Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja jestem w średnim wieku;):D

Ciotki dziś w nocy stała się straszna rzecz! Klatka się przewróciła z spadła z taboretu!! Hukło na cały dom:( Świnki były przerażone:(:(:( Musiałam je utulać pół nocy:( Wszystko przez to, że włożyłam pod klatke taką siateczke, żeby trociny w nią wpadały a nie na podłogę, i ta klatka zjechała po tym:(
Jutro ostatni zastrzyk dla Dużej i już będą świnki zdrowe:)

Posted

No to zapamiętaj sobie, drogie dziecko (teraz tak będę do Was mówić/pisać), że do zamiatania trocin służą zmiatek i szufelka, a nie jakaś dziadowska siatka :p
Masz farta, że sie świnki nie połamały, to by sie narobiło, świnki morskie w gipsie :crazyeye:

Posted

moja klatka stoi na szczęscie na podłodze! straszna historia ! a córka supergogi w jakimś amoku zwrócila się do mnie"pani Pucko" - osobiście , w cztery oczy tak mi powiedziała! a durne dogomaniaczki wyły po tym przez pół godziny i mówily "pani pucka z pucka z płuckiem czy bez płucka?" a więc - pani bebebebe ...

Posted

To nie taka siatka jak reklamówka, tylko siatka taka w kratke, taka rozłożysta. I po niej ta klatka jak po masełku zjechała. Wy się śmiejecie, a świnki trzeba było z godzine uspokajać! ;)

Posted

co to jest :"siatka taka w kratke, taka rozłożysta"?
wogóle się nie śmieję! przeciez one musiały być przerazpne! to tak jak u nas trzesienie ziemi co najmniej, takie, które burzy domy
!

Posted

Nie wiem jak to wytłumaczyć;) Taka siatka! Normalna siatka! Tylko nie w sęsie reklamówka;) Zresztą nie ważne. Moja mama mnie się pyta, co to był za straszny huk w nocy, mówi, że sama potem zasnąć nie mogła! To był straszny huk. Były przerażone. Mała leżała na plecach i sie nie ruszała, a Duża biegała jak poparzona. Musiały potem już spać z mamusią, i mamusia głaskała, przytulała;)

Posted

Ja też się nie śmieję. Tylko przed chwilą rechotałam z "Pani Pucki" :lol:
A co do świnkowego trzęsienia ziemi, to naprawdę było w tym dużo szczęścia, że tylko uspokajaniem się skończyło. Wiadomo, że świnki są zwierzątkami bardzo podatnymi na stres i ponoć zdarza się, że ze stresu może się im przydarzyć wszystko. Tak, tak, nawet nie chcę o tym mysleć.
Biedactwa - należy im się dzisiaj duża porcja głaskania w ramach terapii antyszokowej :)

Posted

Teraz doczytałam, że Mała leżała na plecach bez ruchu - czyli zachowała się standardowo, jak zwierzątko, które udawało martwe, bo czuło ogromne zagrożenie :(

Posted

[quote name='bebebe1']Teraz doczytałam, że Mała leżała na plecach bez ruchu - czyli zachowała się standardowo, jak zwierzątko, które udawało martwe, bo czuło ogromne zagrożenie :([/quote]
Też tak pomyślałam jak ją zobaczyłam, że udaje albo naprawde kojfła. Oj nie mogę już o tym pisać, ide do nich, moje maleńkie.
Jak to się stało, dałam im ogórka, żeby przestały o tym myśleć i skupiły się na jedzeniu, ale Duża nie chciałą jeść, ale Mała zjadła i było potem już ok. Zobaczcie, ta sama sytuacja, a każda inaczej to przeżyła

Posted

Dobrze,że nic się nie stało...Jak czasem mało brakuje do nieszczęścia....
Bebebe ..mam pytanie..Czy coś wiadomo Ci współżyciu trzech dziewczyn świnkowych w jednej klatce? mam tyko wiadomości książkowe....
I widziałam gdzieś na zdjęciu trzy baraszkujące świniaki....Pytam,bo chyba będę miała trzy....

Pucka a Ty kiedyś śpisz??? Może w pracy???
Ja już wymiękam.....

Posted

[quote name='pucka69']moja klatka stoi na szczęscie na podłodze! straszna historia ! a córka supergogi w jakimś amoku zwrócila się do mnie"pani Pucko" - osobiście , w cztery oczy tak mi powiedziała! a durne dogomaniaczki wyły po tym przez pół godziny i mówily "pani pucka z pucka z płuckiem czy bez płucka?" a więc - pani bebebebe ...[/quote]

Tak, tak Pani Pucko z Pucka, bez płucka - i jak zdrówko. Witałam w Poznaniu - z książke itp. Hmmm.

A co do wieku, moje drogie dzieci, prosze się nie licytować, bo ja mam "szron na głowie i nie to zdrowie a w sercu zawsze maj".

Tak więc, wątkowa smarkateria - grzecznie tu!!!

I uważać proszę na świntuszki, coby upadłymi świnkami już więcej nie były!:mad:

Posted

Ja juz w domu Evelin, teraz sobie czytam dogo.
Brazowa! Jestes tam? Bo ja tez chcę świnkę! Nie dla mnie - dla tej pani o której była mowa na wątku. Dla Magdy - tak ma na imię. Ma to być dziewczynka, ma być młoda i żeby nie miała czerwonych oczu. Dałam jej dwie ksiazki o świnkach do poczytania. Nie wiem jak Ci wygodniej - czy wyjęczeć od razu taka ilość świnek czy łatwiej jest po jednej? W każdym razie - ratujemy kolejna świnkę! BRAZOWA!!! Jestes tam? Helenk ao ciebie pytała ;)

Posted

Idę spać...ale dlaczego nie chce świnki z czerwonymi oczkami????No dobrze,niech tam...
Co prawda mam specyficzne upodobania.....Pajusia z takimi oczkami jest najpiękniejsza i żadna funkcja redukcji czerwonych oczu w aparacie Jej nie złamie...Oczki są czerwone i juz....
Brązowa.....jesli chodzi o mnie wygląd nie ma znaczenia..Ale mogłabyś (może )podać przybliżony termin przerzutu świniaków do Warszawy....I czy będą dla mnie 2 sztuczki czy jedna???

Posted

[quote name='Evelin']
Bebebe ..mam pytanie..Czy coś wiadomo Ci współżyciu trzech dziewczyn świnkowych w jednej klatce? mam tyko wiadomości książkowe....
[/quote]
Nigdy nie miałam trzch świnek jednoczesnie, ale czytam na forum świnkowym o takich świnkomaniaczkach, co mają trzy, a czasem więcej :lol: i wychodzi na to, że świnki ustalą sobie same hierarchie ważności, byle się do nich nie wtrącać.
I ważne to, co kiedyś juz pisałam, że świnki trzeba połączyć raz na zawsze, czyli jak widzimy, że któraś świnka jest niezadowolona z powodu przybycia nowej lokatorki i my w obawie o zdrowie nowej wyciągamy ją z klatki za każdym razem, kiedy "stara" okazuje niezadowolenie, to robimy najgorszą rzecz z mozliwych, bo utrwalamy w "starej" przekonanie, że wystarczy troche powarczeć, uszczypnąć "nową" w ucho i już pańcia ja wyciąga i mamy ją z głowy, więc cel zostaje osiągniety.
Jedymy wyjątek od tej reguły - gdy ataki którejś świnki są tak mocne, że leje sie krew. Wtedy należy interweniować, ale NIGDY GOŁĄ RĘKĄ - świnki atakując przeciwnika są w szale i atakują wszystko, co się nawinie, nawet rękę, która karmi.
No ale to są wiadomości, które tez przeczytałam, tyle, że nie z książki, a z opisów internautów, którzy piszą o swoich doświadczeniach.
Ja myślę, że mając 2 świnki lub więcej należy się pogodzić z faktem, że nie zawsze nasza ulubienica (ulubieniec) będzie przywódcą stada. Ale takiej śwince widocznie odpowiada rola zastępcy, skoro sie na nia godzi :)

PS. Na świnkowym forum są do oddania 2 świnki, ale oba to samczyki - jeden z Wa-wy, drugi z Bytomia. Samiczek póki co, brak :(

Posted

:shake: :shake: :shake: :shake: :shake: :shake: :shake:
Jest mi smutno....Dostałam wiadomość od Brązowej - nie będzie świnek ....A ta siwa miała już imię....Żegnajcie marzenia o Viki...
Nie wiem jeszcze co zrobię.....Muszę się przyzwyczaić do tej myśli...