Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W weekdend byłam w chmielniku na weselu, pojechałam do sklepu i na rynku zobaczyłam zaniedbaną kulejącą suczkę z powiększonymi sutkami.
Suczka nie jest chuda, pomyslałam, że jest w ciąży. Nie dałą się pogłaskać, uciekła przede mną. Zaczełam jeździć po chmielniku w poszukiwaniu jej. Zebrałam trochę jedzenia na poprawinach i jej zawiozłam. Zaczepiłam przechodnia i dowiedziałąm się, że pies jest chyba bezdomny. Po nakarmieniu jej suczka uciekła, znowu zaczęłam za nią jeżdzić. Była przed bramą jakiegoś domu, akurat stał tam starszy człowiek. Dowiedziałam się od niego, że suczka ma 3 szczeniaki które urodziła w podwórzu, psy chodzą po ulicy.
Pan daje czasem suce jeść ale nie ma na miejscu nikogo kto zająłby się szukaniem domu dla szczeniaków.
Chciałabym chociaż wysterylizować ta sukę, nie wiem nic na temat chmielnika, czy mają podpisaną umowę z jakimś schronem?
Czy jest ktoś na dogo z tych okolic?
Suczkę mogłabym wysterylizować na miejscu ale u siebie w Starachowicach na koszt Fundacji, która zajmuje się na naszych terenach sterylkami.
Nie mam zdjęć szczeniaków bo ich nie widziałam, nie mam też możliwości pojechania do chmielnika bo to wiąże się dla mnie z kosztami.

Proszę o pomoc.

Potrzebny tymczas dla suni i jej dzieci. Pomocy. Psy są na ulicy!

Wpływy:
Zuzka2- 15zł
Buńka-10 zł
ewu-20 zł
monika083-20 zł
Ania102 5 zł
-------------
=70 zł

Bazarek Ania102 -44 zł
Wydatki:
szczepienia 2 szczeniaków- 70 zł

Saldo:
44 zł

To ta suczka

Banerek od Agaty P

Edited by Ania102
  • Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba najbliżej ma słodkokwaśna z Lisowa-11km.
Trzeba zapytać vega17 czy kogoś nie zna,bo działała w Busku,to niedaleko-może zna kogoś z tych okolic.

Posted

Zuzka2 napisał(a):
Chyba najbliżej ma słodkokwaśna z Lisowa-11km.
Trzeba zapytać vega17 czy kogoś nie zna,bo działała w Busku,to niedaleko-może zna kogoś z tych okolic.

niestety nie znam nikogo z chmielnika, sama jestem nie jezdzaca. mozna by zadzownic do gminy i ich poinformowac o suce tylko nie wiadomo co z nia zrobia:( moge robic ogloszenia jak ktos pocyka szczeniakom zdjec.

ale szczezre mowiac suka dosc dobrze wyglada jak na taka co wlasnie urodzila szczeniaki. moze ten facet nie hce sie przyznac ze to jego suka. kurde teraz najgorszy czas dla suk:(

Posted

Dzięki za obecność. Suka rzeczywiście wygląda dobrze ale siedziałą pod sklepem więc może jest po prostu karmiona przez ludzi. Ten facet raczej szczerze się wypowiadał, dał jej jeść podobno w zimę a teraz zobaczył, że ma szczeniaki.
Jakby udało nam się zdjęcia załatwić to może dt by się znalazł. Vega a czy Ty coś wiesz na temat umów chmielnika?

Posted

Ania102 napisał(a):
Dzięki za obecność. Suka rzeczywiście wygląda dobrze ale siedziałą pod sklepem więc może jest po prostu karmiona przez ludzi. Ten facet raczej szczerze się wypowiadał, dał jej jeść podobno w zimę a teraz zobaczył, że ma szczeniaki.
Jakby udało nam się zdjęcia załatwić to może dt by się znalazł. Vega a czy Ty coś wiesz na temat umów chmielnika?

nic nie wiem na temat umow w chmielniku, ale musza miec na wylapywanie psow. tylko pytanie z jakim schronem. moze warto tez zagdac z chlopem, ludziena wsiach nawet jak "przygarnia" psa to nie chca sie przyznac ze to ich, mimo ze dadza bude, zarcie,toczesto mowia ze przybleda.

Posted

A może wysterylizować sunię i wtedy mogłaby tam zostać? Trzeba spytać a szczeniakom zrobić zdjęcia i szukać domu. Może wysterylizowana sunia nie byłaby problemem dla tego pana.

Posted

Hej. przybywam tu przez słodkokwaśna. Ja jestem przez 5 dni w tygodniu w Chmielniku. Znam tą sunie, błąka się już bardzo długo i rzeczywiście ostatnio zaczęła utykac na łapę. Dokarmiam ją ze znajomymi dlatego jest grubiutka ale nie wiedziałam że ma szczeniaki. Jak mogę pomóc?:)

Posted

vega17 napisał(a):
nic nie wiem na temat umow w chmielniku, ale musza miec na wylapywanie psow. tylko pytanie z jakim schronem. moze warto tez zagdac z chlopem, ludziena wsiach nawet jak "przygarnia" psa to nie chca sie przyznac ze to ich, mimo ze dadza bude, zarcie,toczesto mowia ze przybleda.

Jak mi wiadomo tam na tym terenie działa pan Jarek z ok Górna, Radlina....przynajmniej gmina tak w tamtym roku mówiła.

Posted

Buńka podaj mi nr telefonu na pw zadzwonie do Ciebie i powiem gdzie mogą być szczyle.
Ta suczka jest bezdomna, a ten pan z którym rozmawiałam mieszka w podwórzu wielorodzinnym. Weszłam na to podwórko i chciałąm zobaczyć szczyle ale ich nie widziałam a on mówił że biegają i ,,tu i po ulicy,,. Na podwórzu na końcu jest jakby to nazwać graciarnia, jakieś komórki,więc moze dlatego tam się oszczeniła.

Może pojadę w okolice chmielnika na ryby (chociaż nienawidzę tego robić ale akurat znajomi podrzucili pomysł a ja im dopinguje w realizacji) więc zadziałam ze zdjęciami.

Posted

słodkokwaśna napisał(a):
Jak mi wiadomo tam na tym terenie działa pan Jarek z ok Górna, Radlina....przynajmniej gmina tak w tamtym roku mówiła.

ale nie wiadomo jak w tym rokum, z kim podpisala umowe. no ale nie wazne. moze uda sie zlapac te szczeniaki.suki pewnie nikt nie przygarnie , na szczeniaki moze sie ktos skusi

Posted

Ale warto byłoby ją chociaż ciachnąć, jeść dostaje to chociaż przestanie się szczenić. Jakie są koszty sterylek w chmielniku? Macie jakąś orientację?

Posted

Z tego co wiem to sterylizacja w chmielniku małej średniej suki kosztuje od 120-150 zł. Ale ja też nie polecam bo już kilka razy tamci Weci mnie bardzo rozczarowali

Posted

słodkokwaśna napisał(a):
W Chmielniku nie polecam.Ten weterynarz raczej jest od innych zwierząt, tzn krów , świni itp .Sterylkę trzeba zrobić w Kielcach . To ok 30km od Kielc.

zamiast do kielc lepiej jechać do buska bo jest bliżej i taniej, w Kielcach są ceny ogromne. w Pińczowie tez nie jest drogo i w miare blisko.

Posted

na marginesie czy ktos zz Was szuka moze owczarka niemieckiego? pod pinczowem w trawie lezy taki pies. nie bardzo weim co z nim zrobic,miasto wywiezie go do schronu gdzies pod krakow, nie mam nikogo z domkiem jednorodzinym zeby go przetrzymac.