maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='Karmi']Taaak :shake: Mówienie o bólu, cierpieniu czy wrażliwości jest ,,totalną, nieprzemyślaną gafą" Twoim zdaniem Laluna tylko sobie tak powiedziała. Zaraz sobie to przemyśli i zmieni zdanie :shake: Może jeszcze po kynologicznej drodze nabierze doświadczeń i ,,zrozumie", że od takich empatycznych zachowań należy być z daleka. Należy być ,,z dystansem" :shake: Nareszcie maxxel zrozumiałam Cię w ,,całej okazałości":roll:[/quote] [/QUOTE] ..mimo przedpoludniowej godziny nie zrozumialas.Odnioslem sie do konkretnego zdania,zaprzeczajacemu pewnym dzialania zwiazanym zawodowo-AMEN. Nalezy zachowac zdrowy rozsadek,do tego tematu rowniez.. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE][quote name='LALUNA']Nie z determinacja, ale chca cos robic dobrze. [/QUOTE] To nie to samo?Mocne postanowienie robienia czegos dobrze,samokontrola,zdecydowanie etc.. [QUOTE] Sport jest zawsze wymagajacy. Wiec albo robisz go dobrze i dazysz do tego aby robic to jak najlepiej. Albo nie rób, a zajmij sie zwykła zabawa, aktywnoscia ale nie sportem ;) [/QUOTE] Laluna prawdopodobnie nie bede biegal z moim psem,ale z tego co piszesz patrzysz na sprawe przez pryzmat byc moze swoich osiagniec...Cytaty ktore wkleilem byly czescia wypowiedzi osob ktore tym sportem zajmuja sa na codzien.One podchodzily do tego zupelnie inaczej.Zachecaly wrecz,nie podcinaly skrzydel poczatkujacemu zapalencowi..Sprobuj i TY.. [QUOTE] Czyzby? Cały czas usprawiedliwasz swój poglad kopiowania psami mysliwskimi, a przeciez Ty nie masz psa mysliwskiego. Masz sznaucerka. [/QUOTE] Gdzie jest to caly czas???.Jezeli wypowiadalem sie o psach mysliwskich bylo to w nawiazaniu do jakiegos watku.. [QUOTE] Olivka pokazała nam sznaucerka z nie kopiowanym ogonem. Jest dosc krótki zawiniety. Nie wyglada jak ogon boksera, nie wyglada jak ogon mysliwskiego, nie bierze udział w polowaniu i nie obtłukuje ogonem meble. Bo ten ogonek jest inny i nie ma takiej szansy abys go podciagnał pod te przypadki. [/QUOTE] Olivka pokazywala nam miniaturke.... Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='LALUNA']A jak wytłumaczysz chceci Maxxela kopiowania ogonów sznaucerkom? Pod jakie je podciagniesz? Pod mysliwskie? Pod te obijajace sie o meble? :crazyeye:[/quote] [/QUOTE] Ja go podciagam pod bardzo aktywnego psa strozujacego.W oddali jest nawet stajnia.. Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE]Laluna prawdopodobnie nie bede biegal z moim psem,ale z tego co piszesz patrzysz na sprawe przez pryzmat byc moze swoich osiagniec...Cytaty ktore wkleilem byly czescia wypowiedzi osob ktore tym sportem zajmuja sa na codzien.One podchodzily do tego zupelnie inaczej.Zachecaly wrecz,nie podcinaly skrzydel poczatkujacemu zapalencowi..Sprobuj i TY..[/QUOTE] Oj Maxxel dalej nie zrozumiałes. Spróbujmy jeszcze raz. BAwic sie mozesz, nie musisz startowac nawet. Bo bawic sie to znaczy przychodzic raz na jakis czas, nie przykladac sie do treningu, traktowac to jako zwykła rozrywke jak masz czas. Wtedy przychodzisz, ułatwiasz psu i sobie do takiego poziomu na jakim jestes. Skaczesz na nizszych pzreszkodach, nie wymagasz od psa zbyt wiele. Czyli cos jak skokiem z trampoliny. Nie wpychasz go na wysoka traampoline z saltem ale skaczesz z małej, na nogi tak aby było bezpiecznie. Ale jezeli swoje zycie podpozadkowujesz sportu i treningowi, wtedy zajmuje Ci to tyle czasu ze chcesz aby rywalizowac na najwyzszym poziomie z najlepszymi. To tez rodzaj stawiania sobie poprzeczki szkoleniowej. I wtedy kolejny pies juz do agility bedzie nie kopiowany bo nie zamyka Ci zawodów, bo moze nawet ogon da Ci ten ułamek sekundy szybciej. Kto wie. ;) [QUOTE]Gdzie jest to caly czas???.Jezeli wypowiadalem sie o psach mysliwskich bylo to w nawiazaniu do jakiegos watku..[/QUOTE] A zdjecia psa mysliwskiego po co wkleiłes? [QUOTE]Olivka pokazywala nam miniaturke.... [/QUOTE] Rozumiem. A Ty masz średniego i on ma inny ogon niz miniatura. Czyli jaki ma kształt ogona? Jak vizla, jak moze bokser? czy moze podobny do tego co miniatura sznaUcera :cool3: [QUOTE]Ja go podciagam pod bardzo aktywnego psa strozujacego.W oddali jest nawet stajnia.. [/QUOTE] Łaaał. I nauczyłes go pewnie obrony. I przed czym kopiowanie miało go uchronic? Aby zlodziej go nie złapał za ogon i nie ukradł? Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [[quote] quote=LALUNA;9296098]Oj Maxxel dalej nie zrozumiałes. Spróbujmy jeszcze raz. BAwic sie mozesz, nie musisz startowac nawet. Bo bawic sie to znaczy przychodzic raz na jakis czas, nie przykladac sie do treningu, traktowac to jako zwykła rozrywke jak masz czas. Wtedy przychodzisz, ułatwiasz psu i sobie do takiego poziomu na jakim jestes. Skaczesz na nizszych pzreszkodach, nie wymagasz od psa zbyt wiele. Czyli cos jak skokiem z trampoliny. Nie wpychasz go na wysoka traampoline z saltem ale skaczesz z małej, na nogi tak aby było bezpiecznie. Ale jezeli swoje zycie podpozadkowujesz sportu i treningowi, wtedy zajmuje Ci to tyle czasu ze chcesz aby rywalizowac na najwyzszym poziomie z najlepszymi. To tez rodzaj stawiania sobie poprzeczki szkoleniowej. I wtedy kolejny pies juz do agility bedzie nie kopiowany bo nie zamyka Ci zawodów, bo moze nawet ogon da Ci ten ułamek sekundy szybciej. Kto wie. ;) [/quote] Dobra mniejsza z tym,najwazniejsze,ze sie zgadzasz-OGON KOPIOWANY NIE UPOSLEDZA!!(chodzi o ruch,rownowage etc.) [quote] A zdjecia psa mysliwskiego po co wkleiłes? [/quote] ..boxerow fotki tez dodalem.Watek nazywa sie kopiowanie(ogolnie),nie widze wiec dla czego milabym tego nie zrobic.. [quote] Rozumiem. A Ty masz średniego i on ma inny ogon niz miniatura. Czyli jaki ma kształt ogona? Jak vizla, jak moze bokser? czy moze podobny do tego co miniatura sznaUcera :cool3: [/quote] Oczywiscie zartujesz prawda??O psach to my nie pogadamy [quote] Łaaał. I nauczyłes go pewnie obrony. I przed czym kopiowanie miało go uchronic? Aby zlodziej go nie złapał za ogon i nie ukradł?[/quote] [/quote] Naszczescie moj pies sie szkoli gdzie trenerka ma rozszerzony punkt widzenia..No bo to dosc drogi pies byl:mad: Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE]..boxerow fotki tez dodalem.Watek nazywa sie kopiowanie(ogolnie),nie widze wiec dla czego milabym tego nie zrobic..[/QUOTE] Owszem dodałeś jako usprawiedliwenie kopiowania. Dalej nie widze zwiazku tych zdjec z kopiowaniem ogona u sznaucera. [QUOTE]Oczywiscie zartujesz prawda??O psach to my nie pogadamy[/QUOTE] Nie zartuje. Olivka wkleiła dwa zdjecia. Jeden trzymał szablowato ogon, drugi był bardziej zakrecony opadał na zad. W takim razie powiedz, jaki kształ ma ogon nie kopiowany sznacera średniego, skoro uwazasz ze nie sa takie same jak miniatury. [QUOTE]Dobra mniejsza z tym,najwazniejsze,ze sie zgadzasz-OGON KOPIOWANY NIE UPOSLEDZA!!(chodzi o ruch,rownowage etc.)[/QUOTE] Znowu bład. Upośledza tak samo jak upośledza w komunikacji, ale pies uczy sie z tym zyc i dla człowieka jest to niewidoczne. [QUOTE]Naszczescie moj pies sie szkoli gdzie trenerka ma rozszerzony punkt widzenia..No bo to dosc drogi pies byl:mad: [/QUOTE] A co to ma za znaczenie ze pies był drogi :crazyeye: Tani drogi, czy za darmo chyba zasługuje na takie same traktowanie. Czyli dobre. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='LALUNA'] Znowu bład. Upośledza tak samo jak upośledza w komunikacji, ale pies uczy sie z tym zyc i dla człowieka jest to niewidoczne. [/QUOTE] ..taaaa moze dla czlowieka.Pewnie sa ludzie ktorzy za jedyny znak komunikowania sie psa uwazaja merdajacy ogon(czasem moze to byc zmyla..).No dobra Laluna myslalem ,ze jako osoba ktora ma na codzien do czynienia z psami postarasz sie o obiektywna ocene.Wyslalem zapytanie do 4 klubow i wszystkie odpowiedzialy tak samo.Nie ma przeciwskazan aby kopiowany pies nie mogl brac udzialu w agility,kopiowany ogon nie uposledza psa.Moze napisze do nich ,ze chrzania mi tu bzdety,bo Laluna mowi ze uposledza.. [QUOTE] A co to ma za znaczenie ze pies był drogi :crazyeye: [/QUOTE] ..absolutnie zadene,to byl zart.. [QUOTE] Tani drogi, czy za darmo chyba zasługuje na takie same traktowanie. Czyli dobre. [/QUOTE] czyli spelniam ten warunek:multi: Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel'][ Naszczescie moj pies sie szkoli gdzie trenerka ma rozszerzony punkt widzenia..No bo to dosc drogi pies byl:mad:[/quote] :crazyeye: Drogi??? :mdleje: Powaliłeś mnie :evil_lol: Moj pies też był drogi bo ,,orydżinalny" :razz: z metką ,,made in France" Mówisz, ze to argument jest za kopiowaniem??? :megagrin: Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='LALUNA']Owszem dodałeś jako usprawiedliwenie kopiowania. A co to ma za znaczenie ze pies był drogi :crazyeye: Tani drogi, czy za darmo chyba zasługuje na takie same traktowanie. Czyli dobre.[/quote] Drogi-> rasowy-> ma wyglądać jak rasowy ;) U niektórych tak to działa :shake: Quote
niceravik Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel']Naszczescie moj pies sie szkoli gdzie trenerka ma rozszerzony punkt widzenia..No bo to dosc drogi pies byl:mad:[/quote] Skóra, fura i komóra? Szczerość za szczerość. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='Karmi']Drogi-> rasowy-> ma wyglądać jak rasowy ;) U niektórych tak to działa :shake:[/quote] [/QUOTE] Karmi,zeby sie przypodobac wchodzisz ,az na taka plycizne??Myslalem,ze jakies poczucie humoru masz..Chcesz sie bawic w wydrapywanie slowek z kontekstu i dorabianie im teorii?Smutne.. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='niceravik']Skóra, fura i komóra? Szczerość za szczerość.[/quote] [/QUOTE] ...wiele Twoich wpisow mi sie podobalo,teraz mysle,ze to nie Twoje mysli byly,szkoda. Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='niceravik']Skóra, fura i komóra? Szczerość za szczerość.[/quote] ...i wszystko do siebie pasuje. Chociaż pies powinien być z tych ,,groźnych":cool3: Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel']Karmi,zeby sie przypodobac wchodzisz ,az na taka plycizne??Myslalem,ze jakies poczucie humoru masz..Chcesz sie bawic w wydrapywanie slowek z kontekstu i dorabianie im teorii?Smutne..[/quote] aaa to taki dowcip był? :lol: To może z tym ,,obstawaniem" za kopiowaniem też sobie tylko tak żartujesz???;) ps. 1.Słówek nie musiałam wydrapywać. Tym razem napisałaś jasno. Jak rzadko kiedy :diabloti: 2. Wyrosłam z wieku kiedy starałam się przypodobać innym. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote] [quote name='Karmi'] 2. Wyrosłam z wieku kiedy starałam się przypodobać innym.[/quote] [/quote] ..Jakos bardzo trudno w to teraz uwierzyc.[COLOR=green][B]XXXXXXXX.[/B][/COLOR]Ty mnie okreslilas ja pozwolilem sobie na wlasna ocene.. Quote
MARS Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='niceravik']Tez się zgadzam ale co do tego: [B][I][FONT=Verdana]„Przyjaciel Pies” nr 2/2001, strona 8.[/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]Wywiad z Prezesem ZK Andrzejem Manią.[/FONT][/I][/B] [B][I][SIZE=2]Tytuł: „Nie chciałbym mieć dobermana z długim ogonem”[/SIZE][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]Redaktor pyta: [/FONT][/I][/B] [I][FONT=Verdana]Poważni ludzie mi mówili, że [B]dogi często doznają urazów ogona[/B], a mimo to dogom ogonów się nie skraca. Skraca się natomiast wyżłom, które przy pracy też mogą sobie ranić ogony. Dlaczego to już nie dotyczy innych psów myśliwskich pointerów i seterów?. Skąd ta niekonsekwencja?[/FONT][/I] [B][I][FONT=Verdana]Pan PREZES odpowiada tak:[/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]„Prawdę mówiąc, nie chodzi o zranienia. ktoś wpadł na to, że wyżeł bez ogona wygląda ładniej.[/FONT][/I][/B][I][FONT=Verdana] I[/FONT][/I][/quote] Czy prezes Mania jest myśliwym polującym z wyżłem, znającym sprawę od podstaw, czy też mówi co mu się wydaje? A może by poczytał o funkcji pointera na polowaniu i funkcji wyżła kontynentalnego. Albo popatrzył czym się różni na fotkach ogon laweraka od ogona WNK, bo cosik mi się zdaje że jeszcze nie widział. Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE]No dobra Laluna myslalem ,ze jako osoba ktora ma na codzien do czynienia z psami postarasz sie o obiektywna ocene.[/QUOTE] Maxxel ale to Ty nie jestes obiektywny: Zobacz ile sie poswieca opisów w mowie ciała ogonowi [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9297462#post9297462[/URL] Czyli brak ogona wywal wszystkie opisy w mowie ciała i wtedy zobaczysz czy ta mowa nie jest upośledzona. A teraz masz tu jeszcze jeden filmik [URL]http://www.youtube.com/watch?v=SON6019cbl4[/URL] A teraz powiedz czy ten ogon mu nie ułatwia tego zadania i czy brak ogona by go nie upośledzał Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel']..Jakos bardzo trudno w to teraz uwierzyc.Jawisz sie jako rozkolysana emocjonalnie smarkula .Ty mnie okreslilas ja pozwolilem sobie na wlasna ocene..[/quote] Musisz uwierzyć. No chyba, ze mam pokazać ,,źródło" moich poglądów. Skserować dowód? prawko ? dyplom taki czy siaki...? :diabloti: Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='MARS']Czy prezes Mania jest myśliwym polującym z wyżłem, znającym sprawę od podstaw, czy też mówi co mu się wydaje? A może by poczytał o funkcji pointera na polowaniu i funkcji wyżła kontynentalnego. Albo popatrzył czym się różni na fotkach ogon laweraka od ogona WNK, bo cosik mi się zdaje że jeszcze nie widział.[/quote] Mars,no co Ty??? !!! Chłopie twierdzisz, ze Prezes czegoś nie wie !!!:crazyeye: Bój sie Boga a jak się Boga nie boisz to bój się Prezesa !:diabloti: Quote
MARS Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='Karmi']Mars,no co Ty??? !!! Chłopie twierdzisz, ze Prezes czegoś nie wie !!!:crazyeye: Bój sie Boga a jak się Boga nie boisz to bój się Prezesa !:diabloti:[/quote] Ależ ja nic nie twierdzę, ja się tylko pytam czy prezes wie jaka jest różnica? Czy widział? :). Ostatnio jakis szał na przeinaczanie słów. Poseł się spytał czy pierwszy ma problem z wódą, to juz chcą go zamykać prawie, z zarzutem że nie pytał tylko twierdził i że obraził. Szczerze mówiąc prędzej bym sie obraził za czarownicę niż za wóde, ale co kraj to obyczaj :evil_lol:. Sorry za offka małego ;) Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Maxxel to dla Ciebie i teraz powiedz obiektywnie ze gusta ludzi usprawiedliwiaja okaleczanie psów [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=9297769&postcount=566[/URL] Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote] Laluna A teraz powiedz czy ten ogon mu nie ułatwia tego zadania i czy brak ogona by go nie upośledzał [/quote] Nie wiem ,czy mu pomaga.Ksztalt ogona jamnika by temu przeczyl.Widzialem plywajace kopiowane spaniele i robily to po mistrzowsku. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote] [quote name='LALUNA']Maxxel to dla Ciebie i teraz powiedz obiektywnie ze gusta ludzi usprawiedliwiaja okaleczanie psów [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=9297769&postcount=566[/URL][/quote] [/quote] Pokazalas zchrzanione uszy przez domoroslego veta i twierdze ze oszpecily tamte psy.Gdyby sie dokladnie zastanowic,gusta ludzi nie usprawidliwiaja posiadania niektorych ras.. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Laluna pytanie techniczne..Dlaczego cenzurujesz moje posty?Dlaczego dajesz fory w obrazaniu jednym innym zakazujac.Wlasciwie pytanie bylo retoryczne,koteria siega szczytow.. Quote
Chandler Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='MARS']Czy prezes Mania jest myśliwym polującym z wyżłem, znającym sprawę od podstaw, czy też mówi co mu się wydaje? A może by poczytał o funkcji pointera na polowaniu i funkcji wyżła kontynentalnego. Albo popatrzył czym się różni na fotkach ogon laweraka od ogona WNK, bo cosik mi się zdaje że jeszcze nie widział.[/quote] Czy to jest pytanie retoryczne? Jeżeli nie, to informuję uprzejmie, że Prezes Mania w tym wątku nie pisuje...:shake: W przypadku, jeżeli rzeczywiście interesuje Cię, dlaczego prezes mówi to a nie co innego, proponuję list do prezesa... Załącz też koniecznie do listu te fotki dla porównania, żeby zobaczył różnice, to może do dymisji się poda...;) W każdym razie nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś, kto poluje od lat, (powiedzmy, że nie z wyżłem, ale nie wiem) nie może mieć na sprawę kopiowania swojej opinii :roll:? Mars, tutaj w sprawie psów myśliwskich wypowiadają się "fachowcy od kopiowania im ogonów", a takiego psa tylko na zdjęciu widzieli, a kontakt z polowaniem, to mieli tylko na Św. Huberta, kiedy bigos przy ognisku jedli...:cool3: Są myśliwi, którzy uważają, że lepszy jest pies kopiowany, są tacy, którym jest to obojętne, ale są i tacy, którzy są przeciwni kopiowaniu... Wielu polujących uważa, że pies nie kopiowany po prostu głupio wygląda i żadne tam, inne względy nie wchodzą w grę (ja nie poluję, ale środowisko trochę znam, bo ktoś z mojej rodziny poluje i to "z dziada pradziada". to mogę sobie z ludźmi porozmawiać i myślę, że szczerze mówią...). Ot, po prostu stereotyp - pies myśliwski musi być kopiowany z powodów czysto estetycznych. Odnośnie urazów na polowaniach, to powiem szczerze, że znam wiele przypadków zranień psa, baaa, nawet widziałam je. Akurat ogona nie widziałam, ale oczywiście wiem, że takie urazy występują. Są też nierzadko przypadki śmiertelne. I co z tego wynika? To po prostu "ryzyko zawodowe" tych psów i nie dotyczy tylko ogona :shake:. Quote
Recommended Posts