Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

łzy mi poleciały jak zobaczyłam te foty:) pięknie się prezentuje dziewczynka:)

a czy ktoś z Was zauważył jakie ma ładne oczy w porównaniu do tego co było....?mam też foty z wczoraj wieczorem wstawię wszystko bo narazie mam trochę zawirowań z psiakami ...

Brzózka ona zdecydowanie kolorystycznie pasuje do Twojego mieszkanka:) A na miejscu Milusi tez pusciłabym pawia na kodeks pracy bo swego czasu był mi bardzo potrzebny....

Posted

Śliczna jest może kiedyś was na spacerku podejrzę hehehe bo okolica nie jestem co prawda do końca pewien ale wygląda na park na szczęśliwicach choć drzewa wszędzie takie same ;)

Posted

na szybko, bo muszę jeszcze pracować.

oczy bez porównania!

a że się męczy na spacerze - pamiętajmy, że malinka urodziła pięcioraczki przed chwila. zastanawiam się nawet, czy nie stopniować jej wysiłku. jak myślicie?

czy malinka powoli ogarnia przestrzeń w domu? przychodzi na zawołanie?

wygląda o wiele lepiej, niż w schronie, super! aga, spodziewaj się mojego towarzystwa, jak wrócę do wawy :-).

bardzo się cieszę, że koty spokojnie, mam nadzieję, ze kodeks pracy to ostatnie czemu się dostało za malinkę.

Posted

u Fiery jest tez Grafit którego dziewczyny wyciągnęły ze schroniska w bardzo złym stanie psychicznym..teraz niestety nie ma gdzie go zabrac i jedyne miejsce to schron:(:(
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/202032-Młody-Grafit-miał-być-uśpiony-teraz-w-bdt-u-Fiery-czeka-na-dom[/URL]!
na ostatniej stronie wstawiłam jego fotki i widac inne psiaki które tam przebywają

Posted

Park to Pole Mokotowskie :)

Ruch ... staram się jej za bardzo nie forsować, a we wtorek ma do mnie przyjść kolega, który zajmuje się psami, szkoleniami i miał do czynienia z niewidomym psiakiem :)

Ola - zapraszamy.

Aaaa.... w domu Malinka radzi sobie rewelacyjnie moim zdaniem, zwłaszcza, że jest u mnie niespełna dobę ....

Posted

[quote name='Guliwer89']No no to teraz wiem gdzie was szukać ;) ;) ;) fajnie że Malinka ma taką opiekę przy tobie szybko dojdzie do siebie ;) ;)[/QUOTE]

nie trzeba szukać, można się umówić na wspólny spacer ;) dzięki za miłe słowa :)

Posted

[quote name='Aldonika22']Ale ładna, nie wiedziałam że ona taka potężna :D
Kinia też myślę że te oczka ładniejsze. To zdjęcie jak siedzi wyczesana jest genialne - można go użyć w ogłoszeniach :)[/QUOTE]

Jest jej kawałek :D a dokładnie 22,800 kg ... musimy zgubić jakieś 3 kg

A fotka, jak najbardziej. Mogę przesłać tylko gdzie ???/

Posted

Zdjęcia mogę sama sobie wziąć :) Tak jak mówiłam wcześniej poogłaszam ją na kilkunastu portalach.
Tylko z jakim tekstem? Mam coś ułożyć czy jest już? Nigdy nie układałam ;)

Posted

A teraz trochę papierologii...

fv z Teresina za eutanazję , utylizację, leczenie Maliny (w tym hormon na laktację na 4 dni, antybiotyk, metacan, no-spa)...kwota gigant...

[IMG]http://img204.imageshack.us/img204/3470/img011oa.jpg[/IMG]

Opis z lecznicy z Teresina

[IMG]http://img855.imageshack.us/img855/421/img012xs.jpg[/IMG]

fv z Białobrzeskiej w tym immunodol dla kota Brzózki

[IMG]http://img850.imageshack.us/img850/981/img010wj.jpg[/IMG]

Opis z lecznicy na ul. Białobrzeskiej w Wawie
[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/3645/img015ju.jpg[/IMG]

fv w sklepie zoo za gadżety Maliny (miski, fiprex itp..) oraz karma dla kotów Brzózki

[IMG]http://img835.imageshack.us/img835/1372/img014cr.jpg[/IMG]

W najbliższym czasie kontrola biustu Malinki, weci mają ocenić czy przedłużamy lek na laktację...Później kontrola oczu u Dr. Łobaczewskiej.

Za około 2 miesiące sterylizacja...

Kochana ciocia malibo57 zamówiła dziś dla Maliny wór karmy Josera:) dziękuję:)

Tekst do ogłoszeń:

Witaj. Tak się cieszę, że mogę Cię poznać. Ja nazywam się Malinka. Mam ok.1,5 roku i dotąd to był tylko smutek, przerażenie i ból. Pewnego dnia zgubiłam dom…Głowa mi pękała i nagle zrobiło się ciemno. Nie wiedziałam gdzie jestem.. Bałam się.. Ktoś dostrzegł że miotam się , że samochody na mnie trąbią i ten ‘ktoś’ zadzwonił do schroniska. Byłam przerażona, bałam się tego hałasu, zapachów. Codziennie bolała mnie głowa z każdym dniem coraz bardziej, marzyłam żeby przestało.. Któregoś dnia Bardzo Dobra Pani zauważyła mnie w boksie i zabrała mnie ze schroniska do innej Bardzo Dobrej Pani. Teraz uczą mnie wielu rzeczy i pomagają moim oczom. Bo wiesz, ja nie widzę. Pani doktor mówi, że to się nie zmieni, ale nie.. nie bój się…Świetnie sobie radzę. Moja opiekunka nauczyła mnie chodzić na smyczy. Zawsze usłyszę gdzie sypią chrupki do miski i zawsze bezbłędnie trafię do miski Nie sprawię Ci kłopotu. Obiecuję… Kiedy zabierzesz mnie do domu, będę najszczęśliwszym, najlepszym psem na świecie. Moje opiekunki martwią się że nikt mnie nie pokocha bo ludzie boją się tego co nieznane. Ja jednak czuję że gdzieś na mnie czeka moja rodzina…
- Twoja Malinka

Malinka szybko poznała dom tymczasowy i doskonale sobie radzi (do tego stopnia, ze goście nie zorientowali się, że to niewidomy pies!). Jej choroba nie jest ciężka, to jaskra, na którą cierpi wielu ludzi. W tej chwili jedno oczko Malinki może trochę przerażać, ale robimy wszystko aby wróciło do normalnej wielkości, potrzeba tylko troszkę czasu. Oprócz oczu jest zdrowym psiakiem- ale bezdomnym. Szukamy dla Malinki domu, który dostrzeże w niej wspaniałego psa i fakt, że Malinka nie widzi, nie będzie dla niego większym problemem, niż dla samej Malinki. Pies nie potrzebuje wzroku tak bardzo jak człowiek, bardziej opiera się na węchu i słuchu , dlatego też Malinka szybko się uczy i zachowuje się jak każdy normalny pies. Malina jest zaszczepiona, odrobaczona, będzie również poddana sterylizacji.

Kontakt w sprawie adopcji:
Kinga 505945510

Posted

Nie chcę być źle zrozumiana, Malinkę znam od kilku dni i nie mogę w żaden sposób jej pomóc ale czy kosztami eutanazji, utylizacji i leczenia suni nie powinna być obciążona Fiera?

Posted

otoz to samo pomyslalam... za wrzesien nie zaplacilam jej oczywiscie 150 zł , nawet o tym nie wspomniala...czyli to tak jakby "byla winna Malinie" drugie tyle...
tylko jakie jest prawdopodobienstwo ze ona się poczuje do tego...?
faktura juz jest na przelew....jesli nie zostanie zaplacona to wet bedzie chcial sciagnac od fundacji...
Napisze do Fiery i zobaczymy...ale bardzo wątpie...

Posted

Tak myśle żeby może kupić Malinie jakiś suplement żeby ją wzmocnić po ciąży z tego co czytam to przydałoby się coś z wapniem i kwasami omega, znacie jakieś dobre suplementy ? czy może lepiej dawać jej np ser biały?

Posted

Trzeba by się weta spytać, czy może przyjmować to co kobiety w ciąży i w jakiej dawce .... ja się nie znam :(

Wróciłyśmy z wieczornego spaceru. Niunia zadowolona i zmęczona :)

Nie zauważyłam częstomoczu ... siku robi tylko na spacerze, nie domaga się częstszych wyjść. Teraz się zdarzyło, że dwa razy siusiała, ale trochę przeszłyśmy więc ...
Oczy zakroplone, lek dopaszczękowy podany :) , okłady z sody robione.

Jeśli chodzi o jej kondycję, to moje przemyślenia są takie. Przez nie wiadomo jaki czas jej ruch, to było zrobienie przysłowiowych kilku kroków, ciąża i poród się dołożyły, ale nie są powodem takiego stanu. Z moich obserwacji Malinka to mieszanka Border colli z czymś, z tym że Border colli to większość w tej mieszance. Poczytałam trochę o tej rasie i Malina ma całe mnóstwo rzeczy, które pasują. Nisko opuszczona głowa, spuszczony ogon, umaszczenie i ogólnie budowa ciała, wielkość. Border colli to pies pasterski, który potrzebuje DUŻO ruchu, a ona tego nie miała. Dlatego na razie powolutku sobie spacerujemy, ale to nie są spacerki po 10-15 min. Malinka ma teraz trochę nadwagi, którą ostrożnie trzeba zrzucić, bo inaczej przyplączą się inne schorzenia, np. problemy ze stawami.

To na razie tyle :)

Posted

jutro będę u mojego weta i zapytam co można jej podać..
No to mamy brzooskowego mixa Malinowego:D
Aga a kupiłaś ten difadol? jeśli nie masz kasy to przeleję na zaś:) i podaj mi na pw numer konta swojego żebym już miała:)
Jeśli chodzi o ta nisko opuszczoną głowę to też jest wynik ślepoty...widziałam juz parę psów niewidomych i one tak właśnie chodzą z nosem przy ziemi...ale nie będę się kłócić bo to też może być gen border:)
Probuję dodac filmik z wczoraj z Malinką ale jeszcze chwilę się będzie ododawal na youtube bo długi dość:)

Posted

Krople kupione i zakropione łoczyska.

A z tą rasą to proszę się tu nie śmiać, bo mnie wczoraj zaczepiono z pytaniem czy to jest właśnie Border collie i dlatego zaczęłam szukać. A pytała dziewczyna która studiuje weterynarię :) :P

A tu proszę sobie poczytać :) [url]http://www.psy24.pl/2388-BORDER-COLLIE-rasy-psow.html[/url]

Posted

[quote name='Kinia1984']Tak myśle żeby może kupić Malinie jakiś suplement żeby ją wzmocnić po ciąży z tego co czytam to przydałoby się coś z wapniem i kwasami omega, znacie jakieś dobre suplementy ? czy może lepiej dawać jej np ser biały?[/QUOTE]
Dopóki nie ustanie całkowicie laktacja absolutnie nic. Będzie czas. Najważniejsze teraz dbać o oczy i spokój Maliny. Jeśliby 'zapaliły' się gruczoły mlekowe - zdarza się bardzo często pomimo podawania Galastopu nie ma nic lepszego niz 15 min. okłady ze startych surowych ziemniaków dwa razy dziennie. Dwa, trzy dzionki i po bólu. Buziaki dla Brzóski ? - a OCZYWIŚCIE !!! ...... ŻE TAK !!!

Posted

[quote name='Pies Wolny']Dopóki nie ustanie całkowicie laktacja absolutnie nic. Będzie czas. Najważniejsze teraz dbać o oczy i spokój Maliny. Jeśliby 'zapaliły' się gruczoły mlekowe - zdarza się bardzo często pomimo podawania Galastopu nie ma nic lepszego niz 15 min. okłady ze startych surowych ziemniaków dwa razy dziennie. Dwa, trzy dzionki i po bólu. Buziaki dla Brzóski ? - a OCZYWIŚCIE !!! ...... ŻE TAK !!![/QUOTE]

na razie okładam roztworem z sody, ale niunia to nie chce z tym współpracowac :( normalnie przydałoby się żeby ją ktoś trzymał, albo obwiązać, ale do tego tez potrzebna druga osoba :( ...

Aaaaa... dziękuję za buziaki ;) wzajemnie :*

Posted

u weta tez mowili o kapuscie czyli to co u ludzkiej kobity :)
oczy są naprawdę ok aż byłam w szoku że tak już ładnie wygladają, nie łzawią, są duuużo mniejsze :)
kurcze a na forach pisza wszyscy że powinno się zwiekszyć ilość wapnia w posiłkach...ja się nie znam nie miałam nigdy doczynienia z suką po ciąży...zawsze miałam chłopaków...

leće z filmem, proszę bez włączonych głośników:)

[video=youtube;bib1M5MUDeA]http://www.youtube.com/watch?edit=ev&feature=menh&v=bib1M5MUDeA[/video]