martka1982 Posted February 19, 2012 Author Posted February 19, 2012 nie widziałam dzisiaj Rymka ale rozmawiałam z osobami, które miały dziś z nimi kontakt - ma się lepiej! reaguje na leki mówią,że przeszedł już dzisiaj kawałek i się nie przewrócił:) rozmawiałam również na jego temat z wetką, jutro sprawdzą mu uszy, bo może mieć zapalenie, choć nie ma żadnego wysięku z badań krwi wychodzi,że ma podwyższone enzymy wątrobowe Quote
Beta&Czata Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 martka1982 napisał(a):a jak można zdiagnozować udar? Dopiero teraz zajrzałam. Objawy: oczopląs (ustępuje dośc szybko) skręt głowy, utraty równowagi, sztywnośc łap, generalnie mięśni. Może być także biegunka i wymioty, ale to też tylko na początku. Jak on w tej zaspie jakiś czas leżał, to te pierwsze pojawy mogły się samoistnie cofnąć. Poza lekami najważniejszy jest spokój i ciepło. Lecę czytać dalej Doczytałam. Jeśli rzeczywiście ma około 5 lat i już próbuje chodzić - myślę, że będzie dobrze. Quote
martka1982 Posted February 19, 2012 Author Posted February 19, 2012 czyli udar ma objawy jak wylew zapomniałam dodać,że ma apetyt i piję......mam nadzieję,że idzie ku dobremu! Quote
Beta&Czata Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Wylew to udar. Udar mózgu może być krwotoczny (wywołany wylewem krwi do mózgu) lub niedokrwienny (wywołany zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu), Najogólniej mówiąc - wylew jet jednym z rodzajów udaru mózgu. Prawidłowy termin medyczny to udar. Jak je i pije, znaczy że idzie ku dobremu. Powinien dostawać lekkostrawne posiłki - jeśli suche, to namoczone, bo łatwiej będzie mu trawić Quote
Igiełka Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Przyszłam do bidaka za Ciocią pikolą i trzymam mocno kciuki za psiaka Quote
terra Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Dobrze, że jest lepiej, oby z tego wyszedł. Quote
piescofajnyjest Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 ja tez przybieglam z watku Jezynki.....trzymaj sie psiaku kochany! Quote
iwonamaj Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Co nowego? Jak on się dzisiaj czuje? Quote
martka1982 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 rozmawiałam z kolegą, który był dzisiaj u niego ale on stwierdził,że niczego nie stwierdził, tzn Rymek cały czas spał, nawet na głaskanie nie reagował, więc ani nie widział jak chodzi ani nic zapytam innych........ Quote
piescofajnyjest Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 hmmmm....to dobrze, czy zle????? Quote
martka1982 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 mam konkretne wieści psiak ma się lepiej, tzn nawet zamerdał ogonem gdy zobaczył inne psy, chciał za nimi iść nadal zdarza mu się przewrócić i skręca non stop w prawo ale ogólnie jest lepiej miał dziś pobrany wymaz z ucha niestety wet bierze również pod uwagę nowotwór, ma mieć ponownie badaną krew teraz czekamy co pokaże wymaz! Quote
KropeczkaJ Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 trafiłam do psiny z wątku Jeżynki czekam na badanie krwi, mam nadzieję że to nie nowotwór!!! Trzymam kciuki za Ciebie mały! Quote
terra Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Biedactwo, mam nadzieję, że jednak to nie jest nowotwór. A wylew wet wykluczył? Quote
martka1982 Posted February 20, 2012 Author Posted February 20, 2012 [quote name='terra']Biedactwo, mam nadzieję, że jednak to nie jest nowotwór. A wylew wet wykluczył?[/QUOTE] właściwie to nie wiem, bo wiesz, rozmawiałam z osobą, która była przy badaniu weterynaryjnym a nie z samym wetem, więc to nie jest info bezpośrednio od weta to co zapamiętał, to mi przekazał Quote
plinka54 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Mam nadzieję że to nie nowotwór... psiak i tak się już tyle nacierpiał, za dużo złego na takie jedne biedne ciałko... Czekam na wieści i zaciskam mocno kciuki! Quote
Kajka_72 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Piesku zdrowia ! Pikola odetkaj sie skrzynkowo prosze ;-) Quote
piescofajnyjest Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 to czekamy na wyniki badan................................... Quote
krolik2014 Posted February 20, 2012 Posted February 20, 2012 Rymku trzymam kciuki za ciebie ,dobrzy ludzie maja ciebie w opiece ,to co napisala Martka ze lezal przy ogrodzeniu w zaspie a wiejskie klosiaki tylko sie gapily przytrafilo sie mojej Beci ktora adoptowalem tez lezala w rowie we wsi dwa dni i konala przejechana przez auto .Wkoncu kobieta ktora ja zauwazyla zabrala ja .Glowka przekrzywiona do dzis caly czas, mogla miec tez wylew Quote
martka1982 Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 [quote name='terra']Kiedy mają być wyniki?[/QUOTE] nie wiem, będę dzisiaj to postaram się dowiedzieć Quote
martka1982 Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 no więc tak, ma zapalenie ucha, ale niewielkie, lekarz nie sądzi aby to ono doprowadziło do takich zaburzeń nie jest w stanie orzec czy są one skutkiem udaru, uważa jednak,że pies ma znacznie więcej lat niż początkowo sądziliśmy, daje mu minimum 10, i twierdzi,że są to zmiany neurologiczne, które mogą wynikać z wieku psa dzisiaj u niego byłam, aktywność znikoma, obejrzałam jego sierść - ona ma sporą bliznę na grzbiecie i mnóstwo odpadających strupów........ potem zaszliśmy do niego jeszcze raz, dostał michę pod nos i jadł będą filmiki.... więc to jednak dziadziuś, pewnie źle potraktowany przez los i może teraz te wszelkie zaniedbania z przeszłości dają o sobie znać? Quote
pikola Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 To jakie postanowienia w sprawie Rymka?Czy moglby go inny wet zdiagnozowac?Wydaje mi sie, ze sa potrzebne dokladniejsze badania.Rymeczku..co Ty przezyles psiaku:-( Quote
martka1982 Posted February 21, 2012 Author Posted February 21, 2012 postanowienia takie,że dostaje te leki, które miał zapisane na początku, plus karsivan plus ponowne badanie krwi i obserwacja schronisko współpracuje tylko z jednym wetem ma kiepskie wyniki krwi: ALT 312 (3-50) AST 56 (1-37) AP 688 (20-155) krwinki białe 18 (6-17) krwinki płytkowe 797 (200-580) MCV 57 (60-77) w nawiasach podałam normę, reszta wyników w normie Quote
Recommended Posts