Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W pewnej białostockiej gminie jest "rezolutny" zapis w regulaminie wg, którego jeśli na swojej posesji nakarmisz bezdomnego psa jesteś jego właścicielem. W ten sposób gmina zgrabnie wymiguje się od swoich obowiązków i ceduje je na ludzi, którzy kierując się porywem serca pomagają bezdomniakom.

Przedstawiam wam ofiary tego zapisu: Sonie i piątkę jej dzieci.
Historia jakich wiele.. bezdomna suka przybłąkała się na posesję gdzie powiła 6 szczeniąt. Litościwa właścicielka posesji po 4 tygodniach wyniosła maluchy po za jej obręb do takiego lokum:

Zbliżał się wieczór, w nocy przymrozki ale wg niej szczenięta miały ocieploną budę i miały w niej być bezpieczne. Sąsiadka owej "litościwej" nie mogąc pogodzić się z sytuacją zabrała maluchy do swojej kotłowni. Mama - Sonia oczywiście poszła za dziećmi. I to był błąd... bo od tego momentu to były jej psy. Pani ma dwa swoje pasiaki i maleńkie dziecko. Opieka nad nim i psami w sumie szt. 9 była ponad jej siły.
Awaryjnie rodzina może u niej pobyć. W niedzielę rano najsłabsze szczenię niestety odeszło. Mimo leczenia i kroplówek nie udało się go uratować, było wyraźnie mniejsze od reszty. Wet podejrzewał błędy w genetyce.

A to smutna mama:

Potrzebujemy ogłoszeń, miejsc na dt, wszystkiego :(

Posted

Maluchy mają teraz ok. 5-6 tygodni
Piesek 1 - Brutus, największy twardziel w rodzinie. To on pierwszy wychodzi na zwiady żeby obwąchać gości.

Piesek 2 Topik, nieco nieśmiały, ale tylko w pierwszej chwili. Ulubione zajęcie - plątanie się pod nogami i wyciąganie sznurówek ;)

Piesek 3 Kubuś imię odziedziczył po najmądrzejszym misu na świecie - Kubusiu Puchatku. Spójrzcie, co za podobieństwo.

Sunia 4 Mimi słodka kruszynka. Dzielnie przepychała się między rodzeństwem do smakołyku jakby krzyczała: " Mi, mi daj" ;)

Sunia 5 Lady prawdziwa dama z uwodzicielski spojrzeniem. Pozowała lepiej niż dziewczyny z "TopModel"

POMOCY!!!

Posted

No to gmina bardzo ładnie się ustawiła. Szkoda, że jak zwykle z krzywdą dla innych. Ale co ich to interesuje? ważne, że gmina jest zadowolona. reszta nie musi.
A o jaką gminę chodzi? Topczykały może?

Posted

jaka ta mama ładna
ale ogłoszenia już? chyba za jakieś dwa tygodnie -wtedy bym mogła pomóc, bo teraz mam dużo już obiecanych do wklepania
maluchy odrobaczone itd?
gdyby były pieniądze na jedzenie i veta to mogłyby zostać u tej pani do adopcji?

Posted

Ta gmina to Wasilków. Maluchy już same jedzą, mama raczej już ich unika w porze karmienia. Zostały odrobaczone i odpchlone.
Ta pani jest karmiącą matką noworodka, mąż w pracy a ona sama z tym wszystkim. Długo nie wytrzyma.

[quote name='joanna83']Zrobiłam Allegro http://allegro.pl/szczenieta-5-tygodniowe-pilne-toz-bialystok-i1980784732.html

Ania potrzebuję po 1 zdaniu na temat każdego szczeniora. To zwykle dobrze działa ;)
uzupełnione przy zdjęciach ;)

Posted

Tak jak pisałam- mogę jednego szczylka wziąć na DT, niestety nie poradzę sobie z kosztami szczepień, czy też karmy specjalistycznej... Mam swoich 5 psów (w bloku). Do tego dochodzi odległość- trzeba by maluszka- obojętnie którego, ale jezeli mam wybierać, to którąś z suczek- przewieżć do W-wy...a to też pieniądze... Może poczekajmy aż ktoś jeszcze by chciał dać tymczas maluszkom z moich okolic- poprzednie szczylki rozeszły sie jak świeze bułeczki ;)...
No i niestety ostatnia wiadomość- maluszka będę mogła wziąć po Świętach- niestety wyjeżdżam na ten czas, a nie mogę Mamie zostawiać pod opieką 5-ciu psów i małego szczeniorka... O wyjeździe dowiedziałam sie wczoraj.

Posted

arielko myślę, że z transportem nie będzie problemu z Białegostoku do Warszawy często ktoś jeździ. Koszty szczepień i ew. leczenia pokryjemy, karmy specjalistycznej nie potrzebują. Jeśli po świętach któraś z suczek będzie nadal bez dt lub ds to możemy na ciebie liczyć?

Posted

[quote name='jaanna019']arielko myślę, że z transportem nie będzie problemu z Białegostoku do Warszawy często ktoś jeździ. Koszty szczepień i ew. leczenia pokryjemy, karmy specjalistycznej nie potrzebują. Jeśli po świętach któraś z suczek będzie nadal bez dt lub ds to możemy na ciebie liczyć?[/QUOTE]
Suczka czy piesek- nie ma znaczenia :). Sama mam teraz swojego szczylka prawie 5-cio m-cznego- maluchy miałyby towarzystwo :)...
I tak, oczywiście możecie na mnie liczyć- szkoda że ten wyjazd wypadł- chora osoba w rodzinie- ale zaraz po Świętach- przed Sylwestrem- będę z powrotem.

Cholera, teraz doczytałam, że rodzinka pojechała do schronu :sad:... Damy radę wyciągnąć szczylki i mamusię?

Zakochałam się w tych maluchach :loveu:... Każdy piękny- a Brutus i Lady to już w ogóle powalają na kolana... Chociaż jeżeli po Świętach jeszcze byłoby kilka szczylków, wezmę tego, który najbardziej potrzebuje domowych warunków.

Posted

Byłam dziś u nich, z wyciągnięciem... sukę można dopiero po sterylce a ona po szczeniakach więc tak szybko to nie będzie, maluchy podejrzewam, że się rozdadzą, ale jeśli nie to największą biedę wyciągnę dla ciebie.

Posted

jaanna019 napisał(a):
Byłam dziś u nich, z wyciągnięciem... sukę można dopiero po sterylce a ona po szczeniakach więc tak szybko to nie będzie, maluchy podejrzewam, że się rozdadzą, ale jeśli nie to największą biedę wyciągnę dla ciebie.

OK, ja wychucham, wypieszczę, i będzie można szukać DS ;)...
A mamusia to taka atrakcyjna powiedziałabym :hmmmm:... Może jej ogłoszenia porobić? Ładna sunia, powinna się podobać.