Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

Posted

Boże, Basiu, aż mi się zimno zrobiło :( Przecież Ustroń to takie cywilizowane miejsce - wiem, bo spędziłam tam w dzieciństwie sporo ferii i wakacji, a i teraz jeżdżę od czasu do czasu. Widać nawet w najpiękniejszych zakątkach świata debili nie brakuje.
A o 4 prośkach powiem, że jeśli zabrała je jedna osoba, to wyjścia są tylko 2, baaaardzo skrajne - albo ktoś bardzo kocha świnki, albo... bardzo ich nie kocha. Ja wierzę w to lepsze, że trafiły na maniaka świnkowego. Chce w to wierzyć i już.

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

o w sprawie psów na smalec już było głośno jakiś czas temu. Tam też ludzie sami przyprowadzali psy. Ludzie na wsi traktują czasem psy jak inne zwierzęta gospodarskie-świnie, krowy.. Jeszcze do tego zabobony że smalec z psa zdrowy.
Kiedyś taki przedstawiciel handlowy z branży zoologicznej mówił mi że w Krakowie jest jakiś stary profesor, który zaleca smalec z psa. Mam nadzieję że to bzdura..
Można też zawiadomić fundacje zajmujące się obroną zwierząt, na Dogo jest kilka: Emir, Arka, na Śląsku jest For Animals. To jest nielegalne, jakby sprawę nagłośnić tak jak tą ostatnią to może przestaną.
Ciemny lud:shake:

Posted

Basia to okropne co napisałaś..Głupio zapytam,ale do czego ludzie używają smalcu z psa?
Do celów leczniczych?? Czy kulinarnych? Do głowy by mi nie przyszło,że można coś takiego robić...Szczerze mówiąc ja o takim procederze dowiedziałam się z dogo parę tygodni temu,sama nigdy się z czymś takim nie zetknęłam...
A prośki moje maja się dobrze....Wcześniej pisałam,że odseparowałam Honorka bo się bił z Gwidonem...Teraz stosuję metodę małych kroczków w zaprzyjaźnianiu agresorów..
Zmieniam im miejsce zamieszkania..raz Honorek mieszka z Wolfim a Gwidon jest odseparowany,drugim razem odwrotnie.Wolfi jest bardzo zgodną śwnka i ze wszystkimi zyje w zgodzie,zwłaszcza jak ma pełny brzuszek.....Klatki stoją obok siebie,więc cały czas się widzą...Ciągle mam nadzieję,że uda mi się kiedys ich połaczyć..

Posted

smalcu z psa używają do celów niby-leczniczych, mówią że im pomaga na bóle reumatyczne i chyba jakieś choroby płuc? Nie jestem pewna.. Smarują sie tym... Przynajmneij ja słyszałam taką wersję. No cóż, siła sugestii. Podobne efekty wg nich daje skóra kota. Ciekawe czy stosują też jad żmij w czasie pełni i oko żaby. Może wkrótce wrócą do jaskiń.

Ja też niedawno połączyłam świnki (mam dwa samce), otworzyłam im boki klatki. Terkotały, kręciły zadami, piszczały. Mogłabym je zostawić, krew się nie lała, ale niestety mieszkam z nimi w jednym pokoju a ten jazgot w nocy byłby nie do zniesienia. Może kiedyś kupię im wielką klatkę i wtedy będzie lepiej. Teraz sobie stoją obok siebie i gadają przez kraty, czasem jakąś słomkę sobie podają.:cool1:
Zauważyłam że im większa klatka tym łatwiej utrzymać czystość..

Posted

[quote name='Alfa i Zuzia']
Zauważyłam że im większa klatka tym łatwiej utrzymać czystość..[/quote]

To prawda.Małą klatkę muszę sprzątać przynajmniej co drugi dzień...
Moje świnie mogą hałasować do woli,bo są w innym pokoju...

O skórach kocich to słyszałam.Dużo jest tych prymitywnych wynalazków-a to sproszkowana skóra krokodyla a to jeszcze jakieś inne czortostwa...
I jak pokazuje życie ludzie potrafia wydać na takie coś mnóstwo pieniędzy..

Posted

[quote name='Alfa i Zuzia'] Ludzie na wsi traktują czasem psy jak inne zwierzęta gospodarskie-świnie, krowy.. [/quote]
Powiedziałabym, że traktują je zgoła odmiennie. W sierpniu byłam w Słopnicach k/Limanowej i gospodarzom zachorowała krowa - był lament, płacz, no, słowem tragedia - ja też zresztą płakałam. Weterynarze jeździli "w te i na zad" (na zad to jest od zadka:) ?) Szczęśliwie krowę uratowano, ale poruszenie było nieziemskie.
Natomiast rok temu w tym samym miejscu zachorował pies mojego kuzyna i wezwany weterynarz nadziwić się nie mógł, że musiał przyjechać w niedzielę i że ktoś chciał za jego wizytę zapłacić. Chcecie wiedzieć co powiedział?
- Jak pracuję 30 lat, to do psa żem jeszcze wzywany nie był.
Ot, tyle.
Na wsi pies, to jest tylko pies. Jak jest - to dobrze, jak go braknie, to będzie następny.
A żebyście widzieli jak się nasi gospodarze na nas dziwnie patrzyli (bo teraz to sie musieli przyzwyczaić), jak nasza sunia była wszędzie prowadzana na smyczy. Podejrzewam, że się w czoło pukali, bo kto to widział, żeby psa na sznurku prowadzać :)
A już szczytem wszystkiego było, jak moja mama szykowała psu jeść i widziała to gaździna.
Ponieważ nasza sunia w młodości miała poważne problemy z żołądkiem, więc jedzenie dla niej musi być zawsze rozdrobnione. Mama naszykowała jej żarcie, pokroiła mięsko i warzywka w kostkę, a następnie dosypała do tego posiekaną pietruszkę. Gaździnie chciały oczy z orbit wyskoczyć ze zdziwienia, że komuś się w ogóle chciało dla psa cokolwiek kroić, a już z tą pietruszką to było przegięcie.

Posted

Sprawą zajmują się już ci, co zrobić coś potrafią. Zobaczymy czy cos to da. Niemniej jednak ciarki mam na plecach jak sobie to wszystko wyobraże i przypomne wczorajszy dzień.
Pucka, ludzie JEDZĄ lub PIJĄ psi tłuszcz, np. w herbacie. Niestety mam wątpliwą przyjemnośc znac kobietę, która pijać smalec z psa wyleczyła się niby z gruźlicy.
A skórka z kota to wyłącznie z czarnego kota - na korzonki i nerki dobra ... nawet lekarz mi ją polecał jak swego czasu na nerki chorowałam :(

Posted

PIJĄ?! Fuj.. Ja syszałam tylko o tym że smarują, coś jak wcierka...yyy, ludzie są obleśni..:shake:
Jeśli chodzi o traktowanei jak zwierzęta gospodarskie to chodziło mi o to że te zwierzęta są po okresie produkcyjnym/reprodukcyjnym sprzedawane do rzeźni, bo za utylizację zwłok się płaci. Z psami robili podobnie-oddawali na smalec, brali następnego. Może tamte już były za stare i np. nie szczekały? Zresztą różne mają pomysły.
To jasne że o krowę dbają bo krowa jest cenniejsza niż pies..

Wiem że są też porządni gospodarze.:cool1: Nawet znam takiego. Ma chlewnie i fioła na punkcie psów. Pewnie już na emeryturze..

[quote]A skórka z kota to wyłącznie z czarnego kota - na korzonki i nerki dobra ... nawet lekarz mi ją polecał jak swego czasu na nerki chorowałam :-([/quote]

ooo. Dobrze że mój ulubieniec Kocur Czarny jest nieufny w stosunku do obcych.

Posted

Basia, przy okazji tamtej sprawy Kariny pytałam u nas na prowincji o smalec z psa i mimo, że prowincja jest rzut beretem od stolicy, to większość osób, starszych bardziej, o smalcu wie, a nawet korzystała. Mężowi oczy z orbit wyszły, jak się dowiedział, że jego osobisty dziadek, dobry człowiek, gruźlik, wiele lat stosował smalec (m.in. reklamowany na choroby u.oddechowego). Widziałam w tym programie wypowiedzi specjalistów medycyny, którzy twierdzili, że nie ma żadnych naukowych podstaw do używania smalcu w medycynie, żadnych. Tylko "tabu" działa tak ogłupiająco na lud i pospólstwo.
Ech, nagadałam się :oops:

Posted

przeczytalam o tym smalcu i zrobiło mi sie niedobrze.

Chyba wiem,jak na to patrza-i swinia i pies sa zwierzetami gospodarskimi.Skoro swinia,krowa,to i pies.Niech jeszcze tesciowa-staruszke przetapiaja.

Posted

opowiadałam dziś w pracy koleżance o mojej Kłódzi i ona bardzo chce 2-3 świnki, ale one miałyby być w szkole, w klasie i dzieci wraz z panią zajmowałyby się nimi. ja pracuję w szkole specjalnej, dzieci są rózne, ale to klasa zawodowa, wszyscy uczniowe świadomi, że zwierzę nie jest rzeczą itd. świnki byłyby same przez weekend (na święta byłyby zabierane).
czy świnki mogłyby mieszkać w szkole?czy zostawianie ich samych na weekend jest w porządku????

Posted

Oj, jaka by nie była to szkoła, to raczej kiepski pomysł. Niedawno na gryzoniach była dyskusja na ten temat:
[url]http://www.gryzonie.info/viewtopic.php?f=19&t=23099[/url]