Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tigrunia.
Był w Warszawie na Różanej dr Karczewski.
Lepszego położnika i znawcy spraw suczo-psiej nie znam i gorąco polecam. Starszy miły Pan profesor, który może coś mądrego podpowiedzieć.

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE]
[FONT=Courier New]agasc dziękuję za uznanie chociaż i tak nie uważam się za chodzącą "wiedzę" :evil_lol:[/FONT]
[CENTER][FONT=Courier New]każdy całe życie się uczy ;)[/FONT]
[FONT=Courier New]gdyby nie Pan Kierzkowski i Trzaskowski nigdy nawet bym nie wystawiała psów nie wspominając już o hodowli :roll:[/FONT][/CENTER]
[/quote]

Ja też dzięki mamie wiele się nauczyłam,ale hodowcą nigdy nie będę.
Chociaż yorka rodowodowego zawsze będę miała:D
Poprostu uwielbiam te małe zadziorki:D

Posted

[quote name='Gioco']Tigrunia.
Lepszego położnika i znawcy spraw suczo-psiej nie znam i gorąco polecam. Starszy miły Pan profesor, który może coś mądrego podpowiedzieć.[/quote]

Dr. Karczewski jest rewelacyjny jak ktos by potrzebowal dysponuje jego numerem telefonu:)

Posted

[quote name='Gioco']Tigrunia.
Lepszego położnika i znawcy spraw suczo-psiej nie znam i gorąco polecam. Starszy miły Pan profesor, który może coś mądrego podpowiedzieć.[/quote]
Chodzi Ci o to, ze miałabym tam jechać z moim szczeniakiem?
Maluch ma już nowych właścicieli i nie wiem czy zależy im na tym jajku czy nie - osobiście jestem zdania, że nic na siłę .. zejdzie to zejdzie, nie to nie.
Chociaż skoro mówisz, że się zna to może warto choć do niego zadzwonić i zdobyć troszkę wiedzy w temacie..

EDIT:
Kaśka wyślij mi na gg numer ;)

Posted

[quote name='tigrunia']Chodzi Ci o to, ze miałabym tam jechać z moim szczeniakiem?
Maluch ma już nowych właścicieli i nie wiem czy zależy im na tym jajku czy nie - osobiście jestem zdania, że nic na siłę .. zejdzie to zejdzie, nie to nie.
Chociaż skoro mówisz, że się zna to może warto choć do niego zadzwonić i zdobyć troszkę wiedzy w temacie..

EDIT:
Kaśka wyślij mi na gg numer ;)[/quote]
Osobiście co ja bym zrobiła?
Uzyskała nr telefonu i dała go nowym właścicielom.
Dla spokojnego sumienia.

Dla siebie zaś dowiedziałabym się jak to jest z tym dziedziczeniem wnętrostwa.

Posted

[quote name='Gioco']Osobiście co ja bym zrobiła?
Uzyskała nr telefonu i dała go nowym właścicielom.
Dla spokojnego sumienia.

Dla siebie zaś dowiedziałabym się jak to jest z tym dziedziczeniem wnętrostwa.[/quote]

Proponuję dr Niżańskiego na ,,moim'' uniwerku:D
Świetny fachowiec i miły człowiek :D

Posted

Zaś ja proponuję po kubeczku melisy dla spokojności i napisanie maili albo zatelefonowanie dla obu Panów i uzyskanie wiedzy fachowej z pierwszej ręki, nawet z uzasadnieniem, że to dla dobra Forum Dogomania :lol:

Posted

[CENTER][FONT=Courier New]a ja proponuję zostawić tak jak jest
i czekać
jak nie zejdzie tzn. że to wada genetyczna
wykastrować i po problemie
jeżeli właściciele sprowadzą jąderko na siłę to skąd będzie wiadomo czy to była wada ?
jeżeli zrobi warunki hodowlane to będzie to przekazywał
więc albo wóz albo przewóz
[/FONT][/CENTER]

Posted

[quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New]a ja proponuję zostawić tak jak jest [/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Courier New]i czekać[/FONT]
[FONT=Courier New]jak nie zejdzie tzn. że to wada genetyczna [/FONT]
[FONT=Courier New]wykastrować i po problemie [/FONT]
[FONT=Courier New]jeżeli właściciele sprowadzą jąderko na siłę to skąd będzie wiadomo czy to była wada ? [/FONT]
[FONT=Courier New]jeżeli zrobi warunki hodowlane to będzie to przekazywał [/FONT]
[FONT=Courier New]więc albo wóz albo przewóz [/FONT][/CENTER]
[/quote]

Dokładnie ,nic na siłę.
Moja propozycja dotyczyła treści drugiej części postu [B]Gioco:D[/B]

Posted

[quote name='tigrunia']Mały ma 3,5 m-ca (wiem, że ma jeszcze czas aby ów jądro zeszło ale szanse maleją.. )
[/QUOTE]
Mojemu zeszło jakos własnie jak był między 3,5 a 4 miesiące. JAkos o tym nie myślałam że powinno, duzo innych rzeczy raczej mniej absorbowało i tak nagle zauważylam że już zeszły. Tak to juz jest jak ktos czeka, wypatruje to sie doczekac nie może :]
Co do seksienia sie, to mój ma te odruchy odkąd go wzięłam, czyli po skończeniu 9 tygodniu, najpeirw delikatnie, w czasie jak mu te jąderka schodziły i potem częściej, ale jak sie porządnie wybiega w ciągu dnia to w ogóle o tym nie mysli

Posted

[quote name='mari_']Mojemu zeszło jakos własnie jak był między 3,5 a 4 miesiące. JAkos o tym nie myślałam że powinno, duzo innych rzeczy raczej mniej absorbowało i tak nagle zauważylam że już zeszły. Tak to juz jest jak ktos czeka, wypatruje to sie doczekac nie może :]
Co do seksienia sie, to mój ma te odruchy odkąd go wzięłam, czyli po skończeniu 9 tygodniu, najpeirw delikatnie, w czasie jak mu te jąderka schodziły i potem częściej, ale jak sie porządnie wybiega w ciągu dnia to w ogóle o tym nie mysli[/quote]
Nie chciałbym umniejszać podobieństwa do yorkshire terriera Twojego mieszańca ale z yorkami bywa różnie i odpowiedzialny właścicel psa tej rasy odpowiedzialnie podchodzi do tematu i bywa, że może się zmartwić i szukać porady gdy wieku 3 miesięcy jąderka nie schodzą.
Taki odpowiedzialny właściciel wówczas jest zaabsorbowany tym problemem, dbając o zdrowie swojego pupila.

Posted

[QUOTE]Napisał [B]rizo[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f552/yorki-znosza-jajka-czyli-o-schodzeniu-jaderek-50326-post12818295/#post12818295"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/styles/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]Tigrunia jest bardzo dumna ze swojej uczciwej postawy:lol: i mówi że w wielu hodowlach rodzą sie pety ale czy przypatkiem hodowla psów rasowych nie na celu eliminowanie takich wadliwych psów a dopuszczanie tylko zdrowych dla dobra rasy?,ale rozumiem że robią to dla dobra biedniejszych ludzi aby też mogli kupić sobie yorka za mniejsze pieniadze a potem w cichości mnożyć je dalej jako rasowe po rodowodowych rodzica,tylko nie rozumiem dlaczego wtedy tak bardzo tępi pseudohodowle jak w ten sposób pomagają tacy jak ona w szerzeniu sie tego procederu:crazyeye:[/I][/QUOTE]

[I][B]hmmm nie kumam cie!!! co w takim razie powinna zrobic Tigrunia??[/B][/I]
[I][B]Jeli sprzedaz szczeniaka na kolanka a nie do dalszej hodowli nie jest wyeeliminowaniem psa z hodowli?? [/B][/I]
[I][B]Z twojej wypowiedzi wywnioskowalam z eszczeniak powinnien byc uspiony moze ja zle rozumiuje??[/B][/I]

Posted

[quote name='iberia'][I][B]hmmm nie kumam cie!!! co w takim razie powinna zrobic Tigrunia??[/B][/I]
[I][B]Jeli sprzedaz szczeniaka na kolanka a nie do dalszej hodowli nie jest wyeeliminowaniem psa z hodowli?? [/B][/I]
[I][B]Z twojej wypowiedzi wywnioskowalam z eszczeniak powinnien byc uspiony moze ja zle rozumiuje??[/B][/I][/quote]
Skonsultować ze specjalistą sprawę dziedziczenia genetycznego i zależnie od wyniku konsultacji zastanowić się nad dalszym kryciem suki, czyli czy to suka nie powinna przestać rodzić i stać się taką "na kolanka".

Posted

Być może wyda Wam się moje pytanie naiwnie głupie, ale jak duże są jądra u yorka? Naczytałam się artykułów naukowych w których piszą, że jak do 10 tygodnia życia jądra nie zstąpią to jest duże prawdopodobieństwo wnętrostwa, więc zaczęłam swojego 15-tygodniowego psiaka wnikliwie studiować i zauważyłam, że zaraz po spaniu zarysowują mu się dwie takie malusie kuleczki wielkości groszku, które po dotknięciu się "chowają". Mam nadzieję, że psinka się prawidłowo rozwija?

Posted

[quote name='anubias']Być może wyda Wam się moje pytanie naiwnie głupie, ale jak duże są jądra u yorka? Naczytałam się artykułów naukowych w których piszą, że jak do 10 tygodnia życia jądra nie zstąpią to jest duże prawdopodobieństwo wnętrostwa, więc zaczęłam swojego 15-tygodniowego psiaka wnikliwie studiować i zauważyłam, że zaraz po spaniu zarysowują mu się dwie takie malusie kuleczki wielkości groszku, które po dotknięciu się "chowają". Mam nadzieję, że psinka się prawidłowo rozwija?[/quote]
Na chwilę obecną jak najbardziej prawidłowo :-)

• 2 weeks later...
Posted

czy fakt obecności 2 jąderek jest jednoznaczny z możliwością zapładniania, czy też pies musi osiągnąć odpowiedni do tego wiek ?
dodam, że pies ma 5 m-cy. Na razie nie mam zamiaru go rozmnażać, pytam tak z ciekawości, czy czasem moje miśki nie będą niedługo ciężarne :evil_lol:

Posted

[quote name='monia090']pytam tak z ciekawości, czy czasem moje miśki nie będą niedługo ciężarne :evil_lol:[/quote]
Będą.
Jeśli jąderka zeszły pies osiągnął możliwość rozmnażania.

Posted

[quote name='monia090']czy fakt obecności 2 jąderek jest jednoznaczny z możliwością zapładniania, czy też pies musi osiągnąć odpowiedni do tego wiek ?
dodam, że pies ma 5 m-cy. Na razie nie mam zamiaru go rozmnażać, pytam tak z ciekawości, czy czasem moje miśki nie będą niedługo ciężarne :evil_lol:[/quote]

To, że jest fizycznie dojrzały nie oznacza wcale jego dojrzałości umysłowej.
Bardzo niewskazane byłoby wczesne krycie, to tak jakbyś dała dziecku uprawiać seks. Po to są przepisy które mówią o terminie nie wcześniej niż 18 miesięcy...