Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='smallpati']Jakby tak na to patrzec to rodowodowye suki tez trzeba wszytskie sterilizowac zeby nie mialy zadnej choroby[/quote]

Rodowodowe suki powyżej 8 lat ( czyli wieku powyżej, którego ZK nie zezwala na krycie suki) są przez odpowiedzialnych właścicieli sterylizowane!:p

Posted

[quote name='fantka']Rodowodowe suki powyżej 8 lat ( czyli wieku powyżej, którego ZK nie zezwala na krycie suki) są przez odpowiedzialnych właścicieli sterylizowane!:p[/QUOTE]

Moze to cie rowniez zdziwie, ze jednak cos wiem (albo moze dla ciebie udacwaj) ale wiem ze do 8 lat moga byc kryte! Co nie oznacza ze wczesniej nie moga sie nabawic chorob

Posted

[quote name='smallpati']Moze to cie rowniez zdziwie, ze jednak cos wiem (albo moze dla ciebie udacwaj) ale wiem ze do 8 lat moga byc kryte! Co nie oznacza ze wczesniej nie moga sie nabawic chorob[/quote]

Rodowodowe, a raczej powinnam napisać - hodowlane suki służą przetrwaniu i udoskonalaniu rasy. Trudno więc, aby nie rodziły szczeniąt.:p Rodowodowe, niehodowlane suki należy sterylizować. Jeśli nie widzisz różnicy między swoją sunią a suczką hodowlaną to bardzo Ci współczuję.:shake:
A jeszcze bardziej Twojej suni.:eviltong:

Posted

[quote name='fantka']Rodowodowe, a raczej powinnam napisać - hodowlane suki służą przetrwaniu i udoskonalaniu rasy. Trudno więc, aby nie rodziły szczeniąt.:p Rodowodowe, niehodowlane suki należy sterylizować. Jeśli nie widzisz różnicy między swoją sunią a suczką hodowlaną to bardzo Ci współczuję.:shake:
A jeszcze bardziej Twojej suni.:eviltong:[/QUOTE]
Alez oczywiscie ze nie rozumie! Nie wiem co to rodowod i nie widze roznicy miedzy psem rasowym a kundlem, bo to jedno i to samo!!!

Ty bzdury piszesz!Twierdzisz ze psy hodowlane sa rozmazane do podtrzymania gatunku i dobra zgadzam sie, ale napewno sie nie zgodze ze psy hodowlane nie choruja! Bo chyba to mialas na mysli piszac do wczesniejszego mojego postu!

Posted

[quote name='smallpati']Alez oczywiscie ze nie rozumie! Nie wiem co to rodowod i nie widze roznicy miedzy psem rasowym a kundlem, bo to jedno i to samo!!!

Ty bzdury piszesz!Twierdzisz ze psy hodowlane sa rozmazane do podtrzymania gatunku i dobra zgadzam sie, ale napewno sie nie zgodze ze psy hodowlane nie choruja! Bo chyba to mialas na mysli piszac do wczesniejszego mojego postu![/quote]

Droga Smallpati!!!:diabloti:
Nie piszę bzdur, tylko odpowiadam na Twojego posta.:cool3:

[QUOTE]Jakby tak na to patrzec to rodowodowye suki tez trzeba wszytskie sterilizowac zeby nie mialy zadnej choroby[/QUOTE]

A wracając do tematu, to owszem, chorują. Ale odpowiedzialny właściciel po zauważeniu objawów w/w chorób nie powinien jej więcej rozmnażać, a leczyć. Ze sterylizacją włącznie.
I bardzo Cię proszę nie nadinpretuj moich wypowiedzi. :eviltong:
Pzdr.

Posted

[quote name='BORA']Cóż za porównanie :-D:-D:-D
A co dogomaniak to ma uważać na to co mówi jak ktoś go wkurza?

Ooo i właśnie dlatego pisałam, że Blow bzdury pisze ;) Dobrze napisane puli :lol: Musiał ktoś mądrzejszy napisać, bo mi coś świtało, ale nie wiedziałam dokładnie ;)[/QUOTE]
tak więc ja jestem głupia tak??:)

Posted

Boże, co za tragiczny wątek.
"Ja jestem głupia, nie ty jesteś głupi. Nieprawda bo ty! A ty jesteś debilką. Wcale nie!"

Kojarzy mi się to z kłótnią bandy przedszkolaków, a nie posądzam nikogo o taki przedział wiekowy... Uspokujcie się już. Sama się raz uniosłam i szczerze mówiąc, szkoda było moich nerwów.

Posted

[quote name='Chefrenek']Oj smallpati gdziekolwiek nie zajrzę tam twoja wypowiedź:shake: Pisz mniej a sensowniej - ilość nie zawsze idzie w parze z jakością.:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:[/QUOTE]
Oj ja nie na kazdym watku sie kloce!Pisze tyle ile uwazam za sluszne, zreszta tu nie da sie pisac tak zeby wszyscy byli zadowoleni :D Ja nie pisze tyle po to zeby sobie posty nabic, bo taka zabawa mnie nie bawi :D

Posted

[quote name='smallpati']jest mase innych rzeczy ktore moga zapobiec zeby nie miala szczeniakow!! A o sterylizacji nie ma mowy![/quote]

Chyba sobie nawet nie wyobrazasz ile plusow ma sterylka (pomijajac kwestie potomstwa) :roll: w jaki koszmar moze sie zamienic kazda cieczka (owszem moze, nie musi) - u nas były nieprzespane noce, bo sucz kreciła sie niespokojna po domu, wiła gniazdo, kazda zabawke traktowała jak potencjalne dziecko, o spacerach nie było prawie mowy - na krotko odwracały jej uwage a ja musiałam non stop odganiac psy :shake:
Poza tym to całe faszerowanie jej lekami - myslisz ze i to nie ma skutkow ubocznych?
Nie odbija sie na zdrowiu psa? Po kilku latach zdecydowalismy sie na sterylke (a było to dobrych kilka lat temu jak jeszcze o dogo nie słyszałam :evil_lol: ) i sucz dostała ropomacicza :-( operacja została wykonana w ostatniej chwili i dzieki bogu wszystko skonczyło sie dobrze :cool3:
Ciekawa jestem czy w podobnej sytuacji tez bys sie tak zapierała rekami i nogami przed sterylka? Tez bys mowiła "nie ma mowy?"!
Nie zycze Tobie takich przejsc, ale prawda jest taka ze nie znamy dnia ani godziny :roll:
Moja mama ma teraz suczke, chyba w podobnym wieku jak Twoja - juz po sterylce i wierz mi, ani ten pies ani poprzedni jakos nie rozpaczały nad utratą "kobiecości" :evil_lol: :lol:

Posted

Nasza pierwsza sucz miała - po sterylce poszło jej troche w boczki ale zmieniliśmy karme i po paru miesiacach wrociła do wagi, w kazdym razie dosc szybko :cool3: Druga nie przybrała chyba nic na wadze, w kazdym razie dalej z niej chudzielec i nic sie nie zmieniło w tej kwestii po sterylce ;)

Posted

Czytałam gdzies, ze po sterylce jest nieco zmniejszone zapotrzebowanie na pokarm, bo organizm nie marnuje energii na przygotowanie do rozrodu czy cos w tym stylu, wiec wystarczy troche zmniejszyc porcje zywieniowe albo przejsc na pokarm typu light - to tyle co pamietam w tej kwestii mam nadzieje ze nic nie pokreciłam:oops:

Posted

No własnie bardzo mnie to interesuje - zawsze słyszałam, ze tycie jest spowodowane zachwianą rownowaga hormonalna a teraz coraz czesciej czytam ze to niby juz mit :roll:
Ze przez jakies poł roku trzeba tylko nieco zmniejszyc porcje zywieniowe, ze nie tyje sie z powietrza, za mało ruchu i takie tam - człowiek moze zgłupiec :lol:
Przyznaje bez bicia ze juz nic nie wiem :evil_lol:

Posted

Jak duzym psem może byc Kropka? Tak mniej więcej wielkości wyżla węgierskiego i dalmatynczyka czy większa?
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img263.imageshack.us/img263/3607/tnp1010028jw6.jpg[/IMG][/URL]

Obecnie ma troche ponad 4 miesiące.

Posted

jak dla mnie jest w tym momencie już zbyt wydłużona żeby urosła jakaś superduża:)myslę,że nie powinna być aż taka duża:D nie wiem czy dobije nawet do dalmatyńczyka...wątpię...jest zbyt delikatnej budowy:)

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='fantka'] Rodowodowe, niehodowlane suki należy sterylizować.[/quote]
A to niby czemu? Jeżeli suka w wieku 3/4 lat nie ma hodowlanki, to chyba ma jeszcze czas ją zrobić? Ja mam zamiar mieć rodowodową suke i nie zamierzam jej kastrować.

Posted

[quote name='Inez']Jak duzym psem może byc Kropka? Tak mniej więcej wielkości wyżla węgierskiego i dalmatynczyka czy większa?
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img263.imageshack.us/img263/3607/tnp1010028jw6.jpg[/IMG][/URL]

Obecnie ma troche ponad 4 miesiące.[/quote]

Jak dla mnie góra do kolana;)