Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='LALUNA']

A przy okazji widziałes jakie czarne teriery w Rzeszowie wygrywały :razz:
Z ogonkami. Prawda ze to miłe? [/quote]

Miłe i w niczym nie ujmujące im urody.
W beauceronach też niekopiowane górą :multi: BOB dla klapciaka :loveu:

Posted

[quote name='orsini']Laluniu a CO TO MA do kopiowania???
moze to, ze w schronisku w Pcimiu Dolnym wytapiali smalczyk z pieskow to tez wina kopiowania?:crazyeye::diabloti::diabloti:[/quote]

Pomyśl może do tego dojdziesz ???:diabloti:

Posted

no wlasnie NIE ma:diabloti::diabloti::diabloti:
bo jak ktos szarpie psa to bedzie go szarpal niezaleznie od tego czy kopiowany czy nie. Wytapiany smalczyk byl z ekologicznych egzemplarzy-z uszi i ogon;-))))))))))

Posted

[quote name='LALUNA']Jasiu Ciebie tez by każdy oddał, jakbyś tylko sie odezwał. :shake:

A przy okazji widziałes jakie czarne teriery w Rzeszowie wygrywały :razz:
Z ogonkami. Prawda ze to miłe?
[/quote]

Niestety nie widziałem ale wygrały najlepsze i ogon nic to tego nie ma.
Lalunka co ty bredzisz o tym oddawaniu???:lol:Sugerujesz ze Car jeszcze pape pruł ?

Posted

[quote name='Jasiek']Lalunka co ty bredzisz o tym oddawaniu????[/quote]
moze chce Ci sie oddac?:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
to moja konkurencja znaczit!!!
zara jej łoczy wydrapie:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='orsini']moze chce Ci sie oddac?:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
to moja konkurencja znaczit!!!
zara jej łoczy wydrapie:evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/quote]
Spoko Orsini, mozesz sobie wziaść Jasia. Nie mój typ, a Tobie pewnie z urody i mowy podpasi :lol:

[QUOTE]Laluniu a CO TO MA do kopiowania???[/QUOTE]

Ano widzisz. Ktoś kto za nic ma co pies czuje, właśnie tak sie zachowuje. Pewnie wydawało mu sie ze ma prawo tak go szarpac, ciągac bo to jego pies i nic nikomu do tego. A w dodatku znamienne jest to że nie potrafił odczytac sygnałów psa czy jest to dla niego obojetne czy jednak stresujace. Szkoda że sędzina akurat była zajeta dosć długo wyjasnianiem cos przy stoliku i stała do pana tyłem. Bo pewnie by go usuneła za to.

Posted

Laluna podajesz Orsiniemu gotowe rozwiązania. Chciałam, żeby trochę pomyślał i sam doszedł do tego. Ma taki ładny cytat w podpisie ,,sposób niemyślenia przemyśl" - to zobowiązuje.

Posted

nie dojdzie z jednej prostej przyczyny: w tym nie ma zadnego toku rozumowania, to raczej TŁOK ROSUMOFANIA;-))))
Was kochaniutkie nikt myslacy nie zrozumie, wiec tym bardziej i ja, ale jakos mnie z tego powodu specjalnie smutno nie jest:diabloti::diabloti::diabloti:
chyba, ze myslacy inaczej, ale to tym bardziej nie patrzcie sie w naszym kierunku, a w swoim:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[QUOTE]Was kochaniutkie nikt myslacy nie zrozumie, wiec tym bardziej i ja,[/QUOTE]
Chciałas pewnie dodac myslacy inaczej. Ale juz pisałam nawet nie liczyłam ze zrozumiesz.

Posted

[quote name='orsini']chyba, ze myslacy inaczej, ale to tym bardziej nie patrzcie sie w naszym kierunku, a w swoim:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/quote]
ehhh cytowac sama siebie-zenada:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='aisia']Oj nie pierwsi :eviltong:. Pierwsi byli Szwedzi, zakaz kopiowania uszu istnieje u nich juz okolo 40 lat a ogonow 18 lat.[/quote]

Mysle ze najdluzej jest zabronione przez wladze kraju (nasz Kennel Club zabrania rownierz wystawiania) psa z kopiowanymi uszami to jest w Angli dobrze ponad Sto lat.

Ogony to tylko od zeszlego roku.

Posted

O mamuniu, jaki topik! :lol:
Podczytuję sobie Was czasem na poprawę humoru ;)

Z tego, co wyczytałam między wierszami wynika, że przeciwnicy kopiowania chcą, by ZK zakazał wystawiania kopiowanych psów?
Zastanawiam się - na jakiej podstawie miałby to zrobić? :niewiem:

Jeśli bylo to gdzieś wyjaśnione to wybaczcie, nie doczytałam. Trudno dokopać się tutaj do jakichś sensownych wypowiedzi...

[quote name='iwona&CAR'][SIZE=1]Australian Cattle Dog - jest jak radziecki suchar : NIE GNIOTSJA ,NIE LAMIOTSJA.[/SIZE][/quote]
[SIZE=1]Iwono, tak na margineisie, jeśli się cytuje, to wypadałoby napisać kogo. Albo przynajmniej - skąd[/SIZE] ;)

Posted

[quote name='asher'] Trudno dokopać się tutaj do jakichś sensownych wypowiedzi...
;)[/quote]
Ohh, Kochana, ja smiem twierdzic, ze to niemozliwe.
Oni nic sensownego nie maja do powiedzenia, ale fakt, ze zabawnie to tu jest.
Boki mozna zrywac ze smiechu, a wiec witaj:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='iwona&CAR']Australian Cattle Dog - jest jak radziecki suchar[/quote]
Z [URL="http://www.offa.org"]www.offa.org[/URL]

AUSTRALIAN CATTLE DOG
PROGRESSIVE RETINAL ATROPHY (PRA)
Percent abnormal: 17,6
[COLOR=red]Rank: 1[/COLOR]

Posted

[quote name='Karmi']Pomyśl może do tego dojdziesz ???:diabloti:[/quote]

Pomyslałam i doszłam do tego, ze to nie ma nic wspólnego:shake:
Na dowód mam dwie fotki.
[IMG]http://www.dogniemiecki.com/dogwobiektywiegaleria/slides/9.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.adopcjadogow.pl/album/bonisia.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='asher']O mamuniu, jaki topik! :lol:
Podczytuję sobie Was czasem na poprawę humoru ;)

Z tego, co wyczytałam między wierszami wynika, że przeciwnicy kopiowania chcą, by ZK zakazał wystawiania kopiowanych psów?
Zastanawiam się - na jakiej podstawie miałby to zrobić? :niewiem:

Jeśli bylo to gdzieś wyjaśnione to wybaczcie, nie doczytałam. Trudno dokopać się tutaj do jakichś sensownych wypowiedzi.[/quote]

Myślę, że chodzi o art. 27 Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt:

[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]2. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne i zootechniczne lub inne zabiegi wynikające z[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]technologii produkcji mogą być wykonywane na zwierzętach wyłącznie przez[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]osoby posiadające kwalifikacje określone odrębnymi przepisami, z zachowaniem[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]koniecznej ostrożności, w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]stresu zwierzęcia.[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]3. Zabiegi powodujące ból wykonuje się w znieczuleniu ogólnym albo miejscowym,[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]z wyjątkiem tych zabiegów, które według zasad sztuki weterynaryjnej[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]wykonuje się bez znieczulenia.[/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]W tym wątku można znaleźć sensowne wypowiedzi, chociaż myślę, że niektórzy zwolennicy kopiowania dążą usilnie do tego, żeby rozmowę sprowadzić do poziomu dna i do tego, żeby właśnie takie odnieść wrażenie czytając ten wątek, że jest wesoło, chwilami wulgarnie, a tak w ogóle to nie wiadomo, o co chodzi, a przeciwnicy kopiowania to intelektualne zero. [/SIZE][/FONT][/FONT]

Posted

[quote name='Chandler']Myślę, że chodzi o art. 27 Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt:

[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]2. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne i zootechniczne lub inne zabiegi wynikające z[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]technologii produkcji mogą być wykonywane na zwierzętach wyłącznie przez[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]osoby posiadające kwalifikacje określone odrębnymi przepisami, z zachowaniem[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]koniecznej ostrożności, w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]stresu zwierzęcia.[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]3. Zabiegi powodujące ból wykonuje się w znieczuleniu ogólnym albo miejscowym,[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3][FONT=Times New Roman]z wyjątkiem tych zabiegów, które według zasad sztuki weterynaryjnej[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]wykonuje się bez znieczulenia.[/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]W tym wątku można znaleźć sensowne wypowiedzi, chociaż myślę, że niektórzy zwolennicy kopiowania dążą usilnie do tego, żeby rozmowę sprowadzić do poziomu dna i do tego, żeby właśnie takie odnieść wrażenie czytając ten wątek, że jest wesoło, chwilami wulgarnie, a tak w ogóle to nie wiadomo, o co chodzi, a przeciwnicy kopiowania to intelektualne zero. [/SIZE][/FONT][/FONT][/quote]
Widzisz [B]asher :loveu:[/B], Ty nie znasz tematu ;) i zupełnie nie rozumiesz o co chodzi. Ale niebawem nasze specjalistki Ciebie oświecą i może wtedy coś zrozumiesz. A że już coś zrozumiałaś z pewnością nie omieszka zakomunikować Ci Najgłówniejsza Specjalistka.

Posted

[quote name='TuathaDea']Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra):
[CENTER][SIZE=5][COLOR=red][B]"Obcinanie uszu i ogonów psom pochodzącym z hodowli psów rasowych jest innym zabiegiem wynikającym z technologii produkcji"[/B][/COLOR][/SIZE][/CENTER]

[SIZE=3][COLOR=red]"ust. 2 tego (27) artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów"[/COLOR][/SIZE]
[/quote]

[quote name='TuathaDea'][LEFT]Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra):[/LEFT]

[CENTER][SIZE=4][COLOR=red]"w rozdziale 2 ustawy o ochronie zwierząt zawierającym przepisy mające zastosowanie do zwierząt domowych (towarzyszących) nie ma przepisów zakazujących kurtyzowania ogonów, kopiowania małżowin usznych"[/COLOR][/SIZE][/CENTER]

[/quote]

[quote name='TuathaDea']Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra):[/quote]
[quote name='TuathaDea']

[LEFT][CENTER][SIZE=4][COLOR=red]"Przyjmując przedstawioną w stanowisku Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej interpretację art. 27 ustawy o ochronie zwierząt, który, jak stwierdzono, nie jest przepisem mającym zastosowanie wyłącznie do zwierząt domowych (towarzyszących), należałoby konsekwentnie uznać, że przepis ten zabrania m.in. kurtyzowania ogonów, wykonywania kastracji oraz obcinania rogów u zwierząt gospodarskich"[/COLOR][/SIZE][/CENTER]

[/quote]

[LEFT][quote name='TuathaDea']Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra):[/quote][/LEFT]
[/LEFT]
[quote name='TuathaDea']

[LEFT][CENTER][SIZE=4][COLOR=red]"uprzejmie informuję Pana Marszałka, że nie istnieją podstawy prawne do podejmowania przez organa Inspekcji Weterynaryjnej w stosunku do organizatorów wystaw działań polegających na uniemożliwianiu wystawiania psów rasowych, u których przeprowadzono zabieg obcięcia uszu lub ogona"[/COLOR][/SIZE][/CENTER]

[/quote]

[LEFT][quote name='TuathaDea']Widzisz [B]asher :loveu:[/B], Ty nie znasz tematu ;) i zupełnie nie rozumiesz o co chodzi. Ale niebawem nasze specjalistki Ciebie oświecą i może wtedy coś zrozumiesz. A że już coś zrozumiałaś z pewnością nie omieszka zakomunikować Ci Najgłówniejsza Specjalistka.[/quote]
asher, o to chodzi :eviltong:, strona 325 i dalsze.[/LEFT]

[/LEFT]

Posted

[quote name='TuathaDea']Widzisz [B]asher :loveu:[/B], Ty nie znasz tematu ;) i zupełnie nie rozumiesz o co chodzi. Ale niebawem nasze specjalistki Ciebie oświecą i może wtedy coś zrozumiesz. A że już coś zrozumiałaś z pewnością nie omieszka zakomunikować Ci Najgłówniejsza Specjalistka.[/quote]

Sądzisz, że uważam ,że "asher nie zna tematu i zupełnie nie rozumie , o co chodzi"? Na jakiej podstawie :lol:? Myślałam, że pyta poważnie i poważnie odpowiedziałam, co sądzę. Specjalistką nie trzeba być, a już "Najgłówniejszą" tym bardziej, żeby napisać o jaką ustawę chodzi :p.
Myślę, ze lepsza taka odpowiedź, niż inwektywy na temat osoby, która pisze w tym wątku i uważa, że kopiowanie z powodu przyzwyczajenia jest bez sensu...

Posted

[quote name='iwona&CAR']Kiedys przeczytalam takie zdanie :

"POLSKA JEST JAK DZIECKO Z ZESPOLEM DOWNA - trzeba ją kochać
ale cudów się spodziewać nie należy."

[B]"POLACY" MAJA MENTALNOSC NIEMCOW Z 1939 r.![/B]
Dziwne koło zatoczyła historia, Niemcy to naród cywilizowany i krytyczny wobec siebie, wyciągający wnioski z własnej przeszłości. Polacy zachowują sie bezmyślnie i głupio jak Niemcy w latach 30, [B]przykro patrzeć na błazenadę, choćby na tym forum.[/B][/quote]

bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wszystkim poplecznikom zycze wesolych swiat i milej pogawedki z kims-kto podaje sie za POLAKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja tez bardzo lubie australijczykow Carowa.........:mad:

[quote name='iwona&CAR']

To co opisujesz to mozna by przytoczyc z tego artykulu cytat :

Dla niektorych Polakow czas stanal w miejscu:crazyeye:[/quote]

wal dalej-tymi slowami zjednasz sobie cala reszte swiata.......:cool3:

[quote name='Mrzewinska']A tak z ciekawosci - nie wiem czy to prawda, czy tylko niecne oszczerstwo - ponoc u niektorych przedstawicieli pewnej rasy, gdzie wymogiem urody jest nadmiar skóry - trzeba szczeniaki karmic wylacznie rozmiękczoną papką, aby sobie nie pogryzly nie mieszczacych sie niemal w pyszczku faldów policzków?
Prawda to, wie ktoś?
Prawda, ze trzeba operacyjnie usuwac rzesy wrastajace w cialo na skutek tegoz pomarszczenia?
Prawda, że sa psy, dla ktorych na skutek zbyt ciezkiej i nienaturalnej okrywy wlosowej skok do rzeki moze skonczyc sie tragicznie?

Mam nadzieje, ze to tylko niecne plotki.

Zofia[/quote]

to nie plotki.....
przecietny dog niemiecki(niezaleznie od tego czy kopiowany-czy nie zyje srednio 8 lat,juz w wieku lat 5 ma silne objawy zwiazane z choroba serca,co zas tyczuy sie ras "pofaldowanych"....-wady oczu,alergie,zapalenia faldow skornych itd itp........
lyse grzywki....-braki zebowe-jak najbardziej wlacznie z posiadaniem kilku zebow stalych.....jako liczba docelowa.........

Onki-dysplazja.choroby kregoslupow......

sznaucery-PRA

labradory-dysplazja

itd itp-nikt o tym nie mowi-bo po co.....-lepiej zajac sie niekopiowaniem........-to na pewno pomoze tym pozagryzanym przez niekopiowane rottwilery dzieciom,tym gluchym genetycznie bullterierom,dysplastycznym i agresywnym labradorom,slepym miniaturowym sznaucerom,agresywnym dobermanom,kiepskim genetycznie ( w zakresie psychiki) maliniakom (robiacym furore na arenach szkoleniowych)-( ich wlasciciele i szkoleniowcy dobrze wiedza-ze te psy maja sraczke ze strachu na widok i mysl o kazdym wiekszym wyzwaniu)
to pomoze takze wszystkim border collie-ktore wracaja np do sportu po przedwczesnym zdjeciu gipsu z przednich lap-( to nic ,ze nie chodzi tu o kopiowanie - zainteresowani ( ne ) wiedza o czym mowie...tak sie kaszle-pies skacze z pierwszego pietra z okna ,jego wlasciciel jest jednym z najbardziej zagorzalych przeciwnikow odczuwania jakiegokolwiek bolu przez psy-i nagle.......zdejmuje swojemu polamanemu psu gips ze zlamanych lapek "troszku przywczesnie" po to aby -pies mogl tanczyc,pokazywac swoje umiejetnosci w klasie obidience,lapac latajace talerze............:mad:

prawda jest taka-ze zwolennicy zakazu kopiowania-bardzo czesto sa dobrymi ludzmi z niezrytymi bankami-ale nie maja zielonego pojecia o tym-ze osoby ,ktore teoretycznie stoja po tej samej stronie barykady-sa czesto gorszymi rzeznikami od samych rzeznikow........:angryy:

ze wypowiadajac sie w tym watku-sami odczuwaja bol istnienia-myslac o tym-co zrobili i robia swoim psom-mimo-ze ich nie kopiuja..........:shake:

international dog show -Rzeszow 2008-winner of group II-kopiowany sznaucer olbrzym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[quote name='iwona&CAR']Ja jako laik napisze o ktorych mi wiadomo ,
ktore rasy sa najzdrowsze na swiecie ;) :
Charty ,Szpice, Azjaty,
Australian Cattle Dog - jest jak radziecki suchar : NIE GNIOTSJA ,NIE LAMIOTSJA.[/quote]

to po kiego grzyba wzielas sobie kopiwanego psa z rosji z dysplazja-skoro w Twoim ukochanym kraju jest rasa -ni gniotsia...........z reszta Tuathadea napisal Ci -jak w rankingu Pra stoi Australian Cattle dog

charty maja wiele problemow ze swoim stanem nawodnienia i kregoslupami,azjaty-entropium i choroby kregoslupa,szpice-to tak szeroka w tej chwili grupa psow-ze nalezaloby uscislic-o ktorej rasie myslisz........:razz:

[quote name='MEGNUM']Pomyslałam i doszłam do tego, ze to nie ma nic wspólnego:shake:
Na dowód mam dwie fotki.

[/quote]

mozesz byc pewna-ze nikt nie zwroci na to uwagi,,,,,-bo to nie bedzie ani cool,ani jazzy ,ani trnedy-teraz w modzie jest szkolenie psow okaleczonych inaczej,i pisanie o tym-jak to sie jest super wlascicielem-wiesniaro jedna!!!!!!!!!!!!!!!!!!:diabloti:

Posted

jak okropnie wygladaja szczatkowe,uszy tego kopiowanego doga,moga tylko odstraszac!no ale moze pasuja do tego chlopa:evil_lol:
piekne sa uszki na tym drugim zdjeciu:lol:ale tak wyglada ,ze to pies schroniskowy .Dlaczego jak znasz adres nic nie zrobisz ,zeby jemu pomoc,tylko ograniczysz sie do zrobienia zdjecia!