maxxel Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [QUOTE] [quote name='niceravik'][B][COLOR=green]Wiara zwykle pojawia się tam gdzie kończy się wiedza. I tym się między innymi różnimy :lol:. Ty musisz wierzyć, a my wiemy. W kwestiach rozumienia ustawy również.[/COLOR][/B][/quote] [/QUOTE] ..i nikt Ci twego prawa nie odbiera.. Quote
xxxx52 Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 maxxel-ale przy okazji jak sie spotkamy ZK Quote
Karmi Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='maxxel'][quote name='Karmi'][quote name='maxxel'] W takim razie zaden hodowca nie powinien sie tu wypowiadac.Jego ocena jest subiektywna nie wnoszaca nic w sprawie. Chodzi mi,ze widziala w jakims programie jak farmerzy australijscy wyrywaja narzady ,potem robia z tego gulasz czy cos tam,nie znam sie na kuchni. Big-Mamuska!! co oni mogli z tego robic? .. [/quote] To Twój wniosek. Tylko Twój. Ja nic takiego nie napisałam. Napisałam wręcz coś przeciwnego. Przeczytaj jeszcze raz. Jesli chodzi o Iwonę a raczej o to, ze widziała jakiś program w Tv to ...powiem ci w sekrecie, ze ja tez nie jeden program oglądałam i to jaki :evil_lol: ale proszę nie mów nikomu bo jak się reszta dowie to nie pozwolą mi zabierać głosu dyskusji o kopiowaniu ;) Quote
Karmi Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='maxxel'][ sorry Karmi u mnie jest juz b.pozno,ale to nie przez to Cie chyba nie rozumiem,mozesz jeszcze raz..[/quote] Nie już nie mogę. Prościej też nie mogę. Może zostaw sobie to na jutro. Wyśpij się. Pomyśl. Może zrozumiesz :diabloti: Quote
maxxel Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [QUOTE] [quote name='xxxx52']maxxel-ale przy okazji jak sie spotkamy ZK[/quote] [/QUOTE] ZK-to jak zaklad karny czy Zwiazek Kynologiczny.. Quote
maxxel Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='Karmi']Nie już nie mogę. Prościej też nie mogę. Może zostaw sobie to na jutro. Wyśpij się. Pomyśl. Może zrozumiesz :diabloti:[/quote] ..Ty tym czasem postaraj sie jeszcze bardziej to uproscic.Szturchnij Mamuske,jutro dokonczy.. Quote
xxxx52 Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 ZK-na tam watku co ,z czym sie je?;)jak myslisz?:diabloti: Quote
LALUNA Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='maxxel'][ [/quote] Ten biedak bez lapek to jest na etapie czolgania. [/quote] Znowu sie mylisz. Nie jest na etapie czołgania [URL]http://www.youtube.com/watch?v=qLXHvBFG-CI[/URL] Jak widzisz psy sobie daja rade nawet bez dwóch łap. Chociaz gdybym nie widziała tego filmu tez bym pomyslała ze to niemozliwe. Wiec tym bardziej bez ogona tez sobie da rade na agility bo i wysokosci nie sa duze. Co nie zmienia faktu ze z ogonem ma wieksza mozliwosc do balansowania. Gdyby w jakiejs rasie trzebaby było profilaktycznie obcinac ogon bo sie czesto łamie, byłyby to charty. Czy widziałes kiedys charta bez ogona na torze wyscigowym ? Ale tam wazne sa ułamki sekund. W agility zreszta tez na tym najwyzszym szczebelku. No i jest jeszcze pewna etyczna sprawa. Jak pozbawic ogona czy uszu psa który jest naszym partnerem, w sporcie z którym łaczy nasz szczególna wieź zrozumienia. Kiedy kochasz kogos chcesz mu oszczedzic niepotrzebnego bólu, a nie narazac na ryzyko powikłań, śmierci czy bólu czy utraty zdrowia. [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5908046&postcount=4[/URL] I nie wazne ze nasz pies moze miec szczescie i nie meic powikłan, czy nie miec problemów zdrowtnych. Liczy sie to ze moze miec i nie chcemy go narazac. Quote
Chandler Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='Karmi']Nie już nie mogę. Prościej też nie mogę. Może zostaw sobie to na jutro. Wyśpij się. Pomyśl. Może zrozumiesz :diabloti:[/quote] Karmi, spanie tu nic nie pomoże... Dobrej woli nie ma... Quote
Chandler Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Gdyby ktoś się pogubił: [B]Big-Momma Aktywistka[/B] [B]Big-M[/B][B]amuśka[/B] [B]Mamuśka[/B] [B]- 3 w 1, [/B] "wrote" Chuck Norris from Poland Co będzie dalej życie pokaże... Quote
niceravik Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='LALUNA']No i jest jeszcze pewna etyczna sprawa. Jak pozbawic ogona czy uszu psa który jest naszym partnerem, w sporcie z którym łaczy nasz szczególna wieź zrozumienia. [B]Kiedy kochasz kogos chcesz mu oszczedzic niepotrzebnego bólu, a nie narazac na ryzyko powikłań, śmierci czy bólu czy utraty zdrowia.[/B] [/quote] [B][COLOR=green]Racja. Ciekawa jestem czy Partnerka życiowa maxxela nie czułaby się "zagrożona" gdyby przeczytała to co on wypisuje :cool3:?[/COLOR][/B] Quote
Karmi Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='Chandler']Karmi, spanie tu nic nie pomoże... Dobrej woli nie ma...[/quote] Dziękuję. Oświeciłaś mnie.:razz: Chciałam wytłumaczyć maxxelowi, ze nawet taki autorytet, wieloletni, z gigantycznym doświadczeniem,z bezpośrednim wpływem na kształtowanie rasy( jedna z większych i lepszych, jeśli nie naj...) hodowców jest gotów zaakceptować pozytywne zmiany i przestać kopiować a nasz maxxelek nie. Masz rację. To kwestia dobrej woli... Quote
Karmi Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='LALUNA']Jak pozbawic ogona czy uszu psa który jest naszym partnerem, w sporcie z którym łaczy nasz szczególna wieź zrozumienia. Kiedy kochasz kogos chcesz mu oszczedzic niepotrzebnego bólu, a nie narazac na ryzyko powikłań, śmierci czy bólu czy utraty zdrowia. [/quote] Laluna to co napisałaś to dla mnie kwintesencja bycia albo nie bycia dobrym właścicielem. :loveu: ja rozumiem to w taki sam sposób. A teraz się zacznie...:cool3: :diabloti: Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote] [quote name='LALUNA'] Wiec tym bardziej bez ogona tez sobie da rade na agility bo i wysokosci nie sa duze. Co nie zmienia faktu ze z ogonem ma wieksza mozliwosc do balansowania. [/quote] Dla mnie jest istotny fakt,ze wbrew niektorym opiniom kopiowany ogon nie uposledza. cyt, "nie ma zadnych przeciwskazan. Mam suke z kopiowanym ogonem i calym i nie ma zadnej roznicy. To mit jakis;)..." [SIZE=2]"Psy z kopiowanymi ogonkami moga jak najbardziej biegać i startowac w agility. Jednak są kraje, gdzie nie sa dopuszczane do zawodów - przykładem były zeszłoroczne Mistrzostwa Świata Agility, gdzie nie dopuszczono do startów psów z kopiowanymi ogonami (Hamar - Norwegia).[/SIZE] [SIZE=2]Psy z ogonkami kopiowanymi na torze biegają równie dobrze jak psy z całymi ogonami - przykładem mogą być np owczarki australijskie, które mają ogonki naturalnie szczątkowe - a biegają ślicznie. Nawet na naszej polaskiej arenie biegają psy z kopiowanymi ogonami - klasa small - Gracja Obornicki Nornik - która jest w ścisłej czołówce Polskich psów :)[/SIZE] [SIZE=2]Więc absolutnie nie należy się przejmować długością ogonka i jeśli pies ma chęć i nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to można jak najbardziej zacząć treningi :)"[/SIZE] [SIZE=2]Opinie z kolejnych dwuch klubow.[/SIZE] [quote] No i jest jeszcze pewna etyczna sprawa. Jak pozbawic ogona czy uszu psa który jest naszym partnerem, w sporcie z którym łaczy nasz szczególna wieź zrozumienia. Kiedy kochasz kogos chcesz mu oszczedzic niepotrzebnego bólu, a nie narazac na ryzyko powikłań, śmierci czy bólu czy utraty zdrowia. [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5908046&postcount=4[/URL] I nie wazne ze nasz pies moze miec szczescie i nie meic powikłan, czy nie miec problemów zdrowtnych. Liczy sie to ze moze miec i nie chcemy go narazac.[/quote] [/quote] Ta teoria bolu do mnie nie przemawia..Jest tak samo naciagana jak caly ten szum.Przyjmujecie za wyznacznik ewentualne powiklania po kopiowaniu ,odtracajac oczywisty fakt,ze dorosly pies moze uszkodzic sobie ogon a leczenie go jest dlugotrwalym procesem,konczacym sie czesto amputacja,o skali bolu nie wspomne (ta sytuacja zdarza sie o wiele czesciej anizeli to co podane w linku..).Gdybysmy mieli sie skupiac na skrajnych przypadkach,sterylizacja i kastracja nie mogly byc wykonywane wogole.Tam wachlarz powiklan jest znacznie bardziej rozszerzony.Mowiac wzniosle o uczuciach ,kieruje sie tymi samymi przeslankami,chce go uchronic od ewentualnego cierpienia. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote] [quote name='niceravik'][B][COLOR=green]Racja. Ciekawa jestem czy Partnerka życiowa maxxela nie czułaby się "zagrożona" gdyby przeczytała to co on wypisuje :cool3:?[/COLOR][/B][/quote] [/quote] Uwaza podobnie,ze czlowiek powinien miec wybory.Nie wypowiada sie pozatym w kwestiach o ktorych ma blade pojecie. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='Karmi']Dziękuję. Oświeciłaś mnie.:razz: Chciałam wytłumaczyć maxxelowi, ze nawet taki autorytet, wieloletni, z gigantycznym doświadczeniem,z bezpośrednim wpływem na kształtowanie rasy( jedna z większych i lepszych, jeśli nie naj...) hodowców jest gotów zaakceptować pozytywne zmiany i przestać kopiować a nasz maxxelek nie. Masz rację. To kwestia dobrej woli...[/quote] [/QUOTE] Ja uwazam,ze hodowcy nie zostawiono wyboru. Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Maxxel ja nie wiem co ta Twoja wypowiedz ma udowodnic ze powiem ze w agility pies bez ogona nie da rady skakac? :lol: DA rade bo nawet pies na trzech łapach tez da rade skakac we flyball gdzie masz 4 przeszkody a i na dwóch nauczy sie biegac. A ogon nie sluzy do biegania. Natomiast jest wazny, Zosia umiesciła filmik jak jamnik pływa i jak mu ogon w tym pomaga. I to widac, mozna wiec sobie wyobrazic ze i w biegu skoku tez pełni wazna funkcje. A co do Gracji, to juz wiesz czemu koljny pies przewodniczki jest z ogonem. Gracja jest młoda i bardzo dobra, jednak jest problem aby gdziekolwiek wyjjechac z takim psem. I wiesz przewodniczka ma teraz miniaturke pudla młodego. Z O G O N E M ! ;) Czyli potwierdza sie to co mówiłam. W agility ludzie sprawiaja sobie psy z ogonem. [QUOTE]Ta teoria bolu do mnie nie przemawia..Jest tak samo naciagana jak caly ten szum.[/QUOTE] Bo to nie Twój ból wiec latwo Ci przychodzi decydowac za kogos. Kiedy nabedziesz troche wrazliwosci wtedy trudno Ci bedzie szafowac czyims cierpieniem spowodowanym niepotrzebnym okaleczeniem zwierzaka Quote
MARS Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='LALUNA'] [COLOR=black][B]Kiedy kochasz kogos chcesz mu oszczedzic niepotrzebnego bólu, a nie narazac na ryzyko powikłań, śmierci czy bólu czy utraty zdrowia.[/B][/COLOR] [/quote] Oczywiście, pełna zgoda, dlatego tak wazna jest możliwośc kopiowania ogonów u psów mysliwskich (i ich wystawiania), o czym też zresztą było w artykule który kilka stron temu cytowała niceravik :cool3: Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [[quote]quote=LALUNA;9295123]Maxxel ja nie wiem co ta Twoja wypowiedz ma udowodnic ze powiem ze w agility pies bez ogona nie da rady skakac? :lol:[/quote] [COLOR=red]Chcialem tylko udowodnic,ze pies kopiowany nie jest psem ulomnym..[/COLOR] [quote] DA rade bo nawet pies na trzech łapach tez da rade skakac we flyball gdzie masz 4 przeszkody a i na dwóch nauczy sie biegac. A ogon nie sluzy do biegania. Natomiast jest wazny, Zosia umiesciła filmik jak jamnik pływa i jak mu ogon w tym pomaga. I to widac, mozna wiec sobie wyobrazic ze i w biegu skoku tez pełni wazna funkcje. A co do Gracji, to juz wiesz czemu koljny pies przewodniczki jest z ogonem. Gracja jest młoda i bardzo dobra, jednak jest problem aby gdziekolwiek wyjjechac z takim psem. I wiesz przewodniczka ma teraz miniaturke pudla młodego. Z O G O N E M ! ;) Czyli potwierdza sie to co mówiłam. W agility ludzie sprawiaja sobie psy z ogonem. [/quote] Kupujac psa kopiowanego mialem pelna swiadomosc konsekwencji jego posiadania.Gdybym stanal teraz przed tym samym wyborem ,zrobilbym dokladnie tak samo.Obiecalem hodowcy,ze psa w miare swoich mozliwosci bede wystawial.Zrobie to ,acz kolwiek to nie jest sens mojego zycia.Gdybym zbieral miedziane pucharki w moim domu bylby pies caly(ironizuje..).Uwazam jednak,ze jezeli dla kogos wystawianie psow lub uprawianie z nim sportu jest pasja to bardzo dobrze.Niech kazdy sie realizuje w swoim Swiecie.. Co do ostatniego zdania,ludzie ktorzy traktoja agility z pelna determinacja.. [quote] Bo to nie Twój ból wiec latwo Ci przychodzi decydowac za kogos. Kiedy nabedziesz troche wrazliwosci wtedy trudno Ci bedzie szafowac czyims cierpieniem spowodowanym niepotrzebnym okaleczeniem zwierzaka [/quote] Forum anonimowe ma to do siebie,ze przez nieprzemyslane zdanie mozemy palnac totalna gafe.Tu palnelas(nie zamierzenie napewno..)Po pewnych doswiadczeniach nabieramy dystansu do innych spraw. Quote
maxxel Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE] [quote name='MARS']Oczywiście, pełna zgoda, dlatego tak wazna jest możliwośc kopiowania ogonów u psów mysliwskich (i ich wystawiania), o czym też zresztą było w artykule który kilka stron temu cytowała niceravik :cool3:[/quote] [/QUOTE] Na wyspach jest to mozliwe,przynajmiej to..Moze swiadomosc sprawy wieksza..?! [B][U]"In England the following can be docked: [/U][/B]1. Hunt point retrieve breeds of any type or combination of types. 2. Spaniels of any type or combination of types. 3. Terriers of any type or combination of types. [B][U]In Wales the following can be docked: [/U][/B] 1. Spaniels of the following breeds: English Springer Spaniel, Welsh Springer Spaniel and Cocker Spaniel, but not combinations of breeds 2. Terriers of the following breeds: Jack Russell Terrier, Cairn Terrier, Lakeland Terrier, Norfolk Terrier, but not combinations of breeds 3. Hunt point retrievers of the following breeds: Braque Italian, Brittany, German Long Haired Pointer, German Short Haired Pointer, German Wire Haired Pointer, Hungarian Vizsla, Hungarian Wire Haired Vizsla, Italian Spinone, Spanish Water Dog, Weimaraner, Korthals Griffon, Slovakian Rough Haired Pointer, Large Munsterlander, Small Munsterlander. It remains the prerogative of a veterinary surgeon as to whether he chooses to dock a dog’s tail or not. [B][U]Showing of Docked Dogs[/U][/B] A dog docked before the 28 March 2007 in Wales and 6 April 2007 in England may continue to be shown at all shows in England, Wales, Scotland and Northern Ireland throughout its natural life. A dog docked on, or after, the above dates, irrespective of where it was docked, may not be shown at shows in England and Wales where the public is charged a fee for admission. However, where a working dog has been docked in England and Wales under the respective regulations set out above, it may be shown where the public are charged a fee, so long as it is shown “only to demonstrate its working ability”. It will thus be necessary to show working dogs in such a way as ONLY to demonstrate their working ability and not conformity to a standard." Quote
niceravik Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='MARS']Oczywiście, pełna zgoda, dlatego tak wazna jest możliwośc kopiowania ogonów u psów mysliwskich (i ich wystawiania), o czym też zresztą było w artykule który kilka stron temu cytowała niceravik :cool3:[/quote] Tez się zgadzam ale co do tego: [B][I][FONT=Verdana]„Przyjaciel Pies” nr 2/2001, strona 8.[/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]Wywiad z Prezesem ZK Andrzejem Manią.[/FONT][/I][/B] [B][I][SIZE=2]Tytuł: „Nie chciałbym mieć dobermana z długim ogonem”[/SIZE][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]Redaktor pyta: [/FONT][/I][/B] [I][FONT=Verdana]Poważni ludzie mi mówili, że [B]dogi często doznają urazów ogona[/B], a mimo to dogom ogonów się nie skraca. Skraca się natomiast wyżłom, które przy pracy też mogą sobie ranić ogony. Dlaczego to już nie dotyczy innych psów myśliwskich pointerów i seterów?. Skąd ta niekonsekwencja?[/FONT][/I] [B][I][FONT=Verdana]Pan PREZES odpowiada tak:[/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Verdana]„Prawdę mówiąc, nie chodzi o zranienia. ktoś wpadł na to, że wyżeł bez ogona wygląda ładniej.[/FONT][/I][/B][I][FONT=Verdana] I do dziś jest to wyjątek w Niemczech. Tak, wyżłom można tam obcinać ogony! Lobby myśliwych było na tyle silne, że sobie to wywalczyło. A dogom nie obcina się ogonów też tylko z tego powodu, że dog z ogonem lepiej wygląda. [B]Taka jest prawda.”[/B][/FONT][/I] [I][FONT=Verdana][B]Pani Redaktor.: [/B][/FONT][/I] [I][FONT=Verdana]Ale zgodzi się Pan, że w gruncie rzeczy [B]nie ma to żadnego uzasadnienia.[/B][/FONT][/I] [I][FONT=Verdana]Pan PREZES odpowiada tak:[/FONT][/I] [B][I][FONT=Verdana]„Oczywiście. Są to ludzkie wymysły![/FONT][/I][/B] [I][FONT=Verdana]Tak samo jak rasy. Pewne wizje i przyzwyczajenia są zakorzenione od wieków. Ludzie chcą mieć psy o wyraźnych cechach.” [/FONT][/I] Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel']Ja uwazam,ze hodowcy nie zostawiono wyboru.[/quote] Owszem zostawiono bo w tym czasie nie było jeszcze zakazu kopiowania.:eviltong: Quote
Karmi Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='maxxel'][ Forum anonimowe ma to do siebie,ze przez nieprzemyslane zdanie mozemy palnac totalna gafe.Tu palnelas(nie zamierzenie napewno..)Po pewnych doswiadczeniach nabieramy dystansu do innych spraw.[/quote] Taaak :shake: Mówienie o bólu, cierpieniu czy wrażliwości jest ,,totalną, nieprzemyślaną gafą" Twoim zdaniem Laluna tylko sobie tak powiedziała. Zaraz sobie to przemyśli i zmieni zdanie :shake: Może jeszcze po kynologicznej drodze nabierze doświadczeń i ,,zrozumie", że od takich empatycznych zachowań należy być z daleka. Należy być ,,z dystansem" :shake: Nareszcie maxxel zrozumiałam Cię w ,,całej okazałości":roll: Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [QUOTE]Co do ostatniego zdania,ludzie ktorzy traktoja agility z pelna determinacja..[/QUOTE] Nie z determinacja, ale chca cos robic dobrze. Sport jest zawsze wymagajacy. Wiec albo robisz go dobrze i dazysz do tego aby robic to jak najlepiej. Albo nie rób, a zajmij sie zwykła zabawa, aktywnoscia ale nie sportem ;) Bo to tak jakbys chciał uprawiac skoki z trampoliny. Dla zabawy mozesz skoczyc z metra, półtora. Ale jak masz skakac z kilku metrów i to jeszcze z saltem to zawsze musisz traktowac powaznie taki sport. [QUOTE]Tu palnelas(nie zamierzenie napewno..)Po pewnych doswiadczeniach nabieramy dystansu do innych spraw. [/QUOTE] Czyzby? Cały czas usprawiedliwasz swój poglad kopiowania psami mysliwskimi, a przeciez Ty nie masz psa mysliwskiego. Masz sznaucerka. Olivka pokazała nam sznaucerka z nie kopiowanym ogonem. Jest dosc krótki zawiniety. Nie wyglada jak ogon boksera, nie wyglada jak ogon mysliwskiego, nie bierze udział w polowaniu i nie obtłukuje ogonem meble. Bo ten ogonek jest inny i nie ma takiej szansy abys go podciagnał pod te przypadki. Teraz kiedy juz sobie zdasz z tego sprawe, mozesz rozwinac teorie ze mógłby go złamac kiedy pies siada na kanapie. :lol: Quote
LALUNA Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [quote name='MARS']Oczywiście, pełna zgoda, dlatego tak wazna jest możliwośc kopiowania ogonów u psów mysliwskich (i ich wystawiania), o czym też zresztą było w artykule który kilka stron temu cytowała niceravik :cool3:[/quote] A jak wytłumaczysz chceci Maxxela kopiowania ogonów sznaucerkom? Pod jakie je podciagniesz? Pod mysliwskie? Pod te obijajace sie o meble? :crazyeye: Quote
Recommended Posts