Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Graf:
Ma już za sobą kilka lat, teraz to siedzi
na wybiegu z psami i jest przeganiany
bardzo się ich boi, jak tylko widzi człowieka pragnie sie
tulić...On czaka na dom który będzie
go kochał i gdzie będzie czuł się swobodnie!!!

Graf przyjechał do hotelu u Fiery 26 czerwca ze schroniska w Obornikach Wielkopolskich. Odwiedzialam dzisiaj Grafa - to cudowny, przyjazny i kontaktowy pies. Uwielbia być głaskany, przylepia się do człowieka od pierwszej chwili i zagląda w oczy. Mieszka z 6 innymi pieskami w całkowitej zgodzie i przyjaźni. Myślę, że ma ok 10 lat, ale absolutnie nie jest zramolałym staruszkiem. Jest wesoły, cieszy się, biega, podskakuje, nawet na moich oczach z łatwością wskoczył na taras, który był ok metra ponad ziemią. Jest w świetnej formie. Chętnie gryzie sobie patyki, ale nie za bardzo aportuje. Jest w 100% przekonana, ze miał normalny, dobry dom i ktoś o niego dbał. Jest bardzo kontaktowym i grzecznym psem. Chodzi na smyczy, w kojcu się nie załatwia, nie przysparza żadnych kłopotów. Jest bardzo zrównoważonym wspaniałym psem.

Koszt utrzymania Grafa u Fiery to 200 zł miesięcznie +karma.

Rozliczenie:
Ati czerwiec - 100 zł na odpchlenie, odrobaczenie i [FONT=Arial]worek 7,5 kg White Wolf plus 3,5kg Pedigree[/FONT]
tanitka
9 lipiec - 200 zł za hotel i 12 kg karmy

Wydatki:
hotel 200 zł od 26 czerwca do 26 lipca
odrobaczenie, odpchlenie - 50 zł
28 lipiec - 190 zł za hotel do 31/08.
2 sierpnia - 20 kg karmy od p. Ewy
20 sierpnia - 40 kg karmy od p. Ewy
1 października 15kg od p. Ewy

hotel 200 zł od 1 września do 30 września
hotel 50 zł 0d 1 października do 7 października

• Replies 194
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hej :)
Tanitka prosiła o info o psiaku, więc posłusznie donoszę, że Grafek ma książęczkę zdrowia a w niej zaświadczenie o szczepieniu p/wściekliźnie z 21.03.2011. i naklejkę z odrobaczenia z 28.06.2011. Przyjechał do mnie w niedzielę 26.06.2011., był lekko nieufny, co myślę, że jest zupełnie naturalne po podróży i zmianie otoczenia. W kojcu był bardzo grzeczny, zachowywał czystość, ale był smutny, więc jak najwięcej czasu starałam się żeby pod nadzorem był na zewnątrz ( nie zapałali do siebie miłością od pierwszego wejzenia z Grafitem ), chłopaki szybko się jednak dogadali i od wtorku Graf z Grafitem i s-ką biegają luzem po działce. Apetyt ma bardzo dobry, smakuje mu wszystko - każda karma sucha i gotowane jedzonko, nie pozwala zaglądać innym psiakom do miski - powarkuje, chyba błyskawicznie nabrał tu pewności siebie. Karmy z tego co przywiózł kurier zostao ok.2-3 kg, więc wygląda na to, że na 2 tygodnie zjada ok.8-9 kg, z tym że dostał parę razy te gotowane, więc w sumie samej suchej karmy to pewnie ok 20 kg na m-c potrzebuje.

Posted

To tyle jeśli chodzi o suche fakty. A co do samego psiaka, to jest kochany. Uwielbia sie przytulać, doprasza się głaskania i uwagi, podtyka pycholka pod rękę, stuka noskiem. Lubi się bawić z innymi psiakami, podskakuje, lubi podgryzć patyki,ale nie ma już natchnienia do biegania za nimi i częściej niż np.Grafit kładzie się i odpoczywa sobie. Rano ostatni przychodzi się przywitać - lubi pospać :) W książeczce ma wpisany wiek 4 lata, ale napewno ma więcej, zgodzę się z Tanitką że może miec ok.10 lat. Mimo wieku i przykrych przeżyć, jest bardzo pogodny i energiczny. Kochane psisko krótko mówiąc :)

Posted

Ale mi się łezka zakręciła na widok szczęśliwego Grafa :):):) . Fiera ucałuj wielkiego chłopaka ode mnie :) ( od ciotki , która go do Ciebie przywiozła ) .
Graf troszkę się namęczyłeś w czasie podróży , ślinka ciekła non stop , no i ciut zabrudziłeś Adze samochód ;) , ale warto było chłopaku :):):) .
Cudowny wielki przytulas , do pokochania .

Posted

tanitka napisał(a):
Piesiu, on źle znosi jazdę samochodem, wymiotuje? a był po karmieniu czy nie?

Ostatnie jedzonko wsypałyśmy mu w sobotę jak wychodziłyśmy ze schronu , czyli około 13 godziny . Potem już nic nie dostawał , tylko wodę . A wyjeżdżałyśmy około 12 w niedzielę . Wymiotował samą wodą . Może to był po prostu stres , bo chyba się chłopak denerwował . No i mimo , że miałyśmy klimę mi też było momentami dusznawo . Kręcił się trochę , zmieniał często pozycję . Podróż trochę trwała , bo najpierw jechałyśmy do Włocławka zawieźć drugiego psiaka : owczarka szkockiego Dżekiego ( Dżeki leżał u mnie w nogach , a Graf miał do dyspozycji całe tylne siedzenie :) ) , a dopiero stamtąd jechałyśmy pod Sochaczew do Fiery . W sumie nie pamiętam :4-5 godzin , jakoś tak . Ale i tak był kochany :) .

Posted

piesia napisał(a):
Ale mi się łezka zakręciła na widok szczęśliwego Grafa :):):) . Fiera ucałuj wielkiego chłopaka ode mnie :) ( od ciotki , która go do Ciebie przywiozła ) .
Graf troszkę się namęczyłeś w czasie podróży , ślinka ciekła non stop , no i ciut zabrudziłeś Adze samochód ;) , ale warto było chłopaku :):):) .
Cudowny wielki przytulas , do pokochania .

No, całować go nie będę;), ale wygłaskałyśmy go solidnie :)

Posted

Graf za leśniczego teraz robi ;) ?

Ten wiek jest dla mnie zagadką ? W książeczce ma 4 lata , a Wy go określacie na 10 lat :crazyeye: . Skąd może być taka rozbieżność ?

Posted

on ma bardzo zniszczone zęby, mocno wytarte łącznie z kłami. Siły do biegania raczej też nie ma na 4-latka, tylko starszego psa, no i siwizna na łepku.

Posted

Fakt, jest pogodny i lubi się bawić, ale jeśli chodzi o siły to nie ma porównania np. z moją BDT Azą , która ma ok.5 lat. Graf przebiegnie się po działce do bramy i spowrotem i woli sobie odpocząć np. na tarasie , niż biegać drugi raz;) I jak on się fajnie "przytula" - podchodzi do mnie i opiera się bokiem o nogi, podnosi pycholek do góry, patrzy w oczy i "mówi" pogłaskaj mnie:) Moja siostrę dzis rozbroił, bo na dzień dobry pokazał jej brzuszek do głaskania :loveu: