Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pod koniec tygodnia też będzie bazarek z fantami Kasi Jakóbczak i jej znajomych z FB. Wysyłka będzie od niej a ja go zrobię tak jak zawsze tutaj i na FB. :lol:

Trzeba by było zrobić bazarek z czasem dla Malawaszki ;)

Posted

Cześć, dostałam link do Waszego wątku od JankiBezZiemi, piszę z wielką prośbą, bo jestem w desperacji :-(

czy któraś z Was z którymkolwiek sznaucerem/sznupopodobnym miała do czynienia z SYNDROMEM ZASKÓRNIKÓW? moja wetka podejrzewa tę rzadką chorobę u mojego niby-sznupa, mam związane ręce - nie wiemy do końca, czy to to, walczymy z wiatrakami odkąd adoptowałam tego psa.

wykluczyliśmy alergię pokarmową, łuszczycę, nużycę, wszelkie choroby 'powierzchniowe' - pies ma łojotokowe zapalenie skóry, jest non stop tłusty i bardzo śmierdzi, nawet dzień-dwa po kąpieli - nie znamy jednak PRZYCZYNY tego łojotoku... hormony wykluczone, tarczyca i nadnercza w normie :placz:

ciotki, ratujcie - ktoś miał coś takiego u sznauceropodobnego?

Posted

a skąd jesteś? kurcze pierwsza myśl to tarczyca, ale jeśli wykluczone to ja nie wiem - ostatnio wetka która leczy Viki i Bryzę robiła Bryzie badanie mieszków włosowych i wyszło tam, że ma awitaminozę wit. A - też taki tłusty łojotok i nie pachnie kwiatkami... ale u Bryzy dodatkowo jest duża niedoczynność tarczycy - a ten Wasz wet to dermatolog?

syndromu zaskórników na szczęście nie znam...

a jak jego wątroba?

Posted

[quote name='malawaszka']to ten pies o którym pisałam że w niedzielę przyjechał do hotelu u missieek - nasz nowy synuś :D z Czartek...[/QUOTE]

Uh a potem ejszcze dziewczynka no cześć;)

Ja mam jakies niedobitki z poprzednich bazarków i troszku nowych kosmetyków tez cos wystawie...

Posted

z Krakowa - tarczyca wykluczona, 2 badania, norma jak cholera, może z maleńkim ochyłem w stronę plus, ale dostawał euthyrox w dawce dermatologicznej.

awitaminoza witaminy A... to już jakiś trop, może to akurat w tą stronę? pies ma czarne 'kropeczki' na podwoziu wyglądające jak odchody pcheł (ale to nie pchły), od dołu rzadki włos i czerwoną skórę (jak bullterrier), ogólnie drapie się i cuchnie notorycznie, na grzbiecie ma czarne, suche, łuszczące się zmiany, takie placki, ale to prawdopodobnie nawracająca grzybica wtórna.

dzięki za tą radę z witaminą A, a te badanie mieszków włosowych przeprowadza wet dermatolog? moja jest wetem ogólnym, ale w stronę dermatologii, chyba jest w trakcie robienia takiej właśnie specjalizacji - poza tym to dobra weterynarz, jej ufam - poprzedni diagnozowali mi durnoty w stylu łuszczycy, faszerowali go sterydami, antybiotykami, które oczywiście guzik dały.

teraz jadę do instytutu weterynarii wziąć raz jeszcze zeskrobinę i obejrzeć pod kątem mykologicznym, pasożytniczym - tak na wszelki wypadek,bo może coś przeoczono.

szkoda, że o tym syndromie zaskórników NIKT nic nie wie :placz: bo objawy pasują dosyć mocno, a to choroba sznaucerów i sznauceropodobnych głównie...

dzięki tak czy siak :loveu:

Posted

z Krakowa masz w sumie nie tak daleko do Tychów - ja polecam wizytę u tej naszej Dr Olender - ona ma fisia na punkcie dermatologii i jest naprawdę dobra w diagnozowaniu - nie jest tania, ale w tym przypadku uważam, że za taką wiedzę warto zapłacić...
możesz też spróbować zadzwonić do niej i zapytać o ten syndrom zaskórników - może zna

Posted

matko, kiedy ja będę miała czas i sposobność tam pojechać... :roll:
dziękuję bardzo za namiar, zaraz ją znajdę w necie i spróbuję przedzwonić - mogę powiedzieć, że mi ją poleciłaś?

spróbuję Pata zasuplementować na własną rękę witaminą A, choć on zżera bardzo dużo marchewki, trudno mi sobie wyobrazić akurat taki niedorób :cool3: ale dzięki wielkie!

Posted

[quote name='Pani Profesor']matko, kiedy ja będę miała czas i sposobność tam pojechać... :roll:
dziękuję bardzo za namiar, zaraz ją znajdę w necie i spróbuję przedzwonić - mogę powiedzieć, że mi ją poleciłaś?

spróbuję Pata zasuplementować na własną rękę witaminą A, choć on zżera bardzo dużo marchewki, trudno mi sobie wyobrazić akurat taki niedorób :cool3: ale dzięki wielkie![/QUOTE]

tak pewnie, że możesz, nr tel. 322186111 - Dr Violetta Olender

Posted

[quote name='malawaszka'][QUOTE][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/misc/quote_icon.png[/IMG][COLOR=#000000] Zamieszczone przez [/COLOR][B]wilczy zew[/B][COLOR=#000000] [/COLOR][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=21917714#post21917714"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/buttons/viewpost-right.png[/IMG]
[/URL][COLOR=#000000][I]Malawaszka,masz do nadrobienia nową jednostke chorobowa [/I][/COLOR];-)[/QUOTE]animisięśni!!! nie chcę poznawać ani pół nowych jednostek chorobowych!!![/QUOTE]

No Wilcza tu Cie poniosło normalnie :scared:

:diabloti:

Posted

tak malawaszka pisala o tej rudej co się tarza i tak się cieszyłam, ze moim to do głowy nie przychodzi... to chyba pocieszyłam się w złą godzinę bo inka mi się w parku wytarzała w g****e:angryy: i właśnie skończyłam ją kąpać... ją i jej polarową obroże :angryy:

Posted

[quote name='Pani Profesor']matko, kiedy ja będę miała czas i sposobność tam pojechać... :roll:

[COLOR=#ff0000]Są dwie wit A ;). Ale mięso podejrzewam, że też je :evil_lol:[/COLOR]
spróbuję Pata zasuplementować na własną rękę witaminą A, choć on zżera bardzo dużo marchewki, trudno mi sobie wyobrazić akurat taki niedorób :cool3: ale dzięki wielkie![/QUOTE]

[quote name='ania0112']no jeżeli ten dzik zrobił burdel koło ławki z chipsów i wódki to może faktycznie był to dziki ;)[/QUOTE]

A podtarł się chociaż:diabloti:?

Posted

mięso je, bo jest na BARF-ie, więc warzywa też, a marchew w hurtowej ilości, ale dzięki za jakiś trop tak czy siak :)

zostawiam ślad na forum o tym syndromie zaskórników, bo może ktoś będzie szukał i się wymienimy doświadczeniami. podobno głównie dotyka to sznupy, więc tu mam większe szanse..

Posted

[quote name='Pani Profesor']mięso je, bo jest na BARF-ie, więc warzywa też, a marchew w hurtowej ilości, ale dzięki za jakiś trop tak czy siak :)

zostawiam ślad na forum o tym syndromie zaskórników, bo może ktoś będzie szukał i się wymienimy doświadczeniami. podobno głównie dotyka to sznupy, więc tu mam większe szanse..[/QUOTE]

To może za dużo wit A :eviltong:.Mój też ma problemy ze skórą, ale raczej z łuszczeniem i to niedużo.Za to mu się kamień na przednich zębach robi :angryy:, nawet nie wiem kiedy to się stało :shake: