Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Niedawno mieliśmy podobną sytuację w DT. Seter adoptowany (starszy, dość spokojny) po przybyciu szczeniaka spaniela też strasznie się "obraził", chodził przybity, jakby miał depresję, jakby brzydził się małego. Z czasem było coraz lepiej, psiaki mogły spać na jednym łóżku. A jakoś po 2 tygodniach po raz pierwszy się ze sobą bawiły i potem było już tylko lepiej, szalały codziennie jak wariaty.

Ważne są w takich przypadkach wspólne spacery, na spacerach psy znacznie lepiej się dogadują.
Poza tym warto też nagradzać psa za wszelkie dobre zachowania i obojętność względem małej (ale czymś naprawdę przepysznym).
Można też spróbować skojarzyć psiakowi, że widok małej wywołuje pozytywne rzeczy, czyli np. dostaje smaki (najpierw dawać mu smaki, gdy suni nie ma w pokoju, pokarmić trochę pochwalić i wtedy wprowadzić/pokazać małą z daleka, a psiaka "zagadywać" smakami i nadal chwalić, jeśli będzie ok. Powoli można zmniejszać odległość i podchodzić z sunią, ale to nie tak od razu i w jeden dzień, codziennie trochę bliżej i bliżej).

Napiszcie do Elik, ona miała chyba kiedyś kojec metalowy dla szczeniaków, coś mi tak świta, na pewno byłoby to pomocne.[/QUOTE]
Pisałam do Elik. O kojcu nie pomyslałam...Napiszę ponownie.

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

[quote name='wanda szostek']Ja nie rozumiem sytuacji u lucky. Przez moje DT od 2006 r przewinęło się wiele psów. W mieszkaniu miałam psy, które musiałam izolować , aby się nie pogryzły. Psy przychodzą, rzadziej odchodzą ale nowe muszą zawsze wejść w środowisko. Borys nienawidzi samców, doszedł Rudy i trzeba było ich izolować i pilnować, żeby do spotkania nie doszło. Teraz jest już spokój, podobno biegają razem, ale ja osobiście wolę dla swojego spokoju je izolować. To samce i przy sukach mogą różnie się zachować. Ze szczeniakami nigdy nie miałam problemu. Dzisiaj Toja pogoniła kilka razy Parówkę, bo pchał się do wielkiej kości, którą ona na spacerku znalazła i przytargała więc go pogoniła, ale nie ugryzła. Może to raczej chodzi o kłopoty z małą, ona na szeleczkach już powinna wychodzić na spacerki i uczyć się gdzie załatwiać swoje potrzeby. Podejrzewam, że ten wisus może również podgryzać wszystko i może o to bardziej chodzi.[/QUOTE]
Wandziu trzeba chcieć...
Jak się jest dogomaniaczką ,to ma się świadomość ,że szczeniak podgryza i siusia na dywany...
Zresztą to chyba każdy wie...
Mój szczeniak gryzł i sikał długo... Nawet był u behawiorystki w Krakowie przez 2 tygodnie...Nie pomagały tony gryzaków, wolał buty :)
Sunie szybciutko przestały siusiać w domu i podgryzać.Jestem pewna ,że mała szybko złapie regulamin domu.
Miałam 4 suczki, pieska mam pierwszego. Suczki jak dziewczynki są grzeczniejsze, przynajmniej moje...:)
Pączek jest okropny ale kocham go nad życie i mam w nosie ,że coś zbroi...:)

Edited by ewu
Posted

[quote name='wanda szostek']Wścieklizna jest w szczepieniu . Jak szczepię na wirusówki to to jest razem ze wścieklizną[/QUOTE]
U nas osobno.

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Niedawno mieliśmy podobną sytuację w DT. Seter adoptowany (starszy, dość spokojny) po przybyciu szczeniaka spaniela też strasznie się "obraził", chodził przybity, jakby miał depresję, jakby brzydził się małego. Z czasem było coraz lepiej, psiaki mogły spać na jednym łóżku. A jakoś po 2 tygodniach po raz pierwszy się ze sobą bawiły i potem było już tylko lepiej, szalały codziennie jak wariaty.

Ważne są w takich przypadkach wspólne spacery, na spacerach psy znacznie lepiej się dogadują.
Poza tym warto też nagradzać psa za wszelkie dobre zachowania i obojętność względem małej (ale czymś naprawdę przepysznym).
Można też spróbować skojarzyć psiakowi, że widok małej wywołuje pozytywne rzeczy, czyli np. dostaje smaki (najpierw dawać mu smaki, gdy suni nie ma w pokoju, pokarmić trochę pochwalić i wtedy wprowadzić/pokazać małą z daleka, a psiaka "zagadywać" smakami i nadal chwalić, jeśli będzie ok. Powoli można zmniejszać odległość i podchodzić z sunią, ale to nie tak od razu i w jeden dzień, codziennie trochę bliżej i bliżej).

Napiszcie do Elik, ona miała chyba kiedyś kojec metalowy dla szczeniaków, coś mi tak świta, na pewno byłoby to pomocne.[/QUOTE]
Tak bardzo ważne jest zapoznawanie na spacerze. Właściwie to szkoda ,że nie zaczęto od poznania na dworze. Wszystko się da ale trzeba chcieć. Wspólne wyjście, smaczki i spokój...

Posted

[SIZE=3][B]ewu[/B], Koko i wilczka (sorry, zapomniałąm imienia), której miałam książeczkę są szczepione przeciw wściekliznie. To inne pewnie te[SIZE=3]ż.[/SIZE]
Koko trzeba doszczepić w tym tygodniu na wirusówki i dopiero wtedy mo[SIZE=3]ż[/SIZE]na z nią wyjść na ulicę ![/SIZE]

Posted

[quote name='lucky123']Mój psiak na szczęście szczeniaki toleruje :) [B]A jakby były jakieś problemy to psi psycholog się kłania,[/B] ale jestem pełna nadziei, że psiaki się pokochają :)
a narzeczony już przekonany w 100%, że psiak zostaje na stałe ;) (zresztą, każdy się przekona do takiego maluszka :) )[/QUOTE]

[quote name='lucky123']Ja już mam imię :) Kora :) Proste, a łatwe do zapamiętania :)
Tylko o szczepionki mi chodzi, żebym wiedziała :)
Aha, a nr tel podałam, bo mogę mieć problem z dogomanią - [B]jutro przeprowadzka na duuuuże mieszkanie :) (specjalnie ze względu[/B] [B]na dwa pieski[/B] :) )[/QUOTE]

lucky123,wiemy, że Ci ciężko. Z tego powodu wzięłam suczki tylko na tydzień, a nie na dłuzej.
Ale przecież sama pisałaś to co podkreśliłam tłustym drukiem. Szkoda tak szybko poddawać się.

Posted

to, że siusia, kupę robi i gryzie mi nie przeszkadza ;) jestem pedagogiem specjalnym, więc i pogryziona przez dzieciaki byłam, opluta i pieluchy zmieniałam ;)
dzisiejsza noc była spokojniejsza, chwilę popłakała, potem poszła spać. Siku robi już w wyznaczonym miejscu, chociaż w czasie zabawy zdarza jej się zrobić na dywan.
po prostu martwię się o Luckyego...
no, ale skoro u Was się poukładało, to może u nas też?
dziękuję za wszystkie słowa :)
mam nadzieję, że się uda i mała u nas zostanie :)
zresztą, nawet jakby się nie dało, to przecież jej nie wywiozę do schronu i nie wyrzucę :P DT miałaby zapewniony aż do znalezienia DS. Aczkolwiek, dzisiejsza noc mnie trochę podbudowała i mam nadzieję, że mała zostanie :)

Na szczepienia idziemy w środę :)

Posted

[quote name='wanda szostek']...Może to raczej chodzi o kłopoty z małą, ona na szeleczkach już powinna wychodzić na spacerki i uczyć się gdzie załatwiać swoje potrzeby...[/QUOTE]
[SIZE=3]Nie wolno maluszka wyprowadzać na spacery przed szczepieniem, a po szczepieniu obowiązuje miesiąc karencji. Przed szczepieniem i bezpośrednio po jest bardzo narażony na wszelkie choroby. [/SIZE]

[quote name='ewu']Pisałam do Elik. O kojcu nie pomyslałam...Napiszę ponownie.[/QUOTE]
Basiu ja nie mam kojca, to raczej zagródka i jest w domku letnim poza Krakowem:)
Jeśli potrzebny to go przywiozę.

Posted

To mnie pocieszyłaś :)
Myślę, że trzeba jej zrobić ogłoszenia w pierwszej kolejności.
Jak będą ogłoszenia to szybko pójdzie, bo jest przeurocza mimo rozrabiactwa.
[SIZE=4]Która ciotka dobra w ogłoszeniach ?[/SIZE]
Moze któreś z moich zdjęć by się nadało ?

Posted

[quote name='an1a'][B]Schowajcie dywan[/B], jeśli macie możliwość. To niestety idealna toaleta dla szczeniaków.[/QUOTE]

To konieczność.
Szczeniaki mając do wyboru dywan, albo pieluszkę, zawsze wybierają dywan :(

Lucky, wierzę w Was. Dacie radę :)

Posted

[quote name='elik']Basiu ja nie mam kojca, to raczej zagródka i jest w domku letnim poza Krakowem:)
Jeśli potrzebny to go przywiozę.[/QUOTE]
Elu jak dobrze kojarzę, to chyba coś takiego miałaś:
[URL]http://allegro.pl/wysoki-kojec-dla-szczeniat-psa-8-el-skladany-91cm-i2952235696.html[/URL]
Kojcem to też się nazywa. ;-)

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Elu jak dobrze kojarzę, to chyba coś takiego miałaś:
[URL]http://allegro.pl/wysoki-kojec-dla-szczeniat-psa-8-el-skladany-91cm-i2952235696.html[/URL]
Kojcem to też się nazywa. ;-)[/QUOTE]

Tak, to właśnie to.

Posted (edited)

[quote name='elik']To konieczność.
Szczeniaki mając do wyboru dywan, albo pieluszkę, zawsze wybierają dywan :(

Lucky, wierzę w Was. Dacie radę :)[/QUOTE]

Ja mam jeden pokój z dywanem (reszta zwinięta i schowana ) i tylko do tego pokoju mogę zaprosić. Pilnuję, aby tam sikuty nie wchodziły no, ale zdarza się. Wczoraj ani się spostrzegłam jak Parówa wpakował się i dywan podlał. Szlak mnie trafia, bo chociaż to jedno miejsce chcę mieć dla ludzi.

Dzwoniłam do schroniska, aby wyjaśnić sprawę szczepień. Pieski mają tylko to co w książeczce. Wściekliznę szczepią dopiero jak pies ma pół roku

Edited by wanda szostek
Posted (edited)

[quote name='Mazowszanka'][SIZE=3][B]ewu[/B], Koko i wilczka (sorry, zapomniałąm imienia), której miałam książeczkę są szczepione przeciw wściekliznie. To inne pewnie te[SIZE=3]ż.[/SIZE]
Koko trzeba doszczepić w tym tygodniu na wirusówki i dopiero wtedy mo[SIZE=3]ż[/SIZE]na z nią wyjść na ulicę ![/SIZE][/QUOTE]
Rozumiem, faktycznie wcześniej nie wolno.Koko jest u Ani? A Wilczek u Makili?
Wszystko mi się miesza...

Edited by ewu
Posted

[quote name='lucky123']to, że siusia, kupę robi i gryzie mi nie przeszkadza ;) jestem pedagogiem specjalnym, więc i pogryziona przez dzieciaki byłam, opluta i pieluchy zmieniałam ;)
dzisiejsza noc była spokojniejsza, chwilę popłakała, potem poszła spać. Siku robi już w wyznaczonym miejscu, chociaż w czasie zabawy zdarza jej się zrobić na dywan.
po prostu martwię się o Luckyego...
no, ale skoro u Was się poukładało, to może u nas też?
dziękuję za wszystkie słowa :)
mam nadzieję, że się uda i mała u nas zostanie :)
zresztą, nawet jakby się nie dało, to przecież jej nie wywiozę do schronu i nie wyrzucę :P DT miałaby zapewniony aż do znalezienia DS. Aczkolwiek, dzisiejsza noc mnie trochę podbudowała i mam nadzieję, że mała zostanie :)

Na szczepienia idziemy w środę :)[/QUOTE]
Zobaczysz wszystko się ułoży i Lucky będzie szalał za małą.
Ja mam 11-letnia suczkę znalezioną pod ławką w 26-cio stopniowy mróz i drugą 9 -letnią zabraną ze schronu w ciężkiej depresji( do schronu trafiła z interwencji po potwornym traktowaniu, w schronisku była ponad rok). Nie były zachwycone jak rok temu przytargałam szczeniaczka....Jak pisałam Tonia chciała go zagryźć a Kretka była obrażona na cały świat....(leżała smutna , popiskiwała....). Teraz obie sa zakochane w Pączku, Tońka gania z nim jak młody psiak, razem jedzą , razem śpią , razem szaleją. Krteka ( ta staruszka) opiernicza czasem rozrabiaczy i pozwala żeby Pączek składał jej hołdy..:)Bardzo jej to pasuje:)Królowa na poduszkach ...:)(

Posted

[quote name='wanda szostek']Ja mam jeden pokój z dywanem (reszta zwinięta i schowana ) i tylko do tego pokoju mogę zaprosić. Pilnuję, aby tam sikuty nie wchodziły no, ale zdarza się. Wczoraj ani się spostrzegłam jak Parówa wpakował się i dywan podlał. Szlak mnie trafia, bo chociaż to jedno miejsce chcę mieć dla ludzi.

[B]Dzwoniłam do schroniska, aby wyjaśnić sprawę szczepień. Pieski mają tylko to co w książeczce. Wściekliznę szczepią dopiero jak pies ma pół roku[/QUOTE]
[/B]
[SIZE=3]A mnie weterynarz powiedział, że wścieklizna też jest zaszczepiona ( widział dwie książeczki).
Nawet jest napisane, że następne szczepienie za rok ![/SIZE]
Nie pamiętam w tej chwili nazwy szczepionki, w którymś poście o tym pisałam.

Posted

[quote name='Mazowszanka'][/B]
[SIZE=3]A mnie weterynarz powiedział, że wścieklizna też jest zaszczepiona ( widział dwie książeczki).
Nawet jest napisane, że następne szczepienie za rok ![/SIZE]
Nie pamiętam w tej chwili nazwy szczepionki, w którymś poście o tym pisałam.[/QUOTE]

Kierownik schroniska powiedział, że różnie lekarze robią , ale u nich w schronisku jest taka procedura. Siedleckie szczeniaki są szczepione przed wywózką, ale w schronisku jest taka zasada.