Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Widzialam juz pare razy dziewczyne z Czech z dobermanka, ktora startuje na zawodach agility i przy okazji wlasnie tanczy z ta suka!!

To była Simona i ona jest Francuzką!

Ja jestem za! Może byc piątek, może być nie piątek! Mam duuuużo wolnego.

Flaire,

Już prawie, prawie umiemy aportować!

Opisze Ci jak to teraz wygląda.

Kenia siedzi przy nodze (czasem krzywo, ale poprawiamy).

Rzucam, ona grzecznie czeka, bez komendy.

Mówię : przynieś to (chyba może być, czy musi byc koniecznie aport?)

Ona biegnie, ładnie bierze w paszcze (ćwiczymy na gałganku) i przybiega.

Teraz jest kuku.

Siada przede mną i...puszcza (ja nie mówię nic i nic nie robię) po jakiś 2, 3 sekundach nic nie robienia sama bierze gałganka do paszczy i trzyma dopóki nie wezmę. Oczywiście siedząć cały czas.

No i jak, może być?

Oczywiście będziemy to szlifować, ale dziś nastąpił przełom!

Posted

PATI, super!

Moja rada: łap za gałganka ZANIM zdąży puścić. Jeżeli lubi sie przeciągać, to natychmiast zacznij się przeciągać i mów "trzymaj". To przeciąganie powinno skłonić ją do trzymania.

Jeżeli nie lub się przeciągać, to łap gałganka jak najszybciej, natcyhmiast mów "trzymaj", "oddaj" i nagroda. A osobno nadal ćwicz trzymanie.

Jeżeli nie zdążysz złapać gałganka zanim Kenia upuści go na ziemię, to masz dwie możliwości. Pierwsza, jeżeli lubi sie przeciągać, to poczekaj aż podniesie i wtedy zacznij się z nią przeciągać. Druga, jeżeli nie lubi się przeciągać, to również poczekaj, aż podniesie, zabierz na "oddaj", ale nie nagradzaj - nagradzaj tylko jeżeli uda Ci sie złapać gałganek i powiedzieć "oddaj" zanim ona go upuści (potrzebny szybki refleks!)

Ale super postępy - gratuluję!

Posted

A ja się w końcu pochwalę zdjęciami z demolki kępy potockiej 8)

tłum molosów

f9e4840a.jpg

słoniowa rodzina

f9e483fa.jpg

i szalone gonitwy :lol:

f9e483fe.jpg

f9e48402.jpg

i jak, zazdrościcie :wink:

Pati, dzięki za cynk :modla:

Posted

Sajko

Molosy siuper!! #jumpie

Pati

Ze Simona to sie zgadza ale w wynikach z Karczewa jest bardzo wyraznie napisane ze Czechy... :wink: No ale coz...:P

Sajko nie napisalas nic o propozycjach na treningi... lizcymy na Twoja wypowiedz! :D

Wiecie co... Tak czytam o tej nauce aportowania i chyba tez pocwicze... Napiszci mi tylko czy jak pies robi wszsystko ok tylko wypuszcza aport zanim usiadzie to tez mam go lapac i trzymajac sadzac?? Dodam, ze oprocz ulubionych pilek moj psiak raczej niczego w pysku nie trzyma a z kolei pilki ladnie nie przynosi wiec musze uczyc aportowania na czyms innym... Mam koziole drewniany ale poszykam tez sznurka...:D

Posted

Tam w segregatorze ze zdjeciami masz nasze swiadectwo... zdalismy na ocene dobra egzemin na psa specjalistyczno-obronnego. Ale to jedna wielka pomylka byla... :-? Za upuszczenie aportu jest chyba tylko 3-5pkt karnych wiec i tak zdac mozna...:D

Ale bedziemy cwiczyc...:P

Flaire

masz moze regulamin obedience?? Moze to lepsze niz nudne PT i warto by sie zorientowac... :wink:

Posted

Dziewczyny, to i ja mam pytanko.

Moj pies jest psem aportujacym wszystko co sie da, przynoszacym (ale nie zawsze), natomiast nie puszczajacym. To, ze nie puszcza to moja wina, bo nie przylozylam sie dotad do szkolenia, ale sadze ze szybko to opanujemy.

Moje pytanie dotyczy egzaminu PT. Wiem, ze aportowanie trzeba wykonywac specjalnymi koziolkami. Czy sa one przystosowane wagowo dla malych psow? Bo jakos sobie nie wyobrazam, aby Majka przyniosla koziolek ktory wazy prawie 1/4 jej wagi ;) Musialaby go chyba ciagnac lub pchac nosem :lol:

pozdrawiam,

Posted

Z tego co sie oritntuje (ale moge byc w bledzie:P) teraz mozna uzywac do aportowania "wszystkiego". A jesli chodzi o drewniane koziolki to sa tez male ale nie wiem czy na tyle zeby Majeczce bylo wygodnie....:P

Brutus w razie potrzeby pozyczy jej swoj aporcik:D

Posted

Wind,

Na egzaminie PT pies może aportować co Ci się podoba - niekoniecznie koziołek. W Stanach, gdzie można aportować tylko koziołki, są malutkie koziołki dla malutkich psów; w Polsce nie widziałam, ale pewnie gdzieś też można znaleźć.

Elka, regulaminy obedience są w trakcie zatwierdzania - będzie kilka klas. Jakieś tam wersje mam. Regulamin klasy międzynarodowej oczywiście już istnieje i mam go po angielsku - czeka na oficjalne polskie tłumaczenie, choć nieoficjalne, niezłe tłumaczenie znajdziesz na stronach Ovari.

W obedience są części ciekawsze i mniej ciekawe, ale ja ogólnie byłam zawiedziona całym podejściem. Pokładałam w obedience wielkie nadzieje; myślałam, że będzie to sport dla mnie, sport zbliżony do amerykańskiego obedience, ale jednak wygląda, że tak nie jest. Szczegóły mogę Ci powiedzieć osobiście.

Posted

Wind,

Według nowego regulaminu aport możesz mieć swój.

A jak nauczyć psa puszczania? Wydaje mi się, że prościej niz trzymania, ale może tylko mi sie wydaje, bo miałam z tym problem.

Spróbuj ja przekupić-smakołyk za aporcik. Jak tylko puści to daj smakołyk, a potem możesz oddac też aporcik, niech ma!

Powinno podziałać.

Posted

Dziewczyny,

Dzieki za odpowiedzi. Uspokoilyscie mnie troche. Teraz juz wiem, ze nie musze cwiczyc i rozwijac miesni karku mojemu psu ;)

Pati, dokladnie mialam na mysli ta technike, ktora opisalas. Mala za smakolyka dalaby sie pokroic, wiec pewnie aporcik odda bez najmniejszych oporow :)

Jak dobrze rozumiem, aportem moze byc nawet Pan Galganek? To ulubiony aport Majki, wiec ganialaby za nim z prawdziwym przekonaniem.

pozdrawiam,

Posted

No, jeszcze trochę byłyśmy, bo wzięłyśmy jeszcze jedną grupę psów na spacer (m. in. tego wesołka, co Ci pokazywałam w zeszłym tygodniu w ostatnim boksie na dużej kwarantannie, a który dzisiaj był na łańcuchu przy budzie przy wejściu do dużej kwarantanny. Ciągle myślę, że on by się świetnie nadawał do stajni...)

Dzisiaj fajnie było - wydawało mi się, że sporo osiągnęłyśmy.

A Atosa tez możesz wrzucić na lukrowych - im więcej osób o nim wie - tym lepiej!!!

Posted

Oczywiście treningi to teraz niekoniecznie, bo przy wadze mojego kontuzja murowana :(

a co będziemy robić w zamian? jak dla mnie, to możemy cokolwiek, jakieś fajne ćwiczenia, tylko że zanim mój misiaczek i jego łepetynka zakapuje a później wyśle sygnał do nóżek, że np. mają się położyć, to troooooooochę mija, więc bedziemy się musieli wstydzić przy takich prymusach jak Wy :oops: ale zawsze możemy coś tam porobić :lol:

Pati- no przecież nie tylko moloski były, paru odważnych samobójców się znalazło 8)

Posted
tylko że zanim mój misiaczek i jego łepetynka zakapuje a później wyśle sygnał do nóżek, że np. mają się położyć, to troooooooochę mija

Spoko, możecie tańczyć chooooooodzonego! 8)

Flaire,

Ja wrzuciłam wszystkie psy, grubego i czarną sukę też!

A i podobno ktoś z Niemiec interesuje sie Foczką! :lol:

Posted

Mam dla was zadanie umyslowe!!! :P

Otoz zastanawiam sie jak nauczyc psa chodzic bokiem..?! Powiem szczerze ze nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac i moze razem uda nam sie cos wymyslic...:D

A... no i jeszcze jedno... Jak uczyc to uczyc!!:P

Jescze bym chciala mojego "tanczacego psiaka" nauczyc piruetow! Chodzi mi o to, zeby psiak sie obracal albo na przednich albo na tylnich lapach... Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi... :roll:

No wiec czekam na pomysly a potem zaczne je wprowadzac w zycie..:P

Posted

Nasie wystarczy piłką przed nosem zakręcić i ona robi pirueta w powietrzu ;)

A tak na serio to chyba (jeżeli cie dobrze zrozumiałam) to trzeba by było nauczyć psa stać na tylnich łapach w ogóle i potem kombinowac z tym obracaniem.

Posted

No w koncu jestem i doczytalam do konca!

jestem ZA zeby cwiczyc posluszenstwo jak nasz teren jest w takim stanie, bo na ostatnim spacerku to "troszke" sie zeźliłam na Karą, ale pozniej bylam z niej dumna.

Wiec co? w sobote pocwiczymy PT?

a co do spotkania to dla mnie moze byc w piatke/sobote/niedziele/...

bo tez mam duuuzo czasu :evil:

Posted

Nie chodzilo mi o to zeby sie obracal na tylnych lapach pionowo tylko tak ze jakby przednie (lub tylnie zalezy w ktora strone) staly w miejscu a tylnie robily "koleczko". Tak jak konie robia piruety w ujezdzeniu. Teraz rozumiecie?? :P