Agappe Posted April 6, 2008 Author Posted April 6, 2008 Asiu dopisz przy wynikach z Berlina kto sędziował..;)
Izis Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Agappe napisał(a):sędzia nie bardzo się orientował jakie mamy w polsce oceny (pytał się asystentów przy klasie szczeniąt jakie są oceny).. Wg mnie sędzia ten niezbyt wiele ma praktyki jeśli chodzi o sędziowanie "japończyków".. ale co tu się dziwić jak tam gdzie mieszka japońskie i amerykańskie całkiem niedawno sędziowane były jeszcze jako jedna rasa to kiedy miał się nauczyć.
sylwekw Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Agappe napisał(a):.... sędzia nie bardzo się orientował jakie mamy w polsce oceny (pytał się asystentów przy klasie szczeniąt jakie są oceny).. stąd zamiast dyskwalifikacji psy podostawały "nie do oceny" - chociaż faktycznie TENKEITEKI skakał, nie dał sobie obejrzeć zębów i mógł być potraktowany jako nie do oceny.. czemu piesek z Co Ty na To dostał to co dostał szczerze mówiąc nie wiem:roll: za to białaska ewidentnie rzuciła się na sędziego i od razu wyleciała z ringu - więc ewidentnie powinna dostać "dyskwalifikacje" a nie "nie do oceny" po za tym sędzia generalnie był miły :lol: ale wszystkie rasy tak ostro oceniał w akitach amerykańskich pies z championów wyszedł z oceną bardzo dobrą.. a wczoraj żona tego pana zrobiła pogrom w jakiś seterach - championy i utytuowane psy pos chodziły z ocenami dobrymi ale atmosfera na wystawie była bardzo miła :) dziękuję wszystkim za wspaniale spędzony czas :) a zdjecia będą jutro po południ/wieczorem - bo jutro mam kolejny egzamin, więc zmykam do nauki No ja o tym ocenianiu mógłbym napisać więcej bo w końcu byłem bardzo blisko sędziego. :-) Fakt, że skalę ocen miał wypisaną na kartce i o oceny dla szczeniaków tylko się dopytywał dla upenwinienia się. Co do "agresji" - rozmawiał o tym z asystentką i wyjaśniał, że nawet najdrobniejsze zachowanie nazwijmy to "nietowarzyskie" nie powinny być tolerowane w czym utwierdziła go pani asystent. Dlaczego nie do oceny zamiast dyskawalifikacji? - pytał nas jak to jest u nas i pani asysten przedstawiła mu obydwa warianty i samz decydował, że będzie nie do oceny i bez opisu. Było też kilka innych niejednoznaczności w opisach wynikających wcale nie z problemów z tłumaczeniem ale z różnicy w interpretacji pewnych określeń. Podam tylko jeden przykład: dla nas Polaków zwykle wpis do karty dotyczący jakiejś cechy a opatrzony określeniem: "dobry" jest odbierany jako lepszy niż ten który jest (tylko) "prawidłowy". Natomiast dla niego "Good" albo "Well" jest nieco gorszy niż "Correct" ale to wyjaśniliśmy dopiero po chwili dyskusji. Jako żart powiem, że mnie jako sekretarza zamęczał określeniem "migdałowe oczy" :-)
Izis Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Kochane słoneczko :-) Jakby ktoś chciał pooglądać filmiki z nim w roli głównej to są na jego stronie ;-)
Druchna Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Uzupełniając fotorelację Ineczki i uprzedzając egzaminowaną Agappe :razz: Przedstawiam Psy Młodzież ISHI WARU KORi Co Ty Na To KUSHI Migoto Inu TENKEITEKI Halne Wzgórze I po kolei
Druchna Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Porównanie NSwR AMORINA Złota Śnieżka ANATA Yamamoto I wiadomo kto :klacz: Autorką zdjęć jest ania_wawa i z pewnością chętnie się podzieli swoimi 600 Mb jeśli ktoś by chciał większe i więcej :)
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 mała wcinka zagraniczna: [SIZE="4"]Kijów (Ukraina) - 5.04.2008 Krajowa Wystawa (CAC) [SIZE="3"]sędzia: Marina Ostrowskaja (Rosja) PSY kl. pośrednia Masaki-Go zdjęcia z wystawy: http://lh3.google.com/frytaikokos/R_kj_QCUDpI/AAAAAAAABKI/pBHji7uGfRw/100_4533.jpg&imgmax=640 http://lh5.google.com/frytaikokos/R_kkBwCUDqI/AAAAAAAABKQ/pnsnt4Sh_IM/100_4534.jpg&imgmax=640 http://lh4.google.com/frytaikokos/R_kkEgCUDrI/AAAAAAAABKY/HNY7-a-NctU/100_4535.jpg&imgmax=640 zaraz zabieram sie za obróbke zdjęć z Legionowa
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 [SIZE="4"]Nowy Dwór Mazowiecki (Legionowo) - 5-6.04.2008 Krajowa Wystawa (CAC) [SIZE="3"]Sędzia: William Gardner (UK) PSY Klasa szczeniąt 904. Akita U Izis (FCI) DAITARO - oc.obiecująca przepraszam za te "pokraczne" zdjęcia:shake: niestety nie mam lepszych:shake:
Izis Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Śliczny jest :-) nawet na dariowatych zdjęciach. :-) Moje malutkie słoneczko Tarudełko :-) Akita u Izis FCI DAITARO Jak to mówią ładnemu we wszystkich pozycjach ładnie jest
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 Klasa młodzieży 905. ISHI WARU KORI Co Ty Na To - nie do oceny 906. KUSHI Migoto Inu (FCI) - oc.bardzo dobra, lokata I 907. TENKEITEKI Halne Wzgórze (FCI) - nie do oceny
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 SUKI Klasa młodzieży 909. FEARII Shiyo Mokuteki - oc.bardzo dobra, lokata I 910. KAYUMI Migoto Inu (FCI) - oc.bardzo dobra, lokata III 911. KENITA Migoto Inu (FCI) - nie do oceny 912. SHITSUKO FUMI of Amayadori Ken - oc.bardzo dobra, lokata II
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 Klasa pośrednia 913. AMORINA Złota Śnieżka - oc.doskonała, lokata I, CWC nie mam jej zdjęć z ringu, bo sama się szykowałam, ale dopadłam ją poza ringiem ;)
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 aa jeszcze tylko dodam, ze sunia lepiej na żywo wygląda i moja królewna / jak Asiaczek przyśle mi zdjęcia to wstawie jeszcze kilka :) Klasa championów 915. ANATA Yamamoto - oc.doskonała, lokata I, CWC, NDSwR, Zw.Rasy na chwile obecną to tyle z mojej strony;) ide na spacer :)
Asiunia02 Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Asystentką sedziego była Blanka Borowiec. Dziewczyna ta hoduje od chyba juz ponad 10 lat akity amerykańskie i zna sie na rzeczy !!! Sama u niej krylam nie raz, bo miała piekne i nadal ma :) Skoro sedzia nie tolerował jakiegoś tam zachowania na ringu to niestety ale nie mogła podwazac jego decyzji, w koncu ona jest przed egzaminem :) A ponadto czesto prowadzi (chyba to lubi) przy ocenie debaty z sedziami, bo tak samo prowadziła w Katowicach i wszystcy oprócz niej nie wiedzieli na poczatku co jest grane :)
revii Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Dwie fotki z porównania dzięki uprzejmości fugazi: http://picasaweb.google.com/fugazirg/WystawaPsWRasowychNowyDwRMazowiecki/photo#5186164216189574418 http://picasaweb.google.com/fugazirg/WystawaPsWRasowychNowyDwRMazowiecki/photo#5186164233369443618
Agappe Posted April 7, 2008 Author Posted April 7, 2008 Asiunia02 napisał(a):Asystentką sedziego była Blanka Borowiec. Dziewczyna ta hoduje od chyba juz ponad 10 lat akity amerykańskie i zna sie na rzeczy !!! Sama u niej krylam nie raz, bo miała piekne i nadal ma :) Skoro sedzia nie tolerował jakiegoś tam zachowania na ringu to niestety ale nie mogła podwazac jego decyzji, w koncu ona jest przed egzaminem :) A ponadto czesto prowadzi (chyba to lubi) przy ocenie debaty z sedziami, bo tak samo prowadziła w Katowicach i wszystcy oprócz niej nie wiedzieli na poczatku co jest grane :) Asia ale tu chyba nikt nie poważył słuszności ocen sędziego.. pogrom był bo był, ale nikt nie napisał, że to niesłusznie.. sędzia surowo oceniał dla nas polaków, bo my jesteśmy przyzwyczajeni do samych doskonałych, a gdzieniegdzie ocena bardzo dobra jest oceną "dobrą" to, że białaska i piesek z Halnego wyleciał z ringu też się zupełnie nie dziwie.. zastanawiam się jedynie dlaczego biały piesek wyleciał (możliwe, że coś przeoczyłam, ja w każdym razie nie widziałam jego agresywnego zachowania podczas oceny) sędzia po prostu zastosował szerszą gamę ocen niż stosują najczęsciej polsy sędziowie a Finigan owszem dyskutowała z sędzim :)
Asiunia02 Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Mnie tylko cieszy, ze Amorinka otrzymała ocenę doskonałą :) Jestem samolub :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti:
kostkowicz Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Patrząc na zdjęcia to oceny z NDM są wyjątkowo adekwatne do jakości polskich akit :shake:
ktrebor Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Akurat Akity Japońskie to mamy na europejskim poziomie.
Agappe Posted April 10, 2008 Author Posted April 10, 2008 Dostałam dziś takie oto cuś z prośbą zamieszczenia "na stronie klubu akita inu": Krajowa szpiców (5 Grupy FCI) - 2008-05-01 Sędziowie: Zygmunt Jakubowski - akita, chow-chow, siberian husky, samoyed, alaskan malamute, pies grenlandzki Małgorzata Lorenc - pozostałe Zgłoszenia przyjmujemy do 20 Kwietnia, wyłącznie tradycyjną pocztą bądź na adres: [email protected] - zgłoszenia elektroniczne należy potwierdzić! Do zgłoszenia należy dołączyć kopie rodowodu oraz certyfikaty championatów. Bez potwierdzonych championatów, pies zostanie przesunięty do klasy otwartej. Opłaty wynoszą: - za pierwszego psa (z Katalogiem) - 70zł - za każdego następnego (bez Katalogu) - 60zł - za psa w klasie szczeniąt - 35zł - interchampiony - 35zł - rasy polskie - bezpłatnie - opłata w dniu wystawy 100zł za każdego psa Zgłoszenia do klasy weteranów przyjmowane są bezpłatnie pod warunkiem wystawienia psów. Młody Prezenter (zgłoszenia wyłącznie ujęte w katalogu) - 10 zł Reklama dla hodowców: • czarno-biała - cała strona - 100 zł - 1/2 strony-60 zł • kolorowa wyłącznie cała strona - 200 zł Reklama dla firm : • czarno-biała cała strona - 200 zł • kolorowa cała strona - 300zł Entry fee: - for the first dog (including Catalogue) - 30€ - for every additional dog (without Catalogue) - 25€ - puppy class (without Catalogue) - 20€ - veteran class - free - interchampion - 15€ Konto: PeKaO Grupa PKO S.A. O/Bydgoszcz 38 12403493 1111 0000 4305 7832 Prosimy na wszelkich wpłatach i przelewach podawać przede wszystkim nazwisko właściciela wystawianego psa (nie tylko dane psa) oraz nazwę wystawy której wpłata dotyczy. Bank account: SWIFT KOD: PKO PPL PW XXX 65 1240 3493 1978 0010 0767 9772 With note: name of the dog and owner. ZAPRASZAMY !!!!!! sekcja V ZKwP oddzial w Bydgoszczy nie bardzo wiem dlaczego to akurat do mnie trafiło:roll:, ale napisałam do oddziału sprostowanie;) i zgodnie z obietnicą zamieszczam informacyjnie ;)
Recommended Posts