Czarne Gwiazdy Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 lalunia, nie podoba ci się jak ktoś przekręca Twój nick, a przyzwalasz na wyzywania Jaśka Van Jasiem, pomimo, że już pisał parę razy, że sobie tego nie życzy.... Już to pisałem, ale skasowaliście, niestety bez słowa wyjaśnienia, a to dotyczy tematu, który Ty ciągniesz... ile "punktów karnych" dostała ivona&car oraz niceravik za obrażanie użytkowników? Czy ten post też skasujecie? Quote
orsini Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='iwona&CAR']NIektorym to on straszny nie jest ;) Van Jasiu wyspecjalizowal sie w tym, zawsze nastepny nowy nick i pod innym IP :diabloti:[/quote] a Ravikova to co??? czemu tego nie zauwazasz-tzw. swojej ekipki:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
orsini Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='Czarne Gwiazdy']lalunia, nie podoba ci się jak ktoś przekręca Twój nick, a przyzwalasz na wyzywania Jaśka Van Jasiem, pomimo, że już pisał parę razy, że sobie tego nie życzy.... Już to pisałem, ale skasowaliście, niestety bez słowa wyjaśnienia, a to dotyczy tematu, który Ty ciągniesz... ile "punktów karnych" dostała ivona&car oraz niceravik za obrażanie użytkowników? Czy ten post też skasujecie?[/quote] mysle, ze zniknie, a jak nie to Ty dostaniesz punkty karne za to co u Draczyn czyli za posiadanie racji:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
niceravik Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [COLOR=black][FONT=Verdana]Po zapoznaniu się z raportem nt. przyczyn katastrofy CASY stwierdziłam, że „sytuacja w ogonach” nie jest czymś wyjątkowym. Łamanie procedur, przepisów, regulaminów, bylejakość - są bardziej powszechne. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Mnie uderzyły zwłaszcza dwie rzeczy:[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]1.pilot CASY leciał „na oko”, nie na przyrządy,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]2.w określaniu parametrów lotu posługiwali się innymi jednostkami, obsługa naziemna posługiwała się "metrami", a piloci "stopami".[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=1](Panowała fatalna pogoda, widoczność daleko niewystarczająca)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Czy w tych warunkach miał szansę wylądować na tym lotnisku?[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Moim zdaniem – minimalne.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wnioski są oczywiste. Dla „kopistów” również :lol:.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=1](Orsini, Czarne Gwiazdy, Wy jesteście z tej samej „Klasy”? Pojawiacie się tak razem :p....)[/SIZE][/FONT][/COLOR] Quote
LALUNA Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='Czarne Gwiazdy']lalunia, nie podoba ci się jak ktoś przekręca Twój nick, a przyzwalasz na wyzywania Jaśka Van Jasiem, pomimo, że już pisał parę razy, że sobie tego nie życzy.... Już to pisałem, ale skasowaliście, niestety bez słowa wyjaśnienia, a to dotyczy tematu, który Ty ciągniesz... ile "punktów karnych" dostała ivona&car oraz niceravik za obrażanie użytkowników? Czy ten post też skasujecie?[/quote] Czarne Gwiazdy widocznie Jasiu lubi jak się przekreca nicki skoro sam to nagminnie robi dodajac rózne obraźliwe dodatki. Niestety nie mam na to wpływu skoro ma takie upodobania. Wiec skoro dwóm osobom to pasuje nie mogę ingerować. Ingeruję w momencie kiedy moga sie poczuć urazone osoby trzecie czytając słowa które moga urazac ich poczucie estetyki. Dlatego ingeruję w takich drastycznych przypadkach. A co do przekręcania mojego nicku. Nie licz że będę Cię poprawiać. Moge poprawić osobę która mogła nieświadomie przekręcić, jednak jezeli mam do czynienia z osobą która zakończyła faktycznie edukacje na nie wystarczajacym poziomie. To niestety moje poprawki nie zastąpią tego czego szkoła nie nauczyła. Niektóre przypadki sa poprostu beznadziejne i dopóki ta osoba sama z siebie nie będzie miała potrzeby się do edukowania nic na to nie poradzę. Dlatego nie licz na wykład musisz sam zadbać o własną edukacje. :p Quote
orsini Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana][SIZE=1](Orsini, Czarne Gwiazdy, Wy jesteście z tej samej „Klasy”? Pojawiacie się tak razem :p....)[/SIZE][/FONT][/COLOR][/quote] z tego co JA widze to Czarne Gwiazdy byl o 7 ja o 9, to masz racje Ravik POJAWIAMY SIE RAZEM:diabloti::diabloti::diabloti: w koncu JEDNOCZAS mamy:evil_lol::evil_lol::evil_lol: PS-co ma wypadek samolotu do kopiowania?:crazyeye: Quote
ara Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='Czarne Gwiazdy'] Już to pisałem, ale skasowaliście, niestety bez słowa wyjaśnienia, a to dotyczy tematu, który Ty ciągniesz... ile "punktów karnych" dostała ivona&car oraz niceravik za obrażanie użytkowników? Czy ten post też skasujecie?[/quote] [B][COLOR=SeaGreen]Zachęcam do zapoznania się z regulaminem, szczególnie punktem 8.[/COLOR][/B] Quote
niceravik Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='orsini']... PS-co ma wypadek samolotu do kopiowania?:crazyeye:[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wypadek, jak wypadek, ale mój post ma! I to bardzo dużo ma![/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Nie będę tego wyjaśniała, bo wszyscy wiedzą o co chodzi.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wybacz, ale dla jednej osoby nie opłaci się rozpisywać, szkoda czasu po prostu. Jeżeli masz dużą potrzebę wiedzy, zapisuj sobie to czego nie rozumiesz i jak się uzbiera trochę, wtedy wyjaśnimy Ci to :p .[/FONT][/COLOR] Quote
orsini Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 wyjasnimY???jacy MY?ravik TY jestes JEdnA, a jesli uwazasz, ze jestes w wielu osobach hmmmmm...no coz. A CZY KTOS Z MOJEGO OBOZU WIE CO MA SAMOLOT Z KOPIOWANIEM WSPOLNEGO??? Quote
MARS Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='orsini'] A CZY KTOS Z MOJEGO OBOZU WIE CO MA SAMOLOT Z KOPIOWANIEM WSPOLNEGO???[/quote] OGON! Samolot miał niekopiowany ogon :-D Quote
twiggy Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='ursa81']Wyżły weimarskie mają super zgrabne ogony i pasują do psa niekopiowane[/quote] Absolutnie sie nie zgadzam!!! :mad::eviltong: Quote
niceravik Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='orsini']...A CZY KTOS Z MOJEGO OBOZU WIE CO MA SAMOLOT Z KOPIOWANIEM WSPOLNEGO???[/quote] [quote name='MARS']OGON! Samolot miał niekopiowany ogon :-D[/quote] Gratuluję! Jakie pytanie taka odpowiedź :-D. Orsini, nie musisz już nic zapisywać :-D. Quote
Guest ursa81 Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote]Wyżły weimarskie mają super zgrabne ogony i pasują do psa niekopiowane[/quote][quote name='twiggy']Absolutnie sie nie zgadzam!!! :mad::eviltong:[/quote] Co nie znaczy, że kopiowane wyglądają źle! Wydaje mi się jednak, że weimary jakoś bardziej hmmm... jednolite ogony mają. Mogę się mylić. U weimara nie widziałam takiego "cuda" jak u znajomego WNK, który miał tak długi i glizdowaty ogon, że ciągał go za sobą, a na końcu tego ogona był pędzel jak u krówki :cool3: Groteska. Właściwie obrzydliwie to wyglądało i zdecydowanie nienaturalnie! Nie mniej nienaturalnie niż kopiowany (tymbardziej, że są wyżły, które rodzą się ze szczątkowym ogonem). To już nie była kwestia gustu, ogon wreszcie został amputowany z wiadomych przyczyn. Są jednak niemce z całkiem zgrabnymi i dość krótkimi ogonami i one też wyglądają całkiem OK niekopiowane. To wszystko przez to, że dobór naturalny (i hodowlany) nie miał okazji tu podziałać. Znalazłam przykład podobnego ogona ale tamten był zdecydowanie dłuższy. Może dwukrotnie. Był zbyt ciężki i nie unosił się nad ziemią. [IMG]http://images30.fotosik.pl/189/b1aae153f8fe4beemed.jpg[/IMG] Quote
sylwia i boksery Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Niesamowity :crazyeye: Jak od lwa :lol::lol: Pozostaje ogolić końcówkę :cool3: Quote
zuzolandia Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 [quote name='iwona&CAR'] Cale szczescie ze nie musze ogladac juz 30 lat tego barbarzyntwa na zywo, tylko na zdjeciach i to w XXI wieku :shake::shake::shake::shake::shake::angryy: Zdaje sie ze sama posiadasz psa w tym akurat wypadku -bez ogona- wiec ogladasz to barbarzynstwo codziennie :evil_lol: nie tylko na fotach .... Z całym szacunkiem ...czytam Twoje posty i odnosze wrazenie ze protestujesz tak glosno zeby zagluszyc wlasne sumienie.....i troc he mnie smiesza te całe przepychanki słowne bo w zasadzie nic nowego nie wnosza a jedynie podtrzymują stan agonalny tego watku.... Czy tak trudno zrozumiec ze dopóki nie bedzie zakazu WYSTAWIANIA psow KOPIOWANYCH w POLSCE dopóty takowe beda biegały po ringach chodziły po naszych ulicach i dostawały nominacje na CRUFTA :lol:??? Poza granicami naszego szanownego KACZOGRODU jakos porafili to rozwiazac ...zakaza wystawiania - mamy kłapouchy i ogoniaste :multi: a Polakom ktorym zalezy na zagranicznych osiagach nabywaja naturalne psy :multi:..i nie trzeba im pokazywac drastycznych filmów czy zdjec ( nierzadko przekłamanych) odsyłac do madrych ksiazek czy artykułow w lepszych lub gorszych czasopismach . o wyzszosci niekopiowanego nad kopiowanym,, a tak wogole to wreszcie przyszła WIOSNA :loveu::multi::loveu::multi: Quote
orsini Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='MARS']OGON! Samolot miał niekopiowany ogon :-D[/quote] a no wiec wlasnie:evil_lol::evil_lol::evil_lol: [B]mial ogon i sie skonczylo to KATASTROFA!!![/B] :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Guest ursa81 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='sylwia i boksery']Niesamowity :crazyeye: Jak od lwa :lol::lol: Pozostaje ogolić końcówkę :cool3:[/quote] :lol: Takie ogony bywają tylko sporadycznie. Z jednej strony zakaz wystawiania kopiowanych wyżłów przyczyni się do tego, że myśliwi nie będą wystawiali swoich psów lub będą wybierali wyżły nierasowe. Nie ma co fantazjować, że przestaną kopiować, to pewne. Z dwóch powodów: tradycja dla myśliwego rzecz święta, polujący wyżeł nie może mieć długiego ogona (mam tu na myśli te szczególnie długie i cienkie, które i bez polowań są bardzo podatne na złamania). Z drugiej strony: zakaz wystawiania wyżłów kopiowanych oraz wyraźne określenie we wzorcu rasy standardu ogona niekopiowanego są konieczne do tego, żeby wreszcie dobór naturalny i hodowlany miały możliwość działania. Rozumie się, że wzorzec powinien określać jakiej maksymalnie długości lub lepiej - proporcji może być ogon (np. max 1/3 tułowia), że nie może być zbyt cienki, glizdowaty i że jego owłosienie powinno być jednolitej długości (czyli bez krowiego lub jak to określiła Sylwia - lwiego pędzla), oczywiście również sposób noszenia niekopiowanego ogona. Zdaję sobie sprawę ile zamieszania wprowadziłoby, nie tyle kategoryczny zakaz wystawiania kopiowanych wyżłów, co określenie we wzorcu cech niekopiowanego ogona. Nagle okazałoby się, że doskonale wyżły z najlepszych hodowli przekazują niestandardowe ogony... Niestety zawsze tak jest gdy nagle zostaje ściśle określona dana cecha rasy. Sprawa trudna. Podobno ogony dziedziczą się "jak chcą". W przypadku innych ras, np. PONów okazało się, że kojarząc dwa osobniki z krótkimi ogonami wcale nie mamy pewności, że potomstwo nie urodzi się z długimi ogonami. Jakoś byśmy to przetrwali i ujednolicili tę cechę. Innego wyjścia nie ma. Okaleczanie psów wcale nie jest lepszym rozwiązaniem. To jest drastyczne rozwiązanie "na skróty". Przyznaję, że mój stosunek do kopiowania nieco się zmienił właśnie dzięki uczestniczeniu w tej dyskusji. Wątek swym poziomem wypowiedzi "niekiedy" pozostawia wiele do życzenia. W pewnym momencie wycofałam się z aktywnej dyskusji. Stwierdziłam jednak, że przyjrzenie się niesamowicie różnym opiniom i wypowiedziom ;) pozwala spojrzeć z nowych stron na pewne sprawy. To, że wyżeł musi mieć w miarę krótki ogon jest pewne. To, czy ma być to ogon ucięty czy krótki z natury - kwestia dyskusyjna. Ja skłaniałabym się do tego drugiego rozwiązania. Quote
niceravik Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Sylvia_76']Nie grozi Ci to :) I to nie jest kwestią ucięcia czy pozostawienia ucholi. Ona po prostu jest piękna. [I][SIZE=1]Ostatnio edytowane przez Sylvia_76 : 02-04-2008 - 01:06. Powód: rozmyśliłam się :) [/SIZE][/I] [/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Nic nie szkodzi, że się rozmyśliłaś. Od dawna znamy to pismo, które miałaś przed sobą ;) . To jest klasyczna bzdura, którą można używać wyłącznie jako „podkładkę pod doniczkę wyleniałej paprotki” na urzędniczym parapecie wiadomego Departamentu MRiRW.[/FONT][/COLOR] Quote
LALUNA Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote]:lol: Takie ogony bywają tylko sporadycznie.[/quote] Ale bardzo fajny i efektowny. Mi się spodobał. :lol: [quote]Z jednej strony zakaz wystawiania kopiowanych wyżłów przyczyni się do tego, że myśliwi nie będą wystawiali swoich psów lub będą wybierali wyżły nierasowe.[/quote] Wielu myśliwych mialo i ma psy bezrodowodu. I nie chodziło tu o zakaz kopiowania bo od dawna mieli. Zreszta ilu jest tych mysliwych i jeszcze z psami. [quote]Zdaję sobie sprawę ile zamieszania wprowadziłoby, nie tyle kategoryczny zakaz wystawiania kopiowanych wyżłów, co określenie we wzorcu cech niekopiowanego ogona. Nagle okazałoby się, że doskonale wyżły z najlepszych hodowli przekazują niestandardowe ogony... Niestety zawsze tak jest gdy nagle zostaje ściśle określona dana cecha rasy. Sprawa trudna. Podobno ogony dziedziczą się "jak chcą". W przypadku innych ras, np. PONów okazało się, że kojarząc dwa osobniki z krótkimi ogonami wcale nie mamy pewności, że potomstwo nie urodzi się z długimi ogonami. Jakoś byśmy to przetrwali i ujednolicili tę cechę. Innego wyjścia nie ma. Okaleczanie psów wcale nie jest lepszym rozwiązaniem. To jest drastyczne rozwiązanie "na skróty".[/quote] Szczegołnie z tym zakończeniem się zgadzam. I pewnie dosć duze wyzwanie przed hodowcami, ale mozliwe. Zreszta już widać w wielu przedstawicielach ras kopiowanych a obecnie z długimi ogonami ze maja coraz ładniejsze ogony które dodaja urody psu. A i mysle ze nasz zakodowany obraz ras ciętych tak samo się zmienia i coraz częściej ludzie doceniaja naturalną urodę. Osobom które przede wszystkim doceniaja charakter danej rasy i to jest priorytetem decyzji że ta a nie inna rasa, nie sprawia to jakiegoś problemu i akceptuja psa takiego jak jest. Wystawy są naprawdę bardzo marginesalną sprawą w całym życiu naszego psa i przede wszystkim pies jest naszym przyjacielem i towarzyszem. Którego cenimy za to jaki jest i że jest przy nas. A hodowla powinna być pasją i tutaj wiadomo że nie ma nic na skróty i należy dążyć do najlepszego, ale w genach a nie w chirurgi. Bo idąc na skróty, gdzieś gubimy naszego psa i tym czym powinien być dla nas. Quote
Guest ursa81 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='LALUNA'] Zreszta ilu jest tych mysliwych i jeszcze z psami. [/quote] O, nie mało, nie mało. Na ulicy ich nie widać, pozaszywani są po wsiach, leśniczówkach. Do tego jeszcze dochodzi masa myśliwych-sportowców. Myśliwi to najlepsi hodowcy wyżłów dlatego ważne jest jak się ustosunkowują do kopiowania. Oni w większości kształtują daną rasę wyżła. Quote
LALUNA Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='ursa81']O, nie mało, nie mało. Na ulicy ich nie widać, pozaszywani są po wsiach, leśniczówkach. Do tego jeszcze dochodzi masa myśliwych-sportowców. Myśliwi to najlepsi hodowcy wyżłów dlatego ważne jest jak się ustosunkowują do kopiowania. Oni w większości kształtują daną rasę wyżła.[/quote] Ale powiedz czy wszyscy Ci myśliwi maja psy rodowodowe? Quote
MARS Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [QUOTE] Napisał [B]LALUNA[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9860061#post9860061"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Zreszta ilu jest tych mysliwych i jeszcze z psami.[/I] [/QUOTE] Myśliwych ok. 120 tysięcy. Ile z psami trudno powiedziec bo nie wiem gdzie szukac tych danych w skali kraju, ale dane takie są na pewno bo koła prowadzą rejestry psów mysliwskich w kole które są przesyłane wyżej. Quote
Guest ursa81 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='LALUNA']Ale powiedz czy wszyscy Ci myśliwi maja psy rodowodowe?[/quote] Oczywiście, że nie i dlatego nie chciałabym, żeby to zjawisko się nasiliło. Quote
Sylvia_76 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana]Nic nie szkodzi, że się rozmyśliłaś. Od dawna znamy to pismo, które miałaś przed sobą ;) . To jest klasyczna bzdura, którą można używać wyłącznie jako „podkładkę pod doniczkę wyleniałej paprotki” na urzędniczym parapecie wiadomego Departamentu MRiRW.[/FONT][/COLOR][/quote] Odpowiedz mi proszę, skąd znasz pismo które dostałam? (nie bywasz u mnie w domu, na pewno nie jesteśmy zaprzyjaźnione i nie udzieliłam Ci takiej informacji). To nie jest dokument, który tu się już pojawił. Dlaczego oceniasz (cyt. "podkładkę pod doniczkę wyleniałej paprotki”) coś, o czym nie masz zielonego pojęcia? Rozmyśliłam się chwilowo, z przyjemnością włączę się do dyskusji w drugiej połowie roku :) nie wątpię bowiem, że wątek wciąż będzie istniał. Quote
Recommended Posts