LALUNA Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='TuathaDea']rozpełźnie tak jak zakaz kopiowania...[/quote] No wreszcie zrozumiałeś ze jest zakaz kopiowania :lol::lol::lol: Cieszę sie ze w końcu dostrzegasz coraz wiekszy nieuchronny zbliżajcy sie czas (jakby to Niceravik napisała) mani niekopiowania Z zakazu badź przekonania co za róznica ;) Quote
TuathaDea Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='LALUNA']No wreszcie zrozumiałeś ze jest zakaz kopiowania :lol::lol::lol:[/quote] Tak, tak, porażająca logika. :lol: Teraz wiem skąd tyle dowcipów o blondynkach :lol::lol::lol: Quote
xxxx52 Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Jezeli te oburzone osoby mieszkaja w Polsce ,to nie rozumiem oburzenia:shake:Zakaz dotyczy Niemiec,a nie Polski:shake: kazdy kraj ma prawo ustalic swoje przepisy i nakazy i je egzekwowac. Moze tylko uderzy to hodowcow w Polsce co sprzedaja te gole psy do Niemiec,albo hodowcow Niemieckich tej rasy. Mam nadzieje ,ze wprowadza rowniez obowiazkowy nakaz kastracji psow "bojowych"tj w Holandi,ze wylapia wszystkich co sprzedaja szczeniaki na parkingach 6-8 tygodniowe ,ze wylapia wszystkie psy od pseudohodowcow przemycane w bagaznikach i wystawiane w internecie . Och ile Niemcy jeszcze musza zrobic. Quote
LALUNA Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [QUOTE]Teraz wiem skąd tyle dowcipów o blondynkach :lol::lol::lol:[/QUOTE] Wymyślili je meżczyźni bo innych by nie zrozumieli, albo dłużej by musieli myśleć w czym rzecz :lol::lol::lol: Quote
lisica Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='LALUNA']Wymyślili je meżczyźni bo innych by nie zrozumieli, albo dłużej by musieli myśleć w czym rzecz :lol::lol::lol:[/quote] :roflt::roflt::roflt::megagrin::megagrin::megagrin::megagrin::cool2::cool2: Quote
niceravik Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='TuathaDea']Tak, tak, porażająca logika. :lol: Teraz wiem skąd tyle dowcipów o blondynkach :lol::lol::lol:[/quote] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Skoro już nawet Orsini wie czym różni się Niemiec od nazisty, obawiam się że dowcip takiej marki też jej nie „porwie”.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]O nas nie wspomnę :lol: .[/FONT][/COLOR][/B] Quote
aisia Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='orsini']Szkopki ciagle maja dziwaczne pomysly, a pragne Ci przypomniec, ze to oni pierwsi wprowadzili zakaz kopiowania:diabloti:[/quote] Oj nie pierwsi :eviltong:. Pierwsi byli Szwedzi, zakaz kopiowania uszu istnieje u nich juz okolo 40 lat a ogonow 18 lat. Quote
lisica Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='xxxx52']teraz sie prosi o" najazd" na Szwedow;)[/quote] Za Potop,a co!Za testy szwedzkie,za drugą wojnę swiatową,za pierwszą też,jak po całości to po całości,acha i za dziurę ozonowa i globalne ocieplenie klimatu,za Tirpitza ,acha to było we fiordach norweskich,nieszkodzi w końcu to sąsiedzi,tez winni p.s.i za stół szwedzki,bo kurcze nigdy się nie mogę dopchać jak coś stoi,atrakcyjnego do konsumpcji .Zawsze coś wymyślą Quote
Guest Mrzewinska Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 A ile tych zębow tak naprawde przecietnie brakuje? Czy to jest cecha genetycznie zwiazana z brakiem włosa? Przyznam ze nie mialabym nic przeciwko zakazowi hodowli psow, ktore na skutek mody na taki a nie inny wyglad mialyby powazne problemy ze zdrowiem czy normalnym funkcjonowaniem. Zofia Quote
TuathaDea Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='Mrzewinska']Przyznam ze nie mialabym nic przeciwko zakazowi hodowli psow, ktore na skutek mody na taki a nie inny wyglad mialyby powazne problemy ze zdrowiem czy normalnym funkcjonowaniem.[/quote] Jestem za. Jak długo przeciętnie żyją dogi niemieckie? Quote
MEGNUM Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='TuathaDea']Jestem za. Jak długo przeciętnie żyją dogi niemieckie?[/quote] Ok 7-8 lat:( Znam takie co mają ponad 10. Quote
TuathaDea Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='LALUNA']Wymyślili je meżczyźni bo innych by nie zrozumieli, albo dłużej by musieli myśleć w czym rzecz :lol::lol::lol:[/quote] A to rzeczywiście mnie osobiście łatwiej je zrozumieć, niż wnioski jakie blondynka potrafi wysnuć z prostego zdania logicznego. :lol::lol::lol: Quote
Guest Mrzewinska Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Powtarzam pytanie, z czystej ciekawosci. Ile przecietnie zebow brakuje zakazywanym psom? Czy jest to cecha sprzezona z brakiem wlosa? Co do dogow - nikt jakos nie walczy o zgode na rozmnazanie "szarych marmurkow". Wiec moze podobnie jest z bezwlosymi psami? Moze za duze prawdopodobienstwo wystąpienia cech absolutnie niepożadanych? Zofia Quote
TuathaDea Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='Mrzewinska']Przyznam ze nie mialabym nic przeciwko zakazowi hodowli psow, ktore na skutek mody na taki a nie inny wyglad mialyby powazne problemy ze zdrowiem czy normalnym funkcjonowaniem.[/quote] [quote name='MEGNUM']Ok 7-8 lat:([/quote] To jak Pani Zofio? Jesteśmy konsekwentni w poglądach i eksterminujemy tę rasę? Quote
ara Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='xxxx52']teraz sie prosi o" najazd" na Szwedow;)[/quote] Ja jestem za:ylsuper::ylsuper::ylsuper:chętnie najadę i się osiedlę:evil_lol: [quote name='lisica']Za Potop,a co!Za testy szwedzkie,za drugą wojnę swiatową,za pierwszą też,jak po całości to po całości[/quote] Jak za testy to i za nadmiar Mistrzów Świata by się przydało:sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb:a co se myślą, w 2006 IDC, 2007 WUSV... nieładnie... bardzo nieładnie:nono: [quote name='TuathaDea']Jestem za. Jak długo przeciętnie żyją dogi niemieckie?[/quote] W weteranach na klubówce parę widziałam:cool3: Quote
Zarazah Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 [quote name='Mrzewinska']Powtarzam pytanie, z czystej ciekawosci. Ile przecietnie zebow brakuje zakazywanym psom? Czy jest to cecha sprzezona z brakiem wlosa?[/quote]Przyłączam się do pytania Zofii. Też jestem tego ciekawa. Quote
Guest Mrzewinska Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='TuathaDea']To jak Pani Zofio? Jesteśmy konsekwentni w poglądach i eksterminujemy tę rasę?[/quote] Przepraszam, czy uzyta forma to pluralis majestaticus? W czyim imieniu, chyba we wlasnym, bo nie przypominam sobie, abym udzielila Pani upowaznienia do występowania w moim, ani tez sama takich form nie uzywam? Co do spraw istotniejszych moim zdaniem - dlugosc, a komfort zycia to dwie rozne sprawy, a 10 lat zaczyna byc granicznym wiekiem dla wielu ras, moje owczarki niemieckie odeszly w wieku 12 lat, cocker spaniel sasiadow ma ponad 20. Znalam akurat 12-letnie dogi tez. Jesli problem zdecydowanie krotszego zycia jest juz znaczacy dla dogow i dotyczy akurat tylko dogow wsrod olbrzymow, to milosnicy rasy powinni starac sie o podjecie badan, aby wiedziec dlaczego. Zofia PS Czy mi sie wydaje, czy hodowcy dogow akceptują odsuwanie od hodowli dogów "szarych marmurkow" - i nie uwazaja tego chyba za eksterminację rasy? Quote
Jasiek Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='Mrzewinska']Powtarzam pytanie, z czystej ciekawosci. Ile przecietnie zebow brakuje zakazywanym psom? Czy jest to cecha sprzezona z brakiem wlosa? [/quote] Nie jestem hodowcą tej rasy ale z tego co wiem to na pewno musi być komplet siekaczy i kły.Braki w uzebieniu mogą być liczne.Co to znaczy ??Nie mam pojęcia ale coś tam dalej w gębie musi być.Wzorzec okresla tylko zgryz i nie jest zaznaczone że muszą mieć kompletne uzębienie tak jak to ma miejsce w innych rasach.Czy jest to sprzężone z brakiem wlosa?-prawdopodobnie tak ale jest to czysta hipoteza poniewaz nagusy są też z pęłnym uzebieniem i wcale nie jest ich mało.Czasami bywa tak że zęby trzonowe pozostaja mleczne i ani sędziowie ani hodowcy szczegolnie ci mniej doswiadczeni nie zwracają na to uwagi i traktują to jako zęby stale.W związku z tym chyba będzie trudno okreslić ile przecietnie brakuje zębow tym psom Quote
Jasiek Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Wracajac do tematu zakazu hodowania nagich psow i jak się okazuje rownież kotow ktos wpadł na genialny pomysl i dokonał odkrycia że bezwłose rasy są z defektami genetycznymi które mogą doprowadzać do bólu i cierpienia zwierząt.Jak dla mnie to idiotyzm!!!! Quote
TuathaDea Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='Mrzewinska']nie mialabym nic przeciwko [B]zakazowi hodowli[/B] psow, ktore na skutek mody na taki a nie inny wyglad mialyby powazne problemy ze zdrowiem czy normalnym funkcjonowaniem.[/quote] [quote name='Mrzewinska']czy uzyta forma to pluralis majestaticus?[/quote] Sądziłem, że mogę liczyć na Pani wsparcie. :razz: Ale widzę, że uznaje Pani eliminowanie niepożądanych cech u dogów za sprawę miłośników tej rasy, odmawiając jednocześnie prawa do tego hodowcom nagusów poprzez usprawiedliwianie zakazu ich hodowli. [quote name='Mrzewinska']dlugosc, a komfort zycia to dwie rozne sprawy[/quote] Skoro tak, to jakie znaczenie Pani zdaniem dla komfortu życia ma dysplazja? Mniejsze niż braki w przedtrzonowcach? Dla przykładu wg statystyk OFFA dysplazją biodrową dotkniętych jest ponad połowa buldogów, mopsów czy dogów de bordeaux (bez istotnej zmiany trendu częstości jej występowania), a łokciową prawie połowa psów ras chow-chow i rottweiler. [quote name='Mrzewinska']Czy mi sie wydaje, czy hodowcy dogow akceptują odsuwanie od hodowli dogów "szarych marmurkow" - i nie uwazaja tego chyba za eksterminację rasy?[/quote] I pomimo tego szare marmurki wciąż się rodzą. :razz: Quote
orsini Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='TuathaDea']Tak, tak, porażająca logika. :lol: Teraz wiem skąd tyle dowcipów o blondynkach :lol::lol::lol:[/quote] musze ravikova zmartwic REWELACJA:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Czy juz Ci mowilam, ze jestes moim idolem?i jakbys sie kiedys rozwodzil to ja pierwsza w kolejce?albo lepszy pomysl-przejdz na Islam:evil_lol::evil_lol: :loveu::loveu::loveu: Quote
orsini Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='TuathaDea'] Cytat: Napisał [B]Mrzewinska[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9457104#post9457104"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Przyznam ze nie mialabym nic przeciwko zakazowi hodowli psow, ktore na skutek mody na taki a nie inny wyglad mialyby powazne problemy ze zdrowiem czy normalnym funkcjonowaniem.[/I] Cytat: Napisał [B]MEGNUM[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9457605#post9457605"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Ok 7-8 lat:-([/I] To jak Pani Zofio? Jesteśmy konsekwentni w poglądach i eksterminujemy tę rasę?[/quote] chociaz to dopiero jest mistrzostwo swiata!!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Guest Mrzewinska Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Szare marmurki nie sa dopuszczane do hodowli, prawda? Psy, u ktorych ujawnila sie zaawansowana dysplazja nie sa dopuszczane do hodowli, prawda? ON-kow z tylozgryzem nie dopuszcza sie do hodowli, prawda? Odsuwa sie od hodowli zwierzeta, ktore w roznych skojarzeniach daly dyskwalifikujace wady. Wiec dlaczego, zamiast najpierw dokladnie przedstawic argumenty, przemawiajace za zakazem rozmnazanie pewnych odmian ras, wychodzimy z zalozenia ze to bezsensowne? Moze najpierw znalezc odpowiedz na pytanie czy braki zębowe u nagusów sa sprzezone z genem braku wlosow. Caly czas prosze o odpowiedz na to pytanie, bo nie znam badan w tym zakresie. Wiec ani nie jestem za zakazem, ani za hodowla nagusow - bo nie wiem, czy i na ile gen braku wlosa moze powodowac trwaly dyskomfort w zyciu tych psow. Proponuje, aby poznac dokladnie argumenty za, a potem wysuwac argumenty przeciw. Zofia PS jesli polowa przedstawicieli jakiejs rasy cierpi na powazne schorzenia aparatu ruchu, to powinien to byc dzwon alarmowy, bo juz nie dzwonek, dla milosnikow i hodowcow tejze rasy, wystarczający powod, aby przeanalizowac wzorce i ich interpretacje. Czy aby dąząc do wymyslonego przez czlowieka idealu urody nie robi sie krzywdy zwierzetom. Bialy lwy zdarzaja sie w naturze - ale musza umrzec, bo sa zbyt widoczne dla potencjalnych ofiar. Wiec nie przekazuja dalej cechy uniemozliwiajacej funckjonowanie lwa zgodne z natura. Mozna by takie lwy hodowac w ogrodach zoologicznych, oczywiscie. Hodowcy nie maja takich ograniczen - mozna nawet - jak u golebi - jaja odmiany krotkodziobej podkladac normalnym golebiom, bo te krotkodziobe nie sa w stanie karmic same potomstwa - tylko czy celem hodowli ma byc produkowanie zwierzat niezdolnych nawet do namiastki samodzielnej egzystencji? Wymyslanie wzorcow odbiegajacych zbyt daleko od natury? Moze to bylby ciekawy temat do dyskusji. Quote
Jasiek Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 [quote name='Mrzewinska'] Moze najpierw znalezc odpowiedz na pytanie czy braki zębowe u nagusów sa sprzezone z genem braku wlosow. Caly czas prosze o odpowiedz na to pytanie, bo nie znam badan w tym zakresie. [/quote] Bo prawdopodobnie ich nie ma.To są tylko tak jak wcześniej napisałem hipotezy z ktorymi nie mogę sie zgodzić ponieważ w innych rasach np .westi też są braki w uzębieniu a klaków to im nie brakuje. Quote
Recommended Posts