kimera Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 "Szczęśliwa świnka" z supermarketu to jedna z najgorszych, jeśli nie najgorsza karma dla zwierzątek. Już lepiej byłoby podkarmiać prosiaka mieszanką czystych zbóż kupowanych na wagę - bo ta supermarketowa karma składa się z jakiegoś brzydkiego owsa i kolorowych chrupek, fuj! Karmy Versele Laga są drogie, to prawda, ale sklepy internetowe mają ceny dużo niższe niż zwykłe sklepy zoologiczne, nie wspominając już o hurtowniach. Herbal Farm też produkuje dobre karmy dla świnek, z dużą ilością ziół i warzyw. Kosztuje około 10 zł za kilogram. Cavia Natura w sklepach internetowych kosztuje około 12 zł za kilogram, Cavia Complete około 18 zł za kilo. Znalazłam adresy sklepów zoologicznych w Przemyślu:[url=http://firmy2.pkt.pl/slowo_miasto/sklep_zoologiczny_Przemysl_c2tsZXAgem9vbG9naWN6bnlfUHJ6ZW15tmw=.html]TU[/url] Popytaj u nich, jakie są ceny, może któryś mógłby ci sprowadzić dobrą karmę - a jak nie, zostaje jeszcze internet. Polecane sklepy to np. [url]http://animalia.pl/[/url] [url]http://www.planeta-zoo.pl/[/url] Quote
trolka Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 można jeszcze spróbować z karmą Cavia Crispy z versele laga. Moje świnki bardzo to lubią. Za 1 kg płacę jakieś 7 zł w sklepie, w necie chodzą nawet za 5 zł Quote
pucka69 Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 a ja zalicytowałąm tę klatkę duża jakby ktoś nie zauważył :) Quote
pucka69 Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 no i "Brawo Luśka!" - szybki konkurs - z jakiego filmu polskiegio to cytat ??? Quote
pucka69 Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 no i po konkursie ... wygrałaś ... co u Poli? Quote
Ayia Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 HaHa :megagrin: cos wygralam wogle? :evil_lol: u Poli dobrze, dzis jedziemy do weterynarza pokazac skóre i ocenic czy moze zostac wlaczona do stada i nie bedzie zarazac dziewczyn:kciuki: Dziewczyna jest taka kochana ze juz nauczyla sie z poidelka korzystac i zalatwia sie w 1 kacie :loveu: Quote
Wet-siostra Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Cioteczki mnie nastraszyły tak,że po nocach spać nie mogę i świnki mi się śnią...:evil_lol: Z tego,co tu piszecie wychodzi,że te cudowne zwierzaki są skomplikowanymi w obsłudze ,bardzo delikatnymi i wymagającymi Istotkami,a każdy błąd może się dla nich tragicznie skończyć...:oops: No i mam niesamowity dylemat...:cool1:Czy dam radę?Czy tym maluchom nie zaszkodzę?Wiecie,jestem osobą odpowiedzialną...Wiem,w czym mam duże doświadczenie,a w czym żadnego...Opieka nad świnkami należy do tej drugiej kategorii...:oops: Nie chciałabym ich niechcący skrzywdzić,lub im zaszkodzić...Nie wiem,co robić...Pies,gołąb-to łatwe...:roll: A co,jeśli zrobię coś nie tak?Wezmę pod swoją opiekę Świnkoosobę i coś zawalę???:oops: Królu,Cioteczki-sama nie wiem...Chciałabym dać ten DT,ale czy na pewno dam radę???Jestem stara baba,ale w życiu nie miałam świnki...:cool1: No,dobra,zróbmy tak:jeśli uznacie mnie za dobrego kandydata na dt dajcie znać...i zarezerwujcie dwie swinki(bo to zwierzaczki stadne-tyle już wiem...:p) oraz klatkę...Zwierzątka mogą być u mnie do czasu znalezienia DS,myślę,że z adopcjami nie ma problemów...:lol: Quote
zasadzkas Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Wet-siostro, co prawda jestem zaledwie świńską znajomą i to jeszcze z alergią na świnki, ale mam inne zwierzątka i powiem Ci, że Twoje dylematy najlepiej świadczą o tym, że się nadajesz. Bo widać, że będziesz uważną i odpowiedzialną opiekunką i to wystarczy ;) Poprawcie mnie, jeśli się mylę :roll: Quote
Elurin Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Zgadzam się. Zresztą - i psy i zapewne gołębie (na nich się nie znam) też są skomplikowane, wymagające i delikatne. Jak każde zwierzę. Nie ma się czego bać, dasz radę. W razie czego pytaj, postaramy się pomóc. Quote
Ayia Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Siostro dasz rade napewno!! Kilka pierwszych dni moze byc troche ciezko bo nie znasz tych zwierzatek :cool3: Kazdy z nas tez przez to przechodzil i spojrz jak teraz niektorzy sa zaswinieni bo maja juz bzika na tym punkcie :evil_lol: Zawsze mozesz pisac na forum a napewno ktos Ci pomoze jak bedziesz miec problem :cool3: Quote
Wet-siostra Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Okej...Skoro sam Króli większość Ciotek tak uważa...no to-dawać świnki...:lol: Może nie będzie tak źle... Quote
invictus hilaritas Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 ja nie mialam swinek morskich 10 lat, duzo od tamtego czasu sie zmienilo, duzo nowosci weszlo na rynek.. kiedys mialam jedna swinke teraz mam 2- musialam sie nauczyc wszystkiego od nowa, musialam poznac zwyczaje i odglosy 2 swinek.. tak wiec wszystko na spokojnie da sie opanowac, wystarczy chciec ;) Quote
kimera Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Świetnie, że się zdecydowałaś, Wet-siostro! Witaj w gronie zaświnionych. Niedługo dołączysz do dyskusji o sianie i bobkach :). Zdrowa świnka morska nie jest bardzo wymagająca, trzeba tylko wiedzieć, czym ją karmić. A reszta "obsługi" tak jak u innego zwierzęcia - wyczyścić kuwetę, wypuścić na spacer, pogłaskać, obejrzeć, czy zdrowe. I cieszyć się ich mruczeniem i podskokami. Quote
Wet-siostra Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 No i chronić przed psami...:evil_lol: no,cóż zeszłam na świnki...:evil_lol: w takim razie teraz pomyślmy,jak do mnie dotrą...czy razem z klatką,czy osobno...Miseczki mam,wrócę do lektury wcześniejszych linków,żeby się dobrze przygotować na przyjęcie nowych lokatorów...:loveu: Quote
Doda_ Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Wet siostro! Super, ze bedziesz przyjmować swinki na DT! Ja tez tak chcialabym, ale w wakacje nie moge.. Moze po wakacji ;) Dasz radę, zakochasz się w swinkach od pierwszego wejrzenia, zobaczysz!! :lol: Quote
Elurin Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Wet-siostro, świnki raczej dotarłyby do Ciebie z klatką. Dogadaj się z Kalcią, ona ma pod opieką kilka laboświnek, mogłaby wysłać 2 zdrowych chłopaków. Quote
kalcia Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Tych co sa u Apsy? Bo ja mam chore i jednego, ktorym jest pewna osoba zainteresowana ;P Quote
Elurin Posted June 26, 2008 Posted June 26, 2008 Tak, o nich myślę. A co z następnymi? Mogą być jutro... Quote
Wet-siostra Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 Kalciu,to jak?Masz dla mnie jakieś świnki?:oops: Quote
pucka69 Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 kalcia ma 1 zdrowego - najprawdopodobniej będzie adoptowany ma bronka - ale on do amputacji łapki, no i agutka po amputacj ja mam 1 - Betkę u apsy jest 6 - 2 zdrowe i 4 do obserwacji. 2 z tych 4 "do obserwacji" dałybyśmy do tej dziewczyny co koło mojej pracy pracuje elurin ma 2 agutki i chyba jeszcze 2 wet-siostro - ja myslę ze jak transport sie znajdzie to będziemy ze świnkami kombinować, co? Quote
Recommended Posts