Jump to content
Dogomania

Wyprawa z psami w Beskidy !!! A potem...

Recommended Posts

Posted

Z tym "przepalaniem", o którym mówiłam, to chodziło mi o abberacje optyczne. Czyli jak fotografuję coś jest na tle jasnego tła (najczęściej "słonecznego" nieba), to obiekt dostaje fioletowych konturów - w moim aparacie :-? To chyba znaczy, ze słabo sobie radzi z czułością (nawet przy ISO 50 tak ma) lub kontrastem...? Naprawdę nie znam dokładnie przyczyn. Wind...? :roll: :wink:

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted
A ja mysle Leszku, ze ta czarna kropka na sloncu to ziarenko piasku jakie znalazlo sie na obiektywie Twojego torebkowego aparaciku :D

piasku ? :o na MOIM obiektywie ? !!!

........ "to ne egzistuje" czy jakos tak by powiedzieli sasiedzi z poludnia :wink:

Posted
Z tym "przepalaniem", o którym mówiłam, to chodziło mi o abberacje optyczne. Czyli jak fotografuję coś jest na tle jasnego tła (najczęściej "słonecznego" nieba), to obiekt dostaje fioletowych konturów - w moim aparacie :-? To chyba znaczy, ze słabo sobie radzi z czułością (nawet przy ISO 50 tak ma) lub kontrastem...? Naprawdę nie znam dokładnie przyczyn. Wind...? :roll: :wink:

Czy ja sie w koncu dowiem ze istnieje na swiecie jakis aparat idealny ktory nie kosztuje 1 mln EU :evilbat: :wink: bo jak Boga kocham kupie od Tajragi kolejnego musteka za 50 zl :wink:

... jak mi sprzeda 8) ( ja bym nie sprzedal :P )

Posted

Zjawisko o ktorym piszesz to aberracja chromatyczna. Powstaje gdy fotografujemy ciemne punkty/postaci/ksztalty na jasnym tle. Wtedy te punkty/postaci/ksztalty dostaja barwnych obwodek. Odpowiedzialnym za to jest wada soczewki w Twoim ukladnie optycznym. Po prostu ma odmienne dlugosci ogniskowania dla roznych barw widmowych swiatla.

Aberracja optyczna rowniez zwiazna jest z wada optyki aparatu, jednak jej objawy sa troszczeczke inne. Powoduje deformacje uzyskanego obrazu, a w szczgolnosci znieksztalcenie jego ksztaltow, ostrosci lub kolorow.

Natomiast ISO i ewentualne odszumienia i zaszumienia to zupelnie inna bajka pt. paskudne noisy i co z nimi robic ;)

pozdrawiam,

Posted

BTW ... dynie rozumiem ale co robisz z papryką :o :D

No wiesz ... z dyni robie aparat studyjny, a z papryki taki kobiecy co to zmiesci sie i do wieczorowej torebki i do podroznej kosmetyczki :lol: Trzeba byc gotowym na kazdy shot, prawda?

pozdrawiam,

Posted

A no właśnie - zawsze ISO wiązało się dla mnie ściśle z szumami (m.in. oczywiście), ale Tajraga mi coś namotała, że te barwne (fioletowe) obwódki też się z tym wiążą...

Nic to... to wszystko nieważne, skoro nie mam na to wpływu (na te aberracje chromatyczne :wink: ) Na lepszy aparat szybko mnie nie bedzie stać.

Chyba już się nauczyłam życ z tą wadą mojego aparatu :wink:

Ej, ludzie, bo żeśmy nieźle z tematu zboczyli :smhair2: I to kto ? Moderatorzy :evilbat: Będzie chryja i co ?... :lol:

Posted

BTW ... dynie rozumiem ale co robisz z papryką :o :D

No wiesz ... z dyni robie aparat studyjny, a z papryki taki kobiecy co to zmiesci sie i do wieczorowej torebki i do podroznej kosmetyczki :lol: Trzeba byc gotowym na kazdy shot, prawda?

pozdrawiam,

:modla: :D

Posted

Ej, ludzie, bo żeśmy nieźle z tematu zboczyli :smhair2: I to kto ? Moderatorzy :evilbat: Będzie chryja i co ?... :lol:

eeee chiba niii :P ten topik w polowie sklada sie z fotek wiec w koncu musimy sie nauczyc proff roboty nie ?

a wiecie co - jak myslisz ? nie nalezaloby juz oglosic zapisow na nasze I w swiecie mistrzostwa swiata w przecieraniu szlakow ???

bo wlasnie fotki z tychze powinny byc odlotowe :D

Posted

No lepiej wcześniej niż później 8) Wiesz, plany... przygotować się fizycznie... i psychicznie :o

A to, że topik składa się w tak dużej mierze ze zdjęć, to nie jest tak dobrze, ale... wielu na to nie zwraca w końcu uwagi 8) :roll: Ale to tak na marginesie tylko :D

Posted
oj nudzi mi sie dzisiaj bo robie porzadki w kompach i znalazlem fotki z Mazur o których Ci mówiliśmy - topik o Beskidach ale sama zauwazylas na dole staruszke omege ;-) - zreszta i tak taki bardziej rodzinny :D - wiec zobacz jak Kilerek radzil sobie na venusce :P

http://img.photobucket.com/albums/v483/Majcia/Mazury/agle_maja2003012.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v483/Majcia/Mazury/agle_leszek2003024.jpg

Rewelacja, biedny pies wciągany na pokład :roll: :evilbat:

A swoją drogą to należałoby wymyślić jakiś system wciągania ponad 30 kg bydlaków na pokład... :D

Mój dzielny skipper jeszcze roczku nie miał jak pływał, więc nie ważył swoich 34 kg - jedna osoba mogła go jakoś wtaszczyć na pokład, ale teraz już jest problem, zwłaszcza jeśli się cumuje dziobem do kei.

MAZURY_2004_013.jpg

MAZURY_2004_019.jpg

MAZURY_2004_036.jpg

MAZURY_2004_110.jpg

:lol: :lol: :lol:

Posted

Dzięki Tajraga :D

Pochwała od ciebie trzy razy bardziej cieszy 8)

Mam dużo zdjęć z Mazur gotowych do wklejenia na forum, tylko mi weny do pracy brak :evilbat:

Co powiesz na te? :lol: :lol: :lol:

Ta kurtka jest dokładnie w pionie........ :lol:

MAZURY_2002_05.jpg

Śluza Karwik:

MAZURY_2003_078.jpg

MAZURY_2003_087.jpg

MAZURY_2004_024.jpg

MAZURY_2004_016.jpg

MAZURY_2004_130.jpg

A tego zdjęcia nie mam, kurczę, gdzieś mi się zapodziało, zginął też negatyw. :(

Wygrałam tym zdjęciem konkurs fotograficzny w "Żaglach" :lol:

Zagle003.jpg

Posted

To zdjęcie było robione dwa lata temu, dziecię miało sześć lat i było po raz pierwszy na rejsie 8)

W przyszłym roku zabieram go w końcu w góry 8)

(przypomniało mi się, że to wątek nieżeglarski... :lol: :drinking: )

Posted
No lepiej wcześniej niż później 8) Wiesz, plany... przygotować się fizycznie... i psychicznie :o

no tak - tylko ni cholery nie wiemy kiedy ;-)) any suggestions?

Posted
To zdjęcie było robione dwa lata temu, dziecię miało sześć lat i było po raz pierwszy na rejsie 8)

W przyszłym roku zabieram go w końcu w góry 8)

(przypomniało mi się, że to wątek nieżeglarski... :lol: :drinking: )

no tym zdaniem uratowalas swe mlode zycie przed pozarciem przez administratorow :P

moglybyscie choc udawac ze te fotki sa z jeziora zywieckiego ;-)

a wiesz swoja droga moze Ty zmobilizujesz mnie zebym w koncu przywiozl do Miedzybrodzia swoj sprzet plywajacy ;-) ... no znaczy surfa :D ale bysmy dawali czadu :D tylko pianke mi myszy zezarly :evilbat:

Posted

Pagaj: swietne zdjecia :D

szczegolnie podoba mi sie to wieczorowe, z lodka w tle plynaca na motyla i to z przechylem :)

zagle to wdzieczny temat na zdjecia :loveu:

Posted

no tak - tylko ni cholery nie wiemy kiedy ;-)) any suggestions?

Leszku, ja to prędzej moge wyliczyć, kiedy NIE... :(

Jesli koniecznie chcesz wiedzieć, jakie terminy nam pasują, to się załamiesz :cry: Bo albo zjazdy Waldka albo zawody... :roll: Praktycznie to tylko weekend Noworoczny mamy wolny, a potem weekendy marcowe (pomijając ewentualna poprawkę czy rozpoczęcie nowego semestru, bo nie wiem, kiedy....)

No i przyszły weekend mamy wolny, ale i tak odpada, bo po pierwsze śniegu za mało na Mistrzostwa, a po drugie z kasą się odbijamy "od dna" :roll:

Ech... :cry:

Posted

cos mi sie wydaje ze sprawa rozstrzygnie sie sama :P bo tak jakos sluchy mnie dochodza z lewa i prawa o planach sylwestrowych i z tych wszystkich wiadomosci o zawodach w beskidach oraz sztucznych ogniach sylwestrowych to mi wychodzi coraz bardziej ze noworoczny weekend spedzimy pod krzyzem na hrobaczej łące wreczajac nagrody po mistrzostwach w lataniu przez zaspy i juz :D

PS

i znowu moj frak spedzi sylwestra w foliowym worku :evilbat:

Posted
W beskidy nie jedziemy - za to w lasy lublinieckie jak najbardziej :D sprawozdanko z poszukiwania wioski w sobote wieczorkiem :D

już się nie moge doczekać :-?