Energy Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 Mnie się wydaje, że 2 miesiące, dopiero jak się hormony unormują... Quote
Pysia Posted March 17, 2013 Author Posted March 17, 2013 uwierz, że wystarczy 4 tyg ;) Np ropomacicza najczęściej występują pomiędzy 21 a 32 dni od chwili gotowości do ktycia ( !!), a co za tym idzie jakieś 3 tyg. po cieczce. Ropomacicze wykryte we wczesnej fazie i wykonana sterylka jest normalnym zabiegiem, przebiegajacym bez komplikacji. Nigdy nie widziałam róznicy pomiędzy zabiegiem 3 tyg. po cieczce a 3 m-ce np. I każdy wet znający temat rozrodu to powie. Wiedzę na ten temat zdobyłam chodząc regularnie na wykłady m.in. specjalisty od rozrodu dr. Niżańskiego. A znane mi przypadki poparły wiedzę w/w ;) Quote
Energy Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 Ale zabieg przy ropomaciczu ratuje życie i nie należy go porównywać do sterylizacji, która jest planowana u zdrowego psa. Ja mam informacje, że 2 a nawet 3 miesiące po cieczce i też od wetów. Najlepszy okres to czas pomiędzy cieczkami, zwaszcza u takiej młodziutkiej suni. Quote
nugatowa vel. bystry Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 póki co Bystra jeszcze troche krwawi. Klatka sie sprawdza, tylko Bystra wprowadziła pewne zmiany, ten koc który początkowo miał służyć za dach, Bystra postanowiła podczas mojej nieobecnosci wciagnac do srodka i wygodnie sie na nim ułożyć :) wiec teraz nie ma juz koca na klatce, tylko w srodku :D mam też krótki filmik z dziś, jak to nasze dziewczyny się kochają :) [url]http://youtu.be/07X-CY_butU[/url] no i trzeba bedzie sie jeszcze pochwalic jakie nowe komendy Bystra opanowała, łapie je w mig! Trzeba jej tylko dobrze wytłumaczyć ;) a wszystko zaczeło sie od niepozornego 'żółwika', który później pomógl nam byc wyjsciem do innych komend. Aczkolwiek i tak najlepiej reaguje na komendy manualne, ruchy ręką, słów jeszcze nie rozróżnia. Umie siad, waruj, stój, żołwik, piątka, łapa, leon [ale to zademonstruje nastepnym razem na zdjeciu :P ], i dzis jeszcze nauczylysmy ja wyskakiwac na biodroprzednimi łapkami, w sensie człowieka biodro :P próbuje jej uczyc komendy do mnie, ale to nie zawsze nam wychodzi, wiec tym sie na pewno na razie nie pochwalimy, a nawet jak juz wychodzi, to Bystra i tak siada jakies 0,5 metra przede mna. Dystans musi byc ;) Generalnie jest bardzo skoczna, sprawna i szybka :) Bystrej jednak zdarza sie jeszcze szczekac jak zostaje sama w klatce, ale np wystarczy zeby w pokoju zostala tez Balbina i jest spokoj. Przespały raz tak całe popołudnie, gdy ja miałam pare załatwień na uczelni i miescie, i nikogo nie bylo w mieszkaniu. Odkryłyśmy jeszcze ze Bystra lubi surową marchewke! Daje jej w takim małym kawałku, ona sie nim chwile bawi, poluje na niego, uderza łapką a potem chrupie :D zjadła tak raz pół marchewki :D a ostatnio wcinała mi też obierki z ziemniaków :| :D dosłownie wyciągała z kosza. Cfaniara sie robi! Raz nam tez uciekła na klatke schodowa! Nie było mnie akurat w mieszkaniu i współlokatorka Beata musiała ją scigać. Beata do niej 'żółwik', Bystra podchodziła, ale jak tylko Beata wyciągała ręke, Bystra odskakiwała. Koniec koncow udało sie jej ją zagonic w kąt i zapiąć smycz i zaprowadzić uciekinierke do mieszkania spowrotem. Wszystko trwało dosłownie chwilke, ale Beata opowiadała, ze bardzo sie wystraszyła. Wszystko jednak skonczylo sie dobrze :) Kilka zdjęć: Bystra podróżniczka w busie: [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-5fPUcm6Hg7E/UU9qM2ZA7YI/AAAAAAAAAeU/B5--WN-FdVE/s576/24e.jpg[/IMG] i w autobusie w takiej pozycji sobie kiedyś spała [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-NyhWFTDGECY/UU9qNrGuZWI/AAAAAAAAAeY/ZjAuEHYjfWo/s512/24b.jpg[/IMG] ale sie jej juz nudziło, wiec oparała sie o mnie i dała sie miziać :) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-l56QBaB-Glg/UU9qOz0tswI/AAAAAAAAAeg/byKvopCIhNU/s720/24d.jpg[/IMG] tak zdarza sie najlepszym kolezankom spać, ale nie zawsze ;P [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-lFXsFrfoVzY/UU9qPcWYGlI/AAAAAAAAAeo/QiQJ0jniaC4/s426/24.jpg[/IMG] a tak Bystra zjada każdy posiłek mojej współlokatorki Beaty i jej chłopaka. Zawsze miedzy nimi :) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-52Ur2hq9JBE/UU9qQRCPvKI/AAAAAAAAAew/laaFyxTnV64/s512/24a.jpg[/IMG] a tutaj sobie siedze na łóżku i gadam z moim TŻ , a Bystra podsłuchuje ;) [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-aKJo42bwlWw/UU9qMcBydTI/AAAAAAAAAeM/NoKX9PWZyac/s512/24c.jpg[/IMG] Za ostatnią wizyte u weta nie trzeba nic płacić, bo to znajomy wet i u nich zawsze obcinanie pazurków i czyszczenie gruczołków jest za darmo :) Postaram sie zrobic nowe foty z komendami jeszcze przed swietami! :) Ale potrzebuje do tego człowieka do współpracy :) Dobrej nocy życzymy wszystkim :) :) Quote
AgusiaP Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 Kasieńko pięknie dziękujemy za relację ;) Mogłabym cały czas tak czytać wiadomości o naszej już nie maleńkiej co widać na zdjęciach :) Jak ja się cieszę, że nasza Pysia załatwiła nam to miejsce dla naszej Bystrej u Ciebie:multi::multi::multi: Dzięki kochana:loveu::loveu::loveu: za to co robisz dla naszej Bystrej :loveu::loveu::loveu: Quote
Pysia Posted March 24, 2013 Author Posted March 24, 2013 Cudnie! Kasiu to co? Ogłaszamy ją czy...? ;) A Imię nadałam jej odpowiednie ;) Gdyby urodziła sie wsród ludzi zadziwiałaby wszystkich. Słowa tez na pewno rozróżnia, tylko że żyjac długo w psim stadzie wypracowała mowe ciała do perfekcji. U domowych od szczeniaka psiaków nieco to zanika ;) Boszzzzzzzzz jakie ona porobiła postępy! W życiu u mnie by takich nie zrobiła.... Miałam racje! Quote
AgusiaP Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 Miałaś rację Pysiu, miałaś :) Ogromne postępy zrobiła ta nasza Bystra :) Kasiu to ja powtórzę pytanie ogłaszamy ją czy........??????:cool3: Quote
Mysza2 Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 [quote name='AgusiaP']Miałaś rację Pysiu, miałaś :) Ogromne postępy zrobiła ta nasza Bystra :) Kasiu to ja powtórzę pytanie ogłaszamy ją czy........??????:cool3:[/QUOTE] To ja się podłącze do pytania:) [quote name='Katarzyna Starkiewicz']a ja przy okazji spytam co u mamuśki?[/QUOTE] U mamuśki ok, musimy się wybrać kiedyś do Pani Danusi i zrobić parę fotek Quote
andegawenka Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Mnie się wydaje taka malutka:loveu: [url]https://lh4.googleusercontent.com/-52Ur2hq9JBE/UU9qQRCPvKI/AAAAAAAAAew/laaFyxTnV64/s512/24a.jpg[/url] Quote
nugatowa vel. bystry Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 [quote name='Pysia']Cudnie! Kasiu to co? Ogłaszamy ją czy...? ;) A Imię nadałam jej odpowiednie ;) Gdyby urodziła sie wsród ludzi zadziwiałaby wszystkich. Słowa tez na pewno rozróżnia, tylko że żyjac długo w psim stadzie wypracowała mowe ciała do perfekcji. U domowych od szczeniaka psiaków nieco to zanika ;) Boszzzzzzzzz jakie ona porobiła postępy! W życiu u mnie by takich nie zrobiła.... Miałam racje![/QUOTE] Oj Bystra doskonale rozróżnia słowa, szczególnie 'Balbina masz', 'Balbina chodz', 'kicikicicikicic' ;) I lubi jak sie jej śpiewa piosenki, wtedy zaczyna podskakiwać i tańczyć :) 'Niestety' jest tak urocza i słodka, że mimo moich prób nie przywiązywanie sie do niej, zajęła jednak miejsce w moim sercu. Wkradała sie po prostu po woli i systematycznie, każdym jednym nowym merdnięciem ogona i z kazdym kolejnym szalonym uśmiechem... :) a czy zostaje? nie wiem... Pojdziemy teraz do domu na świeta, pogadam z mamą, bo to jednak wiele od niej zależy. Nie da sie ukryć, że jednak spędzamy w mamy domu dużo czasu, a 'mamy trzeba słuchać' :) Mnie nie przeszkadza, ale pojawia sie na horyzoncie plan o następnym berneńczyku, a z 2 psami podróżować pociągiem może być trudno... Niestety musze podejść racjonalnie do tematu. Zdecyduje po świętach, dobrze? Dam Wam wtedy ostateczną decyzję :) Boję się, że bedzie mi ciężko się z nią rozstać i oddać obcej rodzinie. Bystra nie jest łatwym psem i jestem pełna obaw, że mogłaby zostać źle zrozumiana w nowym domu. Ale co ja mówie, Wy chyba doskonale znacie to uczucie, przy adopcjach każdego kolejnego psa :) Jakbyś my się tu nie pojawiły przed świetami, to życze wszystkim Wesołych i Smacznych Świąt! :) :) Quote
AgusiaP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Kasiu oczywiście każdą Twoją decyzję uszanujemy :) Jedź na Święta do domu, porozmawiaj z mamą ;) Ja nie ukrywam, że bardzo bym chciała, żeby Bystra została z Wami :) Quote
Gabi79 Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 [quote name='Katarzyna Starkiewicz']a ja przy okazji spytam co u mamuśki?[/QUOTE] Cioteczki, wczoraj wieczorem spotkałam Panią Danusię z obiema suniami. Mówiła, że Misia jest grzeczna i kochana, przyjaźń z Betinką kwitnie, w domu bawią się i szaleją. Misia nadal jest nieufna wobec obcych. Beti skakała na mnie i się cieszyła, a Misia stała spokojnie i powarkiwała cichutko. Macie pozdrowienia od Pani Danusi:lol: [quote name='AgusiaP']Kasiu oczywiście każdą Twoją decyzję uszanujemy :) Jedź na Święta do domu, porozmawiaj z mamą ;) Ja nie ukrywam, że bardzo bym chciała, żeby Bystra została z Wami :)[/QUOTE] Ja też bym bardzo chciała, by Bystra została u Kasi, nigdzie nie będzie jej lepiej!!!!! Quote
AgusiaP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Dzięki Gabrysiu za wiadomości z domku Misiuni :) Miałam nadzieję, że może dzisiaj przypadkiem je spotkam jak byłam u Ciebie :) Niestety nie miałam tego szczęścia :( Quote
Gabi79 Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 [quote name='AgusiaP']Dzięki Gabrysiu za wiadomości z domku Misiuni :) Miałam nadzieję, że może dzisiaj przypadkiem je spotkam jak byłam u Ciebie :) Niestety nie miałam tego szczęścia :([/QUOTE] Ja też nie mam szczęścia. Raz całą trójkę widziałam z daleka i wczoraj drugi raz. Pani Danusia jest zakochana w swoich dziewczynkach. Wcześniej miała 2 pieski, a teraz 2 sunie:lol: Quote
AgusiaP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 I te obie dziewczynki Pani Danusia są przekochane :) Quote
Perełka1 Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Jak taka mała Mamuśka mogła urodzić taką wielką Bystrę:roll: Quote
Mysza2 Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Kasiu, nie tylko Bystra taka duża jest, Lunka na biała z łatami też niewiele mniejsza:), widuję ją od czasu do czasu na spacerze z tatą pani Joli. Gabi, dziękujemy za relację i za pozdrowienia:) Quote
nugatowa vel. bystry Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Jest decyzja - ogłaszamy Bystrą. Ale tylko i wyłącznie dlatego ze nie dam rady ogarnać 2 psów. Bystra mogłaby zostać z moją mamą, ale nie byłaby psem kanapowym, tylko podwórkowo-przydomowym. U nas nie ma nikogo w domu czasem i po 10 godzin. A ja nie chce mojej mamie dorzucać następnego obowiązku, bo i tak ma ich sporo na głowie. Poza tym moja siostra ma silną alergie na psią sierść, więc dłuższe przebywanie w domu jakiejkolwiek futrzastej istoty kończy sie dla niej bardzo nieprzyjemnie. Gdybym miała inne warunki mieszkaniowe, to nigdy w zyciu bym jej juz nikomu nie oddała. bo jest szalenie kochana i bystra! Od piątku uczymy sie zamykać drzwi łapkami, troche sie boi tego dzwięku gdy drzwi sie zatrzaskują, ale pokusa dopadnięcia smaczka jest większa! Bystra to taki nieoszlifowany diament, ten najpiękniejszy:iloveyou: Zastanawiam sie jeszcze tylko co ze sterylizacja? Czy jak oddajecie psy do DS to sterylizacja odbywa sie przed adopcją, czy już może u nowych włascicieli? Quote
Pysia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Kasiu. Tekst sama musisz napisać, bo Ty ją teraz znasz najlepiej. Dobrze byłoby abyś go tu wstawiła, to sie go zmieni jak należy i porobi ogłoszenia. Konieczne tez są DOBRE zdjęcia. Taki chwytające za serce pokazujące Bystrą z najlepszej strony. Ludzie są wzrokowcami.... Co do sterylki, to trzeba ją zrobić " zanim". A to dlatego, że da to Bystrej większą szanse na adopcje. No i nie licz że dom znajdzie sie zaraz. To ciągle jest trudny pies. Quote
nugatowa vel. bystry Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 (edited) Nie mam teraz tego lepszego aparatu, wiec pewnie z fajnych zdjec na razie nici, bo mogę sie posługiwać tylko komórką. Nie ma sie co martwić, na pewno jej na bruk przeciez nie wyrzuce ;-) wiadomo, ze z adopcjami róźnie bywa. Ale jesli jest tylko dla Bystrej szansa na lepszy dom, to będę chciała tą szansę wykorzystać i znaleźć jej fajną rodzinkę. ostatnie zdjęcia tak Bystra spedzała święta u mojej babci [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-80gcW4vLsCQ/UWE3Ns6cC5I/AAAAAAAAAfA/ByynnedkTz0/s512/IMAG0684.jpg[/IMG] a tu podsłuchuje o czym gadamy z TŻ ;) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-JN8uweA8Ft8/UWE3XhpwJDI/AAAAAAAAAfI/DMfAoNzw85E/s720/IMAG0692.jpg[/IMG] n i ukochany azyl - klatka :) [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-85o2z500jUc/UWE3ecd0DWI/AAAAAAAAAfQ/0GFq8EwNz4Q/s720/IMAG0695.jpg[/IMG] [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-o-mLHfmckGA/UWE3jP4DIJI/AAAAAAAAAfY/8N5US01XlVA/s720/IMAG0696.jpg[/IMG] i z wiosną - nowa fryzura :) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-RAbV699rBeo/UWE3uXqJXsI/AAAAAAAAAfg/0HDtHUjtAnM/s512/IMAG0630.jpg[/IMG] Beata daj smaczka!!!!! [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-QdUA1kwpJ1w/UWE4eRhHu2I/AAAAAAAAAfs/St7G0TxkASw/s512/IMAG0624.jpg[/IMG] Edited April 7, 2013 by nugatowa vel. bystry zdjecia Quote
Pysia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 To może jest ktoś z okolic, kto potrafi roibić fajne zdjęcia. Bystra jest urocza :) Nie mog e uwierzyć, ze siedzi obok Ciebie z własnej woli :) Wiedziałam, że jak psów nie będzie to jej socjalizacja będzie postępować. Ale nadal uwierzyć nie mogę! Zrobiłaś kawał super roboty! Quote
nugatowa vel. bystry Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 w domu mam 2osobowe łozko, to Bystra przez cały tydzien świateczny który spędziłysmy u mnie, spała ze mna na łóżku, w nogach. a rano kładła mi sie na brzuchu wbijając swoje kościste łokcie w przepone :D Teraz też co rano wchodzi na łóżko przymilając się i obdarowując mnie soczystym liźnieciem na dzien dobry :) Żeby to wszystko osiągnąc potrzebowała bardzo dużo czasu. Widze po niej na spacerach, że mimo, że woli zachować dystans w kontaktach, to mimo wszystko ludzie ją intrygują. Ostatnio stałyśmy 3 minuty na chodniku, bo bardzo sie jej podobało jak jakiś pan odśnieżał taką wielką łopatą śnieg przed domem, i ona koniecznie chciała go poobserwować :D jest taka śmieszna momentami :D Ma lepszy i gorszy dzien, swoje humory, jak każda kobieta :P Czasem od rana chodzi i wszystkich zaczepia, merda ogonem, a czasem się położy w klatce i prześpi pół dnia. Chciałabym ją wykąpać i zastanawiam sie jak to zrobić. Czy ktoś ją kiedykolwiek kąpał? Wody sie chyba nie boi, bo nie przeszkadza jej jak musi przejść przez jakaś wielką kałuże, ale jak to bedzie z kąpielą? Quote
Pysia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Ja ją raz przeleciałam wodą. Bardzo spokojnie. Zrób tak: Wchodź z nią do wanny i tam ją karm. Tak na kilka chwil codziennie. Przez kilka dni. Potem puść wodę delikatnym strumieniem przy niej. Cały czas masz być spokojna i wesoła. Bezstresowo. Psa chwal za każde spokojne zachowanie. Jak zobaczysz ze nie wyrywa sie i jest ok to w kolejny dzień: Wieczorem idź na ostatni spacer. Najpierw przygotuj wanne, reczniki i wszystko do kąpieli w łazience. Na spacerze zmęcz sunie. Masz być cały czas spokojna i nie myśleć o wyzwaniu. Potem wróć do domu, przebierz sie powoli i weź ją do wanny. Wejdź z nią. Dorze byłoby abyś kucała ( wysokość Twoja nie nad nią ale na równym poziomie). I trzymaj ją sama. Druga osoba niech puści wodę lekkim strumieniem o odpowiedniej temperaturze. Nie za goracą! Najpierw strumień przed pysio. Niech się oswoi. Potem namoczenie pod szyjką na spokojnie. Obie osoby w pełnym spokoju o pewnych ruchach. No a potem szybka kąpiel. Znając Bystrą prędzej zamieni się w osłupiały kamień trzymana, niż zacznie szaleć ;) Tak sie uczy każdego psa o którym nie wiemy czy lubi kąpiel. Tak też się uczy szczeniaki aby potem nie stresowały się podczas kąpieli. Jako że będzie to nowość dla suni to trzeba kilku dni dla oswojenia sie z wanną. Pewnie ze możesz rachu ciachu od razu. Na pewno dasz radę. Tylko że wtedy znowu może sie wycofać. A tak powoli kolejny raz budujesz zaufanie. Quote
malawaszka Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 muzzy jest z Lublina i robi świetne foty [url]http://www.dogomania.pl/forum/members/89984-muzzy[/url] Quote
Recommended Posts