Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A kto powiedział że pseudohodowca?...suka ma papierki. Z resztą dopuszczać jej nie chce w najbliższym czasie bo nie mam na to czasu tylko tak z ciekawości się pytam...A w ogólę lepiej kiedy udzieli się porady nawet jakby pseudohodowcy bo przynajmniej będzie wiedział kiedy można bezpiecznie dopuścić sukę, a tak to dopuści kiedy chce no i jest problem... pseudohodowcy byli, są i zawsze będą :/

Posted

Pseudohodowcą ( ja wolę określenie ' rozmnażaczem', jest bardziej adekwatne) można być mając psy z rodowodem. " Papierki" nie mają tu nic do rzeczy.

Posted

Cóż...prawda. Jak czytam przeróżne fora to określenie ''pseudohodowca'' bardziej określa ''rozmnażacza'' suczek bez papierków... :) jednak jak wspomniałem pytam z czystej ciekawości bo może w przyszłości...

Posted

pytam dlatego ponieważ jest naprawdę wiele lab w schroniskach, zamiast tworzyć kolejne może po porostu zaangażuj się w działania pomocowe dla tych które siedzą w schronach - one potrzebują domu

Posted

[quote name='Swidran'] pseudohodowcy byli, są i zawsze będą :/[/QUOTE]
co nie oznacza, że na tym forum nie dostaną boleśnie po łapach.Nawet za same mgliste plany.
Za duzo juz bezdomnych labów po schroniskach, za dużo ogłoszeń o sprzedaży mniej lub bardziej "papierowych" labów na portalach ogłoszeniowych aby miłosnik rasy nawet myslał o rozmnażaniu swojej suki

Posted

Ajjj... Chciałam odpowiedzieć, a tu takie komentarze...
Jeśli chcesz to wiedzieć z czystej ciekawości i labka ma r. i zapewnione odpowiednie warunki mogę napisać.
Ogólnie to najlepiej po pierwszej cieczce ( nigdy w czasie pierwszej, ale twoja chyba ma już to za sobą) musi być w pełni ukształtowana fizycznie i najlepiej psychicznie- tak w wielkim skrócie.

Posted

[quote name='Psyija555']
Ogólnie to [B]najlepiej po pierwszej cieczce [/B]( nigdy w czasie pierwszej, ale twoja chyba ma już to za sobą) musi być w pełni ukształtowana fizycznie i najlepiej psychicznie[/QUOTE]
Chyba żartujesz:mad:
zresztą pierwsza część zdania przeczy drugiej

i tak właśnie "w wielkim skrócie"wygląda szukanie wiedzy hodowlanej po forach:shake:

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/members/125684-Psyija555"][B]Psyija555[/B][/URL] co ty za bzdury wypisujesz ? Po jakiej pierwszej cieczce ? Czyli co druga cieczka i suka do krycia bo już można ??? Nie wypisuje się takich rzeczy !!!

[URL="http://www.dogomania.pl/members/128322-Swidran"][B]Swidran[/B][/URL] skoro suka ma papier ( chyba chodzi ci o metrykę/rodowód ) musi zaliczyć wystawy i uzyskać uprawnienia hodowlane. Po spełnieniu tego warunku i znalezienie odpowiedniego psa reproduktora suka może mieć szczeniaki.

Posted

No to przytoczcie fragment, gdzie napisałam, że suka, mająca 2 cieczkę może być rozmnażana? Napisałam, że nigdy w czasie 1! Oraz, że można to robić, jeśli suka jest ukształtowana fizycznie i psychicznie.

Nie rozumiem waszego jadu- jedynie.

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/members/128322-Swidran"][B]Swidran[/B][/URL] skoro suka ma papier ( chyba chodzi ci o metrykę/rodowód ) musi zaliczyć wystawy i uzyskać uprawnienia hodowlane. Po spełnieniu tego warunku i znalezienie odpowiedniego psa reproduktora suka może mieć szczeniaki.[/QUOTE]

U labradorów obowiązkowe jest jeszcze prześwietlenie w kierunku dysplazji biodrowej, wykonane po 15 miesiącu życia suki a jego wynik musi być " wbity" w rodowód. Prawo do opisywania zdjęć rentgenowskich ma tylko około 10 weterynarzy w Polsce.

Posted

A ja nie rozumiem dlaczego skoro koniecznie chcesz sie popisywać wiedzą robisz to w sposób tak zagmatwany i nieczytelny że jak widac nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem o co Ci chodzi.
To oczywiste że krycie przy pierwszej cieczce to barbarzyństwo i to bez względu na rasę.
I myslę że i dla Swidran to jasne i bez Twojego szkolenia.

A miłosników rasy zapraszam na ten watek
[url]http://www.dogomania.pl/threads/134478-Labradory-w-potrzebie/page29?[/url]
bedzie pozyteczniej niż tu szarpac sobie nerwy w temacie jak najefektywniej przywołac na swiat kolejne labkowe szczeniaki które nie koniecznie znajdą szczęśliwe domy do końca swoich dni

Posted

[quote name='taks']A ja nie rozumiem dlaczego skoro koniecznie chcesz sie popisywać wiedzą robisz to w sposób tak zagmatwany i nieczytelny że jak widac nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem o co Ci chodzi.
To oczywiste że krycie przy pierwszej cieczce to barbarzyństwo i to bez względu na rasę.
I myslę że i dla Swidran to jasne i bez Twojego szkolenia.

A miłosników rasy zapraszam na ten watek
[url]http://www.dogomania.pl/threads/134478-Labradory-w-potrzebie/page29?[/url]
bedzie pozyteczniej niż tu szarpac sobie nerwy w temacie jak najefektywniej przywołac na swiat kolejne labkowe szczeniaki które nie koniecznie znajdą szczęśliwe domy do końca swoich dni[/QUOTE]

Dla mnie moja wypowiedź jest jasna, dla swidran i dla ciebie nie- a więc wytłumaczyłam. A co do reszty poprzedniej wypowiedzi- nie komentuje. Pozwolisz :D

Posted

Psyija555 - wszystkim tutaj chodzi o to by nie rozmnazac bez potrzeby, nie sadze by bylo az tak duze zapotrzebowanie na psy tej rasy skoro tak duzo ich siedzi w schroniskach. tez ktos doprowadzil do ich narodzin i ich dalszy los ma w nosie. Warto najpierw znaleźć dom tym ze schronisk niż tworzyć nowe pokolenia które nie wiadomo jak skończą..

Posted

Zrób to jak należy czyli idź na wystawy, zdobądź uprawnienia hodowlane i NAJWAŻNIEJSZE - zrób jej badania na HD, ED i PRA bo bez tego rozmnażając psa postąpisz nieodpowiedzialnie. Rodzice muszą być przebadani pod kątem dysplazji stawów biodrowych, łokciowych i postępującego zaniku siatkówki by nie obciążyć cholerstwem szczeniaków. Nikt kochający zwierzęta nie chce chyba powołać do zycia zwierząt, które będą cierpiały.