Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam nadzieję, że nie powtarzam identycznego tematu, a jeżeli tak, to przepraszam, ale zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi i wskazówkach.
Mam na stanie trochę ponad dwumiesięczna labradorkę. Karmię ją zazwyczaj 4-5 razy dziennie, w odstępach około 4 godzin (staram się trzymać ustalonych pór żywienia). Mała dostaje dwa razy dziennie karmę suchą (i jest to Royal Canin Junior: http://www.petplanet.co.uk/product_group.asp?dept_id=710&pg_id=725 ) i dwa razy dziennie saszetkę karmy mokrej Pedigree. Jako dodatkowy piąty posiłek, jest to często serek wiejski, który uwielbia, lub jakaś przekąska w postaci jabłka. I teraz pytanie: spotykam się w internecie wielokrotnie z krytykowaniem Pedigree, jako że to jedzenie-śmieć. Jednak weterynarz powiedziała, że sunia spokojnie może to jeść. Powiedziała również, że nie jest koniecznie kupowanie karmy Royal'a junior labrador i ta, którą my kupujemy, jest dobra. To jak to w końcu jest? Mała dostaje dobre posiłki, czy nie? Niby wiem, że weterynarz mówi tak, ale w internecie na różnej maści opinie idzie się natknąć. Więc może ktoś z Was podzieli się swoim doświadczeniem w żywieniu szczeniaków ras dużych.
Dodam, że mała ma zdrową sierść, zdrowe oczy, uszy, wagę prawidłową.

Posted

bella, kupując karmę przede wszystkim patrzysz na skład. na pierwszym miejscu musi być mięso, ewentualnie mączka mięsna. akurat w saszetce pedigree mniej więcej 30% mięsa jest, ale już w suchej karmie tego mięcha jest jedynie 4%, a więc nie nadaje się to dla psa.
przeanalizuj skład royala. to, że jest to droga karma nie znaczy, że jest dobra.
SKŁAD: ryż, suszone białko wołowe i wieprzowe*, suszone białko drobiowe, tłuszcze zwierzęce, mąka kukurydziana, sole mineralne, hydrolizat białka zwierzęcego, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, włókno roślinne, kukurydza, izolat białka roślinnego*, suszone białko wieprzowe, olej sojowy, olej rybny, łupiny i nasiona psyllium, fruktooligosacharydy, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny).
tu masz ryż na pierwszym miejscu, mięsa nie ma wcale. skład też nie za ciekawy. lepiej za tę cenę kupić coś porządnego. Friskis to to samo, co pedigree.

Posted

bellatrixnet napisał(a):

Dodam, że mała ma zdrową sierść, zdrowe oczy, uszy, wagę prawidłową.

To świadczy o tym, że pies był dobrze żywiony . Piszę , że był, poniewaz zmiana RC na Friskies (czy jak to sę tam nazywa ) to drastyczny skok w dół !
Wychowałam kilka psich pokoleń na RC w znakomitym zdrowiu , choć sama mam uwag co do niektórych składników.
Nasz 6 letn Ogar Polski znakomicie funkcjonuje na royalu.

Jeśli chodzi o karmy RC dedykowane rasom, to uważam, że mają dobre składy, lepsze od ogólnych !
W RC Labrador podoba mi się proporacja białka 30 % do tłuszczu 13% , suszone mięso na pierwszym miejscu . Karmiłabym zdecydowanie tą karmą .
Serek wiejski zamieniłabym na zwykły biały ser ( taki na wagę ) , bardzo dobrą przekąską są warzywa , marchewka, pomidory , rzodkiewki . Nieco gorszą jabłka, ponieważ zawierają cukier .