Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='sleepingbyday']toteż do dt trzeba wyciągac własnie te psy, które inaczej nie mają szans na adopcje, bo trzeba z nimi popracowac. lub takie, które potrzebują opieki w chorobie, niemożliwej w warunkach schronowych.[/QUOTE]

TAK, TAK I JESZCZE RAZ!!!
Naprawdę, jesli schron jest w stanie zapewnić psu opiekę nie ma sensu go wyciągać na siłę, chyba że pies wymaga socjalizacji, indywidualnej opieki, lub jest chory i to bardzo...

Wkurzało mnie zawsze wyciąganie ładnych młodych psów z normalnych schronów do DT. A wystarczy tak naprawdę zacząć ze schroniskiem współpracować i zacząć ogłaszać psa...
Nawet czasami w przypadku seniorów jak widać, chociaż ja kontaktu ze schroniskiem utrudnionego nie miałam nigdy... Ale głupia jestem, niestety...

Nie mówię o mordowniach, ulicach, lasach i innych durnych miejscach pobytu bezdomnego psa - tam liczą się godziny.

Posted

Dla mnie też niemądre jest wyciąganie młodych zdrowych ładnych psów ze schronu, który nie jest jakiś tragiczny i ładowanie w hotel co miesiąc równowartości sterylki dużej suczy.
W tamtym roku z Ellig miałyśmy "fazę" na Radom, kilka ślicznych piesków znalazło domy, nie wychodząc ze schroniska do żadnego DT. Ale jakie foty były... komuś się chciało i to wystarczy :) A my tylko ogłoszenia i wydarzenia na FB :) Pamiętasz, Ellig? ;)

Posted

Baloniarki popieram w całej rozciągłości :) myślę tak samo żeby wyciągać te psiaki, które nie radzą sobie w schronisku z różnych względów np. są lękliwe, mają depresję lub łatkę agresora itp a nie działać za wszelką cenę brać te, które radzą sobie i są adopcyjne w bidulu tylko dlatego że w zaprzyjażnionym hoteliku czeka wolne miejsce

lecę do tymczasowiczek Nutusii i mestudio :)

mmd dobra robota z tym Olkuszem i pomyśleć że kosztowało to wszystko tylko 2 tys. a uratowanych zostało 37 psiaków :)

Posted

[SIZE=3][B][COLOR=#daa520][FONT=georgia]Pragnę Was serdecznie zaprosić na taki śmieszny bazarek ;-)
Dochód przeznaczony jest na potrzeby psiaków ze schroniska w Uciechowie.
Zapraszam :loveu:[/FONT][/COLOR][/B][/SIZE]

[INDENT][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/225912-POGOTOWIE-_OGONKOWE_-na-Uciechowsk%C4%85-Skarpet%C4%99-do-28-04-12-godz-20-00"][IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-bh-Gkq_tNsM/T42wchkz5gI/AAAAAAAAO8c/IThFw7wQEY4/s297/pogotowie.jpg[/IMG][/URL]

[/INDENT]

Posted

No z tym Olkuszem to też dlatego, że było kilka domków które wzięły psiaki na DT i niektórzy karmili na swój koszt, kilka worków karmy od Ellig. Nawet jeśli rachunki dojdą do 3k to i tak koszt żaden na tyle uratowanych istotek :)

Posted

ja jeszcze wrócę do kwestii transportowych - dziś dostałam smsa od mojej przyjacióły, że właśnie jest w drodze do Wwy. Ona jest także z trójmiasta, a że kontaktujemy się prawie codziennie i nic nie mówiła o eskapadach, to fakt jej pobytu w Wawie bardzo mnie zaskoczył. Dzwonię więc i pytam, po co? I co słyszę? Że jej Tz wypatrzył psa w ogłoszeniu i jadą go obejrzeć, i że wiedzą, że go nie dostaną bez wizyty PA i "tego całego cyrku" ale oni poprostu MUSZĄ go zobaczyć, wyjechali więc rano i przed chwilą wrócili do 3M. 700km po to, żeby poznać psa przed adopcją. Jak wypadła wizyta jeszcze nie wiem, dowiem się późno w nocy jak się zdwonimy, ale zdjęcia na mailu już mam, więc chyba będę miała nowego psa do odwiedzenia ;) BTW nie wiecie kto jest od Malamutów na dogo?

Posted

[quote name='sylwija']araman, diesel - ale chyba za często nie wchodzą na dogo
a co potrzebujesz?

edit: to odpowiedź na pytania ad malamutów ;)[/QUOTE]

Chciałam się dowiedzieć kogo wyślą na PA do tej mojej psiapsioóły :) I dowiedzieć się czegoś więcej może o psie ;)

Posted

[quote name='gameta']Chciałam się dowiedzieć kogo wyślą na PA do tej mojej psiapsioóły :) I dowiedzieć się czegoś więcej może o psie ;)[/QUOTE]

a o którego się stara?

Posted

[quote name='gameta']ja jeszcze wrócę do kwestii transportowych - dziś dostałam smsa od mojej przyjacióły, że właśnie jest w drodze do Wwy. Ona jest także z trójmiasta, a że kontaktujemy się prawie codziennie i nic nie mówiła o eskapadach, to fakt jej pobytu w Wawie bardzo mnie zaskoczył. Dzwonię więc i pytam, po co? I co słyszę? Że jej Tz wypatrzył psa w ogłoszeniu i jadą go obejrzeć, i że wiedzą, że go nie dostaną bez wizyty PA i "tego całego cyrku" ale oni poprostu MUSZĄ go zobaczyć, wyjechali więc rano i przed chwilą wrócili do 3M. 700km po to, żeby poznać psa przed adopcją. Jak wypadła wizyta jeszcze nie wiem, dowiem się późno w nocy jak się zdwonimy, ale zdjęcia na mailu już mam, więc chyba będę miała nowego psa do odwiedzenia ;) BTW nie wiecie kto jest od Malamutów na dogo?[/QUOTE]
I takie coś mi się bardzo podoba, ale nie każdy ma świra :diabloti: ([SIZE=1]pozytywnego[/SIZE])

Posted

[quote name='sylwija']a o którego się stara?[/QUOTE]

a o takiego:

[URL]http://www.adopcjemalamutow.pl/doku.php?id=pl:malamuty.do.adopcji:bako[/URL]

BTW osobiście bardzo nie przepadam za pociągowymi psami i nie mam o nich wysokiego mniemania. Ba, uważam nawet że to te głupsze z puli wszystkich psów. Będę świnia, chyba najgłupsze - bo wyją, ciągną i niczego nie chcą robić ;)

Posted

[quote name='gameta']a o takiego:

[URL]http://www.adopcjemalamutow.pl/doku.php?id=pl:malamuty.do.adopcji:bako[/URL]

BTW osobiście bardzo nie przepadam za pociągowymi psami i nie mam o nich wysokiego mniemania. Ba, uważam nawet że to te głupsze z puli wszystkich psów. Będę świnia, chyba najgłupsze - bo wyją, ciągną i niczego nie chcą robić ;)[/QUOTE]
Ależ reklama..... :-)
TZmestudio

Posted

[quote name='cisowianka']Wrrrrrrr i kłótnia gotowa ;)[/QUOTE]
Na mnie nie liczcie ;) No chyba że ktoś o jamnikowatych kundlach coś napisze brzydkiego :eviltong:

Nutusia wie, kto jest od malamutów, bo z nimi psa ogarniała kiedyś.

Posted

Ja za to je uwielbiam. Wolę je od psów, które chcą by najlepiej je cały czas na rękach nosić. Mam sunie w typie haszczaka, rasowego wilczaka i kundelka w typie jamnika. O ile dwie pierwsze lubią mizianie to jednak nie cały czas i są ogólnie bardziej niezależne. Nie narzucają się cały czas. Za to mała jest straszna ;). Ciągle jest obok, najlepiej jakby cały czas siedzieć i tylko nią się zajmować. Jednak co człowiek to inna opinia ;).

Posted (edited)

Dopiero jak napisałam zobaczyłam post na górze :lol:.
Chociaż z drugiej strony ciężko nie uznać, że moja Nanna jest normalna inaczej:

[IMG]http://dl.wolfdog.org/pics2/2010/1/1262620305-1733293.jpg[/IMG]

[IMG]http://dl.wolfdog.org/pics2/2009/1/1231321853-1335409.jpg[/IMG]

Grunt to nie mieć kompleksów...

Edited by Macia
Posted

hahahaaaaaaaaaaaaaa o jej, hahahaaaaaa No widzicie, i pomimo mojej druzgoczącej opinii moja psiapsióła dostała fioła na punkcie tego psa. Jej Tz już smuje plany jak to będzie z nim biegał po górach i polach okolicznych, bo on typ mocno sportowy.

Posted

Zdjęcia są na pewno tendencyjnie dobrane :D
A mój mizianie ma w głębokim poważaniu, ten za to by szalał z piłką cały dzień. No i jeszcze lubi robić hałas, zabawkami albo swoim ryjem ;)

Posted

[quote name='mestudio']Jak typ sportowy to taki pies będzie super.[/QUOTE]

tak, i będą mieli jeszcze coś wspólnego - za jej Tztem też nie przepadam :D

Posted

jak typ sportowy to pies idealny
psiak mojej kolezanki po przeciagnieciu mnie przez pół Krakowa wracał z mina "ee co jest juz koniec" a ja miałam dośc na kolejny tydzień

Posted

[quote name='gameta']tak, i będą mieli jeszcze coś wspólnego - za jej Tztem też nie przepadam :D[/QUOTE]
Uuuu - no to będziecie skazane na "zloty wampirów" - jak mój TZ nazywa babskie spotkania we własnym gronie :diabloti:

[quote name='mestudio']Jakim ryjem? Ryje to mają świnie, a psy mają pyszczki. Co to za brzydkie teksty?[/QUOTE]
Pięknym, cudownym ryjem :) Pewna grupa dogomaniaczek z Warszawy mnie nauczyła takich określeń na psie usteczka :)