Jump to content
Dogomania

Foks i zwierzyna - czyli Jupi, Milka i Łatek :)

Recommended Posts

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']niby inny terier a jednak spojrzenie takie jakies Jaxowe (psiak ladySwallow)
przylazłam tu z galerii Ubelievable;-)
szczylek sliczny po prostu o :-)[/QUOTE]
Hehe, witamy i dziękujemy :)
Teriery już tak mają... ;)

Co do prawka, to ja się podjęłam i jednak chciałabym to zdać... Matko, gdybym chociaż na mieście oblała... Ale na łuku...? :shake:

Byliśmy sobie dzisiaj na takim wybiegu dla psów. Byliśmy sami, więc mogłam małego spuścić i trochę poćwiczyć. Po jakimś czasie przyszedł facet z dwoma psami (o dziwo od razu odgadł rasę Jupsa, a nie wyglądał na znawcę ;)), Jupi już chciał polecieć, ale zawołałam go, przybiegł, nagrodziłam i... zerwał mi komendę i poleciał do psów zanim zdążyłam powiedzieć 'biegaj'. Suńka go olała, natomiast drugi pies przeciorał go po ziemi... I aż do domu mały wracał z podkulonym ogonem.
Boi się szczekających psów. Jesteśmy na spacerze, gdzieś coś szczeknie, a on od razu ogon pod siebie i skomli. I np potem jak wyszliśmy w inne miejsce z koleżanką i jej psem, to wszystko było ok, dopóki obok nie przeszedł jakiś szczekający kundliszon. Nie mogłam go zupełnie uspokoić, ogon cały czas miał spuszczony, uszy położone po sobie, był spłoszony.

I ogólnie to chcialam nakręcić dzisiaj filmik, ale jak na zlość Jupi nie jest skory obecnie do współpracy :evil_lol: Jest komenda 'noga', chwilę posiedzi i się kładzie :eviltong: Szarpaczek też coś go nie interesuje, więc postanowiłam dać mu spokój, może za dużo wrażeń miał dzisiaj ;)

Posted

[quote name='Avaloth']Najlepsi zdają na drugim, ja zdałam za pierwszym i nie umiem jeździć:evil_lol:
[/QUOTE]

O, to tak jak ja! :multi: :evil_lol:

A co do psów - nie macie jakichś znajomych sensownych, żeby foksika przekonać, że psy są ok? ;)

Posted

[quote name='evel']O, to tak jak ja! :multi: :evil_lol:

A co do psów - nie macie jakichś znajomych sensownych, żeby foksika przekonać, że psy są ok? ;)[/QUOTE]

Ja mam kundelka wielkości bordera, bardzo chętny do zabawy. Niesetety trochę daleko do Gdańska :)

Posted

No wlasnie dzisiaj z tą kolezanką wiązalam duze nadzieje, ale sama nie wiem - jej pies ciągle chcial malego dominowac, gwalcil go, byl natrętny. Chwilę się pobawili, a ten znowu. Tylko jego Jupi akurat się nie bał.

A tak, to niestety nikt mi do głowy nie przychodzi. Spotkałabym sie z Anulą (Tepes) i Boczem, ale ich nie ma.

Wczoraj byliśmy na tym samym skwerku i znowu chwilę bylo pusto, a potem przyszla babka z jakims husky czy malamutem (za wysoki na husky, ale znowu nie byl taki 'potężny' jak malamut) i go puścila, to ten po prostu mi psa staranował i Jupi znowu uciekał z podkulonym ogonem, skomląc...

Posted

Jax też tak początkowo miał, że bał się szczekających psów - obecnie przy szczekaczu jedynie zmienia pozycję na mniej pewną, ale nie jest to już strach - patrzy na mnie i idzie dalej, gdy widzi, że ja nic sobie z tego nie robię. Jupi też się ogarnie, najlepiej odciągaj jego uwagę i nagradzaj go za skupienie na sobie w trakcie takiego szczekania.

Posted

Własnie tak próbowalam robic, ale niestety w ogóle się nie umial skupić, tylko rozglądał się, uciekał...
I potem już ciężko było z nim zrobić cokolwiek, nawet jak już wracaliśmy, to nie potrafiłam go usadzić (a zawsze robimy tak, że przed każdą ulicą daję mu 'siad' i siedzi aż powiem 'biegaj', wtedy dopiero przechodzimy).

Posted

ja bym uwagi nie zwracała, szczur tez tak ma czasem że sie boi czegoś, ale jak widzi że ja sobie nic z tego nie robię to i on się ogarnia. nie zmieniam tonu głosu, nawet jak coś od niego wymagałam przed "strachem" to wymagam i po strachu, i ma zrobić to o co go proszę ;) kiedyś było gorzej, teraz jest na prawdę ok i szybko wraca do stanu pierwotnego
a jak już na prawdę na nic nie reaguje, to zostawić w spokoju, niech się sam uspokoi

Posted

Następnym razem w takim razie go oleję. Tylko jak on się przestraszy, to strasznie ciągnie na smyczy - chce uciec jak najdalej, jak najszybciej... Nie reaguje na korekty, a wszelkie pozytywne metody mogę sobie w tym momencie wsadzić w...

A mój piesek mnie pilnuje, nanana :loveu: :evil_lol:
Brat mi powiedział, że jak dzisiaj wszedł do mnie do pokoju jak spałam, to usłyszał tylko 'wrrrrrrrrrrrrr, wow!' :evil_lol: Mój pieseczek, tiutiutiu :loveu: :D Jupi oczywiście śpi ze mną w łóżku i akurat leżał, czekając aż ja się obudzę i wyjdziemy na dwór.

Posted

O, foks obrończy ;) Zu też próbowała mnie bronić przed domownikami... Jak parę razy zaliczyła glebę z łóżka to jej szybko przeszło ;)

Posted

Hoho! Ale zajebisty FOKSTERIER!
Dogu, życzę Ci owocnej pracy z wymarzonym, ukochanym psiaczkiem. Jest śliczny i barrdzo uroczy.

Co do strachu - dasz rade.
PODSTAWA: Nie pocieszaj psa jeżeli sie czegos przestraszy.

Ja tam w takiej sytuacji włączam tryb \jest ekstra! Idziemy!\ i gadam do psa jaknajuprzejmiej i milej potrafię, skacze z nóżki na nóżke i świetnie sie bawie. Interesuje sie jakby SOBĄ w skali problemu. Czyli mówiąc łopatologicznie: pokazuje psu, jak MI jest fajnie i nic mi sie nie dzieje.

Źle, że go jakiś pies stratował i przetyrał. Musisz to odpracować koniecznie, jak najszybciej

Posted

Cześć Karilka :)
On generalnie nie jest jakoś szczególnie strachliwy, ale jak już się przestraszy, to nie zwraca na nic uwagi.

[quote name='Karilka']
Źle, że go jakiś pies stratował i przetyrał. Musisz to odpracować koniecznie, jak najszybciej[/QUOTE]
Wiem, niestety. Rozmawiałam dzisiaj z trenerką na ten temat i mówiła, że mają kilka fajnych psów w ośrodku i że postara się je sprowadzić na nasze kolejne spotkanie :)

Patsi, cześć :) Jasne, chętnie się spotkamy, tylko Cerber może mieć go dość, mały jest dosyć natrętny... ;)

Posted

Tak, daję swojemu maluszkowi :diabloti: WW, zamawiałam tutaj: [url]http://www.zdrowypupil.pl/[/url]

Wczoraj jak weszłam do domu po krótkiej nieobecności, była cisza, dzisiaj ledwo co weszłam, to już słyszałam rozniesione na cały blok ujadanie...

Posted

Jupiś bawił się dzisiaj na szkoleniu z samoyedem - hehe, jaki to był fajny niedźwiadek :D Generalnie bawił się ładnie, ale nie 'jara' go to - odwołał się za każdym razem i wolał pracę ze mną ;)

Zastanawiam się coraz bardziej poważnie nad jakimś kubraczkiem z napisem 'nie jestem jack russelem' :diabloti: Samych znawców mam w okolicy... ;)

Posted

[quote name='dog193']Jupiś bawił się dzisiaj na szkoleniu z samoyedem - hehe, jaki to był fajny niedźwiadek :D Generalnie bawił się ładnie, ale nie 'jara' go to - odwołał się za każdym razem i wolał pracę ze mną ;)

[B]Zastanawiam się coraz bardziej poważnie nad jakimś kubraczkiem z napisem 'nie jestem jack russelem' :diabloti: Samych znawców mam w okolicy... ;)[/B][/QUOTE]

My też - ostatnio pan, który 4 miesiace temu uświadomił mnie, że mam szczeniaczka labka i rasa "jrt" nie istnieje powiedział "widzi pani, nie dość, że panią oszukali, to jeszcze labrador nie wyrósł!" ;)

Posted

[quote name='dog193']

Zastanawiam się coraz bardziej poważnie nad jakimś kubraczkiem z napisem 'nie jestem jack russelem' :diabloti: Samych znawców mam w okolicy... ;)[/QUOTE]

hahha :evil_lol: a wszystko się zaczęło od Warszawy centralnej i JTR :evil_lol:

Sprawdziłam sobie tą karmę, ale niestety odpada, bo jest za duża ilość białka w niej, a szkoda bo reszta wypada bardzo fajnie :razz:

Posted

[quote name='NightQueen']

Sprawdziłam sobie tą karmę, ale niestety odpada, bo jest za duża ilość białka w niej, a szkoda bo reszta wypada bardzo fajnie :razz:[/QUOTE]

TOTW sobie zobacz, są wersje z 25% białka

Posted

[quote name='NightQueen']25 % to zdecydowanie za dużo dla M. ;)[/QUOTE]

to ile ty jej dajesz? to jest ilość dla normalnego zdrowego psa, nie wyobrażam sobie dawać jeszcze mniej :roll: białko to przecież podstawowy budulec mięśni

Posted

[quote name='Unbelievable']to ile ty jej dajesz? to jest ilość dla normalnego zdrowego psa, nie wyobrażam sobie dawać jeszcze mniej :roll: białko to przecież podstawowy budulec mięśni[/QUOTE]
M. jest alergikiem, od nadmiaru białka ma biegunki, wymioty i się drapie. Dostawała royala a małych ilościach, a teraz zamówiłam boscha gdzie białko stanowi 13% i mam nadzieje że taki % będzie dla niej dobry.
A mimo że nie je dużo białka to mięśnie rozbudowane ma ;) w zeszłym roku miała zabieg chirurgiczny i wet. nie mógł się przez sporą warstwę mięśni przebić do rzepki, także nie ma obaw że zwiotczeje :evil_lol:

Posted

Lady, no u nas właśnie coś ostatnio JRT popularne, tzn może nie tyle, że jest ich dużo, ale ludzie kojarzą rasę i Jupi najczęściej jest nazywany JRT... ;) Raz był "dziwnym beaglem" :evil_lol: Jeden pan zapytał niedawno "to foksterierek?" czym wprawił mnie w osłupienie :)

[quote name='FredziaFredzia']Samoyedem! No proszę ;-)[/QUOTE]
Ano, świetny był misiek i bardzo karny :) Właścicielka kazała mu leżeć spokojnie, jak Jupi podchodził i on leżał :) Świetna sprawa, bo małego nie spłoszył na wstępie.

Small, nie chcę pamiętać naszej wyprawy :evil_lol: Bylam po niej wykończona, a mały wtedy mi nie pomagał... :evil_lol: