Jump to content
Dogomania

Ekipa z zielonego dżipa, czyli Avril, Iwan, Tekila i Kali :D

Recommended Posts

Posted (edited)

Co do dyskusji, a propo kastracji to wszystkie psy które znałam stały się dużo mniej "narwane" i posłuszniejsze po wykastrowaniu i to bez dwóch zdań ;) I są to psy właśnie myśliwskie, czyli beagle i posokowiec! Mam pytanie, po czym można odróżnić czy pies (nierasowy oczywiście ;)) jest w typie terriera czy raczej sznaucera?!

Edited by ziele77
Posted

ziele77 napisał(a):
Mam pytanie, po czym można odróżnić czy pies (nierasowy oczywiście ;)) jest w typie terriera czy raczej sznaucera?!

Dziwne pytanie :) Po wyglądzie i charakterze, po prostu :) Avril ma 30 cm w kłębie raczej tak do pół łydki sięga :) Do kolan jej daleko :)

Pierwszy dzień cieczki za nami. Drutek osiedlowy, który zawsze Avril gonił dzisiaj się z nią ładnie przywitał :) No i mieliśmy też niemiłą sytuację, ale to opiszę na chamstwie :)

Posted

O to lecę "na chamstwo" ;) wiem, że pytanie bezsensowne, ale ja właśnie sobie zdałam sprawę z tego, że nie umiem stwierdzić czy mój pies jest właśnie bardziej terierem czy sznaucerem. Nie znam za bardzo ani jednej ani drugiej rasy wiec nie wiem jak różnią się ich charaktery. Generalnie wydają mi się bardzo zbliżone, choć mają zupełnie inne pochodzenie.

Posted

ziele77 napisał(a):
Generalnie wydają mi się bardzo zbliżone, choć mają zupełnie inne pochodzenie.

Sznaucer i terrier zbliżone? O w życiu :lol:
Nie będę pisać o różnicach między nimi, bo nie będę obiektywna - terriery uwielbiam, za sznaucerami nie przepadam, ale na pewno te psy nie są do siebie zbliżone, o nie ;)

Posted

dog193 napisał(a):
Sznaucer i terrier zbliżone? O w życiu :lol:
Nie będę pisać o różnicach między nimi, bo nie będę obiektywna - terriery uwielbiam, za sznaucerami nie przepadam, ale na pewno te psy nie są do siebie zbliżone, o nie ;)

ja za to naodwrót :evil_lol: jeśli chodzi o powołanie (łapanie szczurów) to może w tym jednym sa podobne :) chociaz nie wiem czy terriery nie bardziej mysliwskie niż szczurze :D

Posted

Culineo napisał(a):
ja za to naodwrót :evil_lol: jeśli chodzi o powołanie (łapanie szczurów) to może w tym jednym sa podobne :) chociaz nie wiem czy terriery nie bardziej mysliwskie niż szczurze :D

Yorki są szczurze ;) Ale prócz przeznaczenia, wydaje mi się, że nie mają wiele wspólnego ;)

Posted

ja bym nigdy w zyciu nie chciala miec sznaucera.

nie chcialabym miec tez np. JRT czy pinczera, ale to sa po prostu rasy, ktorych bym ewentualnie nie brala pod uwage przy wyborze psa dla siebie mimo ze generalnie wzbudzaja we mnie bardzo pozytywne uczucia, a jak mysle o tym, ze bym miala miec sznaucera to jest to mysl "o nie, tylko nie sznaucer".

Posted

a_niusia napisał(a):
ja bym nigdy w zyciu nie chciala miec sznaucera.

nie chcialabym miec tez np. JRT czy pinczera, ale to sa po prostu rasy, ktorych bym ewentualnie nie brala pod uwage przy wyborze psa dla siebie mimo ze generalnie wzbudzaja we mnie bardzo pozytywne uczucia, a jak mysle o tym, ze bym miala miec sznaucera to jest to mysl "o nie, tylko nie sznaucer".

bo? miałaś kiedyś bliższe doświadczenia ze sznaucerami?

Posted

Na szczęście mamy tyle ras, że każdy znajdzie bez problemu dla siebie idealną :) Ja się nie mogę doczekać kolejnego psiaka. To już jakoś za rok. Oby szybko zleciało :)

Posted

omry napisał(a):
Na szczęście mamy tyle ras, że każdy znajdzie bez problemu dla siebie idealną :) Ja się nie mogę doczekać kolejnego psiaka. To już jakoś za rok. Oby szybko zleciało :)

a jakiego planujesz? :)

Posted

Culineo napisał(a):
bo? miałaś kiedyś bliższe doświadczenia ze sznaucerami?

bo NIE.

tak samo nie chcialabym miec bernardyna czy buldoga angielskiego.

dokladnie-jest tyle ras, ze kazdy moze wybrac taka, jaka chce i nie musi argumentowac, dlaczego szeregu innych by nie wybral.

po prostu nigdy w zyciu nie chcialabym miec sznaucera i tyle.

Posted

a_niusia napisał(a):
bo NIE.

tak samo nie chcialabym miec bernardyna czy buldoga angielskiego.

dokladnie-jest tyle ras, ze kazdy moze wybrac taka, jaka chce i nie musi argumentowac, dlaczego szeregu innych by nie wybral.

po prostu nigdy w zyciu nie chcialabym miec sznaucera i tyle.

to po co to pisałaś ? dyskusja była na inny temat, nic w nią nie wprowadziłaś.
EOT

Posted

Culineo napisał(a):
a jakiego planujesz? :)

Asta :)
Myślę, że przejadę się do wrocławskiego schroniska, bo dużo słyszałam o tym, że tam astów mają zawsze sporo.

Posted

omry napisał(a):
Asta :)
Myślę, że przejadę się do wrocławskiego schroniska, bo dużo słyszałam o tym, że tam astów mają zawsze sporo.

wielbię asty, a rzeczywiście masa ich siedzi po schroniskach ;/ niestety ludzie często wyrzucaja nieziemsko śliczne i cudowne charakterem asty i dlatgo ich pełno :) bo przecież miałbyć taki zly i straszny

Posted

Culineo napisał(a):
wielbię asty, a rzeczywiście masa ich siedzi po schroniskach ;/ niestety ludzie często wyrzucaja nieziemsko śliczne i cudowne charakterem asty i dlatgo ich pełno :) bo przecież miałbyć taki zly i straszny

Ja już teraz bym miała asta, ale niestety moja rodzicielka, z którą jeszcze mieszkam, nie akceptuje dużych psów :)
Po wczorajszej sytuacji z tym agresywnym malamutem po raz kolejny przekonałam się, że strach mieć tylko małego psa.. Niestety. Mały pies w porównaniu z wielkim niestety nie ma szans, a człowiek raczej niewiele może zrobić, gdy agresor atakuje. Poza tym kocham wielkie psy i te charaktery molosów i TTB. Szkoda tylko, że moloski takie chorowite. No i nie ma co ukrywać, że TTB są o wiele bardziej aktywne i co ważne dla mnie wiele można z nimi robić :)

Zamówiłam sprzęt do joggingu, pas biodrowy, smycz z amortyzatorem i szelki dla małej, a jako bonus jeszcze obróżkę :) Nie mogę się już doczekać.

Posted

U nas w schronisku też astowate są, kiedyś się w jednym taki zakochałam, gdyby nie to, że był samcem, pewnie by z nami zamieszkał- mama też go bardzo polubiła :)
A ja to bym sznaucera mogła mieć, olbrzymka lub średniaka, uwielbiam CTR, molosy w typie górskim :)

Posted

Jak masz psiaka , a masz. To ja bym Ci nie proponowała tak prosto ze schroniska brać ASTa.
Lepiej poszukać w fundacji , sprawdzone zwierzątko pod kątem kontaktów z innymi psami.
To nie problem adoptować psiaka , problem jest potem się użerać , z błędami wychowawczymi które ktoś kiedyś popełnił i między innymi dlatego taki pies stał się bezdomny.