Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaaga, niestety nie mam żadnej informacji na temat możliwości przewozu piesków do nowych domów. :-(

florida_blue, takiej informacji również nie posiadam. Przypuszczam, że Ukraińcy nie są świadomi tego, co dzieje się w ich kraju przed Euro 2012. Dzisiaj pomyślałam, że można by było nagłośnić sprawę w Polsce, wysłać artykuł do TVNu, możliwe, że "Uwaga" zainteresowałaby się losem tych biednych psów w ramach akcji "Zwierzęta są jak ludzie. Czują!". Jeżeli zmówili byśmy się, aby przesłać informację o tej brutalności do Uwagi w mniej więcej tym samym czasie, z pewnością zainteresowałoby to ich bez namysłu!

Posted

Muszę poszukać w Internecie!
Dobra wiadomość jest też taka, że autorka strony na facebooku ma kontakty w Uwadze oraz Interwencji! Być może uda jej się nagłośnić i tą sprawę!

• 1 month later...
Posted

Jestem zaskoczona, że na tym forum tak o tym cicho. chyba, że przegapiłam gdzieś wątek.
Słyszałam, że są jakieś pomysły jak pomóc tym psom.
Czy ktoś ma jakieś linki, informacje? Może warto zrobić protest pod ambasadą?

Posted

dzięki za odzew leepa. Wspaniały pomysł. Szczególnie my - dogomaniacy powinniśmy coś obmysleć na ten temat.. Innym osobom już tak bardzo nie będzie zależeć bo "to tylko psy, zwykłe zwierzęta"..
Według mnie, to prawda jest taka, że Ukraina robi wszytko, aby podczas euro nie dochodziło do ataków psów na kibiców ktorzy przyechali do kraju. Druga sprawa to opinia gości, jaka może być wystawiona Ukrainie podczas euro , gdy ci zobaczą wszędzie chude głodne psy. Dodam też ze nie chodzi tu tylko o psy ale i o koty. Z tego co pamiętam program mocno udowodnił, ze zabijane sa jeszcze żywe zwierzęta w tych przewoźnych krematoriach. Najczęściej star, chore osłabione psy są spalane żywcem. Nie stosuje się wobec nich żadnej taryfy ulgowej. Podobnie dzieje się z młodymi psami i szczeniakami. Mimo że to udowodniono i dosyć mocno nagłośniono całą sprawę to raczej nic się nie zmieni. Chyba, że zrobimy to wspólnie, razem!
Chociaż mam tylko 16 lat, bardzo mnie to uderzyło i też jestem gotowa pomóc na wszelkie sposoby.
I faktem jest ze w Polsce nie lepiej,moze az nie na taka skalę ale pseudoschrony kwitną,a tam umieralnia...cos jednak drgnęło i widac ze się za to powoli biorą,ale to tylko dlatego ze poszerza sie swiadomośc społeczeństwa,interweniują media,ludzie powoli zaczynaja dostrzegac problem,nawet te nasze petycje nie sa tak do końca bez echa.. Coś już się zaczyna dziac i trzeba to bardziej nakręcić ;/

Posted

to jest strasznie oburzające
I taka jest prawda- jak nie my to kto? To my jesteśmy psiarzami, poza tym to my jesteśmy Polakami- sąsiadami i partnerami przy organizacji. To właśnie my powinniśmy się skupić. Przyznam, ze dziś dopiero zaczęłam o tym bardziej myśleć,gdzieś powinny być już o tym rozmowy w internecie, ta masakra długo trwa..Czytałam, ze były pomysły, żeby wyłapywać te psy. Gdyby ktoś miał informacje, linki to bardzo proszę.
Ja bym np, bardzo chętnie wzięła udział w jakiejś pikiecie pod ambasadą, uważam ze to bardzo dobra i ważna rzecz jaką można zrobić.

• 2 weeks later...
Posted

Paatrycja napisał(a):
Przypuszczam, że Ukraińcy nie są świadomi tego, co dzieje się w ich kraju przed Euro 2012.

Petycje podpisałam, ale uważam, że nie jest ona napisana do końca prawidłowo.
Na filmiku, który podaje się jako dowód spalania psów (link na filmik jest w końcu artykułu na temat "żywego krematorium" w Leśniczanskie, link na który jest w pierwszym poście tego tematu), mówią, że najpierw zabijają je z karabinu ze strzykawką i potem spalają zwłoki. Czyli psy żywcem się nie pali. Do tego wywiad dotyczył tylko jednego małego miasteczka.
Co do innych miast, takimi rzeczami zajmują się władze miejscowe, prezydent (tym bardziej obecny) oleje to i już. Nie carska sprawa...
Problem z bezpańskimi psami na Ukrainie jest i duży. Prawie nie ma gdzie zatrzymać się na Ukrainie ze swoim psem, by wyprowadzić w drodze. Jeżeli będzie to jakaś benzynownia czy wiocha, praktycznie zawsze znajdzie się tam jakiś szczekliwy pies i często nie jeden.
W żaden sposób oczywiście nie popieram tych, kto zabija te psy. Jednak psy te rozmnożyły się na dużej skali i stanowią problem. Często bywają agresywne do ludzi i zwierząt, przenoszą choroby. Dawno już trzeba to jakoś rozwiązać. Jak - nie pytajcie, nie wiem. Może też uśpić, ale w sposób cywilizowany, żeby te psy się nie męczyły. Znaleźć domy czy miejsca w schroniskach dla wszystkich - sprawa nierealna.
Są też ludzie, którzy próbują takie psy ratować.
Najbardziej rozpowszechnionym sposobem pozbawiania się tych psów jest rozrzucanie otruty. Często też giną od tego psy domowe, które znachodzą na spacerach przynętę. Na psich forach ukraińskich teraz sporo o tym piszą - o rozrzucania trucizny w różnych miastach i rejonach, proszą uważać na swoje psy.

Posted

W ostatnich "Faktach i Mitach" jest artykuł odnośnie tego tematu. Są bardzo drastyczne zdjęcia. Dla mnie nic nie jest w stanie usprawiedliwić takiego bestialstwa.

• 2 months later...
Posted

[FONT=arial]Zapraszamy na kolejną (drugą) demonstrację przeciwko zabijaniu psów na Ukrainie! Ten proceder nasilił się w związku z Euro 2012 organizowanym wspólnie z Polską. Pokażmy światu, że jako współorganizator Mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012, nie zgadzamy się na takie bestialstwo!
[/FONT][FONT=arial]Wszystkie osoby prywatne, organizacje prozwierzęce, a także kibiców, osoby związane ze sportem i mediami zapraszamy:

3 marca 2012 o godzinie 13.00 pod Ambasadę Ukrainy w Warszawie

PODCZAS DEMONSTRACJI ZDECYDOWALIŚMY SIĘ PONOWNIE PUŚCIĆ W ŚWIAT BESTIALSKI PRZEKAZ Z UKRAINY - wycie psów mordowanych przed Euro 2012. Jeśli chcecie przyjść z psami, proszę o tym pamiętajcie (zajmie to ok.10 minut - na ten czas proponujemy odejść z wrażliwszymi psami - aczkolwiek na poprzedniej demonstracji psy zachowały spokój)

Na demonstrację proponujemy zabrać ze sobą gwizdki, trąbki wuwuzele, wszystko co pozwoli nam zwrócić na siebie uwagę, a także znicze, które zapłoną pod Ambasadą, by uczcić pamięć zamordowanych Zwierząt. Jeśli macie piłki, i macie możliwość oblać jej czerwoną farbą, to także bierzcie.
Wszelkie zdjęcia, plakaty, Wasze przekazy będą mile widziane i pozwolą o wiele silniej uświadomić innym jakie bestialstwo spotkało i spotyka Zwierzęta na Ukrainie!

źródło viva.org.pl
stopmordowaniu.pl
[/FONT]

Posted

UWAGA DO WSZYSTKICH, KTÓRYM NIE JEST OBOJĘTNY LOS ZWIERZĄT NA UKRAINIE!!!

Bedzie z nami Natalia Lesz!

Zapraszamy na kolejną (drugą) demonstrację przeciwko zabijaniu psów na Ukrainie!
Ten proceder nasilił się w związku z Euro 2012 organizowanym wspólnie z Polską.
... Pokażmy światu, że jako współorganizator Mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012, nie zgadzamy się na takie bestialstwo!

Wszystkie osoby prywatne, organizacje prozwierzęce, a także kibiców, osoby związane ze sportem i mediami zapraszamy:

3 marca 2012 o godzinie 13.00 pod Ambasadę Ukrainy w Warszawie

PODCZAS DEMONSTRACJI ZDECYDOWALIŚMY SIĘ PONOWNIE PUŚCIĆ W ŚWIAT BESTIALSKI PRZEKAZ Z UKRAINY - wycie psów mordowanych przed Euro 2012.
Jeśli chcecie przyjść z psami, proszę o tym pamiętajcie (zajmie to ok.10 minut - na ten czas proponujemy odejść z wrażliwszymi psami - aczkolwiek na poprzedniej demonstracji psy zachowały spokój)

Na demonstrację proponujemy zabrać ze sobą gwizdki, trąbki wuwuzele, wszystko co pozwoli nam zwrócić na siebie uwagę, a także znicze, które zapłoną pod Ambasadą, by uczcić pamięć zamordowanych Zwierząt.
Jeśli macie piłki, i macie możliwość oblać jej czerwoną farbą, to także bierzcie.
Wszelkie zdjęcia, plakaty, Wasze przekazy będą mile widziane i pozwolą o wiele silniej uświadomić innym jakie bestialstwo spotkało i spotyka Zwierzęta na Ukrainie!

Event na FB:

https://www.facebook.com/podczaskatchorzewska#!/events/122173654571624/

Więcej informacji o problemie i działaniach, które możemy podejmować - na stronie www.stopmordowaniu.pl

Pomysły, pytania kierujcie pod mail:
[email protected]

PROSZĘ O UDOSTĘPNIANIE I ZAPRASZANIE INNYCH OSÓB - IM WIĘCEJ NAS TYM LEPIEJ!!!
OKAZUJE SIĘ, ŻE OPRÓCZ ŚRODOWISK PROZWIERZĘCYCH MAŁO KTO ZNA SYTUACJĘ PANUJĄCĄ NA UKRAINIE - POKAŻMY JAKA JEST PRAWDA!

OTWÓRZMY INNYM OCZY NA CIERPIENIE ZWIERZĄT!

• 2 months later...
Posted

Witam wszystkich:smile: Jestem nowym użytkownikiem forum choć często je czytam. I postanowiłam dołączyć. los zwierząt nie jest mi obojętny a wrecz przeciwnie pragne im pomagac jak tylko mogę. jestem pełna podziwu za wasza pomoc, miłość i skuteczne działanie dla dobra zwierzaków, ale nie o tym chcialam napisac... i poniewaz nie moge zebrac mysli po tym co sie dowiedzialam i co przeczytalam wkleje troche informacji na temat jak w tytule:placz:choc do konca nie wiem czy juz temat byl poruszany , jak tak to przepraszam ze poruszam go ponownie ale naprawde zaczynam zalowac ze jestem czlowiekiem widzac do czego zdolni sa ludzie przepraszam bydlaki nazywanymi ludzmi!:placz:
"Ten proceder nasilił się w związku z Euro 2012 organizowanym wspólnie z Polską.
Pokażmy światu, że jako współorganizator Mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012, nie zgadzamy się na takie bestialstwo!Zwierzęta konają w męczarniach po spożyciu trucizn, następnie są – często żywe – wrzucane do tzw. mobilnych krematoriów, które spalają ich ciała. Według oficjalnej wersji wyłapane zwierzęta chowane są w masowych grobach, a metoda ta służyć ma naturalnej “mineralizacji gleby”. W rzeczywistości duży odsetek zabitych zwierząt stanowią psy zagubione, szukane przez właścicieli. Wszystko to w imię wprowadzenia porządku i czystości na ulicach miast Ukrainy na czas mistrzostw w 2012 roku.
informacje przeczytalam na tej stronie http://www.stopzabijaniu.pl. Wiem ze mozemy pomoc chociaz podpisujac petycje na stronie http://www.petycje.pl/petycja/5633/stop_mordowaniu_psow_na_euro_2012.html i klikajac na strone schroniska dla zwierzat na Ukrainie w ktorym nie zabijaja zwierzat http://www.dshini.net/de/spage/wish/d15aa283-47af-3a94-f10c-56d951af2aeb Dlatego kochani zwracam sie z prosba wlasnie do Was o pomoc w udostepnianiu tych linkow i podpisywaniu petycji bo wiekszosc Polakow nie jest swiadoma tego co znaczy EURO 2012 dla zwierząt i szczerze mowiac do nie dawna tez o tym nie wiedzialam nie mialam zielonego pojecia:placz::sad:

Posted

wiem ,ze kraje zachodniej Europy wyslali juz wiele przedstwicieli roznych org.prozwierzecych i robia wszystko co moga ,zeby ta rzez niewinnych istot zaprzestac.ja niestety tych tragicznych zdjec nie moge obejrzec.wiem ,ze sa osoby co ratuja te zwierzeta i zabieraja do siebie.
Uwazam ,ze np.z tej i innej przeczyny powinni ludzie bojkotowac te zawody sportowe.Do takiego obrzydliwego kraju nie powinien nikt pojechac.To nie sa ludzie co to czynia,to sa kanalie.

• Margo changed the title to EURO 2012 Demonstracja Przeciwko Zabijaniu psów na Ukrainie - jak nie psiarze to kto?