Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Angi']Apropo królików. Emilka nie pozwala mi w nocy spać :(
Kica po tej całej klatce jak by ją szatan opętał, wchodzi na paśnik, jeździ miską po całej klatce.. Ja rozumiem w dzień, ale w nocy?? :o xd[/QUOTE]
Mój Stefan w dzień sobie spał na swoim posłanku koło mojej szafy albo pod biurkiem potem się budził, żeby się napić i coś zjeść i dalej szedł spać albo się dopominał o głaskanie :) A w nocy sobie np sam otwierał klatkę i rzucał miską, potem wyskakiwał z klatki i biegł do mnie na łóżko na poduszkę i tak sobie spał :loveu:

Posted

[quote name='asiak_kasia']120cm i dadzą radę we dwójkę :diabloti:
U nas jak są małe świniaki, to czasami w 5 sztuk na 120cm dają radę, także prosięta stosunkowo ekonomiczne są pod względem lokalowym :cool3:

No, na dwór-dokładnie, przeraża mnie wychodzenie "na pole" :evil_lol:[/QUOTE]
niby tak, jednak co jeżeli świnka - królik się nie dogadają? Pamiętać trzeba jeszcze o tym, że oboje jedzą inną karmę.. ;)
[quote name='vege*']Mój Stefan w dzień sobie spał na swoim posłanku koło mojej szafy albo pod biurkiem potem się budził, żeby się napić i coś zjeść i dalej szedł spać albo się dopominał o głaskanie :) A w nocy sobie np sam otwierał klatkę i rzucał miską, potem wyskakiwał z klatki i biegł do mnie na łóżko na poduszkę i tak sobie spał :loveu:[/QUOTE]

Emi będzie dopiero wypuszczana w pokoju ( chodzi mi o wybieg 24 ) wtedy gdy zrobię przemeblowanie i pochowam wszelakie kable. Czyli dopiero w połowie lutego, da radę :evil_lol:

Posted

Ja powiem szczerze, jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby się nie dogadały. Kilka moich "dzieciaczków" mieszka z królikami i nieźle im się układa. A poza tym nie wiem jak z królikami, ale świnie dość mało wymagające są, jeżeli o żarełko chodzi. Ino wit. C trzeba im dostarczać bo same nie produkują ;)

Posted

[quote name='asiak_kasia']Ja powiem szczerze, jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby się nie dogadały. Kilka moich "dzieciaczków" mieszka z królikami i nieźle im się układa. A poza tym nie wiem jak z królikami, ale świnie dość mało wymagające są, jeżeli o żarełko chodzi. Ino wit. C trzeba im dostarczać bo same nie produkują ;)[/QUOTE]
Króliki według mnie są bardzo wymagające jeśli chodzi o jedzenie, albo po prostu trafił mi się taki przypadek. Absolutnie nie mogą dostawać ziaren, ale chyba Angi ma jakieś pojęcie o królikach to nie muszę pisać, chyba, że chce to napiszę ;)

Posted

Angi, ano mieszkają w jednej klatce, tyle tylko, że obydwa stwory są wychodzące. Żrą to samo, i obydwu się dobrze żyje.
U nas świnie głównie na świeżych warzywkach/ owocach sianie z własnej łąki i od czasu do czasu jakiegoś ziarna dostaną. podobnie karmione są w nowych domkach i póki co wszystkie mają się świetnie ;)

Posted

Świnie mają podobną dietę do królików, tylko muszę dostawać dużo wit. C. A tak ogólnie to siano, zioła, warzywa, owoce i granulaty- najlepiej bezzbożowe ;)
Ale trzymać tych zwierząt razem się nie powinno, bo się nie rozumieją, mają zupełnie inne języki, królik nie zrozumie ostrzeżenia świnki...
A ja miałam króliki, teraz mam prosięta, królika chętnie, ale prosiąt nigdy więcej ;)

Posted

[quote name='asiak_kasia']Angi, ano mieszkają w jednej klatce, tyle tylko, że obydwa stwory są wychodzące. Żrą to samo, i obydwu się dobrze żyje.
U nas świnie głównie na świeżych warzywkach/ owocach sianie z własnej łąki i od czasu do czasu jakiegoś ziarna dostaną. podobnie karmione są w nowych domkach i póki co wszystkie mają się świetnie ;)[/QUOTE]
to fajnie, ja na razie nie mogę sobie pozwolić na to aby kicał gdy ja nie patrzę :lol:
[quote name='Naklejka']Świnie mają podobną dietę do królików, tylko muszę dostawać dużo wit. C. A tak ogólnie to siano, zioła, warzywa, owoce i granulaty- najlepiej bezzbożowe ;)
Ale trzymać tych zwierząt razem się nie powinno, bo się nie rozumieją, mają zupełnie inne języki, królik nie zrozumie ostrzeżenia świnki...
A ja miałam króliki, teraz mam prosięta, królika chętnie, ale prosiąt nigdy więcej ;)[/QUOTE] To co, zamieniamy się? :evil_lol:

[quote name='Sonka95']No moje świnkiaki też jedzą warzywa,owoce, ziarno codziennie i kiedyś kupowałam kolby ;)
I uwielbiają trawę , a sianko mamy ze wsi :loveu:[/QUOTE]
a ja nie mam od kogo brać sianka.. :D

Posted

[quote name='Naklejka']
A ja miałam króliki, teraz mam prosięta, królika chętnie, ale prosiąt nigdy więcej ;)[/QUOTE]

A ja wręcz odwrotnie: prosiaki bardzo chętnie, a królika już nigdy :diabloti:

Posted

[quote name='magdabroy']A ja wręcz odwrotnie: prosiaki bardzo chętnie, a królika już nigdy :diabloti:[/QUOTE]
A ja ani to ani to :diabloti: Co prawda, królikiem mogłabym się jeszcze zaopiekować tymczasowo, ale świniakiem już nie :P

Ej, i gdzie te foty?!