Elurin Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Evelin, jesteś pewna tej ilości małych? Rosi (to ta świnka mojej TZ, która wyszła ze sklepu w ciąży) też miała ogromniasty brzuch, a urodziła tylko 2 chłopców - ale za to dużych. Właśnie, można jakoś sprawdzać ilość płodów swinkowych??? Ja nie słyszałem. Quote
Evelin Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Czy jestem pewna? Nie. Ale trzy głowki na bank czułam..Zobaczymy jak się urodzą, bo ja do weta Jej nie pociągnę..Zwłaszcza tu gdzie mieszkam... Ale myslę,że gdyby tak przyłożyć głowicę usg,to nie byłoby problemu...Mam kolegę ginekologa,który umie robić usg.....ale chyba nie będe mu głowy zawracać niczego to nie zmienia tylko Krysia się zestresuje... Quote
Neris Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Ja się chciałam zaświnić i usiłowałam wyżebrać Świnka Popiołka od Maupy4, ale nie dała Maupa jedna i Popiołek wziął i umarł... ale wtedy miałam mniej psów. Przy obecnym stadzie byłoby to niepotrzebnym stresowaniem swinki. Quote
Evelin Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='Neris'] Maupa jedna [/quote] Właśnie,Maupa jedna:lol: :lol: :lol: Quote
bebebe1 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Evelin, kiedyś czytałam, jak rodzą się małe świnki - może to dla Ciebie oczywiste jest, ale ja nie miałabym spokojnego sumienia, gdybym Ci o tym nie napisała: Świnki rodzą się owiniete w błonę, którą matka rozrywa i wylizuje z niej młode. Czasem jednak, zwłaszcza, gdy młodych rodzi się dużo, matka nie nadąża z rozrywaniem i wtedy trzeba jej pomóc, żeby się maluchy w błonie nie podusiły. I jeszcze jedno: podobno maleństwa mogą mieć problemy z oddawaniem moczu, jeśli matka niedokładnie im wyliże cewki moczowe. Gdybyś więc zauważyła, że maluchy nie sikają, to albo pędem do weta, albo lepiej zawczasu zapytaj jakiegoś weta co zrobić, żeby nie doszło do zatrucia organizmu (moja Bronka jak przywiozłyśmy ją do domu, to przez 2 dni nie sikała i wet coś tam ponaciskał i zaczęła, ale naprawde nie sikała). A na kedy termin? Quote
black sheep Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Pucko świnka z naszego schroniska została już adoptowana Quote
bebebe1 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='black_sheep']Pucko świnka z naszego schroniska została już adoptowana[/quote] Uwieeeelbiam takie wiadomości :D Czytałam dzisiaj w pracy (nie tylko dzisiaj, bo czytam stale) Wasze banerki, zwłaszcza te dotyczące psów. Ryczałam, jak bóbr, a trzeba Wam wiedzieć, że pracuję w urzędzie. I jak przyjdzie jakiś petent, to zwykle mi wtedy współczuje, sądząc że coś się stało u mnie, w moim życiu, skoro płaczę. A ja płaczę nad losem nieznanych mi zwierząt. Może ja jestemn jakaś nienormalna? Tyle nieszczęścia na świecie, a ja się przejmuje losem kota, albo psa, albo szczurka (P.S. o znalezionych ostatnio 200 szczurkach jest na wszystkich gryzoniowych forach :)) Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 wiem, wiem, czytałam na Waszym wątku, że świnka juz w domku Ale Wy to jestescie - biednym małym swinkom nie dacie zjesc tego, co lubią! Ale macie rację oczywiscie - w końcu skads Jadzka była grubaskiem. poddaje sie i tez jestem za granulatem. Ja jak byłam młodsza miałam świnkę Gucia i drugiego, który nazywał się Czwartek. Gucio biegał samopas po ogrodzie i pilnowała go moja sunia, Tina. A jak jej pytałam "Gdzie Gucio?" - to zaraz mnie prowadziła do łobuza! [I][B][COLOR=#800080]Evelin - Pajunia, Wacio [*], Krysia[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B] [B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B] [B][COLOR=purple]Pucka - Inka i Helenka ( Gucio,Czwartek i Jadzia za TM)[/COLOR][/B] [B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia[/COLOR][/B] [B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia"[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek (Balbina za TM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]TZ Elurin - Rosi i Frania[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika i Filipie[/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Aga&Adam - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B] [B][COLOR=#800080]Tajemniczy CHŁOPAK ERIU - Godzilla i Pusia[/COLOR][/B] [COLOR=purple][B]Supergoga - 0 świn(!!)[/B][/COLOR][/I] [I][COLOR=purple][B]Magda - Halinka[/B][/COLOR][/I] [B];)[/B] Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='pucka69']wiem, wiem, czytałam na Waszym wątku, że świnka juz w domku Ale Wy to jestescie - biednym małym swinkom nie dacie zjesc tego, co lubią! Ale macie rację oczywiscie - w końcu skads Jadzka była grubaskiem. poddaje sie i tez jestem za granulatem. Ja jak byłam młodsza miałam świnkę Gucia i drugiego, który nazywał się Czwartek. Gucio biegał samopas po ogrodzie i pilnowała go moja sunia, Tina. A jak jej pytałam "Gdzie Gucio?" - to zaraz mnie prowadziła do łobuza! [I][B][COLOR=#800080]Evelin - Pajunia, Wacio [*], Krysia - przy nadziei, (Brusia zaTM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]Black - Duża i Mała[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple]Alfa i Zuzia - Don Kichot i Filip[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple]Pucka - Inka i Helenka ( Gucio,Czwartek i Jadzia za TM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple]Bebebe - Bronka i Pysia (Misio za TM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=purple]brazowa1-"Czarna Głowa vel Chrupcia"[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]Elurin - Bercik i Bolek (Balbina za TM)[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]TZ Elurin - Rosi i Frania[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]Zasadzkas - żeby jej nie było smutno - Świnka Ze Śmietnika i Filipie[/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]Aga&Adam - świnki płci damskiej - Kubuś i Tutuś [/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=#800080]Tajemniczy CHŁOPAK ERIU - Godzilla i Pusia[/COLOR][/B][/I] [I][COLOR=purple][B]Supergoga - 0 świn(!!)[/B][/COLOR][/I] [I][COLOR=purple][B]Magda - Halinka[/B][/COLOR][/I] [B];)[/B] czyli kupuje duo cavia, tak? Pucka - 3 -5 kg zależnie od potrzeb reszty Elurin- 3 kg - na razie Bebebe - 3 kg Quote
bebebe1 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Przy najbliższe aktualizacji proszę mi wpisać Miki (*) zwany po polsku Misiem. Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 HAHAHA - własnie odkryłam ze prestige costam - to marka karmy - i są różne jej rodzaje - duo cavia, duo nature itd ... :) Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='pucka69']HAHAHA - własnie odkryłam ze prestige costam - to marka karmy - i są różne jej rodzaje - duo cavia, duo nature itd ... :)[/quote] duo cavia jest firmy Versele Laga a Prestige to nazwa jakiejś lini produktu chyba? :niewiem: nie znam się na tych terminach ale firma to V.L. Zresztą to mało ważne. Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 no mało, ale chodzi o to ze to jest to samo ;) prestige costam - bebebe - przebiłam Cię w zakręceniu! chyba nic nie będzie ze wspólnego zakupu bo ta karma jest w wielkich worek i za mało nas ;( Quote
Evelin Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 A mi wpisz Brusia <*> ,która odeszła w lutym,w pierwszym dniu po zastrzyku p/świerzbowi... Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='bebebe1']Uwieeeelbiam takie wiadomości :D [/quote] oby nie do domu węża... [quote name='bebebe1'] Czytałam dzisiaj w pracy (nie tylko dzisiaj, bo czytam stale) Wasze banerki, zwłaszcza te dotyczące psów. Ryczałam, jak bóbr, a trzeba Wam wiedzieć, że pracuję w urzędzie. I jak przyjdzie jakiś petent, to zwykle mi wtedy współczuje, sądząc że coś się stało u mnie, w moim życiu, skoro płaczę. A ja płaczę nad losem nieznanych mi zwierząt. Może ja jestemn jakaś nienormalna? Tyle nieszczęścia na świecie, a ja się przejmuje losem kota, albo psa, albo szczurka (P.S. o znalezionych ostatnio 200 szczurkach jest na wszystkich gryzoniowych forach :))[/quote] nie jesteś nienormalna. Ja dzisiaj zobaczyłam zdjęcie psa z żorskiego azylu w schronisku. Po prostu mnie wmurowało. Nie mam już sił do tego wszystkiego. Azyl jest miejscem czasowego przechowywania psów-hycel je wyłapuje a po kwarantannie wywożą je do schroniska i mają je w d.... Zajrzyj jak chcesz na ten wątek. Przepraszma że to tu umieszczam. Ostatni raz. [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=61682&page=4[/URL] Quote
Evelin Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 [quote name='bebebe1']Evelin, kiedyś czytałam, jak rodzą się małe świnki - może to dla Ciebie oczywiste jest, ale ja nie miałabym spokojnego sumienia, gdybym Ci o tym nie napisała: Świnki rodzą się owiniete w błonę, którą matka rozrywa i wylizuje z niej młode. Czasem jednak, zwłaszcza, gdy młodych rodzi się dużo, matka nie nadąża z rozrywaniem i wtedy trzeba jej pomóc, żeby się maluchy w błonie nie podusiły. I jeszcze jedno: podobno maleństwa mogą mieć problemy z oddawaniem moczu, jeśli matka niedokładnie im wyliże cewki moczowe. Gdybyś więc zauważyła, że maluchy nie sikają, to albo pędem do weta, albo lepiej zawczasu zapytaj jakiegoś weta co zrobić, żeby nie doszło do zatrucia organizmu (moja Bronka jak przywiozłyśmy ją do domu, to przez 2 dni nie sikała i wet coś tam ponaciskał i zaczęła, ale naprawde nie sikała). A na kedy termin?[/quote] Bosheee...Nie ,nie jest to dla mnie oczywiste...I dzięki...Nie mam pojęcia jak jej dopilnować,nie mam mozliwości byc przy Krysi 24 godziny....Cholera jasna ,szybciej sobie poradze przy noworodku ludzkim ....Te świniaki do grobu mnie wpędzą..Przydałaby mi się odrobina szczęścia... Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 przestan, Krysia napewno będzie wiedziała co robić. przypominam ze na wolnosci swinki same rodza bez pomocy człowieka :) Quote
brazowa1 Posted May 14, 2007 Author Posted May 14, 2007 no właśnie! Co do płakania nad losem zwierzat-mi sie wydawalo,ze po 11 lat wolontariatu mniej mnie wzrusza.Ale nic z tego-widze psie przeraznienie,bol i ...:-( Ale coraz czesciej płacze z radosci-gdy widze fotki z nowego domu moich ulubiencow i czytam o nich. Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 znowu zostałysmy same brazowa! baby poszły spac. i elurin. moje słoniki wąs w wąs jedzą sianko pyszne melisowe. miałas zdjęcie z przodu "Czarnej Głowy " dać i co? Helenka rośnie sobie. jest bardzi smiała. na spacerek jak ja wypuszczam to biega po całym mieszkaniu! Inka oczywiscie nigdzie nie chce biegac. Hehe! Helke Inka głaśnie pogoniła! Ale kwik był! nie mysl ze nie czytam tego co piszesz. czytam. tylko po prostu nie mam sily nic na ten temat mowic a teraz - hela dwa m-ce temu: [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/helusia.jpg[/IMG] helusia - teraz - [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/helusia1.jpg[/IMG] i - dla porównania - Inka - [IMG]http://www.sobon.un.waw.pl/helusia11.jpg[/IMG] Quote
brazowa1 Posted May 14, 2007 Author Posted May 14, 2007 Pomysl z tym pojemnikiem jest wspaniały! nie,no Helka to juz wielka baba. Nie mowiac o Ince,ktora tam poupychalas. Quote
pucka69 Posted May 14, 2007 Posted May 14, 2007 Inka bardzo nie chciala być w tym pojemniku! A wogóle była zdegustowana samym pomysłem wkładania jej do tak małego pojemnika;) Quote
Elurin Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 Pucka, świnki mojej TZ chyba opchnęły próbną partię Cavii w całości, więc jest wysokie prawdopodobieństwo, że wezmę 6 kg. Ale na decyzję muszę chwilę poczekać. Zresztą wspominałaś, że pośpiechu nie ma. Piękne świnki! Helenka jak urosła!!! Jak włożyłaś Inkę do pojemnika? Bercik by mi się wyrwał, on bardzo silny jest. Quote
bebebe1 Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 Biedna Inka. Pucka, nie zdziw się, jak ona się na Ciebie obrazi ;) Evelin. To są informacje tak na wszelki wypadek. Mam nadzieję, że będą zupełnie niepotrzebne. Musisz byc optymistką, to i świnkom sie udzieli :lol: Quote
pucka69 Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 a! chyba od paru dni jest własnie obrażona! to teraz wiem o co!!! Quote
black sheep Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 No Helunia urosła, moja Mała też już glubiutka i duża:) [IMG]http://images20.fotosik.pl/346/3a2936fde6b9aa5bmed.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts