Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie widziałam dzisiaj Rymka ale rozmawiałam z osobami, które miały dziś z nimi kontakt - ma się lepiej! reaguje na leki
mówią,że przeszedł już dzisiaj kawałek i się nie przewrócił:)

rozmawiałam również na jego temat z wetką, jutro sprawdzą mu uszy, bo może mieć zapalenie, choć nie ma żadnego wysięku

z badań krwi wychodzi,że ma podwyższone enzymy wątrobowe

• Replies 229
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

martka1982 napisał(a):
a jak można zdiagnozować udar?

Dopiero teraz zajrzałam. Objawy: oczopląs (ustępuje dośc szybko) skręt głowy, utraty równowagi, sztywnośc łap, generalnie mięśni. Może być także biegunka i wymioty, ale to też tylko na początku. Jak on w tej zaspie jakiś czas leżał, to te pierwsze pojawy mogły się samoistnie cofnąć.
Poza lekami najważniejszy jest spokój i ciepło.
Lecę czytać dalej

Doczytałam. Jeśli rzeczywiście ma około 5 lat i już próbuje chodzić - myślę, że będzie dobrze.

Posted

Wylew to udar. Udar mózgu może być krwotoczny (wywołany wylewem krwi do mózgu) lub niedokrwienny (wywołany zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu), Najogólniej mówiąc - wylew jet jednym z rodzajów udaru mózgu. Prawidłowy termin medyczny to udar.

Jak je i pije, znaczy że idzie ku dobremu. Powinien dostawać lekkostrawne posiłki - jeśli suche, to namoczone, bo łatwiej będzie mu trawić

Posted

rozmawiałam z kolegą, który był dzisiaj u niego ale on stwierdził,że niczego nie stwierdził, tzn Rymek cały czas spał, nawet na głaskanie nie reagował, więc ani nie widział jak chodzi ani nic
zapytam innych........

Posted

mam konkretne wieści
psiak ma się lepiej, tzn nawet zamerdał ogonem gdy zobaczył inne psy, chciał za nimi iść
nadal zdarza mu się przewrócić i skręca non stop w prawo ale ogólnie jest lepiej

miał dziś pobrany wymaz z ucha

niestety wet bierze również pod uwagę nowotwór, ma mieć ponownie badaną krew

teraz czekamy co pokaże wymaz!

Posted

[quote name='terra']Biedactwo, mam nadzieję, że jednak to nie jest nowotwór.
A wylew wet wykluczył?[/QUOTE]

właściwie to nie wiem, bo wiesz, rozmawiałam z osobą, która była przy badaniu weterynaryjnym a nie z samym wetem, więc to nie jest info bezpośrednio od weta
to co zapamiętał, to mi przekazał

Posted

Rymku trzymam kciuki za ciebie ,dobrzy ludzie maja ciebie w opiece ,to co napisala Martka ze lezal przy ogrodzeniu w zaspie a wiejskie klosiaki tylko sie gapily przytrafilo sie mojej Beci ktora adoptowalem tez lezala w rowie we wsi dwa dni i konala przejechana przez auto .Wkoncu kobieta ktora ja zauwazyla zabrala ja .Glowka przekrzywiona do dzis caly czas, mogla miec tez wylew

Posted

no więc tak, ma zapalenie ucha, ale niewielkie, lekarz nie sądzi aby to ono doprowadziło do takich zaburzeń
nie jest w stanie orzec czy są one skutkiem udaru, uważa jednak,że pies ma znacznie więcej lat niż początkowo sądziliśmy, daje mu minimum 10, i twierdzi,że są to zmiany neurologiczne, które mogą wynikać z wieku psa

dzisiaj u niego byłam, aktywność znikoma, obejrzałam jego sierść - ona ma sporą bliznę na grzbiecie i mnóstwo odpadających strupów........
potem zaszliśmy do niego jeszcze raz, dostał michę pod nos i jadł
będą filmiki....
więc to jednak dziadziuś, pewnie źle potraktowany przez los i może teraz te wszelkie zaniedbania z przeszłości dają o sobie znać?

Posted

postanowienia takie,że dostaje te leki, które miał zapisane na początku, plus karsivan plus ponowne badanie krwi i obserwacja
schronisko współpracuje tylko z jednym wetem

ma kiepskie wyniki krwi:
ALT 312 (3-50)
AST 56 (1-37)
AP 688 (20-155)
krwinki białe 18 (6-17)
krwinki płytkowe 797 (200-580)
MCV 57 (60-77)

w nawiasach podałam normę, reszta wyników w normie