Guest ursa81 Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='Amber']A czemu nie?[/quote] Chociażby z tego powodu, że sterylizacja to zabieg, który jak każdy - niesie ze sobą pewne ryzyko powikłań i jakiś właściciel ma prawo obawiać się tego ryzyka i go nie podjąć. Dlatego m.in. nie jestem za [B]przymusową[/B] sterylizacją. Quote
Karmi Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='MARS']Karmi a Niemcy? Czesi? Słowacy? PS. A propo brytyjczyków to ich wszystkie wyżły akurat ogony mają niekopiowane...[/quote] Niemcy też lubią polować :diabloti: Mówiąc serio chyba najpierw musimy uściślić czy mówimy o kopiowanych uszach czy ogonach. Słowacy??? Skad ten pomysł przecież na Słowacji nie ma zakazu wystawiania kopiowanych ( uszy i ogony)? Generalnie mam wrażenie, ze w tej dyskusji czyje prawo jest bardziej prawe wybierasz to co wygodne. Mówisz gdzie można pokazywać psy niektórych ras z ciętym ogonem lub, i, uchem a zapominasz wspomniec, ze pozostałe rasy mają bezwzględny zakaz kopiowania. Zakaz przestrzegany. Quote
MARS Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 Przymusowa sterylizacja niewiele różniłaby się od zakazu kopiowania - nie pozostawia właścicielowi wyboru. Karmi, to jaki naród nie lubi polowac? Generalnie to powinnaś miec wrażenie że wypowiadam się głównie w sprawie ras mnie interesujących, czyli mysliwskich. Od innych są inni. Quote
Guest ursa81 Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='LALUNA']To co zaryzykowałabys życ w państwie bez prawa i strózy prawa? :lol:[/quote] Stawiasz absurdalne pytanie sugerujące, że jestem za zniesieniem prawa. Nie ma na nie odpowiedzi ponieważ zawiera w sobie błędne założenie. :] Quote
LALUNA Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 To w takim razie troche o ludzkich wyborach, a własciwie o pozostawieniu im wyboru [URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A50620/high/bmegl081968.jpg[/URL] [URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A40512/high/tattoobyhikmet2.jpg[/URL] [URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A40123/high/spider-bite2.jpg[/URL] [URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A41115/high/dogskllcrossbone.jpg[/URL] To jak, tez jestescie za takim upiekszaniem w imie gustów człowieka? :razz: Quote
MARS Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='LALUNA'][URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A41115/high/dogskllcrossbone.jpg[/URL] [/quote] Moje burki też mają tatoo, tyle że w pachwinie i robione na żywca bez znieczulenia Quote
ara Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='LALUNA'] [URL]http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A40512/high/tattoobyhikmet2.jpg[/URL] [/quote] :shake::shake::shake: lekarz pewnie kazał przytakiwać... Quote
Amber Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [QUOTE]Moje burki też mają tatoo, tyle że w pachwinie i robione na żywca bez znieczulenia[/QUOTE] Moja jedna suka ma w pachwinie, a druga w uchu... Robili jej to takim milusim urządzonkiem [url]http://www.synchron.pl/galeria/gfx/glowica2.jpg[/url] "zapewne" nie pod narkozą :p [QUOTE]Chociażby z tego powodu, że sterylizacja to zabieg, który jak każdy - niesie ze sobą pewne ryzyko powikłań i jakiś właściciel ma prawo obawiać się tego ryzyka i go nie podjąć. Dlatego m.in. nie jestem za [B]przymusową[/B] sterylizacją.[/QUOTE] No to jest z tego proste wyjście. 1. nie kupować kundli 2. brać psy ze schroniska już po zabiegu. Skoro jest zakaz kopiowania, to czemu ma nie być nakazu sterylki? :lol: Quote
Zarazah Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']No to jest z tego proste wyjście. 1. nie kupować kundli 2. brać psy ze schroniska już po zabiegu. Skoro jest zakaz kopiowania, to czemu ma nie być nakazu sterylki? :lol:[/quote] A co z rasowymi ale niehodowlanymi? Jeśli dobrze zrozumiałam obowiązek sterylizacji dotyczyłby psów niehodowlanych. Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Zapewne dobrze zrozumiałaś. Ale mnie się nie pytaj, ja tych przepisów układać nie będę. W tym wątku są ludzie mądrzejsi ode mnie, niech oni się wypowiedzą:p Quote
Zarazah Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 No tak... ale skoro jesteś za obowiązkową sterylizacją psów niehodowlanych, to chyba mogę zapytać, które to są te psy niehodowlane? Z twojego postu wynikałoby, że to kundelki i/albo psy schroniskowe. Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Gdzie napisałam, że za nią jestem? :p Napisałam, że nie popieram rozmnażania psów nierasowych i niehodowlanych, na temat przymusowej sterylizacji zdania poniekąd nie mam, jest mi to obojętne bo raz, że nie wiem jakby można było respektować ten zakaz, a dwa, że psów nierasowych posiadać raczej nie będę. Jeżeli zaś chodzi o psy niehodowlane, to po coś one w metryce mają wbite tą informacje. Może żeby nie używać ich do dlaczego rozrodu? Oczywiście jest to pojęcie względne, bo ludzie robią dziwne rzeczy również z psami rodowodowymi, wystawianymi i w ogóle cacy. Sprawa nie do ogarnięcia moim skromnym zdaniem. Quote
Guest ursa81 Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [URL="http://www.bmezine.com/pierce/11-surface/A40123/high/spider-bite2.jpg"][quote]http://www.bmezine.com/pierce/11-sur...ider-bite2.jpg[/quote][/URL] Temu psiakowi akurat do pyska z tym piercingiem :mdrmed: Ja bym swojemu nigdy nie zafundowała takiego: kolczyk łatwo może zostać zdrapany razem z kawałkiem ucha lub zahaczyć gdzieś... i ogólnie ta "antropomorfizacja w praktyce" jest nieco pretensjonalna ;) ale ogólnie ten psiak fajnie wygląda, śmiechowo :) Ten z tattoo na piersi - beznadziejna sprawa - nie dość, że niegustowny bazgroł to itak nie będzie go widać jak sierść odrośnie (akurat w tym przypadku to i dobrze). Na marginesie powiem wam, że tatuowanie nie boli tak jak mogłoby się wydawać. Kolczykowanie się - też nie. :) Piszę z autopsji. Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Oczywiście, że kolczykowanie nie boli, obcinanie ucha pod narkozą też nie, ale chodzi tu o fakt męczenia biednych piesków, a nie o racjonalne podejście :razz: Quote
Guest ursa81 Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']Oczywiście, że kolczykowanie nie boli, obcinanie ucha pod narkozą też nie, ale chodzi tu o fakt męczenia biednych piesków, a nie o racjonalne podejście :razz:[/quote] Wiem, rozumiem Amber. Quote
niceravik Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='MARS']Moje burki też mają tatoo, tyle że w pachwinie i robione na żywca bez znieczulenia[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Chyba żartujesz?[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Taki "bazgroł" zrobiłeś swojemu psu?[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Można wiedzieć w jakim celu?[/FONT][/COLOR] :shake: Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 niceravik -> MARS miał zapewne na myśli tatuaż pachwinowy wykonywany standardowo przez ZK :p Quote
Karmi Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']Oczywiście, że kolczykowanie nie boli, obcinanie ucha pod narkozą też nie, ale chodzi tu o fakt męczenia biednych piesków, a nie o racjonalne podejście :razz:[/quote] Właśnie. Racjonalne podejście. Wystarczy pomyśleć; po co psu tatuż upiększajacy? Po co psu kolczyk? Osoba racjonalnie myśląca stwierdzi, że po ,,nico" i tego nie zrobi. Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Z takim podejściem można byłoby się zapytać "a po co w ogóle nam te psy"? Skoro ktoś robi takie rzeczy, a przepisy na to zezwalają, to znaczy, że jest to "wola ludu" i nikomu nic do tego... Quote
niceravik Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']niceravik -> MARS miał zapewne na myśli tatuaż pachwinowy wykonywany standardowo przez ZK :p[/quote] Rozumiem, czytasz w myślach MARSA...:lol: A nam nie chcesz pomóc radą...;) Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Nie czytam, dlatego napisałam "zapewne". Ale tak to wszystko się zgadza, tatuaż, pachwina, bez znieczulenia... Quote
niceravik Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']Moja jedna suka ma w pachwinie, a druga w uchu... Robili jej to takim milusim urządzonkiem [URL]http://www.synchron.pl/galeria/gfx/glowica2.jpg[/URL] "zapewne" nie pod narkozą :p :lol:...[/quote] No tak. Ale to przecież [B]TYLKO[/B] psy są :shake:. Najważniejsze, że Pani/Pan z tym wszystkim czują się dobrze. Jeden ciachnie uszki, inny skróci ogonek, kolejny wbije szpile w udo. Pies jest "zadowolony", kochany /wg oświadczenia Pani/Pana/, cieszy się że żyje, że nie uspili go, że nie mieszka w schronie. A ja sie tylko czepiam :mad:? Quote
Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Nie martw się, niedługo nie będzie już tatuaży, tylko chipy. Te też czasem się przemieszczają i trzeba je wyciągać operacyjnie, ale za chipami są wszyscy, więc jest to wola ludu i wszystko jest wporządku. Quote
Karmi Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']Z takim podejściem można byłoby się zapytać "a po co w ogóle nam te psy"? Skoro ktoś robi takie rzeczy, a przepisy na to zezwalają, to znaczy, że jest to "wola ludu" i nikomu nic do tego...[/quote] Jesteś pewna, ze przepisy na to zezwalają? :razz: Prawo, czyli jak to ładnie nazwywasz wola ludu ma to do siebie, że rzadko nadąża za pomysłami tegoż ludu. Przeważnie jest tak, ze zmiany społeczne ( te na + i na -) sobie a prawo sobie. Ale to już inna prawnicza bajka.... Quote
niceravik Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Amber']Z takim podejściem można byłoby się zapytać "a po co w ogóle nam te psy"? Skoro ktoś robi takie rzeczy, a [B]przepisy na to zezwalają[/B], to znaczy, że jest to [B]"wola ludu"[/B] i nikomu nic do tego...[/quote] [B]PRZEPISY NA TO NIE ZEZWALAJĄ![/B] Już od dłuższego czasu nikt nie broni absurdalnego i pozbawionego podstaw prawnych poglądu wyrażonego w piśmie ministerialnego urzędnika. To błędne założenie. [B]Przepisy nie są egzekwowane![/B] A zatem nie jest to [B]WOLA LUDU[/B] :mad:. Quote
Recommended Posts