Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Murka']Nasz wet powiedział, że wg niego to na pewno jest obcięcie pazurków wraz z opuszkami, on wyklucza sprawy genetyczne... :(
Ja się nie znam, więc się nie wypowiadam w swoim imieniu, ale dziwne wydaje mi się, że nie ma akurat tych najbardziej wystających pazurków...

Jeśli chodzi o witaminki na stawy, to myślałam, że są jakieś specjalne dla szczeniaków, ale zostałam dzisiaj uświadomiona - nie ma. Wet miał tylko Arthrofos, więc na razie nic nie brałam, bo mam to samo w domu, tylko "ludzkie" (moje prywatne wielkopsy tym pasę), więc pomyślałam, że po co wydawać 35 zł za Arthrofos, jak ja mogę odstąpić Marusi jedno pudełko Zdrovitu Protect za 14 zł (zawiera tyle samo kapsułek o takim samym składzie jakościowym + dodatkowo wit. C, która jest niezbędna przy syntezie tkanki stawowej).
Wg mnie dobrze by było podawać suni coś co działa dodatkowo przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a nie powoduje skutków ubocznych, bo wet mówił, że po skończeniu leków przeciwzapalnych prawdopodobnie znów będą ją te stawy boleć. A faszerować sunię non stop karprofenem to też niezadobrze.

Bardzo dobrym preparatem na stawy jest Caniviton Forte (zawiera m.in. czarci pazur - roślina, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe) - mam jak najlepsze doświadczenia z tym preparatem. Tylko to trochę drogie jest (puszka 1 kg. kosztuje 120 zł na allegro)... Można też poszukać jakiś odpowiednik w preparatach dla ludzi, przeważnie są o połowę tańsze.
Będę lada dzień zaopatrywać się w witaminy na stawy dla innego psa to mogę pomyśleć też o Marusi - zamówić większe opakowanie lub więcej opakowań, może to taniej wyjdzie. U Marusi o tyle dobrze, że cokolwiek się kupi to na długo jej starczy ;)

Wet mówił, że leki mogą nie wystarczyć i może potrzebna będzie operacja... :( Wszystko powinno okazać się na RTG.

Także decydujcie:
Albo kupujemy coś wypasionego (np. Caniviton Forte), albo odstąpię opakowanie Zdrovitu (dla Mary dzienna dawka będzie 1/2 kapsułki) i w razie gdyby ją bolało to będę podawać jej Karprofen (mam tego sporo, jak też Metacam, także byłoby gratis).

Tak czy siak od jutra będzie Mara dostawać witaminki Dolfos Junior w spadku po starszym koledze :)[/QUOTE]
[B]Kasiu [/B]- Złota Kobieto - bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje i wytyczne oraz za wspaniałą opiekę nad naszym Maleństwem!
[IMG]http://niespodzianka.pl/presents/f8b520a73fdaa38f69e577578465ef73.gif[/IMG]

Ja się na suplementach kompletnie nie znam i chyba będę musiała zdać się na Was.

Wizja tej operacji mnie martwi, ale poczekajmy na RTG, żeby miec pewność.
Kiedy można by zrobić niuni to RTG?

[quote name='RenW']Mogę Malutkiej kupić Caniviton Forte i wysłać na wskazany adres.:)[/QUOTE]

[quote name='RenW']Jak chcecie inny dobry preparat dla Marusi to służę.:)[/QUOTE]
[B]RenW[/B], bardzo dziękuję za pomoc!
Jest - nieoceniona!

Poczekajmy co Murka powie n.t. preparatów.
Musimy zdać się na jej doświadczenie :)
[IMG]http://pomyslnaprezent.blox.pl/resource/tulipany_bukiet4.jpg[/IMG]
[quote name='kaskadaffik']Ja sobie zapisze , bo śliczna panienka :)[/QUOTE]
Witamy serdecznie u Marusieńki :) :) :)
[quote name='holly101']Ja mogę zamówić dla Maruni Artroflex. Zapraszamy na hopanie bazarków bo mało ludzi nas odwiedza, a kaska dla Malutkiej potrzebnaaaa.

Agucha - a jak się ma sprawa potencjalnego domku, o którym mówiłaś? Pytam, bo zakręcona jestem ostatnio jak ruski słoik ;)[/QUOTE]
[B]Holly[/B], Tobie również chciałabym BARDZO PODZIĘKOWAĆ, bo także bardzo pomagasz Marusi!
[IMG]http://kwiaciarnia-zbaszynek.w.interia.pl/wiazanki%20slubne/slides/bukiet-slubny-25.jpg[/IMG]

Bazarki staram się podrzucać w miarę możliwości, ale widzę że bardzo mało osób poza tym tam zagląda :(

Przez to, że domek nie wypalił - Marusia trafiła do Murki.
Trochę żałuję (nieudanej adopcji), ale na dobrą sprawę - gdyby komuś na prawdę zależało na adopcji - poprosił by o przetrzymanie jeszcze Mary przez tydzień - dwa w hoteliku. W momencie możności - przygarnąć ją... a w międzyczasie odwiedzać itp...
Przykro mi trochę, że tak się pomyliłam...

Nevermind!

Teraz skupmy się na wyleczeniu Kruszynki, a w późniejszym czasie - znalezieniu jej NAJLEPSZEGO domu :)

Posted

[quote name='Ra_dunia']Ja też zaglądam zobaczyć cóż to za malizna dostanie witaminki po Giźmiaczku.

Biedna niunia, mam nadzieję, że obejdzie się bez operacji.[/QUOTE]
Witamy i zachęcamy do pozostania z nami :)

Posted

jestem na zaproszenie Aguchy, mam wypróbowany dobry naturalny środek na paznokcie , włosy i skórę, Teraz pędzę co sił ratować młodego ONKA zagrożonego w jednym z naszych ulubionych bliskich schronów, zaraz po powrocie opiszę dokładnie działanie, a może i dostane radę znanej weterynaryjnej osobistości/ psinka przecudna!!watek zapisany !!

Posted

[quote name='TERESA BORCZ']jestem na zaproszenie Aguchy, mam wypróbowany dobry naturalny środek na paznokcie , włosy i skórę, Teraz pędzę co sił ratować młodego ONKA zagrożonego w jednym z naszych ulubionych bliskich schronów, zaraz po powrocie opiszę dokładnie działanie, a może i dostane radę znanej weterynaryjnej osobistości/ psinka przecudna!!watek zapisany !![/QUOTE]
[B]Pani Teresko[/B] - bardzo dziękuję, że poświęciła Pani czas :)
Zapraszamy w wolnej chwili :Rose:

Posted

Hmmm, faktycznie z tym domkiem chyba lepiej, że nie wyszło. Potrzebujemy Najcudowniejszego Domku pod Słoneczkiem :) Marusiu, hop do góry!

Ja mam w planie jeszcze co najmniej dwa bazarki z udziałem Maruśki. ale najpierw poczekam aż te się skończą bo z papierologią nie wyrobię ;)

Posted

[COLOR=green][B]Zapraszam na kolejny bazarek dla Marusi.
Tym razem [COLOR=red]PORTRETOWY[/COLOR]![/B][/COLOR]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/211191-Chcesz-portret-swojego-pupila-15.07-29.07-22-00?p=17257710#post17257710[/url]

[B]Przykładowa praca artystki:[/B]
[img]http://digart.img.digart.pl/data/img/vol6/94/94/miniaturki400/1704157.jpg[/img]

Posted

Oba preparaty (Caniviton i Artroflex) są bardzo dobre!
Jak ktoś może kupić i wysłać do nas to super!

Sunia czuje się nadal bardzo dobrze :)
Czasami płacze trochę jak zostaje sama, ale jak się dobrze wyspaceruje to jest spokój. Wczoraj ok. 2 godziny łaziła za mną krok w krok przy obrządzaniu psiaków i potem jak weszła do swojego boksu, do swojej budki, to była cisza jak makiem zasiał. A przychodziłam jeszcze potem ok. północy do innego psiaka, zajrzałam przy okazji do Mary i nawet nie chciało się jej z budki do mnie wyleźć ;)
Z czystością na razie jest różnie, ale widzę, że załatwia się często na trawce, a to najważniejsze (najgorsze jak psiak załatwia się tylko w boksie...). Koopa póki co w boksie była tylko jedna po pierwszej nocy :)

Posted

[quote name='Murka']Oba preparaty (Caniviton i Artroflex) są bardzo dobre!
Jak ktoś może kupić i wysłać do nas to super![/QUOTE]
Są 3 osoby, które zadeklarowały zakup :)
Kasiu, wskaż, który preparat sprawdzi się najlepiej w przypadku Mary a wyślę priv z prośbą i Waszym adresem :)

[quote name='Murka']Sunia czuje się nadal bardzo dobrze :)
Czasami płacze trochę jak zostaje sama, ale jak się dobrze wyspaceruje to jest spokój. Wczoraj ok. 2 godziny łaziła za mną krok w krok przy obrządzaniu psiaków i potem jak weszła do swojego boksu, do swojej budki, to była cisza jak makiem zasiał. A przychodziłam jeszcze potem ok. północy do innego psiaka, zajrzałam przy okazji do Mary i nawet nie chciało się jej z budki do mnie wyleźć ;)
Z czystością na razie jest różnie, ale widzę, że załatwia się często na trawce, a to najważniejsze (najgorsze jak psiak załatwia się tylko w boksie...). Koopa póki co w boksie była tylko jedna po pierwszej nocy :)[/QUOTE]
To dobry znak!
Cieszę się, że tak fajnie się u Was czuje! :) :) :)

Kiedy można by jej zrobić to RTG?
Ma to być tylko jedna łapka czy wszystkie?
ja bym sugerowała zrobienie też przednich, w szczególności stawów nadgarstkowych.

Posted

A no właśnie: RTG.
U nas w Janowie nie ma RTG, najbliżej jest w Stalowej Woli, ale tam jest kiepskie (wszyscy narzekają na jakość): koszt dojazdu 40 zł (chyba, że coś uda się dokoptować).
Najlepiej by było wziąć ją na chirurgię do Lublina, tam zobaczyli by to fachowcy... ale to będą niestety koszty :(
Sam dojazd 70 zł (chyba, że uda się z czymś połączyć i rozdzielić koszty) + badania.
Mogę jeszcze zapytać czy coś jest w Zamościu (taka sama odległość jak do Stalowej Woli), tam nigdy nie jeździliśmy.

A jeśli chodzi o preparaty na stawy, to oba mają podobny skład i działanie. Dla mnie wygodniejszy byłby do aplikacji ten w płynie ;) Możemy zrobić tak, że jedna osoba zakupi jeden, a jak się skończy to druga osoba zakupi drugi. Choć miejmy nadzieję, że malutka nie będzie musiała korzystać z tej drugiej pomocy (w sensie, że wcześniej wybędzie do DS).
Adres do wysyłki jest na rachunku z lecznicy, tam są dane hoteliku.

Posted

[quote name='Murka']A no właśnie: RTG.
U nas w Janowie nie ma RTG, najbliżej jest w Stalowej Woli, ale tam jest kiepskie (wszyscy narzekają na jakość): koszt dojazdu 40 zł (chyba, że coś uda się dokoptować).
Najlepiej by było wziąć ją na chirurgię do Lublina, tam zobaczyli by to fachowcy... ale to będą niestety koszty :(
Sam dojazd 70 zł (chyba, że uda się z czymś połączyć i rozdzielić koszty) + badania.
Mogę jeszcze zapytać czy coś jest w Zamościu (taka sama odległość jak do Stalowej Woli), tam nigdy nie jeździliśmy.

A jeśli chodzi o preparaty na stawy, to oba mają podobny skład i działanie. Dla mnie wygodniejszy byłby do aplikacji ten w płynie ;) Możemy zrobić tak, że jedna osoba zakupi jeden, a jak się skończy to druga osoba zakupi drugi. Choć miejmy nadzieję, że malutka nie będzie musiała korzystać z tej drugiej pomocy (w sensie, że wcześniej wybędzie do DS).
Adres do wysyłki jest na rachunku z lecznicy, tam są dane hoteliku.[/QUOTE]
To zrób, proszę rozeznanie w Zamościu - może Funia pomoże, bo jest stamtąd ;)
Jeżeli nie znajdzie się nic lepszego - trzeba będzie jechać do Lublina.
Lepiej zapłacić raz troszkę więcej i dobrze zrobić, niż mniej a później jeździć 2x razy...

Ps. Który preparat jest w płynie? :oops:

Ps2. [B]Kasiu[/B], dzwoniłaś do mnie wczoraj?

Posted

[quote name='holly101']Ja mogę zamówić dla Maruni [B]Artroflex[/B]. Zapraszamy na hopanie bazarków bo mało ludzi nas odwiedza, a kaska dla Malutkiej potrzebnaaaa.
[/QUOTE]

[quote name='RenW']Mogę Malutkiej kupić [B]Caniviton Forte[/B] i wysłać na wskazany adres.:smile:[/QUOTE]

Cioteńki Kochane - podtrzymujecie swoje propozycje?

[COLOR=red]Adres do wysyłki:[/COLOR]
[B]
"Hotelik u Murki"
Katarzyna Mróz

Krzemień II 111
23-304 DZWOLA[/B]

Posted

No ba, pewnie że podtrzymuję :) Zaraz zamówię, co jeszcze sunia tak bardzo, bardzo potrzebuję? Jaka karma? kurczę, daleko to USG, ale jak coś to też będę partycypować. Poza tym dojdzie kasa z bazarków.

artroflex jest w płynie.

Posted

[quote name='holly101']No ba, pewnie że podtrzymuję :) Zaraz zamówię, co jeszcze sunia tak bardzo, bardzo potrzebuję? Jaka karma? kurczę, daleko to USG, ale jak coś to też będę partycypować. Poza tym dojdzie kasa z bazarków.

artroflex jest w płynie.[/QUOTE]
Bardzo Ci dziękuję!!!
[IMG]http://pomyslnaprezent.blox.pl/resource/tulipany_bukiet4.jpg[/IMG]

Co do karmy - na razie [B]ma pół worka Acany[/B] dla szczeniąt.
Ale na sierpień trzeba by już zamawiać jakąś.

Posted

Już się wywiedziałam z Zamościem: u zadry w lecznicy jest nowoczesne RTG (kupione w tym roku), także to chyba najlepsza opcja finansowo. Zadra mówiła, że jedna klisza kosztuje 40 zł, ale nie wiadomo czy nie wszystko się na jednej kliszy zmieści.
Musimy wpierw sunię wykurować i dopiero ok. tydzień po antybiotyku będzie można pojechać na RTG (będzie musiała być uśpiona do zdjęcia).

Nasz wet ma w planach zaopatrzyć się w RTG, także za jakiś czas będzie na miejscu... ale najwcześniej na jesieni.

A wczoraj dzwoniłam, bo właśnie był u nas wet i miał te preparaty na stawy i chciałam się z Tobą skonsultować :)

Posted

Ok, jak Marusia zje Artroflex holly, to ja coś zamówię wtedy, artroflex jest rewelacyjny, ja na swoim psiaku przez 4lata jego życia wypróbowałam bardzo dużo preparatów i ten jest godny polecenia.:)

Posted

[quote name='Murka']Już się wywiedziałam z Zamościem: u zadry w lecznicy jest nowoczesne RTG (kupione w tym roku), także to chyba najlepsza opcja finansowo. Zadra mówiła, że jedna klisza kosztuje 40 zł, ale nie wiadomo czy nie wszystko się na jednej kliszy zmieści.
Musimy wpierw sunię wykurować i dopiero ok. tydzień po antybiotyku będzie można pojechać na RTG (będzie musiała być uśpiona do zdjęcia).

Nasz wet ma w planach zaopatrzyć się w RTG, także za jakiś czas będzie na miejscu... ale najwcześniej na jesieni.

A wczoraj dzwoniłam, bo właśnie był u nas wet i miał te preparaty na stawy i chciałam się z Tobą skonsultować :)[/QUOTE]
Oj kurcze, ja później dzwoniłam ale na Twój nr. Miałaś chyba wyłączony telefon ;)

W takim razie - skupiamy się na wysyłaniu dobrych fal do Marusieńki. Niech szybko zdrowieje.
I można ją umawiać na RTG :)

[quote name='RenW']Ok, jak Marusia zje Artroflex holly, to ja coś zamówię wtedy, artroflex jest rewelacyjny, ja na swoim psiaku przez 4lata jego życia wypróbowałam bardzo dużo preparatów i ten jest godny polecenia.:)[/QUOTE]
Bardzo dziękuję :) :) :)
Może warto pozostać przy nim skoro jest sprawdzony? :)
[quote name='Reno2001']Wątek zapisuję sobie. Sunieczka cudowna. Najwazniejsze, ze jest bezpieczna u Murków.Tu będzie miała bardzo dobrą opiekę.[/QUOTE]
Witamy u Marusi :Rose:
Kolejne dobre rekomendacje!
Teraz już się o Niuńkę nie martwię :loveu::loveu:

Posted

[FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Doszły wpłaty na Marusię:
- [COLOR=green][B]Małgorzata O.[/B][/COLOR] (FB) -[B][COLOR=red] 30zł[/COLOR][/B]
- [COLOR=green][B]Grażyna i Roman W.[/B][/COLOR] (FB) - [/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=red][B]100zł[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]

Dziękuję Wam Kochani z całego serca![/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS] [/FONT]
[IMG]http://www.polkwiat.eu/pics/images/pic_44c7c3ca3a8cd.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Agucha']
Może warto pozostać przy nim skoro jest sprawdzony? :)[/QUOTE]
Warto -jest wygodny w aplikacji, wydajny, cenowo przystępny i znacznie poprawia kondycję stawów.:)

Posted

[quote name='RenW']Warto -jest wygodny w aplikacji, wydajny, cenowo przystępny i znacznie poprawia kondycję stawów.:)[/QUOTE]
Czyli nie ma co kombinować.
Dziękuję za porady :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='Agucha']Oj kurcze, ja później dzwoniłam ale na Twój nr. Miałaś chyba wyłączony telefon ;)

[/QUOTE]

A dzwoniłaś z 501? U nas czasem zasięg jest słaby i dlatego mówi, że "wyłączony lub poza zasięgiem", potem dostaję SMSy, że "ktoś dzwonił" ;)

Posted

[quote name='Murka']A dzwoniłaś z 501? U nas czasem zasięg jest słaby i dlatego mówi, że "wyłączony lub poza zasięgiem", potem dostaję SMSy, że "ktoś dzwonił" ;)[/QUOTE]
Tak, też z TZ-owego, bo mnie się środki na karcie skończyły :lol:
Teraz będę wiedziała, że czasem was "zatyka" na linii ;)

[B]Funia pisze odnośnie RTG:[/B]
[quote name='funia']W szczebrzeszynie jest również RTG ,Doktor Kowalska ,Jest to w prostej lini po drodze od Murki 20 km mniej niz dp Zamoscia .
Dzisiaj Robiłam u Zadry psu na BDt u mnie .Zdjęcie super.Ale wczesniej jak nie było w Zamosciu jeżdziłam do Doktor Kowalskiej ,[/QUOTE]

Posted

super, bardzo sie ciesze że oszczędzono małej wyjazdu do LUBLINA, nie mam zbyt wielkich nadziei na sensowną tam pomoc, bo nigdy nie wiadomo na kogo sie trafi, zadra to super rozwiązanie ,

Dziś wstąpiłam do dobrej kliniki, luksusowo zaopatrzonej by zapytać o przypadek MARUSI, czy wogóle są możliwe zmiany tego typu o podłożu genetycznym Dr powiedział że aby stwierdzić jaka jest przyczyna konieczne jest badanie rentgenowske które ukaże szczątkowe paliczki jeśli wogóle były, Powiedzial też że nie jest to jakiś wielki mankament i da się bez pazurków żyć normalnie/Wreszcie poczytam wątek bardzo szczegółowo/