Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 226
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przekazuję info z wątku Dropiego:

Zamieszczone przez bajk21.
Kejciu, bardzo dziękujemy za karmę, ale to tylko dla Dropiego i innych, bo Neptun je tylko Royal Canin Lou fat, a teraz jeszcze próbuję dawać mu Bozitę puszki i kartoniki i jak na razie jest wszystko dobrze. Neptun znowu zaczął chudnąc, schudł 3kg. i zrobiłam mu kolonoskopię i gastroskopię a wycinki poszły na histopatologię i czekamy na wyniki."

moja odpowiedź:

Pani Jolu niestety tylko tyle uzbierało się na bazarku - mało tego - nawet na tą karmę nie starczyło - zrezygnowałam z zysku jaki był przeznaczony dla Wierki i razem z Wierką oddałyśmy cały jej dochód na ten worek karmy:-(

• 1 month later...
Posted

Informacja z FB - przeklejam:

" [FONT=Helvetica]Neptun w lecznicy na kolejnej turze badań. Rokowania są średnie, ale czekamy jeszcze na wyniki. Konieczna będzie dla niego karma purina hypoallergenic lub RC hypoallegenic. Jeśli wstępna diagnoza się potwierdzi Neptun będzie ją musiał jeść do końca życia. A wszystko to za sprawą niepozornych nicieni [/FONT] "

Posted

O rety!!! ale on tyle razy był odrobaczany i znowu te robale? Czy one spowodowały jakieś nieprawidłowości w układzie pokarmowym i musi teraz jeść karmę hypoallergenic?...

Posted

[quote name='zachary']O rety!!! ale on tyle razy był odrobaczany i znowu te robale? Czy one spowodowały jakieś nieprawidłowości w układzie pokarmowym i musi teraz jeść karmę hypoallergenic?...[/QUOTE]

Zoja jak wpadnie to może coś wie więcej - ja niestety nie mam żadnej wiedzy - skopiowałam tylko wpis z FB.
Jakoś mi leży na sercu ten Neptun...ale jak mu pomóc....

Posted

Neptun znowu chudnie i choruje :cry: - potrzebna karma weterynaryjna, leki, wsparcie na leczenie i badania... :modla::modla:
Neptun wrócił do przytuliska po dwudniowym pobycie w lecznicy na specjalistycznych badaniach. Miał robione badania na trypsyny i badanie moczu. Badanie na trypsyny wyszło dobrze, wyniki badania moczu są złe - w moczu są trójfosforany a mocz ma charakter zasadowy!!
Neptun musi jeść karmę ROYAL CANIN URINARY oraz ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC (lub Purina HA). Dostaje leki Kreon i Encorton. Co miesiąc musi mieć robione badanie krwi i moczu.
Ciągle nie wiadomo co Neptunkowi dolega - od marca znowu chudnie pomimo, że dziennie zjada 2,6 kg karmy. Wcześniej ważył już 29 kg, w marcu schudł do 26 kg a teraz waży tylko 21 kg! W marcu Neptun miał robione badanie kolonoskopii, które wykazało w dalszym ciągu stan zapalny jelit i żołądka. Tym razem nie stwierdzono obecności tkanek martwych - to jedyna różnica pomiędzy robionym wcześniej badaniem kolonoskopii a obecnym. Kiedy Neptun trafił do przytuliska ważył tylko 9,5 kg - był w stanie agonalnym. Ma tak zniszczone jelita, że nie odrastają mu kosmki jelitowe. Do końca życia będzie musiał jeść karmę weterynaryjną i leki.

Posted

[quote name='zachary']Może ktoś wie, ile kosztuje worek tych karm?...

ROYAL CANIN URINARY - 14 kg - 239,80 zł http://www.zooplus.pl/esearch.htm#q%3Droyal canin urinary

ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC - 14 kg - 249,80 http://www.zooplus.pl/esearch.htm#q%3DROYAL CANIN HYPOALLERGENIC

Purina HA - 13 kg - 269 zł http://sznupa.pl/component/page,shop.product_details/category_id,48/flypage,shop.flypage/product_id,2859/option,com_virtuemart/Itemid,2/vmcchk,1/

• 6 months later...
Posted

Rozmawiałam z panią Jolą - Neptun ma się podobno dobrze :) przytył ale cały czas pod kontrolą i na specjalistycznej karmie.

W końcu udało mi się odnaleźć jego wątek więc dodaję do śledzonych...

ehhh nowe dogo....

Posted

Wątek dawno był nie odświeżany i ja gapa dopiero doczytałam że Paros pisała o różnych karmach w maju 2014  - i nie dopytałam teraz o którą konkretnie chodzi w obecnej chwili  - napewno potrzebuje weterynaryjnej ale postaram się dowiedzieć czy Gastro czy Urinary czy Hipoallergenic :) i spróbuję jakiś bazarek zrobić na nią :-)

Neptunku oby tak dalej - przesyłam głaski :)

Posted

Rozmawiałam z panią Jolą - Neptun ma się podobno dobrze :) przytył ale cały czas pod kontrolą i na specjalistycznej karmie.

W końcu udało mi się odnaleźć jego wątek więc dodaję do śledzonych...

ehhh nowe dogo....

na moje oko to ma sie swietnie :smile: a jaka ma p iekna, lsniaca siersc. :klacz: jak bede w grudniu to zrobie zdjecia.

• 2 weeks later...
Posted

UlaFeta, super by było zobaczyć zdjęcia nowego Neptunka...

Masz jak w banku:).Jedno zdjecie z ostatniego pobytu znalazlam w telefonie.Ciemno bylo jak robilam.Nie mam komu wyslac,zeby wstawil. :lookarou:

Posted

Masz jak w banku:).Jedno zdjecie z ostatniego pobytu znalazlam w telefonie.Ciemno bylo jak robilam.Nie mam komu wyslac,zeby wstawil. :lookarou:

Wyślij mi - zawsze mi wysyłałaś i bez problemu wstawiałam więc nic się nie zmieniło przecież:D
  • 9 months later...
  • 5 months later...