Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie może sie zaprzec i uniemozliwić, bo za to grozi mu postawienie zarzutu przez prokuraturę. Z jednej strony trzeba oczywiście uważać, ale z drugiej trzeba być twardym i jednoznacznym, żeby d...pek nie wyobrażał sobie, że pozostanie bezkarny, jeśli będzie utrudniał.
Istnieje cos takiego jak doniesienie o przestępstwie i tego argumentu nie moze zlekcewazyć.

Jaki numer tel. podac redakcji?

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pisałam już ,że jakieś środki na leczenie przeznaczy Viva ( jakie, nie wiem jeszcze ) i my możemy sie dołożyć. Mnie wczoraj burmistrz mówił, że chętnie je przekaże bez problemu mówiłam o domach tymczasowych i hotelikach , bo wiadomo,że w schroniskach miejsc NIE MA. Pozostawienie tych zwierzat bez pomocy weterynaryjnej może trzeba zacytowac kolejny raz burmistrzowi ; art.1 ust.3, art.3, art. 4 ust.2, 8, 9, 11, 15, art. 5, 1rt. 6 ust. 10 i 17 . nie ma prawa pozostawić tych psów bez podstawowej opieki weterynaryjnej. To co widze na zdjęciach woła o pomstę :angryy::placz: dotychczasowy właściciel był wyraźnie osobą zaburzoną ,cierpiącą na zbieractwo, współwinne są gmina, plw i policja- zaniechanie .Trzeba uściślić na jakie konto mają wpływac środki na pomoc dla tych biedaków, który wet zajmuje się ich leczeniem no i faktury . Widze ,że pojemników na karmę NIET , karma na śniegu :angryy: Ewa

Posted

[quote name='Kika9004'][B]Są zdjęcia !!!!!![/B]

[IMG]http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426687_294893427234929_100001428228748_820629_733462803_n.jpg[/IMG]

Taki stan zastano zaraz po przybyciu na wysypisko. Karton, beton, deska i jakieś szmaty :-(

[IMG]http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/404934_294894547234817_100001428228748_820636_1254396717_n.jpg[/IMG]

Prawie całkowicie wyłysiała suczka:

[IMG]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/431655_294894510568154_100001428228748_820635_529023409_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401111_294894427234829_100001428228748_820634_610843417_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/402321_294894357234836_100001428228748_820633_998625496_n.jpg[/IMG][/QUOTE]

rany boskie, dlaczego tam jeszcze nie ma telewizji!!!!!!

Posted

nina9999999, zabezpieczenie tych zwierząt, zapewnienie stosownych warunków do panujacych warunków atmosferycznych oraz podstawowa opieka weterynaryjna to teraz OBOWIĄZEK burmistrza . O czym tu pertraktować ? Chcemy wszyscy pomóc , my nie pojedziemy, mozemy interweniować, jutro telefonujemy do plw , przeznaczyć jakąś skromną kwotę na leczenie. Burmistrz ma ustawowy obowąazek współpracy z organizacjami art 1 ust 3 Ustawy . Nie może zasłaniać się tym,że niby mają właściciela . Ich stan, warunki bytowania zagrażały życiu i zdrowiu. Przecież zabrane w wyniku interwencji. Ewa

p.s wysłałam w naszym imieniu maila do TVN UWAGA

Posted

Przeczytałam wątek, ale nie do końca doczytałam. Czy już jakaś konkretna pomoc w postaci zabierania, leczenia, ocieplania miejsc pobytu tych biedaków już jest na miejscu? Czy jakaś organizacja tam weszła?

Posted

Cyt.z pisma które otrzymałam od Pana Burmistrza:
[FONT=&quot]"Gmina przez lata opiekowała się zmarłym i jego rodziną, m.in. budując i remontując mu pomieszczenia do zamieszkania oraz pomagając przy zwierzętach. [/FONT]"

Na kogo kontakt w mailu do Uwagi???

Posted

[quote name='ostatniaszansa']nina9999999, zabezpieczenie tych zwierząt, zapewnienie stosownych warunków do panujacych warunków atmosferycznych oraz podstawowa opieka weterynaryjna to teraz OBOWIĄZEK burmistrza . O czym tu pertraktować ? Chcemy wszyscy pomóc , my nie pojedziemy, mozemy interweniować, jutro telefonujemy do plw , przeznaczyć jakąś skromną kwotę na leczenie. Burmistrz ma ustawowy obowąazek współpracy z organizacjami art 1 ust 3 Ustawy . Nie może zasłaniać się tym,że niby mają właściciela . Ich stan, warunki bytowania zagrażały życiu i zdrowiu. Przecież zabrane w wyniku interwencji. Ewa

p.s wysłałam w naszym imieniu maila do TVN UWAGA[/QUOTE]

Część odpowiedzialności za tragiczny stan większości tych psów ponosi chyba także i wet w tej gminie ? Oprócz przede wszystkim Gminy. Wet musial dobrze wiedzieć ,że wiele psów już wczesniej chorowalo i byly w zlym stanie. A poprzestal chyba na szczepieniach w 2009 r. i to pewnie tylko szczepienia p/wściekliznie ,bo nie bylo komu zaplacić za inne szczepienia psów. Gdyby miejscowy wet zglosił wcześniej sprawę do woj.weta i zajęto się wczesniej tymi psami,teraz by może nie byly takie schorowane,wyniszczone i zaglodzone. Wet powinien też chyba spowodować ,choćby przez zgloszenie do Woj.insp.wet., by Gmina /Urząd miasta dużo wczesniej zajęla się należycie tymi bezdomnymi psami .Wszyscy umywali ręce i udawali,że nie ma żadnego problemu a ci starzy ludzie przymierali tam glodem a zwierzęta także.Nawet jesli ci starsi ludzie nie chcieli pomocy ,Urząd miasta i Burmistrz oraz wet powinni tam interweniować i choć zapewnić opiekę weta na koszt miasta/gminy a także zapewnić karmę tym psom. No i przede wszystkim objąć opieką spol. samych tych starszych ludzi.Teraz za to wszyscy wspolwinni powinni być rozliczeni chyba.

Posted

[quote name='grzenka']Cyt.z pisma które otrzymałam od Pana Burmistrza:
[FONT=&quot]"Gmina przez lata opiekowała się zmarłym i jego rodziną, m.in. budując i remontując mu pomieszczenia do zamieszkania oraz pomagając przy zwierzętach. [/FONT]"

Na kogo kontakt w mailu do Uwagi???[/QUOTE]
A na czym polegala pomoc Gminy jesli staruszek byl zmuszony chyba chodzić i zbierać po śmietnikach odpadki by psy mogly coś zjesc ? Nie wspominajac już o tym,że te psy byly w zasadzie pozbawione opieki weta ,bo ten nie interesowal się od dawna tymi bezdomnymi psami .Wiadomo:nie bylo funduszy na ich szczepienia i leczenie-nie bylo weta u tych psów .Za darmo nie zrobil chyba tam nic -nawet nie zglosil tego chyba swoim zwierzchnikom,że tam jest tak duzo bezdomnych psów i nie mają należytej opieki weta ani karmy ,są wyniszczone i wyglodzone.
Niech udowodnią teraz jak i kiedy pomagali samym tym ludziom i tym bezdomnym psom ? Bo ci ludzie wyręczali chyba jednak pracownikow Gminy i samego burmistrza ? Nawet jesli nie bylo to rozsądne z ich strony i nie mieli na tyle żadnych srodków wlasnych a tym bardziej udzielanej im pomocy ze strony gminy.

Posted

[quote name='ostatniaszansa']nina9999999, zabezpieczenie tych zwierząt, zapewnienie stosownych warunków do panujacych warunków atmosferycznych oraz podstawowa opieka weterynaryjna to teraz OBOWIĄZEK burmistrza . O czym tu pertraktować ? Chcemy wszyscy pomóc , my nie pojedziemy, mozemy interweniować, jutro telefonujemy do plw , przeznaczyć jakąś skromną kwotę na leczenie. Burmistrz ma ustawowy obowąazek współpracy z organizacjami art 1 ust 3 Ustawy . Nie może zasłaniać się tym,że niby mają właściciela . Ich stan, warunki bytowania zagrażały życiu i zdrowiu. Przecież zabrane w wyniku interwencji. Ewa

p.s wysłałam w naszym imieniu maila do TVN UWAGA[/QUOTE]

ja też wysłałam,
na oczach całej Polski umierają zwierzęta a ten sobie siedzi w foteliku cieplutkim i twierdzi, że pomógł, to jest jakaś paranoja, na taczkach go wywieźć to mało - gdzie był przez te wszystkie lata, co zrobił żeby pomóc tym zwierzętom?????

Posted

[quote name='grzenka']Cyt.z pisma które otrzymałam od Pana Burmistrza:

Na kogo kontakt w mailu do Uwagi???[/QUOTE]

Alez to jest wspanialy cytat!!! Pan Burmistrz PRZYZNAL JEDNOZNACZNIE, ze wiedzial o zwierzetach, POMAGAL PRZY NICH, tak wiec jest ODPOWIEDZIALNY A ICH STAN !!! Jak dla mnie bomba, niech pisze dalej... /Agnieszka

Posted

[quote name='ostatniaszansa']Alez to jest wspanialy cytat!!! Pan Burmistrz PRZYZNAL JEDNOZNACZNIE, ze wiedzial o zwierzetach, POMAGAL PRZY NICH, tak wiec jest ODPOWIEDZIALNY A ICH STAN !!! Jak dla mnie bomba, niech pisze dalej... /Agnieszka[/QUOTE]
Wobec tego dlaczego proponowal a nawet domagal się ,by jak najpredzej uśpiono wiele psów a najlepiej pewnie wszystkie ?
Może przede wszystkim dlatego,by nie bylo dowodów j rażącego zaniedbania obowiazkow Gminy/Miasta i Burmistrza ? I nie bylo szumu wokoł sprawy ?
Staruszek nie żyje ,to nie ma komu już poskarżyć się na brak zainteresowania i konkretnej pomocy dla nich samych i dla dużego stada bezdomnych psów ,ktorymi powinna zaopiekowac się przede wszystkim Gmina a nie ubodzy,starzy i schorowani ludzie. Sąsiedzi pewnie wiedzą ,czy gmina choc czasem pomagala tym ludziom i psom.

Posted

[quote name='[B']EVA2406;[/B]18520469]Myślę, że niesprawiedliwie oceniasz tego człowieka. Nic o nim nie wiesz !! Ja mam w tym mieście rodzinę i wiem, że on i jego siostra ( zmarła w ub roku) całe życie poświęcili dla psów.[B] Sami nie dojadali a psy starali się karmić. Z gminy nie dostawali pomocy, choć wielokrotnie o nią występowali. Pan Gumowski chodził po sklepach i zbierał wszystko co nadawało się do jedzenia dla psów.[/B]
[B]Byli to ludzie prości, ludzie, którzy doświadczali zewsząd przykrości i drwin. Pewnie Emilio nie zdajesz sobie sprawy jak w wiejskich społecznościach traktuje się ludzi, którzy zajmują się opieką nad psami czy kotami. Oni żyli tyle lat w tym środowisku i robili swoje. Nie dziwię się, że nie ufali już nikomu !!![/B]

To chyba świadczy o braku należytej pomocy a nawet wszelkiej ,ze strony Gminy.