Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='emhokr']Biafraaaaaaaaaa...zobacz, dwa dni akcja trwa a mamy prawie połowę :D aaaaaaa, uda się!!! Mój Mąż i kumpel dziś wysłąli pindole na poczcie pieniążek :D

UDAAAAAAAAA SIĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ!!!

Łatek, szykuj się, przeprowadzka do dobrego domku zaraz :cool3:

Biafruniu, kochanie, zadatkowałaś go??

Na FB w wydarzeniu pytają mnie, gdzie Łatek aktualnie jest...

Będziesz czegoś potrzebowała...dawaj znać :) hihi, nawet mam miejsce w stajni :D jakby coś - pisz, dzwoń :)[/QUOTE]

Masz miejsce w stajni :diabloti:
Bo u tego Pana hodowcy został jeszcze jeden Śmieć :oops:
Staruszka, klaczka którą miał 20 lat !
Przez ten cały czas, w takich samych warunkach mieszkaniowych jak Łatek co roku rodziła piekne źrebaki, głównie klaczki.

I rodzi dalej...tylko albo martwe, albo nie przeżywają, bo już jest bardzo wyjałowiona :shake: . I pójdzie na karmę dla lisów, bo na mięso nikt jej nie zechce.

A reszta odpowiedzi na pw, bo nie chciałabym publicznie podać tego miejsca :oops:

Posted

staruszki mam ogarnięte, mój wałach (ciągle pod siodłem!!! odstaw go to od razu traci chęć do życia...) ma 23,5 ;] Niunia się nadaje w sam raz do pokazywania dzieciom ze szkół jak się konika czyści :D

wyjałowiona...złę może porównanie, ale jak nasza suka, Awia, bokserka...gdyby pół roku temu do nas nie trafiła, gdyby dziewczyny z Mosiny na czas nie szuały DT to by padła... w ciąży, zrosty na macicy, w środku bagno... "rodziła" mi pół dnia, potem zabieg... strylka z aborcją, trzy ogromne, martwe płody. czemu w hodowli koni nie ma stwierdzenia "pseudohodowla" ?? szlaaaag!

Posted

Jest kilka nowych wpłat, udało mi się na chwilę połączyć z bankiem.
Caly dzień szaleje straszna wichura i nie dałam rady sprawdzić która wpłata na co i od kogo, bo mnie wyrzuca :shake:

Spróbuję jeszcze później. Jak mi się uda to od razu wkleję

Posted

.... makabra z tą "hodowlą" ... biafra nie możesz utajniać takich pseudohodowli , gdzie pod takim płaszczykiem dzieje się zbrodnia na niewinnych i uwięzionych koniach. Słyszałś już o prowadzonej akcji poszukiwawczej właściciela wilczurzycy (baaaaardzo chorej), którą zakopał żywcem aby skonała w torturach? I nie chodzi o sprawiedliwość tylko o "edukację społeczeństwa", że jest zakaz traktowania zwierząt w taki sposób...
Nagroda to 100 tyś. PLN-ów za dane byłego właściciela. I RUTKOWSKI też już ma zlecenie ...

Posted

[quote name='Biafra']Masz miejsce w stajni :diabloti:
Bo u tego Pana hodowcy został jeszcze jeden Śmieć :oops:
Staruszka, klaczka którą miał 20 lat !
Przez ten cały czas, w takich samych warunkach mieszkaniowych jak Łatek co roku rodziła piekne źrebaki, głównie klaczki.

I rodzi dalej...tylko albo martwe, albo nie przeżywają, bo już jest bardzo wyjałowiona :shake: . I pójdzie na karmę dla lisów, bo na mięso nikt jej nie zechce.

A reszta odpowiedzi na pw, bo nie chciałabym publicznie podać tego miejsca :oops:[/QUOTE]

i co z ta klacza ? czy on ja sprzeda ? jest gdzies miejsce dla niej ? ile by kosztowala ? wydaje mi sie ,ze Latek juz jest bezpieczny z tego co wiedze po wplatach ...moze udaloby sie uzbierac pieniadze na ta klacz ?

Posted

[quote name='malicja']zapisuje sobie watek i podrzuce rowniez pare groszy. kurcze, teraz ta klacz-staruszka mi chodzi po glowie... a dokad Latek trafi? nie moge doczytac...[/QUOTE]
stronę wcześniej pisałam:

[quote name='3 x']
do naszego przytuliska dla koni pod krakowem
tam gdzie są pozostałe fundacyjne konie :)[/QUOTE]

znajduje się tam ok 20 fundacyjnych koni :)
dla których zbieramy na siano [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216288-Wielki-licznik-siana-pomóż-konim-przetrwać-zimę!-do-04.2012."]siano dla koni - klik[/URL]
i coś kiepsko idzie

Posted

Na rachunku bankowym jest 1085 zł
w drodze z siepomaga jest 180 zł
w drodze z paypala jest 1000 zł
---------------------
razem 2 265 zł :sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb:

Będzie na Łatka i transport :loveu:
Gdyby ktoś chciał go jeszcze wesprzeć na jedzenie, witaminy albo kowala, to konto jest cały czas aktualne :modla:

Mam nadzieję, że w poniedziałek pieniądze spłyną na konto .
Kwota jest pewna i potwierdzona, tylko paypal najdłużej się rozlicza a dzisiaj mamy świeto i długi weekend :shake:

Ale się cieszę :loveu: !

[quote name='animalon'].... makabra z tą "hodowlą" ... biafra nie możesz utajniać takich pseudohodowli , gdzie pod takim płaszczykiem dzieje się zbrodnia na niewinnych i uwięzionych koniach. Słyszałś już o prowadzonej akcji poszukiwawczej właściciela wilczurzycy (baaaaardzo chorej), którą zakopał żywcem aby skonała w torturach? I nie chodzi o sprawiedliwość tylko o "edukację społeczeństwa", że jest zakaz traktowania zwierząt w taki sposób...
Nagroda to 100 tyś. PLN-ów za dane byłego właściciela. I RUTKOWSKI też już ma zlecenie ...[/QUOTE]

Troszkę źle mnie zrozumiałaś :oops:
Ja nie utajniam pseudohodowli.
Po prostu nie napisałam na forum gdzie to jest, bo tacy ludzie też czytają fora i portale społecznościowe ;)
Jeżeli przeczyta co planujemy to nam to uniemożliwi.
I ucierpią konie, bo najprościej dla niego w takiej sytuacji zapakować najgorsze bidy handlarzowi i wziąć czystą gotówkę za mięso.
Nawet mu powieka nie drgnie.

To jest zarejestrowana hodowla, konie z dokumentami.
Były prowadzone kontrole przez Powiatowego Lekarza i Urząd Miasta. I będą kolejne.
Musimy się tylko bardzo dobrze przygotować, bo ta sprawa jest bardzo ciężka z wielu powodów :shake:

A najbardziej mi zależy na tym, żeby pomóc koniom.
I najbardziej się boję , żeby nie wyszła super pożywka medialna kosztem tych koni ...na talerzach :-(

Dlatego chucham na zimne. Bo koń jest mięsem :placz:. Interwencje wyglądają trochę inaczej niż w przypadku psa, który jest rzeczą - według naszego prawa :shake:
I łatwiej jest odebrać komuś psa- rzecz, niż konia-majątek . Majątek można zawsze sprzedać nawet w ostatnim momencie.
Chyba, że istnieje w danej chwili ewidentne, bezpośrednie zagrożenie życia zwierzęcia, wtedy jest łatwiej .

Chociaż raz miałam taki przypadek przy umierających z głodu krowach, że Powiatowy Lekarz Weteryanrii na miejscu nie zgodził się na odbiór zwierząt , tylko skierował je na ubój "z powodów humanitarnych". Zablokował kolczyki i wydał zakaz przemieszczania stada. To taki wyrok. Jakby Ci ktoś zabrał dowód rejestracyjny i tablice.
Trzeba bylo stanąć na głowie i od właściciela - który do takiego stanu je doprowadził musiałam w ostatniej chwili odkupić te 3 krowy :shake:. Żeby był DOWÓD dla Sądu, że się znęcał.
Jedna krowa była tak słaba, że położyła się w koniowozie i już więcej nie wstała.

Różne sytuacje już przerobiłam :-(
Zrobię co tylko się da.

[quote name='IVV']i co z ta klacza ? czy on ja sprzeda ? jest gdzies miejsce dla niej ? ile by kosztowala ? wydaje mi sie ,ze Latek juz jest bezpieczny z tego co wiedze po wplatach ...moze udaloby sie uzbierac pieniadze na ta klacz ?[/QUOTE]

Klacz u niego jeszcze stoi i gdyby były pieniądze to na pewno ją sprzeda.
W tym roku nie dała źrebaka i jest darmozjadem.
Jest bardzo marna :-(
Skóra i kości.
Jej ostatnie źrebie z 2009 roku umarło z głodu :placz:
Konała w męczarniach, bo Klacz nie miała już mleka a maleństwa nikt nie dokarmiał :-(
Kolejny źrebak urodził się już martwy.
Staruszka jest już wyczerpana fizycznie i psychicznie.
Nie mam niestety jej aktualnych zdjęć, bo tam nie ma jak wejść i zrobić :oops:

[quote name='malicja']zapisuje sobie watek i podrzuce rowniez pare groszy. kurcze, teraz ta klacz-staruszka mi chodzi po glowie... a dokad Latek trafi? nie moge doczytac...[/QUOTE]

Ja też przez tą staruszkę nie mogę spać.
Łatek trafi pod moją opiekę . Bedzie perełką w stadzie, bo wiekszość koni jest raczej baaardzo stara i ledwo powłóczy nogami ;)

Posted

Mam tylko tyle :oops::oops::oops:

Dostałam to zdjęcie od prywatnej osoby, która zna staruszkę.
Zdjęcie zrobione póltora roku temu, w lecie.

[IMG]http://www.zwierzeniejestrzecza.org.pl/zdjeciadododania/zwierzeta/2010%20714.jpg[/IMG]

Posted

na FB wyszła inicjatywa zrzutki na Staruszkę :D
ile potrzeba!!??
bo zadziałam z wydrzeniem (albo stare przerobię, hihihi, żeby ludzie widzieli ;p )

ile dziewczyna ma lat? jakikolwiek wieści o niej??
Biafro, damy radę, tylko kilka info poprosimy :)

Posted

emhokr rob wydarzenie dla staruszki ,pieniadze szybko powinny sie uzbierac . szkoda kazdej nastepnej doby by bidula tkwila tam gdzie jest .
Czy jest ja gdzie zabrac ? Biafra dzialaj prosze !!!!
Ja wyjezdzam w niedziele na dwa tygodnie ,wiec jesli moglybyscie zorganizowac wiadomosci na jutro tzn ile i do kiedy ,to postaram sie cos jeszcze moze na nia przeslac
przez PayPal . Czekam na info !!! Na FB jest sporo osob zainteresowanych jej losem .