we 'własnym' towarzystwie. Ja do tego podchodzę z 'lekkim przymrużeniem oka', bo wiem, że często zależy to od osobniczych predyspozycji. Natomiast TŻ uparł się, żeby drugiego psiaka wziąć ze schroniska. Bardzo ładnie, tylko jeśli whippecikowi będzie dużo lepiej w towarzystwie whippecika to wolałabym, żeby były dwa whippeciki :D . I drugie pytanko: Czy, nie mając żadnego doświadczenia wystawowego (miałam przez 13 lat rodowodową sunię jamniczka króliczego, ale nie wystawiałam) warto starać się o takiego wybitnie wystawowego psa? Pies (psy, a włsściwie suczki :wink: ) i tak będzie z super hodowli, ale wiadomo, są psiaki takie bardziej i mniej wystawowe, a nie ukrywam - tym razem plany wystawowe bym miała, ale nie mam doświadczenia. Pozdrawiam wszystkie charciki i ich opiekunów. Maggie Quote
charciara Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 No cóż, ja wzięłabym dwie wystawowe whippetki. A w której hodowli zamierzasz je kupić? Quote
Maggie Posted February 9, 2004 Author Posted February 9, 2004 No cóż, ja wzięłabym dwie wystawowe whippetki.A w której hodowli zamierzasz je kupić? W sumie to na to się najbardziej nastawiam :D A chcę kupić z Bokamaro. Mam wrażenie po rozmowie tel., że pomogliby wybrać naprawdę odpowiednie szczeniaki i udzielili cennych porad, jeśli chodzi o wystawy :) Co prawda dzwoniłam i rozmawiałam jakiś czas temu, jak mieli poprzedni miot, ale wrażenia z rozmowy bardzo, ale to bardzo pozytywne. Quote
charciara Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Ja mam trzy psy z Bokamaro - whippeta i dwa greye. Przyjaźnię się z Gosią i wiem, że w razie czego mogę dzwonić o każdej porze dnia i nocy :D Quote
wirka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Ja mam polaka (Siwy) i niby ON-kę (Fifi) ze schroniska. Zalety tego "związku" są takie, że rzeczywiście Siwy mało broi, bo bawi się Fifką, a nie np. kanapą, Fifi ma lepsza kondychę przy charcie i wogóle dobrze, że drugie jest bardziej spokojne niż mój "walnięty" polak. Ale wady są takie, że jak jedziemy na wystawę, coursing itp. to Fifi zostaje sama w domu. Jak wieczorami wybieguję Siwego to Fifki już nie wezmę bo jest za stara na taki trening itd. itd. N pewno whippetowi lepiej w towarzystwie swojego, ale tak samo pokocha każde inne psiątko. Tylko teraz pytanie: czy masz czas na wychowywanie charta i nie charta, na zostawianie w domu schroniskowca a whippeta branie na wystawę? Odpowiedz sobie na takie pytania i będziesz znała odpowiedź. Ja osobiście wzięłabym 2 whippety, ale polecam z 2 innych hodowli. Quote
Rotti Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Maggie Witaj :) Ja co prawda mam inne charty, ale napiszę Ci jakie poczyniłam obserwcaje. Między soba bawią się ok, ale jak tylko do domu zawiat gość z innym psem (belgiem), to starszy (afgan) idzie w odstawkę a młodszy(borzoj) bawi się wyłącznie z gościem. Trudno więć powiedzieć, czy charty czują się najlepiej we własnym towarzystwie. Niemniej ja również wybrałabym 2 charty :) Quote
Maggie Posted February 9, 2004 Author Posted February 9, 2004 A jakie są zalety tego, że psiaczki są z różnych hodowli? Szczerze mówiąc myślałam nawet o tym, żeby kupić 2 sunie z tego samego miotu, ale, jak już pisałam o hodowli i wystawianiu to ja mam niewielkie pojęcie... Quote
wirka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Ano takie, że jeżeli myslisz o wystawianiu to bardzo prawdopodobne, że później moze Cię najść ochota na hodowlę, no i jak dla mnie dwie suki z takim samym rodowodem to mało atrakcyjne dla hodowli. Oczywiście to jest moje zdanie, chociaż w hodowli nie chodzi o różnorodność, ale o dobrą linię. Bo moze być tak, że z kolei dany miot to rewelacja, więc mieć aż dwie suczki z jednego ale dobrego skojarzenia też dobrze.... To jest moje zdanie i proszę, żeby mnie osoby posiadające dwa psy z jednego miotu teraz nie zlinczowały :lol: Quote
wirka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Ale moment... czy Bokamaro nie ma w chwili obecnej dwóch miotów? To by Ci świetnie rozwiązało sprawę, bierzesz po 1 whippecie z każdego miotu i jesteś zadowolona :D Quote
whippetka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Witam Maggie, kiedyś chciałam wziąść 2 osbniki z tego samego miotu, ale hodowczyni mi odrazdziła... lepiej poczekać na następny miot :) Ja akuat też biorę whippeta z hodowli Bokamaro, miot "N". :D Może skusisz się na sunie z tego miotu? :lol: Quote
whippetka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Ale moment... czy Bokamaro nie ma w chwili obecnej dwóch miotów?To by Ci świetnie rozwiązało sprawę, bierzesz po 1 whippecie z każdego miotu i jesteś zadowolona :D Z tego, co wiem jest jeszcze chłopak z miotu L... miot M nie jest jescze cały sprzedany... teraz niedawno przyszedł miot N, ale nie jestem pewna... niech potwierdzi charciara :) Quote
charciara Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Potwierdzam. Nie wiem co prawda o chłopaku z miotu L, ale reszta się zgadza. Zajrzyj na ich stronkę Maggie: www.bokamaro.republika.pl Quote
Maggie Posted February 9, 2004 Author Posted February 9, 2004 Jest jeszcze chłopak z miotu L, 3 chłopaków i 3 dziewczyny z miotu M i całkiem nowy miot z 28.01 - 6 suczek!!! Ja wolałabym, żeby szczeniaczki były jednej płci - wiem, można upilnować, ale ciężko byłoby - wolę nie brać odpowiedzialności :wink: . Chciałabym też, żeby psiaki były w przynajmniej podobnym wieku. Myślę, że najlepiej będzie, jak zadzwonię i wypytam po prostu, jak państwo K. wstępnie oceniają szczeniaczki, przedstawię swoją 'wizję' i pewnie w wyborze zdam się głównie na stanowisko fachowców... :) Quote
wirka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Bardzo mi się podobają ludzie z takim zdrowym podejściem :D Masz u mnie Meggie duuużego plusa :fadein: Quote
whippetka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Maggie, tak będzie najlepepiej, p.Małgosia napewno doradzi Ci najlepszą opcje :D . ______________________________________________________ A tak przy okazji spytam, czy ktoś ma adres e-meil do Sylwii M., właścieli LIVERPOOL Bokamaro? Wykasowałam do niej niechcący adres, a obiecałam się odezwać, gdy urodzi sie miot "N". :oops: :) Quote
Maggie Posted February 9, 2004 Author Posted February 9, 2004 Teraz jestem w pracy, z domu 'na spokojnie' porozmawiam i na pewno dam Wam znać, co zostało ustalone. No i serdeczne dzięki za rady i opinie :D Quote
Tilia Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 ja tam bym wzięła 2 pipety od Gosi ;) Jakbym miała warunki- nawet bym sie nie zastanawiała (ech marzenia :roll: ) Quote
whippetka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Tilia, a pod stołem nie upchniesz 2 pipetów? :wink: Quote
whippetka Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 ale pod nogami Małej i Drugiej napewno zmieszczą się takie skrzaty :wink: Maggie, jak tylko wymyślisz, co i jak odrazu leć na dogomanie :lol: Quote
Tilia Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 ;) ech, no zobaczymy, może sie coś zmieni w przyszłości na lepsze... kiedyś wreszcie musi, nie? Quote
charciara Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 Przed chwilą się dowiedziałam, że suczka od Gosi - Bokamaro HASTINGS - wczoraj na wystawie w Rzeszowie wzięła rasę i była druga na grupie :D Quote
matrix..... Posted February 10, 2004 Posted February 10, 2004 Charciara, a może wiesz jak poszło greyom na tej wystawie i jakie były zgłoszone? Quote
Recommended Posts