Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oczywiście jest to kundelek, ale wydaje mi się, że jest w typie, którejś z tych ras choć charakterologicznie to mi do teriera chyba nie pasuje a z kolei charakteru sznaucerów wcale nie znam..ale do rzeczy. Rok temu wzięłam ze schroniska sunię, była to miłość od pierwszego wejrzenia, bo inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć dlaczego ja wzięłam małego szorstkowłosego psiaka jeżeli uwielbiam owczarki i molosy ;) Małe szorstkie szczekacze mnie zawsze irytowały i wydawały się zbyt narwane a tu proszę nagle pojawiła się w moim życiu IZI. Początki były śmieszne, bo zakwalifikowali ją jako samca i już miałam dla niej imię Ildefiks (bo była identyczna jak ten pies z Asteriksa) kiedy okazało się, że to sikająca po psiemu "męska" suczka ;)
Już w schronie była psem niezwykle otwartym, radosnym i pełnym zaufania. Nie widać było po niej żadnych traum wręcz przeciwnie była przebojowa i pewna siebie do tego stopnia, że pchała się do każdego psa i cieszyła do każdego człowieka - miała wtedy 6 miesięcy. Teraz ma 1,5 roku i jest cudowna! Nie miałam z nią absolutnie żadnych problemów, a to dlatego, że pokochała z miejsca moją pierwszą suczkę i wszystkiego się od niej uczyła. Mój wkład w wychowanie był znikomy. Wetka straszyła mnie, że tak przebojowy pies w typie terriera będzie sprawiał duże problemy i nas sobie poustawia ale tak się nie stało. Izi jest niezwykle przywiązanym, nakolankowym przytulakiem, kochającym ludzi, dogadującym się z psami i totalnie bezproblemowym. Jedynie co mnie w niej irytowało to szczekliwość, ale dzięki moim bardzo zdecydowanym reakcjom (nie lubię szczekaczy) dało się to szybko opanować i sprowadzić do stopnia normalnego.
Wet przyrównał ją do parson terriera, ale mi się wydaje, że jest jednak jak na tę rasę zbyt spokojna i uczuciowa a jakie są sznaucery tego nie wiem. To jest jej zdjęcie:

[IMG]http://i50.tinypic.com/2sbu2vc.jpg[/IMG]

Posted

tak, o no proszę, a ja się właśnie zaczęłam skłaniać mocno ku sznaucerom... no może jakiś właściciel sznaucera albo terriera się jeszcze tu wypowie... no i co z charakterem, jaki charakter mają sznaucery? Tu jeszcze jedno zdjęcie [IMG]http://i45.tinypic.com/t84w75.jpg[/IMG]

Posted

sznaucery mini sa szczekliwe, mają chęć gonienia małych zwierzątek (pierwotnie szczurołapy), sa wesołe i pogodne, skore do zabawy, "nie do zajechania", ile razy zaproponujesz spacer tyle razy pójda :) szalone, mądre, przekorne chętne do nauki, napewno nie osowiałe, jeśli w tej kategorii odrzuciłas terriera to sznaucera tez powinnaś :) a z wyglądu sznaucera ani grama :)

Posted

No to nie ma bata, przekonałyście mnie. Ja też od początku przyrównywałam ją do terriera raczej, ale zbił mnie z tropu ten jej spokój tzn. ona stawała się coraz spokojniejsza im dłużej u mnie była a apogeum nastąpiło przy pierwszej cieczce i po niej. Przestała jeść i bawić się z psami, nawet myślałam, że jest chora. Okazało się, że ma ciąże urojoną. Teraz dostaje na nią leki i wrócił jej apetyt, humor też wraca - więc pewnie jednak terrier. Możliwe też, że to ja jakoś demonizowałam wcześniej terriery i spodziewałam się nie wiadomo jakich problemów. Co do charakteru sznaucera to z opisu powyżej jest on jednak podobny do terriera. Obydwie rasy psów są energiczne, szczekliwe i nie do zdarcia. Szorstkowłosy zarośnięty terrier i sznaucer ze swoimi żywymi temperamentami są dla mnie podobne. Jest jakaś cecha charakteru która je mocno od siebie różni?

Posted

Nie wiem, czy bierzesz to pod uwagę, ale suka może nie być w typie żadnej rasy. Ot, tak po prostu. Coraz częściej nachodzi mnie postulat, jak przeglądam wątki dogo - dajmy kundlom być kundlami. Nie ma sensu doszukiwać się rasy gdzieś, gdzie jej nie ma. A suczka swoją drogą bardzo urocza, zwłaszcza ta bródka śmiszna :lol:

Posted

A ja myślę, że znalezienie podobieństwa do danej razy i chęć doszukania się przodków danego mieszańca może mieć na celu próbę wytłumaczenie niektórych zachowań, predyspozycji itp, czyli lepsze poznanie swojego psa. Zwłaszcza, jeżeli bierzemy psa o nieznanej przeszłości.

Posted

[quote name='murakami']A ja myślę, że znalezienie podobieństwa do danej razy i chęć doszukania się przodków danego mieszańca może mieć na celu próbę wytłumaczenie niektórych zachowań, predyspozycji itp, czyli lepsze poznanie swojego psa. Zwłaszcza, jeżeli bierzemy psa o nieznanej przeszłości.[/QUOTE]

Ale czy zawsze jest sens patrzeć na kundelka przez pryzmat domniemanych ras? Każdy mieszaniec to indywidualność - nigdy nie będzie tak, że dwa miksy będą mieć identyczny charakter, sposób bycia, zachowanie, sympatie itd.

Ja rozumiem, że to może ciekawe, zastanowić się czasem, co "siedzi" w danym psiaku, ale o ile to nie przybiera formy histerycznej wręcz ;) Oczywiście tutaj już nie mówię o przypadku białej suczki, ale o wątkach na PwP, gdzie nagle już pies nie może być po prostu kundlem, a musi być mieszańcem border collie ze sznaucerem (szorstkowłosy średniej wielkości czarny kundel z niebieskim okiem) albo zamiast miksem jamnika jest miksem alpejskiego gończego krótkonożnego - no na pewno.

A biała suczka nie jest ani terrierem, ani sznaucerem. Jest Izi.

Posted

No z parsona prócz umaszczenia nie ma nic. Nawet włos bez trymowania inny, kształt kufy, położenie uszu, o budowie ogólnej nie wspominając.

Posted

Nie, teriery i sznaucery nie są podobne ;)
To, że teriery są szczekliwe, to serio, nie wiem kto wymyślił :lol: Są mocno pobudliwe, ale to nie zawsze równa się ze szczekliwością. Mój Jupi nie szczeka, Jax nie szczeka, z Gramem chyba też nie ma tego problemu, znajome erdele nie szczekają, foksy od hodowcy Jupika witały nas radosnymi podskokami, ale nie szczeknęły ani razu.
Znam też szczekliwe teriery, ale to NIE jest ich cecha wspólna, tylko osobnicza - a pies jest szczekliwy i dodatkowo jest terierem, to będzie szczekał w każdej ekscytującej dla niego sytuacji, czyli bardzo często, bo jak pisałam teriery są bardzo pobudliwe.

Nie znam za to sznaucera mini, który nie darłby ryja :lol:
Klaudia napisała, że sznaucery są wesołe i pogodne, ale to widocznie inna wesołość, niż u terierów, bo w tym aspekcie ja widzę wiele różnic, tzn w ich sposobie na życie ;) Ciężko mi to wytłumaczyć, ale one naprawdę nie są do siebie podobne, ani trochę :lol: Gdyby patrzeć takimi kategoriami, jakie napisała Klaudia to można to powiedzieć o jakiejś rasie niemal z każdej grupy, a jednak coś musi te psy z rożnych grup różnić ;)

Posted

Za zaobserwowałam, że u terierów szczekają zazwyczaj te, które są niewychowane i zajmują się same sobą - w ramach rozładowania napięcia, gdy przejdzie to już w samonagrodzenie ;) I raz widziałam drobną suczkę JRT, która na wystawie szczekała na panią krokodylim głosem, żeby jej rzuciła frisbee :lol:

Posted

Fakt nie znam nieszczekliwego mini sznupa :eviltong: ale mało ich znam a te co znam do wychowanych nie należą.
Co moge dodać do sznaucera to to że są bardzo ale to bardzo przywiązane do właścicieli zwłaszcza do jednej upatrzonej osoby. Miałam kilka innych psów oczywiście jak to psy były przywiązane ale do takiego ekstremum to tylko sznaucer. Bemol jak wybędę gdzieś na dłużej potrafi przestać jeść tak po tygodniu stwierdza chyba że za długo już Pani nie ma :roll: więc dłuższe wypady tylko z nim. Z czymś takim słyszałam też od innych właścicieli z tym że to nie jest lęk separacyjny tylko tęsknota.

Posted

[quote name='murakami']A ja myślę, że znalezienie podobieństwa do danej razy i chęć doszukania się przodków danego mieszańca może mieć na celu próbę wytłumaczenie niektórych zachowań, predyspozycji itp, czyli lepsze poznanie swojego psa. Zwłaszcza, jeżeli bierzemy psa o nieznanej przeszłości.[/QUOTE]
Hej murakami ;) Dokładnie o to mi chodziło! Nie mam aspiracji aby wmawiać ludziom, że to jakaś rasa, to jest kundelek i ja o tym wiem, ale o kundelkach mówi się też wielorasowce i mnie ciekawi co się w niej "mieści" bo jej osobowość mnie badzo ujęła.

Posted

[quote name='PaulinaBemol']Fakt nie znam nieszczekliwego mini sznupa :eviltong: ale mało ich znam a te co znam do wychowanych nie należą.
Co moge dodać do sznaucera to to że są bardzo ale to bardzo przywiązane do właścicieli zwłaszcza do jednej upatrzonej osoby. Miałam kilka innych psów oczywiście jak to psy były przywiązane ale do takiego ekstremum to tylko sznaucer. Bemol jak wybędę gdzieś na dłużej potrafi przestać jeść tak po tygodniu stwierdza chyba że za długo już Pani nie ma :roll: więc dłuższe wypady tylko z nim. Z czymś takim słyszałam też od innych właścicieli z tym że to nie jest lęk separacyjny tylko tęsknota.[/QUOTE] No i bądź tu człowieku mądry, no i właśnie dlatego Izi idealnie pasuje mi do sznaucera! Ona jest bardzo przywiązana i wpatrzona w człowieka. Najbardziej do mnie ale mojego synka też uwielbia, nie ma tendencji do podlatywania i witania się z innymi, ale gdy ktoś chce ją pogłaskać to daje się bez problemu. Nie ma lęku separacyjnego, zostaje bez problemu, choć zdarza jej się coś zniszczyć, ale to jest z nudy, bo niestety musi siedzieć w domu dość długo. (ma wielką kennel klatkę, więc już nie niszczy). Niesamowite jest to, że ona jest batdzo nastawiona na pracę z człowiekiem, nie interesują ją inne psy, nie robi tego też dla jedzenia, uczy się bardzo chętnie i szybko i aż mi żal, że nie mam czasu tego w pełni wykorzystać.

Posted

[quote name='LadyS'] I raz widziałam drobną suczkę JRT, która na wystawie szczekała na panią krokodylim głosem, żeby jej rzuciła frisbee :lol:[/QUOTE]

No właśnie ja widziała jacka na zawodach frisbee, Kajtuś się nazywał i taki był podekscytowany zabawą z panem, że ciągle szczekał tym swoim piskliwym głosikiem ;) Ale jak pisałam, to nie jest cecha ogólna - Jupi przy zabawie nie szczeka w ogóle, a też jest podekscytowany, jak to foks.

Posted

Ziele, twój pies to kundelek :)

Sznaucer wygląda tak:

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Miniature_Schnauzer_02.jpg/250px-Miniature_Schnauzer_02.jpg[/img]

Gdzie tu podobieństwo do twojego psa?
Przecież nie tylko sznaucery są przywiązane do swojej rodziny, to że twój pies jest przywiązany, nie robi z niego sznaucera, serio :cool3:

Posted (edited)

No i nietypowe jest to jak ona uwielbia być głaskana i przytulana. Sama wskakuje na kolana i potrafi tak na nich wisieć, nie przytrzymywana, nawet w bardzo niewygodnej pozycji. Wspina się też na ramiona i przytula do szyi, no niesamowita jest. Uwielbia kontakt fizyczny, lubi na przykład spać na mojej klatce piersiowej. Jej aklimatyzacja u mnie w domu w domu przebiegła bezproblemowo, bo czerpała oparcie i przykład z mojej pierwszej suni. Przez pierwsze trzy miesiące to Luna była dla Izi najważniejsza. Chodziła za nią krok w krok, spała ZAWSZE NA NIEJ. Żałuję, że nie robiłam w tym okresie i nie zamieszczałam tu zdjęć, bo obrazki były niesamowite. Izi śpiąca na Lunie w najróżniejszych prześmiesznych konfiguracjach :cool3: Potem, gdy poczuła się już pewnie, tę miłość i przywiązanie przeniosła na nas :loveu:

Edited by ziele77
Posted

No to jest kundelek, więc nie będzie wyglądała jak ten sznaucer z obrazka. Tyle że właśnie brodę i brwi zanim się za nią "zabrałam" miała dokładnie jak sznaucer! Muszę znaleźć zdjęcie Izi sprzed moich działań. Izi była bowiem, dwa razy już przeze mnie własnoręcznie trymowana i przycinałam jej brwi, brodę i policzki, a że nie znam się na groomingu robiłam to na własną modłę. Miała bardzo długą brodę, długie krzaczaste brwi i długie pędzelki na uszach które wyglądały trochę jak u briarda. Sierść ma szorstką, ale gdy rośnie to opada w dół a nie stroszy się. Kurcze muszę znaleźć jakieś jej stare zdjęcie, a zobaczycie o co mi chodzi.

Posted (edited)

Zresztą okej, może niepotrzebnie tak na siłę doszukuję się pokrewieństwa. Chodziło mi też o to, że jestem nią oczarowana i gdybym kiedyś jeszcze w przyszłości miałabym się zdecydować na małego psa to chciałabym, żeby był taki jak Izi, dlatego chciałam ją przyrównać do jakiejś rasy. Znalazłam tylko to zdjęcie (przepraszam za jakość i odłupaną ścianę :oops: ) broda jest już tu przeze mnie niestety przycięta.
[IMG]http://i47.tinypic.com/2bb58y.jpg[/IMG]

Edited by ziele77
Posted

ja znam kilkanaście nieszczekliwych mini, ale napewno jest ich mniej niż tych szczeliwych :D ja napisałam te podstawowe cechy, ale wiadomo, że każdy pies cieszy sie inaczej mój sznaucer(ale olbrzym) jak się naprawde mocno cieszy to warczy i ludzie którzy tego nie wiedzą sie nie raz wystraszyli, a np miniatura lata w kółko i szczeka, terrier podskakuje, a inny pies robi jeszcze cos innego :) dlatego każdy jest inny i ma inne cechy osobnicze :D

Posted

[quote name='Culineo']ja znam kilkanaście nieszczekliwych mini, ale napewno jest ich mniej niż tych szczeliwych :D ja napisałam te podstawowe cechy, ale wiadomo, że każdy pies cieszy sie inaczej mój sznaucer(ale olbrzym) jak się naprawde mocno cieszy to warczy i ludzie którzy tego nie wiedzą sie nie raz wystraszyli, a np miniatura lata w kółko i szczeka, terrier podskakuje, a inny pies robi jeszcze cos innego :) dlatego każdy jest inny i ma inne cechy osobnicze :D[/QUOTE]

Ja znałam parę sznaucerów olbrzymów i dwa z nich właśnie tak śmiesznie warczały jak się cieszyły lub się je drapało po ulubionych miejscach :lol: Izi jak się cieszy to skacze bardzo wysoko, wybija się z miejsca jak na sprężynce.

Posted

i teriery i sznaucery mają duży temperament, i jedne i drugie uwielbiają prace, działanie, i jedne i drugie są energiczne... nie wiem czemu nie widzicie tu cech wspólnych?

co do szczekliwości - nie ma reguły! wspomniane mini sznaucery - rzeczywiście, w większości funkcjonują jako wzmacniacz dzwonka u drzwi, jednak są i takie, które w życiu gęby nie otworzą! serio,
moje akurat sie drą, ale mój sąsiad, ma psiaka obecnie 8 letniego, którego w życiu nie słyszałam!
za to mam na osiedlu ze sto yorków (teriery) i 2 parsony - drą ryje namiętnie :)

a mała IZI - cóż, ja sie co do charakteru nie wypowiem, bo nie znam psa :) opis, to opis, i tyle :)
a z wyglądu?
może mieć w przodkach i teriera i sznaucera - czemu nie? ;)

Posted

[quote name='jambi']i teriery i sznaucery mają duży temperament, i jedne i drugie uwielbiają prace, działanie, i jedne i drugie są energiczne... nie wiem czemu nie widzicie tu cech wspólnych?[/QUOTE]
Cechy wspólne niby są, a jednak ich nie ma ;)
Duży temperament - a jednak temperament sznaucera i teriera się od siebie różni.
Uwielbiają pracę - tak, pracę wynikającą z predyspozycji rasowych ;) Ponad to usiłowałam kiedyś nakręcić sznupa znajomej na zabawkę - zajęło mi to ok 10 minut, terier z reguły nakręca się w 3 sekundy.
Energiczne - może i tak, a jednak nie znam sznupa, który skacze jak kauczuk (chodzi mi konkretnie o ten "rodzaj" skoku, nie o to, że sznaucery nie skaczą ;)).
Naprawdę, nie widzę podobieństw wśród tych psów. Teoretycznie są podobne - praktycznie nie, moim zdaniem.

[quote]co do szczekliwości - nie ma reguły! wspomniane mini sznaucery - rzeczywiście, w większości funkcjonują jako wzmacniacz dzwonka u drzwi, jednak są i takie, które w życiu gęby nie otworzą! serio,
moje akurat sie drą, ale mój sąsiad, ma psiaka obecnie 8 letniego, którego w życiu nie słyszałam!
za to mam na osiedlu ze sto yorków (teriery) i 2 parsony - drą ryje namiętnie :)[/quote]

No i właśnie dlatego nie chciałam opisywać różnic i miałam opory przed pisaniem o tej szczekliwości. Wiedziałam, że ktoś (najprawdopodobniej właściciel sznaucera) napisze, ile to on nie zna terierów szczekliwych, a sznupów nie-szczekliwych, kiedy mnie nie o to chodziło ;) Raczej właśnie o pewne cechy wspólne i predyspozycje rasowe - jak sznaucer miałby bronić czegokolwiek bez szczekania? Teriery natomiast musiały w niektórych sytuacjach zamknąć jadaczkę.

Nie czaję, po co je porównywać, gdy są one tak różne praktycznie w każdej sytuacji. Gdyby były takie same, albo tak bardzo zbliżone, to byłyby w jednej grupie :)

Posted

Ten skok o którym piszesz [B]dog193[/B] to chyba domena foksterierów. Miałam przyjemność mieszkać z jednym gładkim przez kilka lat (lecz to nie był mój pies) i skakał jak sprężynka, odbijając się z czterech łap na raz. Nigdy potem nie widziałam tak podskakującego psa. Moja cairn terierka, choć skoczna baaardzo i żyje w trzech wymiarach jak kot, skacze po parapetach, po meblach itp - jednak nigdy TAK nie podskakiwała.
[SIZE=1]
PS. Mam sentyment do gładkich foksów i Twój Jupi bardzo mi się podoba[/SIZE]:loveu:[SIZE=1].[/SIZE]