Jump to content
Dogomania

Psy z Gorzyc -potrzebne wsparcie na hotel, leczenie i przy oglaszaniu!!

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam z naszym wetem, któremu przekazałam RTG. Ma skonsultować się z jakimiś specjalistami. On osobiście nic strasznego nie widzi na tym zdjęciu, ale powiedział, że nie można wykluczyć zapaści tchawicy. Jeśli się to potwierdzi, to wtedy zostaną włączone leki przeciwkaszlowe, rozszerzające oskrzela (Prawdopodobnie teofilina, mamy dwa psy, które ten lek biorą, nie jest drogi). O operacji na razie nie ma co myśleć, ale nie można wykluczyć, że kiedyś w przyszłości nie będzie potrzebna. Wykonuje się ją raczej tylko kiedy występuje zagrożenie życia u psa (np. pies się dusi), ponieważ niesie za sobą zagrożenia. Polega na założeniu pierścienia w tchawicy. Jest to bardzo droga inwestycja (parę tys. zł).

Posted

Otrzymałam fakturę za RTG Czarka, więc wrzucam:
http://images37.fotosik.pl/1488/5ebe1ad291561aeegen.jpg

Przyszła wpłata 20 zł od Becia Lublin, więc uzupełniam stan konta:
-28,50 zł + 20 zł = -8,50 zł

Jeśli chodzi o RTG, to rozmawiałam z naszym wetem i on w porozumieniu z forum weterynaryjnym może stwierdzić, że generalnie nie ma tam nic jednoznacznego. Na pewno nie ma nic do czego można by się było przyczepić w narządach wewnętrznych. Jest podejrzenie zapaści tchawicy, ale nie jest to sprawa pewna. Wet powiedział, że czeka jeszcze na jedną opinię od jakiegoś specjalisty, ale w sumie to można zacząć podawać Czarkowi lek przeciwkaszlowy rozszerzający oskrzela. Mam go na stanie, więc od jutro zacznę aplikowanie i zobaczymy jakie będą efekty.

Posted

ja to się obawiam czy tam u Czarka jest jakiś "twór" w płucach czy go nie ma, bo wet na początku "coś" widział, a teraz nie...

wpłacę 30 zł, tak jak mówiłam, ale zrobię przelew na koniec miesiąca razem z płatnością dla Rudaska:)

Posted

To coś w płucach widziała tylko wetka ze Szczebrzeszyna, ale ona nie chciała wykonać opisu. Wraz z fakturą przesłała mi notkę, że to bardzo dobrze, że radiolog wykonujący opis nie dopatrzył się niczego niepokojącego w narządach wewnętrznych. Potwierdził to nasz wet i inni specjaliści z forum weterynaryjnego.
Także tam jest wszystko ok. Tylko ta tchawica stoi nadal pod znakiem zapytania.

Posted

Dzisiaj gorzyczaki miały sesję foto :)
Efekty będą na dniach :)

Czarek niestety nadal chrycha mimo podawania Theoventu :( Dziś było dość ciepło i przy sesji (muzzy słyszał), chrychał niemal przy każdym ruchu.
Nie wiem co robić... Jedyne wyjście to chyba jechać do Lublina na kompleksowe badania. Mam tam znajomego doktora, który lubi takie "niewyjaśnione" przypadki, ale trzeba się liczyć z kosztami :( Pewnie będą chcieli znów robić RTG, krew itd.
Mogę pomyśleć czy jakieś psa nie dałoby się połączyć z wyjazdem, ale to i tak będą niemałe koszty za wszystko...

Posted

Cholera... ja nie wiem jak to ugryźć. I skąd wziąć pieniądze..
Montana masz pomysł? Dokoptowałyście kolejne psy i zrobił się problem.
Ja ostatnio wydałam ponad 500zł na psy pod moją pośrednią czy bezpośrednią opieką na DT, nie jestem w stanie opłacać psów "bo nie wiedziałaś, że koszt weta też wchodzi w grę"

Posted

Paliwo do Lublina to ok. 80 zł (jak by się coś udało dokoptować to 40 zł), do tego badania wyniosą ok. 150-200 zł (trudno mi dokładnie ocenić, ale prawdopodobnie w tym przedziale, bo tak przeważnie płacimy za standardowy zestaw: krew, RTG itd. ale może trzeba będzie jakieś specjalistyczne albo dodatkowe badania robić i wyjdzie więcej).

Prawda jest taka, że bez tego pies nie ma właściwie szans na dom. Choćby wczoraj była u nas cała rodzinka w poszukiwaniu małego pieska, wypuściłam im wszystko co miałam względnie małe i Czarek gdyby nie to chrychanie to już miałby chyba dom. Zostawili swoje namiary, obiecałam, że dam znać jak będę coś wiedzieć o stanie zdrowia pieska. Ja się najbardziej boję, że to tchawica jednak i jak potrzebna będzie operacja to koniec, bo to wydatek kosmiczny...

Moja propozycja jest taka, że my się umówimy jak najszybciej na badania w Lublinie, a potem dług będzie się spłacać. Z mojego bazarku, który dziś się kończy będzie też na ten cel parę groszy.

Za sesję foto od jednego pieska wyszło 6 zł (14 psiaków było foconych, a paliwo dla muzzego 84 zł), więc dla chłopaków w sumie 18 zł, czyli stan konta:
-8,50 zł - 18 zł = -26,50 zł

Posted (edited)

Z mojego bazarku dla Czarusia jest 100 zł, więc uzupełniam stan skarpety:
-26,50 zł + 100 zł =+73,50 zł

Jutro zadzwonię do "mojego" doktora z Lublina i zapytam o Czarka. Spróbuję przesłać mu mailem RTG Czarka, ale nasz wet mówi, że to zdjęcie nie jest zbyt dobre.

Zapraszam na nowy bazarek dla Czarka z psimi akcesoriami:

http://www.dogomania.pl/forum/threads/226328-PSIE-RZECZY-(kagańce-legowiska-frisbee-i-inne)-dla-Margo-i-Czarka-KT-do-20-05?p=19011204#post19011204

Edited by Murka