Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[QUOTE][I][COLOR=black][FONT=Verdana]Podobnie jak w innych krajach, sprawa wzbudza wiele kontrowersji – niedawna debata w podobnej sprawie zakończyła się w Wielkiej Brytanii zaostrzeniem przepisów dotyczących norowania. [/FONT][/COLOR][/I][/QUOTE]

Nie jestem do końca pewien i mogę się tu mylić,ale...w W.Brytanii się,chyba nie noruje...
Tam zakazano polowań typu " par force " gdzie psy rozszarpywały żywego lisa - swoją drogą padły tez argumenty zwolenników tego sportu którzy argumentowali iż w ten sposób kontrolowali populację tych zwierząt,okazało się bowiem że większość z zabitych w ten sposób lisów pochodziło z hodowli i były one wypuszczane tuż przed polowaniem.
Uwidoczniła się też,specyficzna " miłość " myśliwych do swoich psów,gdyż oznajmili że jeśli zabroni im się polować,to wybiją swoje psie sfory...

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='lis']Uwidoczniła się też,specyficzna " miłość " myśliwych do swoich psów,gdyż oznajmili że jeśli zabroni im się polować,to wybiją swoje psie sfory...[/QUOTE]
dziwna miłość, ale jak zabijaja z miłósci, ratujac przyrode i płaczac nad sarna to z miłości do swoich ukochanych psów(którym dostarczają tak ważną dla dobrego rozwoju psa możliwosc polowania, bo pies niepolujacy to pies nieszczesliwy :shake: ) mogą szantarzować tym ze wybiją hodowle

------------------------------
nie wiem jak Czesi wyobrazaja sobie wprowadzenie tego przepisu, lisy juz sa stresowane siedzac w klatkach a co dopiero ggy naprawde beda walczyc z psem, przeciez to jest znecanie is enad ziwerzetami

[quote name='LALUNA'][COLOR="Red"][B]1[/B][/COLOR]Dieta wegetariańska jest bardzo drogą dietą i trzeba wielu urozmaiceń. A to juz nie tylko zboze.
[COLOR="#ff0000"][B]2[/B][/COLOR]I nie na kżadej ziemi będziesz mogła uprawiać zboże. A co z ludzmi z karjów pokrytych lodem. Ich dieta to głównie mięso. Bedziesz ich karmic kiełkami? A gdzie sobie to przechowaja? Roslinny pokarm szybko przemarznie i nie bedzie sie do niczego nadawać. I oczywscie będa uzależnieni od czyjejś łaski, czym im dadza jedzenie czy też nie. Nie beda tez mieli ciepłej odziezy, bo butki plastikowe malo grzeją.
Przejdzmy teraz do Afryki. Plemiona hodujace kozy i to dal nich jedyny wartosciowy pokarm. Na spalonej slońcem ziemi gdzie trudno o wode niewiele urosnie.
(...)

[COLOR="#ff0000"][B]3[/B][/COLOR]A ile z tych zwierząt przyżywa katusze w zakładach doświadczalnych w imie dla dobra człowieka testujac leki i inne takie.
[/QUOTE]
przepraszamz e tak ale za duzo by cytowac pojedynczo wiec:
1. jest droga poniewaz nie jest popularna, zreszta mieso tez nie jest tanie
2. a jednak gdzies uprawia sie te 540mln ton zboza które zjadają zwierzeta, czy zjadasz to co rosli w najblizszej okolicy? nie, towary (jedzenie itp) pochodza równiez z innych krajów
3. a czy ktos powiedział ze nie mozna walczyc o to i o to, walczyc by zwierzeta przeznaczona do zjedzenia nie cierpiały podczas transportu i miały normalne warunki? to ze ktos broni praw tych zwierzat nie oznacza ze nie szkoda mu innych, jednak mozna próbowac poprawic warunki jednych i drugich

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]ŁOWIEC POLSKI nr 4/2008 r. informuje, że: [/FONT][/COLOR]
[I][COLOR=black][FONT=Verdana]„Norowanie w Czechach jest od dłuższego czasu przedmiotem politycznej debaty. Czeski parlament zaproponował zmiany przepisów dotyczących odstrzału lisa, prowokując sprzeciw ze strony obrońców praw zwierząt. Podobnie jak w innych krajach, sprawa wzbudza wiele kontrowersji – niedawna debata w podobnej sprawie zakończyła się w Wielkiej Brytanii zaostrzeniem przepisów dotyczących norowania. [B]Proponowane zapisy[/B] ustawy zezwalają na szkolenie norowców poprzez ich bezpośredni kontakt z lisami.[/FONT][/COLOR][/I]
[B][I][COLOR=black][FONT=Verdana]Czeski Związek Łowiecki utrzymuje, że szkolenie psów norujących powinno być przeprowadzane w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych.[/FONT][/COLOR][/I][/B][I][COLOR=black][FONT=Verdana] Psy norujące w Czechach oficjalnie szkolone są w norach, w których lisy zamykane są w klatce. [B]Myśliwi twierdzą, że szkolone w ten sposób psy w warunkach polowania narażone są na ataki lisa czy borsuka – są przecież przyzwyczajone do lisa siedzącego w klatce. [/B]Dotychczas lisy i psy musiały być rozdzielane podczas treningu tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała. Parlament zniósł ten warunek, co spotkało się z licznymi protestami oraz argumentacją, że decyzja jest niezgodna z europejskimi normami dotyczącymi ochrony zwierząt.[/FONT][/COLOR][/I]
[B][I][COLOR=black][FONT=Verdana]Wobec protestów [/FONT][/COLOR][/I][/B][COLOR=red][B][I][U][FONT=Verdana][SIZE=3]prezydent Republiki Czeskiej Vaclav Klaus zawetował zmiany w prawie o ochronie przyrody zezwalające na bezpośredni kontakt psów ze zwierzyną podczas szkolenia[/SIZE][/FONT][/U][/I][/B][B][I][U][FONT=Verdana].[/FONT][/U][/I][/B][/COLOR]
[B][I][COLOR=black][FONT=Verdana]W ten sposób [/FONT][/COLOR][/I][/B][B][I][U][FONT=Verdana][SIZE=3][COLOR=red]ustawa po raz trzeci zastała skierowana do ponownego rozpatrzenia przez czeski parlament”.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/U][/I][/B][FONT=Verdana][COLOR=black]/alex/[/COLOR][/FONT]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Zastanawiam się, czy nasi południowi sąsiedzi pójdą dalej i podczas szkolenia pozorant zbliżając się do [B]warunków naturalnych[/B], będzie „nadstawiał pod zęby” – goły tyłek, zamiast ochraniaczy.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Jak natura to natura :eviltong: .[/FONT][/COLOR][/quote]

A może wzorem Czeskich lisów, zamknąc pozoranta w klatce i niech psiak na niego poszczeka. Po co wiedziec co zrobi w kontakcie bezpośrednim? Będzie szansa dla yorków by pokazały na co je stac.

Posted

co do watku, jestem przeciena okaleczaniu psów, czyli kopiowaniu, nie widze potrzeby by to robic, wzgledy estetyczne? pies ładniej wyglada? skoro nie podoba sie pies w noturalnej formie (dlugi ogon i uszy) to zastanówcie sie nad innym, to tak jakby kupic meble (przepraszam za porownanie psa do mebli) i zmienic w nich prawie wszystko, bo sie nie podobał np. kolor, układ pułek, uchwyty... jesli sie nie podobały takie jakie były, trzeba było wybrac inne, a nie zmieniac na siłe

swoja droga, długie uszy i ogony sa sliczne, a pies dzienwie wyglada z kikutem machajac na przywitanie i caly czas podniesionymi uszami, troche ciezko wtedy ocenic czy pies np. jest zainetesowany i jak reaguje na cos

Posted

[quote name='renia3399']skoro nie podoba sie pies w noturalnej formie (dlugi ogon i uszy) to zastanówcie sie nad innym, to tak jakby kupic meble (przepraszam za porownanie psa do mebli) i zmienic w nich prawie wszystko, bo sie nie podobał np. kolor, układ pułek, uchwyty... jesli sie nie podobały takie jakie były, trzeba było wybrac inne, a nie zmieniac na siłe[/quote]
dlaczego tak?nad czym miałabym się zastanowic?nad zmianą czego?To hodowca sprzedaje już z psa bez ogonka.

[quote]swoja droga, długie uszy i ogony sa sliczne, a pies dzienwie wyglada z kikutem machajac na przywitanie i caly czas podniesionymi uszami, troche ciezko wtedy ocenic czy pies np. jest zainetesowany i jak reaguje na cos[/quote]
i tutaj polemizowałabym.Np po "kikucie" wyżla mozna ocenic bardzo wiele ;) Bardzo łatwo ocenic czy się akurat czymś zainteresował.
A tu dla przykładu wyżel w stójce z charakterystycznie ustawionym ogonkiem

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images24.fotosik.pl/193/d8ddc2d7b8016c85.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='renia3399']...
nie wiem jak Czesi wyobrazaja sobie wprowadzenie tego przepisu, lisy juz sa stresowane siedzac w klatkach a co dopiero ggy naprawde beda walczyc z psem, przeciez to jest znecanie is enad ziwerzetami...
[/quote]
[SIZE=3][COLOR=red][B]Brawo dla Prezydenta Czech, Vaclava Klausa :loveu::multi:.[/B][/COLOR][/SIZE]

Mam nadzieję, że Prezydent Kaczyński zachowałby się równie godnie.

Posted

[quote][B]psy w warunkach polowania narażone są na ataki lisa czy borsuka – są przecież przyzwyczajone do lisa siedzącego w klatce.[/B][/quote]

[quote]Napisał [B]niceravik[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9903264#post9903264"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[B][SIZE=3][COLOR=#ff0000]Brawo dla Prezydenta Czech, Vaclava Klausa :loveu::multi:.[/COLOR][/SIZE][/B]
[/quote]

Heh........ :shake:

Posted

[QUOTE]i tutaj polemizowałabym.Np po "kikucie" wyżla mozna ocenic bardzo wiele ;-) Bardzo łatwo ocenic czy się akurat czymś zainteresował.
A tu dla przykładu wyżel w stójce z charakterystycznie ustawionym ogonkiem [/QUOTE]

Ale czy to,można jeszcze nazwać ogonem?
Ogon nie tylko ukazuje psie emocje ale jest też...hmmm...prestiżem psa - pies bez ogona lub z ciętym ogonem wygląda jak kaleka - najgorsze jest to że nie jest to kalectwo wymuszone,a dobrowolne...

[QUOTE]A może wzorem Czeskich lisów, zamknąc pozoranta w klatce i niech psiak na niego poszczeka. Po co wiedziec co zrobi w kontakcie bezpośrednim? Będzie szansa dla yorków by pokazały na co je stac.[/QUOTE]

I siedzenie w klatce jak i " bezpośredni kontakt " naraża lisa na wielki stres,a bezpośredni kontakt dodatkowo na pogryzienia - jest to także narażanie własnego psa na obrażenia.
Jako wet Powinieneś wiedzieć,że lis jest bardzo inteligentnym zwierzęciem i stres ma b.silny wpływ na jego psychikę.

Posted

[quote name='twiggy']jak najbardziej!w tym wypadku może to byc "ogonek"! :evil_lol:[/quote]

Cóż,dla mnie to nie ogon,tylko " kikut ",a taki pies nie wygląda naturalnie.

Posted

[quote name='lis']Cóż,dla mnie to nie ogon,tylko " kikut ",a taki pies nie wygląda naturalnie.[/quote]
kwestia gustu! :eviltong:
A na temat tego co wygląda naturalnie,a co nie możnaby dyskutowac baaaardzo długo! Czy umalowana kobita wygląda naturalnie?Hmmm...

Guest ursa81
Posted

[QUOTE]Ale to też się wiąże z zabijaniem.[/QUOTE]

Wiąże się ale czy masz pojęcie co się dzieje w wielkich zakładach hodowlanych i jak te zwierzęta tam żyją? To, że są zabijane to "pół biedy".
[URL]http://pl.youtube.com/watch?v=SIt84lzf97Y[/URL]

Link, który podałam we wcześniejszym poście już nie działa, dopiero teraz to zauważyłam. Przepraszam.

[QUOTE]Własciciele psów którzy przeszli na żywienie barfem czyli pokarmem której podstawa jest mięso mówia ze psy sa zdrowsze, pozbywaja się wielu problemów chorobowych z którymi nie mogli sobie poradzić. Czyli jednak dla psów mięso jest lepszym pokarmem.[/QUOTE]

Ja w to nie wątpię. Uważam, że pies powinien jeść mięso.

[QUOTE]Pozbyć się psów?[/QUOTE]

Wiesz, że nie to miałam na myśli.

[QUOTE] To dosc uproszczony przelicznik. Samym zbożem nie wyżywisz ludzi.
Dieta wegetariańska jest bardzo drogą dietą i trzeba wielu urozmaiceń. A to juz nie tylko zboze.[/QUOTE]

To prawda, to tylko taki uproszczony przelicznik i służy zobrazowaniu sytuacji, mitem jest natomiast, że dieta wegetariańska jest droga i niesamowicie skomplikowana.

[QUOTE] I nie na kżadej ziemi będziesz mogła uprawiać zboże. A co z ludzmi z karjów pokrytych lodem. Ich dieta to głównie mięso. Bedziesz ich karmic kiełkami? A gdzie sobie to przechowaja? Roslinny pokarm szybko przemarznie i nie bedzie sie do niczego nadawać. I oczywscie będa uzależnieni od czyjejś łaski, czym im dadza jedzenie czy też nie. Nie beda tez mieli ciepłej odziezy, bo butki plastikowe malo grzeją.[/QUOTE]

Posłuchaj, ja mieszkam w Europie i nie muszę jeść mięsa więc nie jem. Niech Eskimosi nadal jedzą mięso, nie jestem za całkowitym zakazem jedzenia mięsa :)

[QUOTE] Przejdzmy teraz do Afryki. Plemiona hodujace kozy i to dal nich jedyny wartosciowy pokarm. Na spalonej slońcem ziemi gdzie trudno o wode niewiele urosnie.[/QUOTE]

Plemiona afrykańskie również zwalniam z konieczności bycia wege :)

[QUOTE] Ale jednak jadasz. No ale zakladam roslinny pokarm. Jednak nabiał, mleko to tez by wchodziło w wyzywienie. I co dalej? Aby było mleko musisz miec cielaka, co dalej z nim zrobić?
Jajka? Co zrobic z kurą która sie juz nie niesie, co zrobic z kogutami, tyle ich nie trzeba?[/QUOTE]

Krów nie chciałabym hodować ale kozę owszem. Ona i jej koźlę dożyłyby starości. Z tymi nadliczbowymi kogutami nie pomyślałam, zastanowię się nad tym. Starej kury bym nie zabiła tylko dlatego, że jest staruszką.

[QUOTE] A ile z tych zwierząt przyżywa katusze w zakładach doświadczalnych w imie dla dobra człowieka testujac leki i inne takie.[/QUOTE]

Bezsensownym badaniom na zwierzętach również jestem przeciwna, natomiast niektóre badania zapewne są konieczne i ich ofiary oddają życie w chwale na pomniku nauki.

Dzieje się wiele krzywdy ale idąc Twoim tokiem rozumowania: kopiowanie to pestka, kopiujmy nadal bo i tak nie poprawimy losu zwierząt, tyle ich ginie, że nie warto zawracać sobie głowy kopiowaniem.

[QUOTE]Wrecz przeciwnie. Uważam że przejscie wszystkich ludzi na wegetarianizm nie jest możliwe. I gdyby tak było zmniejszyłaby się populacja ludzi, w wielu zakątkach swiata wyginęłaby calkowicie.. Nie mówiac już o innych zwierzętach domowych, a także tych dzikich gdy skurczylyby się ich łowiska.[/QUOTE]

Dosłownie wszystkich to nie ale przemysłowe hodowle powinny zniknąć z powierzchni Ziemi i nie zmniejszyłoby to liczby ludności. Na marginesie: gdyby liczba ludności na Ziemi przestała rosnąć w tak zastraszającym tempie jak obecnie to nie byłoby to niczym złym, wręcz przeciwnie.

[QUOTE] Natomiast jestem za ograniczeniem w hodowli, takze i zwierzat futerkowych, warunkami przewozu zwierzat rzeźnich na olbrzymie odległosci.
Jak widzisz zdaje sobie z tego sprawę i jestem za wieksza kontrola w tym co robi człowiek.
[/QUOTE]

Najlepszą formą walki w tej sytuacji jest niejedzenie mięsa. Hodowla nigdy nie będzie ograniczona jeśli będzie nadal popyt na mięsko.

[QUOTE]Natomiast obawiam się ze jest to tylko jednostronne. To znaczy "Was to obowiazuje skoro walczycie o dobro zwierząt, nas nie bo nie walczymy."[/QUOTE]

Nie rozumiem o co dokładnie chodzi w tym fragmencie.

Posted

[QUOTE]kwestia gustu! :eviltong:
A na temat tego co wygląda naturalnie,a co nie możnaby dyskutowac baaaardzo długo! Czy umalowana kobita wygląda naturalnie?Hmmm... __________________[/QUOTE]

Nie zmienia to faktu,że taki ogon ( a właściwie,jego brak ) mnie się nie podoba.

Guest ursa81
Posted

[quote name='lis']Cóż,dla mnie to nie ogon,tylko " kikut ",a taki pies nie wygląda naturalnie.[/quote]

Cienki ogon ciągnięty po ziemi też nie wygląda naturalnie i utrudnia psu funkcjonowanie. Ogony były od wieków kopiowane i rasa kształtowała się bez ogona, trudno dyskutować co będzie "naturalne". Wyżły niemieckie rodzą się z różnymi ogonami, niektóre nawet z krótszymi niż ten na zdjęciu Twiggy.

Posted

[quote name='ursa81']Cienki ogon ciągnięty po ziemi też nie wygląda naturalnie i utrudnia psu funkcjonowanie. Ogony były od wieków kopiowane i rasa kształtowała się bez ogona, trudno dyskutować co będzie "naturalne". Wyżły niemieckie rodzą się z różnymi ogonami, niektóre nawet z krótszymi niż ten na zdjęciu Twiggy.[/QUOTE]

to jak z takimi sie rodzą to niech takie pozostaną :P
skoro zwierzeta mają ogony, to raczej po to by pomagały, inaczej to nie miałoby sensu, w czym ogon psu przeszkadza?

Posted

[QUOTE]Wiesz, że nie to miałam na myśli.[/QUOTE]
Wiem, ale pomyśl co trzeba bedzie zrobić ze zwierzetami domowymi i psami których jest bardzo duzo.
[QUOTE]Wiąże się ale czy masz pojęcie co się dzieje w wielkich zakładach hodowlanych i jak te zwierzęta tam żyją? [/QUOTE]
Mam pojęcie
[QUOTE]To prawda, to tylko taki uproszczony przelicznik i służy zobrazowaniu sytuacji, mitem jest natomiast, że dieta wegetariańska jest droga i niesamowicie skomplikowana[/QUOTE]
Przelicz kiedys miesieczne utrzymanie.
[QUOTE]Posłuchaj, ja mieszkam w Europie i nie muszę jeść mięsa więc nie jem. Niech Eskimosi nadal jedzą mięso, nie jestem za całkowitym zakazem jedzenia mięsa :smile:[/QUOTE]
Czyli dalej zostanie problem zabijania.
Ale kto wie, moze dla nich bedzie przyszłość, bo będą nam eksportowac to co upolują.
[QUOTE]Krów nie chciałabym hodować ale kozę owszem. Ona i jej koźlę dożyłyby starości. Z tymi nadliczbowymi kogutami nie pomyślałam, zastanowię się nad tym. [/QUOTE]
Ursa lubię z Toba dyskutowac ;) , ale obawiam się ze nie masz wszystkiego dobrze poukładanego.
Masz około 300 dni laktacji a potem kolejna kózka, albo koziołek zeszta moze być i to i to, bo rodzi się od 1-3 i tak w kółko. No i mały problem co zrobisz z tymi kozłami już dorosłymi? Bo mleko kozie w obecnosci kozła staje się gorzkie - feromony.
[QUOTE]Bezsensownym badaniom na zwierzętach również jestem przeciwna, natomiast niektóre badania zapewne są konieczne i ich ofiary oddają życie w chwale na pomniku nauki.[/QUOTE]
One raczej nie myślą o chwale ani poświeceniu dla wyższych celów kiedy człowiek zadaje im ból i cierpienie.
[QUOTE]Nie rozumiem o co dokładnie chodzi w tym fragmencie. [/QUOTE]

Bo tak już się przyjęło w tym topicu ze zwolennicy kopiowania twierdza ze jest wiecej cierpień i zamiast walczyć o niekopiowanie powinnismy walczyć o inne rzeczy. Tylko ze nie mówią razem bedziemy walczyć, ale mówią Wy walczcie. Bo im tak naprawde jest wszystko jedno, byle dalej od tematu zakaz kopiowania.
To takie zepchniecie troche własciwego tematu na bocznice. ;)

Posted

Dla mnie kopiowanie jest stereotypowym myśleniem gdyż,twórcy np ras bojowych takich jak doberman,rotek,dog,pity i inne osiągnęli psa o pożądanym charakterze,natomiast wygląd nie budził respektu,bo np. doberman nieskopiowany wygląda kłapciato,więc należało dopasowac wygląd do predyspozycji i przeznaczenia psa,miał wpływac na psychikę ludzka budząc samym wyglądem respekt.Przez lata przyswoiliśmy taki a nie inny wizerunek psa i ciężko nam jest to przeskoczyć,przynajmniej niektórym i nie ma znaczenia że jest to zdawanie bólu,liczy się tylko wizerunek który sobie utrwaliliśmy.Podpieranie się przykładami z innej niechlubnej działalności człowieka w obronie kopiowania jest niesmacznym żartem

Guest ursa81
Posted

[quote name='renia3399']to jak z takimi sie rodzą to niech takie pozostaną :P
skoro zwierzeta mają ogony, to raczej po to by pomagały, inaczej to nie miałoby sensu, w czym ogon psu przeszkadza?[/quote]

Taki ogon będzie musiał być amputowany. W niczym taki ogon psu nie pomaga, można powiedzieć, że to negatywny skutek kopiowania przez wiele pokoleń i nie tyle wybryk natury co wynik działań człowieka. Takie wyjątkowe przypadki oczywiście nie usprawiedliwiają kopiowania wszystkich wyżłów ale chciałam tylko zwrócić Twoją uwagę na to, że w przypadku psów czasem trudno mówić o naturalnych cechach. Tak jak wspominałam: jeśli ma być zakaz wystawiania kopiowanych psów to najpierw potrzebny jest nam wzorzec niekopiowanego ogona i hodowla, która zacznie ten wzorzec uwzględniać.

Guest ursa81
Posted

[quote name='lisica']Dla mnie kopiowanie jest stereotypowym myśleniem gdyż,twórcy np ras bojowych takich jak doberman,rotek,dog,pity i inne osiągnęli psa o pożądanym charakterze,natomiast wygląd nie budził respektu,bo np. doberman nieskopiowany wygląda kłapciato,więc należało dopasowac wygląd do predyspozycji i przeznaczenia psa,miał wpływac na psychikę ludzka budząc samym wyglądem respekt.Przez lata przyswoiliśmy taki a nie inny wizerunek psa i ciężko nam jest to przeskoczyć,przynajmniej niektórym i nie ma znaczenia że jest to zdawanie bólu,liczy się tylko wizerunek który sobie utrwaliliśmy.Podpieranie się przykładami z innej niechlubnej działalności człowieka w obronie kopiowania jest niesmacznym żartem[/quote]

Niczego nowego nam nie napisałaś, nic nowego nie odkryłaś ale zdaje się, że niczego też nie zrozumiałaś z moich wypowiedzi (o ile te ostatnie zdanie było do mnie).

Guest ursa81
Posted

[quote]Wiem, ale pomyśl co trzeba bedzie zrobić ze zwierzetami domowymi i psami których jest bardzo duzo.[/quote]Myślę, że to co obecnie: podawać im karmy na bazie ryb oceanicznych i zwierząt z gospodarstw ekologicznych?

[quote] Mam pojęcie[/quote]Więc rozumiesz, że każda mała parówka do tyłu to wielki krok do przodu :lol:

[quote] Przelicz kiedys miesieczne utrzymanie.[/quote]Policz ile pokarmu roślinnego można kupić zamiast kilograma mięsa. Poza tym oszczędzimy na lekach, papierosach, alkoholu i słodyczach... Nikt nie mówił, że będzie łatwo.

[quote] Czyli dalej zostanie problem zabijania.
Ale kto wie, moze dla nich bedzie przyszłość, bo będą nam eksportowac to co upolują.[/quote]Zabijanie będzie zawsze. Ludzie między sobą nie mogą się powstrzymać, żeby się nie zabijać ale to nie znaczy, że w związku z tym mogę polecieć tak jak jestem w koszuli nocnej i poderżnąć komuś grdykę. Możemy nie jeść mięsa i tylko ubolewać, że takich osób jak my jest zbyt mało. Czy kiedykolwiek będzie takich osób zbyt dużo - wątpię. Podejrzewam, że nie zdążymy i prędzej w nas coś pierdyknie.
Eksportować nam nie będą bo my już przestaniemy lubić te nieszczęsne mięso.

[quote]Ursa lubię z Toba dyskutowac ;) , ale obawiam się ze nie masz wszystkiego dobrze poukładanego. Masz około 300 dni laktacji a potem kolejna kózka, albo koziołek zeszta moze być i to i to, bo rodzi się od 1-3 i tak w kółko. No i mały problem co zrobisz z tymi kozłami już dorosłymi? Bo mleko kozie w obecnosci kozła staje się gorzkie - feromony. [/quote]Fajnie, ja z Tobą również :) Twoje obawy są słuszne, nie mam wszystkiego dobrze poukładanego. Z tymi kozami: chyba nie byłoby tak źle, jakoś dam radę (nie wiedziałam, że mleko gorzknieje w obecności kozła, niezły motyw, niesamowite!)

[quote] One raczej nie myślą o chwale ani poświeceniu dla wyższych celów kiedy człowiek zadaje im ból i cierpienie.[/quote]Raczej nie myślą i szkoda ich no ale co zrobisz, można tylko ograniczyć się do tych badań naprawdę niezbędnych. Z drugiej strony zastanawiam się ostatnio czy nam dalszy rozwój medycyny jest niezbędny? Właściwie to czego w ogóle rozwój jest nam niezbędny? Może przede wszystkim rozwój świadomości ludzi co do pewnych spraw i zmiana postępowania z naszą planetą i jakiś cud pokoju na świecie... Nieźle jak na niepozorny wątek o kopiowaniu.

[quote] Bo tak już się przyjęło w tym topicu ze zwolennicy kopiowania twierdza ze jest wiecej cierpień i zamiast walczyć o niekopiowanie powinnismy walczyć o inne rzeczy. Tylko ze nie mówią razem bedziemy walczyć, ale mówią Wy walczcie. Bo im tak naprawde jest wszystko jedno, byle dalej od tematu zakaz kopiowania.
To takie zepchniecie troche własciwego tematu na bocznice. ;)[/quote]No tak.

Posted

[quote name='lisica']Dla mnie kopiowanie jest stereotypowym myśleniem gdyż,twórcy np ras bojowych takich jak doberman,rotek,dog,pity i inne osiągnęli psa o pożądanym charakterze,natomiast wygląd nie budził respektu,bo np. [B]doberman nieskopiowany wygląda kłapciato[/B],więc należało dopasowac wygląd do predyspozycji i przeznaczenia psa,miał wpływac na psychikę ludzka budząc samym wyglądem respekt.Przez lata przyswoiliśmy taki a nie inny wizerunek psa i ciężko nam jest to przeskoczyć,przynajmniej niektórym i nie ma znaczenia że jest to zdawanie bólu,liczy się tylko wizerunek który sobie utrwaliliśmy.Podpieranie się przykładami z innej niechlubnej działalności człowieka w obronie kopiowania jest niesmacznym żartem[/quote]

ja tam z tej kłapciatości się cieszę:loveu: I w moim otoczeniu większość ludzi zachwyca się całością kręgosłupa mojej małej:multi: nooo... raz mi się zdarzyło, że ktoś powiedział, że dobek z ogonem wygląda obrzydliwie... i teraz coś dla Lutomskak:diabloti: była to uwaga rzucona przez polskiego szkoliciela między fascynującymi opowieściami jak to po jego profesjonalnym użyciu kolców psy sikają pod siebie:shake:

[SIZE=1][COLOR=Silver]ale ja mam to szczęście, że agresywnie wyglądającym i/lub zachowującym się psem nie muszę ani leczyć kompleksów, ani sobie niczego przedłużać [/COLOR]:evil_lol::lol:[/SIZE]

Posted

[quote name='LALUNA']Lutomskak czy to nie dziwne że od czasu do czasu wpadasz na ten topic i zaczynasz takie z pozoru niewinne teksty.

Z pozoru niewinne i ni przypiął ni przyłatał do tego tematu, ot tak oderwane wogole od dyskusji, z pozoru ot tak przywalasz bez sensu. I nagle okazuje się że trafiasz ze ktoś ma boksera i to chorego na serce

I moze mogłabym to uznac za przypadek gdyby nie Twój żenujący post z przed dwóch miesiecy:

Pamietasz co Ci wtedy odpisałam?

Lutomskak, chyba juz nigdy niczego się nie nauczysz. Jednak Twoja postawa kompromituje Cię. Próbujesz żerować na czyims nieszczęsciu, w sposób bardzo podły posuwajac się do zbierania plotek cżesto ubarwionych i potem wykorzystywania w tym topicu w sposób dość podły. To jest poprostu żenujące. Opamiętaj się troche bo wszystko ma swoje granice.[/quote]

po pierwszer-nie wpadam-tylko nigdy nie poszlam

po drugie nie liczylam Twoich komend-tylko uogolnilam

po trzecie-ja o chorobach dogow niemieckich-Ty-ze masz jakiegos tam dwunastolatka

po czwarte-jesli myslisz-ze wszystkie moje wypowiedzi w tym watku sa skierowane do Ciebie-przeceniasz sie nieco

po piate-ogarnij sie Dziewczyno-nie jestes pepkiem swiata

po szoste-doucz sie o chorobach predysponujacych dane rasy-bedziesz bardziej wyluzowana

po siodme-zapamietaj sobie-nie masz monopolu na wiedze

po osme-moderator nie jest rowne slowu BOG

po dziewiate-zacznij wreszcie myslec i zrozum-ze nie kazdy kto ma dwadziescia dwa bordery,trzydziesci trzy ONKi po przejsciach,i osiemnascie niekopiowanych bokserow schodzacych na wrodzone wady serca,tudziez siedem dogow niemieckich dogorywajacych w wieku 8 lat na gleboka starosc-ma prawo rozumiec-jak wazna jest pula genowa dla rasy o ktorej nie masz zielonego nawet pojecia ( nawet jesli mialas dwa ,lub trzysta psow tej rasy w swojej grupie na szkoleniu,,,,,,,,,)

ogarnij sie dziewczyno!-co tydzien odwiedzasz wystawy,posrednio-zyjesz z pokazow!-Twoje psy-zarabiaja na Ciebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-jesli sie tego wyprzesz-bedziesz tylko smieszna!

fakt-ze nie byly,nie sa i nie beda kopiowane-nie oznacza wcale-ze masz pojecie o wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pisz sobie tutaj co chcesz-wolno Ci!

nie zapominaj jednak-ze na tym swiecie-jest setki osob-ktore-szkola duzo lepiej niz Ty,znaja sie na psychice psow duzo lepiej niz Ty ,poswiecily kynologii-o wiele wiecej lat,trudu,pracy i srodkow niz Ty- i troszke lepiej wiedza-jakie szkody w hodowli moze przyniesc ten zakaz!

wypowiadzasz sie za kazdym razem z stu procentach autorytarnie,zawsze jak wszechmogaca,zawsze jak wszechwiedzaca,jak Alfa i Omega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laluna-swiat kynologii jest tak wielki-ze Twoje oczy nie bylyby w stanie sie tak szeroko otworzyc!!!!!!!!!!!!!!!-gdybys wiedziala jak wielki on jest!

kopiowanie to moda,efekt naszego przyzwyczajenia,naszego widzimiesie......

fakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ale......-to takze srodek pracy hodowlanej setek osob na calym swiecie,sposob na postrzeganie wizerunku psa z danej hodowli.
sposob na wyeliminowanie bledow kretynskich nabywcow szczeniat,sposob na niepoprawnianie ogonow i uszu niecietych,sposob na zycie,sposob na odownie psow w tym samym typie,sposob na bycie niezaleznym od mody,sposob zachoanie wizerunku rasy sprzed lat,sposob na bycie "soba",na mozliwosc sprowadzania egzemplarzy spoza granic naszego kraju w celu poprawienia rasy,sposob na zwrocenie uwagi na swoje psy,swoja hodowle,na szczegolne w niej cechy........-nie bedac hodowca owych ras (ktore nie maja problemow z letalnoscia w wyniku chorob kosci,stawow lokciowych ,biodrowych,wrodzonych ciezkich chorob oczu,wrodzonych ciezkich chorob serca,i innych)-nie masz do powiedzenia nic w tej kwestii-poniewaz powiedzmy sobie szczerze-jestes laikiem w tej kwestii...........

o sznaucerach,pinczerach,dobermanach-nie wiesz nic-alhbo prawie nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kolacze Ci sie tylko po glowie-ze boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bzdura!-duzo bardziej bolesny jest zabiieg korekcji stawu lokciowego w wyniku dysplazji,duzo bardziej inwazyjny jest zabieg przeciecia miesni przywodziceli uda,odnerwianie panewki biodrowej,korekcja zle stojacych uszu i ogona,bol po stracie przedwczesnie zmarlego doga niemieckiego na przerost miesnia sercowego,potrojna osteotomia miednicy-wyliczac moge do jutra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-wszystkie te zabiegi wynikaja z checi przystosowania psa przez czlowkiea do idealu anatomicznego w wyniku krzyzowania egzemplarzy eksterierowych do wystaw...........

i jesli chcesz mi powiedziec -ze hodowanie linii borderow przyzwyczajonych do pracy z kaczkami jest czyms normalnym w 21 wieku w Polsce-to najwyrazniej w swiecie-nie ogarniasz sie Laluna i daj sobie juz spokoj z szukaniem drugiego dna tam-gdzie go nie ma!!!!!!!!!!!!!!

Posted

[quote name='lutomskak']po pierwszer-nie wpadam-tylko nigdy nie poszlam

po drugie nie liczylam Twoich komend-tylko uogolnilam

po trzecie-ja o chorobach dogow niemieckich-Ty-ze masz jakiegos tam dwunastolatka

po czwarte-jesli myslisz-ze wszystkie moje wypowiedzi w tym watku sa skierowane do Ciebie-przeceniasz sie nieco

po piate-ogarnij sie Dziewczyno-nie jestes pepkiem swiata

po szoste-doucz sie o chorobach predysponujacych dane rasy-bedziesz bardziej wyluzowana

po siodme-zapamietaj sobie-nie masz monopolu na wiedze

po osme-moderator nie jest rowne slowu BOG

po dziewiate-zacznij wreszcie myslec i zrozum-ze nie kazdy kto ma dwadziescia dwa bordery,trzydziesci trzy ONKi po przejsciach,i osiemnascie niekopiowanych bokserow schodzacych na wrodzone wady serca,tudziez siedem dogow niemieckich dogorywajacych w wieku 8 lat na gleboka starosc-ma prawo rozumiec-jak wazna jest pula genowa dla rasy o ktorej nie masz zielonego nawet pojecia ( nawet jesli mialas dwa ,lub trzysta psow tej rasy w swojej grupie na szkoleniu,,,,,,,,,)

ogarnij sie dziewczyno!-co tydzien odwiedzasz wystawy,posrednio-zyjesz z pokazow!-Twoje psy-zarabiaja na Ciebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-jesli sie tego wyprzesz-bedziesz tylko smieszna!

fakt-ze nie byly,nie sa i nie beda kopiowane-nie oznacza wcale-ze masz pojecie o wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pisz sobie tutaj co chcesz-wolno Ci!

nie zapominaj jednak-ze na tym swiecie-jest setki osob-ktore-szkola duzo lepiej niz Ty,znaja sie na psychice psow duzo lepiej niz Ty ,poswiecily kynologii-o wiele wiecej lat,trudu,pracy i srodkow niz Ty- i troszke lepiej wiedza-jakie szkody w hodowli moze przyniesc ten zakaz!

wypowiadzasz sie za kazdym razem z stu procentach autorytarnie,zawsze jak wszechmogaca,zawsze jak wszechwiedzaca,jak Alfa i Omega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laluna-swiat kynologii jest tak wielki-ze Twoje oczy nie bylyby w stanie sie tak szeroko otworzyc!!!!!!!!!!!!!!!-gdybys wiedziala jak wielki on jest!

kopiowanie to moda,efekt naszego przyzwyczajenia,naszego widzimiesie......

fakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ale......-to takze srodek pracy hodowlanej setek osob na calym swiecie,sposob na postrzeganie wizerunku psa z danej hodowli.
sposob na wyeliminowanie bledow kretynskich nabywcow szczeniat,sposob na niepoprawnianie ogonow i uszu niecietych,sposob na zycie,sposob na odownie psow w tym samym typie,sposob na bycie niezaleznym od mody,sposob zachoanie wizerunku rasy sprzed lat,sposob na bycie "soba",na mozliwosc sprowadzania egzemplarzy spoza granic naszego kraju w celu poprawienia rasy,sposob na zwrocenie uwagi na swoje psy,swoja hodowle,na szczegolne w niej cechy........-nie bedac hodowca owych ras (ktore nie maja problemow z letalnoscia w wyniku chorob kosci,stawow lokciowych ,biodrowych,wrodzonych ciezkich chorob oczu,wrodzonych ciezkich chorob serca,i innych)-nie masz do powiedzenia nic w tej kwestii-poniewaz powiedzmy sobie szczerze-jestes laikiem w tej kwestii...........

o sznaucerach,pinczerach,dobermanach-nie wiesz nic-alhbo prawie nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kolacze Ci sie tylko po glowie-ze boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bzdura!-duzo bardziej bolesny jest zabiieg korekcji stawu lokciowego w wyniku dysplazji,duzo bardziej inwazyjny jest zabieg przeciecia miesni przywodziceli uda,odnerwianie panewki biodrowej,korekcja zle stojacych uszu i ogona,bol po stracie przedwczesnie zmarlego doga niemieckiego na przerost miesnia sercowego,potrojna osteotomia miednicy-wyliczac moge do jutra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-wszystkie te zabiegi wynikaja z checi przystosowania psa przez czlowkiea do idealu anatomicznego w wyniku krzyzowania egzemplarzy eksterierowych do wystaw...........

i jesli chcesz mi powiedziec -ze hodowanie linii borderow przyzwyczajonych do pracy z kaczkami jest czyms normalnym w 21 wieku w Polsce-to najwyrazniej w swiecie-nie ogarniasz sie Laluna i daj sobie juz spokoj z szukaniem drugiego dna tam-gdzie go nie ma!!!!!!!!!!!!!![/quote]

pozwolilam sobie zacytowac, zeby laluna nie skasowala, bo jest dla niej niewygodny.
Karolina : PIEKNIE NAPISALAS.
NIC DODAC-NIC UJAC!!!